Geen evolutie en ecolutie zonder revolutie!

Albert Einstein:

Twee dingen zijn oneindig: het universum en de menselijke domheid. Maar van het universum ben ik niet zeker.

zaterdag 22 september 2012

CPB, CBS en AER: verduurzaming energie 'kost de staat miljarden' aan belastinginkomsten

Alsof de kosten voor de volksgezondheid en het milieu door vervuiling, als gevolg van verbranding van fossiele brandstoffen, niet ook miljarden extra kosten, maakten de AER (verklaring later), het CPB en het CBS deze week bekend, dat het overschakelen op duurzame (echt groene) energiebronnen, de staat miljarden aan belastinginkomsten zal kosten. Dit verklaarden Kees Wiechers van de Algemene Energieraad (AER), een adviesorgaan van de overheid en de belastingexpert van het CPB, Arjen Lejour, in het ondernemers clubblad van de 'onafhankelijke' rechts-conservatieve krant de Telegraaf, het FD (20 september jl.). Volgens deze 'heren' zal dit de staat de komende 5 jaar, maar liefst 5 miljard euro minder belasting opleveren. Het CBS mengde zich ook in het wolvenkoor, door te stellen, dat de overheidsuitgaven voor klimaatbeleid de afgelopen jaren zijn toegenomen, het gaat daarbij om om subsidies en energiebesparende maatregelen. Natuurlijk geen woord in het artikel over de gigantische subsidies die voor kernenergie zijn uitgegeven en die, zoals telkens weer blijkt, weggegooid geld zijn.

Dit alles is hetzelfde, als zeggen, dat we de misdaad niet moeten aanpakken, omdat het kapitalen kost aan belastinggeld en er zoveel mensen afhankelijk van zijn. Het verschil zit 'm in het aantal doden, door de verbranding van fossiele brandstoffen overlijden meer dan 20.000 mensen jaarlijks vroegtijdig (na vaak lange ziekte periodes)*, In 2011 zijn in Nederland door 'onnatuurlijke oorzaken', dus moord of doodslag, 143 mensen overleden (een daling van 7 t.o.v. 2008).


*Over de kosten van luchtwegklachten bij kinderen en anderen, of die van het tegengaan van negatieve effecten door de opwarming van de aarde, lul ik dan niet eens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten