Geen evolutie en ecolutie zonder revolutie!

Albert Einstein:

Twee dingen zijn oneindig: het universum en de menselijke domheid. Maar van het universum ben ik niet zeker.

maandag 6 september 2021

Tommy Wieringa leest de politiek de les over de klimaatverandering waarbij de VVD en het CDA het moeten ontgelden

Ben geen fan van Wieringa, maar het volgende stuk dat hij voor de NRC schreef is uitmuntend:

De os die alles trekt

Tommy Wieringa

Onze politici passen misschien niet zo goed bij dit land. Een land met existentiële problemen, waar je op de nationale luchthaven wordt begroet met een monter ‘welcome below sealevel’. Maar ze turen naar die problemen door de verkeerde kant van een verrekijker. Alleen maar kleinigheden zien ze, bagatellen om later nog eens te bestuderen. Het stikstofdossier, de klimaatcatastrofe, de vertrouwenscrisis tussen burger en overheid, het is ze allemaal niet belangrijk genoeg om hun belangen en bezwaren voor opzij te zetten. Zelden was visionair, daadkrachtig leiderschap meer nodig dan nu, en zelden het ontbreken ervan schadelijker. Er wordt brede samenwerking gevraagd, de klimaatcrisis doet niet aan partijpolitiek maar raakt alles en iedereen. Iedere politieke partij zou na het recente IPCC-rapport een single-issue party moeten zijn, maar Rutte en Hoekstra doen alsof het dertig jaar geleden is. We moeten er samen met het bedrijfsleven uitkomen (Hoekstra) en het moet wel betaalbaar blijven (Rutte): politiek van de zalige onwetendheid. We moeten niet overtoepen in klimaatmaatregelen, zei de laatste in mei nog bij Op1, een beeld dat hij had geleend van zijn partijgenoot Mark Harbers, die eerder al een pauze voorstelde in de noodzakelijke maatregelen. Alsof het een gezelschapsspel is dat je naar believen kunt stilleggen. Je zou ze met de oren aan de muur spijkeren en ze het IPCC-rapport integraal in het gezicht toeteren.

Er is de afgelopen maanden niets tot stand gebracht in de formatie, niets dan een vermenigvuldiging van incompetentie en wantrouwen. We zijn terug bij af, en het kneepje luchtverfrisser dat nieuwe politiek beloofde was voor de zomer al vervluchtigd. We herinneren ons Ruttes deemoed toen hij in mei verklaarde diep te hebben nagedacht en met radicale ideeën voor een nieuwe bestuurscultuur te komen. Bij Nieuwsuur zou hij ze onthullen. Verbijsterd zag Mariëlle Tweebeeke hoe hij tevoorschijn kwam met, tsja, niets. Een goochelaar zonder truc, die vernieuwing had beloofd met het aplomb van een circusdirecteur. Tweebeeke probeerde hem te omcirkelen, er vat op te krijgen, maar ving niets dan lucht en leegte. De man is etherisch van nature, ze was verslagen door lucht.

En zo sukkelt de formatie haar zesde maand in. Door twee inschikkelijke, verantwoordelijke partijen de voet dwars te zetten hebben Rutte en Hoekstra hun demissionaire status verlengd. ‘U kunt ons niet meer wegsturen, strikt genomen hebben we nu meer macht dan voor vorige week vrijdag’, zei Rutte een paar dagen na de val van zijn kabinet in de Kamer. Een mislukte grap, maar met een echo die een halfjaar later schril weerklinkt.

Niet dat er iets goeds te verwachten valt van Rutte IV. Niet voor niets wordt hier en daar de aan Einstein toegeschreven uitspraak aangehaald dat je problemen niet kunt oplossen met de denkwijze die ze heeft veroorzaakt. In een poging in sync te zijn met de tijd, zei Rutte daags na de verschijning van het IPCC-rapport: ‘We hebben net enorm goed gepresteerd op de Olympische Spelen, ik denk dat we dat op de Olympische Spelen van het klimaat ook kunnen’. Hoe krijg je het verzonnen, hoe durf je het te zeggen, na tien verloren jaren voor het klimaat. Van ‘we moeten wel kunnen blijven barbecueën’ naar de Olympische Spelen van het klimaat; werkelijk, je zou de man nog niet het beheer van een kinderboerderij toevertrouwen.

