Geen evolutie en ecolutie zonder revolutie!

Albert Einstein:

Twee dingen zijn oneindig: het universum en de menselijke domheid. Maar van het universum ben ik niet zeker.

woensdag 19 april 2023

LSD 80 jaar: 19 april 1943 Albert Hofmann, de Zwitserse uitvinder, test dit middel voor het eerst: 'Bicycle Day'

(On the top right hand side of this page you can choose for a translation in the language of your choice in Google Translate)

 

Het is vandaag 80 jaar geleden dat Albert Hofmann, de uitvinder van LSD (lysergic acid diethylamide) dit middel voor het eerst zelf gebruikte, daarmee kan je stellen dat deze in feite softdrug nu 80 jaar bestaat. 

Albert Hofmann, Chemiker und LSD-EntdeckerAlbert Hofmann 

Onderzoek naar moederkoren heeft uiteindelijk geleid tot de ontdekking van LSD. Moederkoren is een schimmel die in de middeleeuwen aan duizenden het leven heeft gekost, waar de overlevenden waren te herkennen door het verlies van de neuspunt en/of vingertoppen. Echter moederkoren had ook enkele voordelen als het stoppen van bloedingen en het opwekken van weeën, uiteraard werd het in kleine hoeveelheden toegediend. Begin vorige eeuw werd moederkoren gebruikt als middel tegen migraine, ontwikkeld door de Zwitserse farmaceut Sandoz (nu van Novartis), het werd toegediend als zetpil, daar migraine meestal gepaard gaat met misselijkheid en medicatie dan niet of slecht werkt.

Sinds 1978 weet men dat je deze zetpillen onder de naam ergotamine niet vaker dan eens in de 10 dagen mag gebruiken, zelf kreeg ik dit middel begin 90er jaren voorgeschreven door de huisarts, echter zonder dat de beperking werd genoemd. Daardoor had ik op het laatst 5 soms wel 6 migraine aanvallen per week, dit daar meer ergotamine gebruik binnen die 10 dagen nieuwe migraine aanvallen uitlokt..... In het Leids Universitair Centrum (in de oudbouw) heeft men mij van deze troep afgeholpen.... Echter resultaat van overmatig ergotamine gebruik was dat ik meerdere chronische aandoeningen heb opgelopen, aandoeningen die ik tot het eind van m'n leven zal houden.

De eerste keer dat Hofmann doorkreeg dat er iets met LSD aan de hand was, kwam waarschijnlijk doordat de stof door zijn huid werd opgenomen. Op 19 april 1943 vroeg hij zijn laboratorium assistent hem naar huis te begeleiden daar hij LSD had ingenomen. Onderweg al bemerkte hij de werking van deze drug, wat we tegenwoordig hallucinogeen of psychedelisch noemen, de wereld begon te draaien en hij had de idee dat hij geen centimeter verder kwam met zijn fiets, in werkelijkheid waren hij en zijn assistent heel snel bij zijn huis..... Men noemt deze dag dan ook wel 'bicycle day' ('fietsdag'). 

Hofmann had echter veel te veel LSD genomen waardoor de werking niet prettig was, echter je kan er nooit aan dood gaan, of je moet al terminaal zijn, dan wel een heel slecht hart hebben, maar ja wie heeft er dan zin in LSD?? Hofmann heeft daarna nog vaak LSD gebruikt en ontdekte heel snel dat het een drug met grote potentie was, zelfs geschikt voor de psychiatrie. In Nederland werd het gebruikt voor de trauma's van ex-concentratiekampgevangenen die leden aan wat men post-concentratiekampsyndroom is gaan noemen, wat met enig succes maar ook mislukkingen werd gedaan door professor Jan Bastiaans (die overigens sprak over KZ-syndroom, echter dat KZ werd door leken als snel gezien als krankzinnigheid vandaar dat men de naam van dit syndroom veranderde).

Tegenwoordig gebruiken velen een microdosering LSD, voornamelijk  tegen geestelijke aandoeningen, begin 80er jaren heb ik dat zelf uitgedokterd, toen ik in een 'depressieve psychose' was geraakt en ik moet zeggen met groot succes, binnen de kortste keren was ik van die ellende af.   

Het is meer dan belachelijk dat LSD is verboden, wat overigens ook geldt voor het verbod op paddo's, totaal onschuldige softdrugs. Terwijl je de harddrug alcohol zelfs in de supermarkt kan kopen..... Vergeet niet dat alcohol wereldwijd de dodelijkste harddrug is, niet dat alcohol meteen dodelijk is, maar er sterven wel verreweg de meeste mensen aan deze harddrug na langdurig gebruik, in Nederland gaat het om 13 mensen per dag en dat is zoals gezegd alleen door langdurig gebruik, dus nog buiten de dodelijke ongelukken die gebeuren door bestuurders die dronken of aangeschoten zijn.....

Dr. Timothy Leary werd in de 60er jaren een groot promotor van LSD en psilocybine (de laatste is de werkzame stof in paddo's). Hij wilde deze stoffen niet alleen gebruiken in de psychiatrie maar ook als psychedelisch genotsmiddel dat de geest verruimt, daarvoor werd hij in 1963 ontslagen door Harvard waar hij les gaf. Juist vanwege het geestverruimende effect van LSD verbood de federale overheid van de VS het middel in 1966 daar men de idee had dat gebruikers zich na gebruik maatschappij kritisch opstelden en daar kan ik me van alles bij voorstellen.

Hier het album 'In Search of The Lost Chord' van Moody Blues (1968) waarop het nummer 'Legend of a Mind' een ode is aan Timothy Leary:

Je ogen worden geopend door het gebruik van LSD en daarmee doorzie je bijvoorbeeld de vele smerige spelletjes die de politici loslaten op de bevolkingen die zij regeren, me dunkt juist een voordeel!! Zie bijvoorbeeld hoeveel mensen nu blind zijn voor wat er in Oekraïne gebeurt, waarbij ze bijna dagelijks te maken hebben met zoveel anti-Russische propaganda dat je van hersenspoelen moet spreken..... Mensen ook die weten wat de VS alleen deze eeuw al heeft geflikt in de 4 illegale oorlogen die deze vereniging van terreurstaten is begonnen tegen landen op duizenden kilometers van het eigen land, ofwel tegen landen waar de VS niets had te zoeken, maar daarbij wel meer dan 5 miljoen mensen heeft vermoord in een ontelbaar aantal oorlogsmisdaden...... Dezelfde VS dat met haar slaafse NAVO-vazallen voor 100% verantwoordelijk is voor de Russische inval in Oekraïne!!

Dezelfde VS ook die van Groot-Brittannië de uitlevering eist van Julian Assange, om deze gelauwerde onderzoeksjournalist levenslang op te sluiten vanwege het openbaren van oorlogsmisdaden begaan door het bloeddorstige leger van de VS, terwijl diezelfde VS van het Internationaal Strafhof in Den Haag (International Criminal Court >> ICC) eist dat het oorlogsmisdaden vervolgt die door Rusland zouden zijn begaan in Oekraïne en waar de VS zelf weigert om lid te worden van het ICC...... Hoe volkomen knettergek wil je het hebben?? Overigens zijn meer dan 98% van de oorlogsmisdaden die in Oekraïne zijn begaan, gepleegd door het Oekraïense nazi-leger, bewijzen te over, zoals de slachting in Boetsja (Bucha)!!

In 2008 is Hofmann op 102 jarige leeftijd overleden, hij heeft tot het eind van zijn leven gehoopt dat LSD van zorgenkind tot een voor de mensheid heilzaam middel zou worden gezien, een hoop die vele anderen delen waaronder ikzelf. Hofmann zou tegen het vrijgeven van deze softdrug zijn geweest, echter ik vraag me af of dit niet was ingegeven door de angst te worden ontslagen, of geheel aan de grond te raken door een beroepsverbod..... 

 

(als je het Duits niet machtig bent, zet dan de tekst in Google translate dat je rechts bovenaan deze pagina ziet staan, eerst om in het Duits door in het menu van Google translate op Duits te klikken, waarna je weer kan klikken op die vertaalapp en je dan bovenaan in het menu Nederlands ziet staan, klik daarop en de hele tekst staat in het Nederlands, de vertaling is van een redelijk goede kwaliteit.)

 

Hier het artikel dat ik overnam van WDR 5:

 

Albert Hofmann, Chemiker und LSD-Entdecker  

19. April 1943 - Der Chemiker Albert Hofmann testet LSD im Selbstversuch

LSD ist die Droge der Hippie-Zeit - und lange ein Instrument der psychiatrischen Forschung. Entdeckt hat das Halluzinogen der Chemiker Albert Hofmann. Er testet es bei einem ungewöhnlichen Selbstversuch.

19. April 1943: Albert Hofmann macht sich auf den Heimweg. Der Chemiker arbeitet in einem Labor der Schweizer Pharmafirma Sandoz in Basel. Er hat vor einigen Tagen mit dem Stoff Lysergsäurediethylamid (LSD) experimentiert, der bei ihm merkwürdige Symptome wie Unruhe und Schwindel hervorgerufen hat: "Vielleicht war eine Spur der Substanz durch die Haut resorbiert worden."

Jetzt will Hofmann in einem Selbstversuch mehr über die Wirkung erfahren. Er bittet seine Laborantin, ihn nach Hause zu begleiten. Beide sind mit dem Fahrrad unterwegs. Bereits während der Fahrt setzt der Effekt der Droge ein: "Alles in meinem Gesichtsfeld schwankte und war verzerrt wie in einem gekrümmten Spiegel." Er hat das Gefühl, mit dem Rad nicht vom Fleck zu kommen. Tatsächlich ist er aber mit seiner Assistentin sehr schnell unterwegs.

Veränderte Wahrnehmung und Angst

Zu Hause plagen Hofmann Ohnmachtsgefühle. Für den ersten LSD-Trip der Geschichte hat Hofmann eine viel zu hohe Dosis gewählt. Die Wirkung verstärkt sich weiter. "Alles im Raum drehte sich, und die vertrauten Gegenstände und Möbelstücke nahmen groteske, meist bedrohliche Formen an."

Seine Nachbarin erscheint ihm als "bösartige, heimtückische Hexe mit einer farbigen Fratze". Hofmann hat auch das Gefühl, dass sich sein Inneres verändert.

"Eine furchtbare Angst, wahnsinnig geworden zu sein, packte mich. Ich war in eine andere Welt geraten, in andere Räume mit anderer Zeit." Albert Hofmann, LSD-Entdecker

Giftiges Mutterkorn

Ausgangspunkt für diese Erfahrungen ist Hofmanns Erforschung des Mutterkorn-Pilzes. Dieser giftige Pilz wächst als zapfenförmiges Gebilde auf Gräsern und Getreide. Da Mutterkorn leicht mit Getreidekörnern verwechselbar ist, kam es im Mittelalter zu Massenvergiftungen. Tausende Menschen starben, weil sie Brot gegessen hatten, das gemahlenes Mutterkorn enthielt.

Weil der Pilz aber auch wehentreibend und blutstillend wirkt, wurden er in geringen Mengen früher von Hebammen bei Geburten genutzt. Anfang des 20. Jahrhunderts wurde bei Sandoz ein Migränemedikament aus Mutterkorn-Bestandteilen entwickelt. Später wurde deren Einsatz in einem Kreislaufmittel erforscht. Auf Basis der natürlichen chemischen Wirkung des Mutterkorns stellte Hofmann in den 1930er-Jahren synthetische Stoffe her, unter anderem LSD.

Der erste LSD-Trip: Albert Hofmanns "Bicycle Day" (19.4.1943)

WDR ZeitZeichen 19.04.2023 14:46 Min. Verfügbar bis 19.04.2099 WDR 5

Download Download mit WINDOWS: Rechte Maustaste und "Ziel speichern unter" oder "Link speichern unter"

Als Medikament im Einsatz

Da die Substanz im Tierversuch nicht die gewünschte Wirkung zeigte, wurden zunächst keine weiteren Experimente gemacht. Erst im Frühjahr 1943 produziert Hofmann den Stoff erneut. Nach dem ersten LSD-Trip der Geschichte - der als "Bicycle Day" bekannt wird - erzählt der Chemiker seinen Chefs von seinen Erlebnissen. Sie probieren das Mittel ebenfalls aus und sind Hofmanns Meinung: "Man hat ein neues Instrument in der psychiatrischen Forschung."

Sandoz vertreibt bald darauf LSD unter dem Namen "Delysid". Anwendungsgebiete des Medikaments sind laut Beipackzettel "Angst- und Zwangsneurosen" sowie "experimentelle Untersuchungen über das