Zoveel macht en invloed, en zo weinig verantwoordelijkheidsgevoel. En wij, bezorgde mensen, zijn ontheemden in een klimaatcrisis. Je past je leven aan, je vliegt nauwelijks meer en eet zoveel mogelijk vegetarisch, maar je bent de os die alles trekt en niets veroorzaakt. We zijn op onszelf teruggeworpen met nergens hulp in zicht. Eenzaam als in een gedicht van Ingmar Heytze zijn we: ‘Het is eenzaam. / Aan deze kant. / Van het papier. / Het is zo eenzaam hier’.

Dit was de laatste column van Tommy Wieringa op deze plaats. Hij is dit semester fellow aan het NIAS en geeft komend jaar ander schrijfwerk voorrang.

================================

Er is geen speld tussen het schrijven van Wieringa te krijgen. Wel nog een paar toevoegingen die e.e.a. alleen maar bevestigen: tijdens de kabinetten Rutte 2 en 3 zijn er maar liefst 100 miljoen dieren bijgekomen in de intensieve veehouderij, daardoor houden Nederlandse 'boeren' (dierenbeulen) in hun megastallen (de hel op aarde) nu 600 miljoen dieren....... Door de intensieve veehouderij is Nederland een onevenredig grote aanjager van de klimaatverandering, dit vanwege de enorme uitstoot aan CO2 en methaangas, waar de laatste een 80 keer sterker broeikasgas is dan CO2, terwijl de CO2 uitstoot van deze doodsindustrie in de EU groter is dan die van alle autoverkeer in dat gebied...... Voorts is de intensieve veehouderij een belangrijke veroorzaker van het verbranden van het Amazonewoud, dit om op de vrijgekomen plek soja te verbouwen voor het diervoer in die industrie...... 80% van de wereldsojaproductie gaat naar diervoer en Nederland is na China de nummer 2 importeur van soja......

De klimaaturgentie wordt zo 'goed gevoeld' door Rutte 3 dat men jaarlijks 8,3 miljard euro laat toekomen aan oliemaatschappijen en energiebedrijven, waar de laatsten zelfs miljarden krijgen om hele bossen te laten kappen in Noord-Amerika en Scandinavië..... Het is een leugen dat voor de verbranding van biomassa bijstook in kolencentrales alleen resthout wordt gebruikt, hele bomen en daarmee bossen worden verwerkt tot houtpellets, daarbij moet worden opgemerkt dat die verbranding nog een fractie vuiler is dan die van steenkool...... Uiteraard gebeurt het vervoer van deze houtpellets naar Nederland middels uiterst vuile zeeschepen..... (zoals dat ook gebeurt met soja....)

Het voorgaande is nog maar het topje van de spreekwoordelijke ijsberg die het wanpresteren van Rutte 3 laat zien op het gebied van het afremmen van de klimaatverandering........

Wat betreft de afstand van de politiek tot het grootste deel van het volk behoef je alleen maar te kijken naar het schandaal dat de toeslag voor kinderopvang is geworden, nog steeds wacht het grootste deel van de slachtoffers op het beloofde geld dat hun financieel lijden moet verlichten..... Wat dacht je verder van het opjagen van de huren naar meer dan achterlijke hoogte, zodat zelfs het armste deel van het volk minstens één derde van het karig inkomen kwijt is aan huur..... In de laatste 9 jaar hebben de kabinetten Rutte 2 en 3 het ook nog eens voor elkaar gekregen dat er 100.000 sociale huurwoningen zijn verdwenen en durft men een aantal huurders aan te merken als scheefwoners...... Deze kabinetten hebben zelfs lopen leuren met onze huurhuizen in het buitenland, zodat er nu zelfs wordt gespeculeerd met huurhuizen...... Onlangs werd nog bekend gemaakt dat investeerder Blackrock 328 huizen in Amsterdam heeft die leegstaan....... >> Zie: 'Koninklijke Shell 'verduurzaamt' o.a. met de sponsoring van de Grand Prix in Zandvoort, georganiseerd door een misdadig lid van de Oranjes' (één van de misdadige leden van die familie: pandjesbaas prins Bernhard.....)

Voor meer berichten met Rutte, Hoekstra en/of Harbers, klik op het label met de betreffende naam, hetzelfde geldt voor de labels klimaatverandering, Rutte 2 en Rutte 3.

Laatste update op 20 oktober 2021, een verbetering in het begin van de zin na het verhaal van Wieringa, de strekking is hetzelfde gebleven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten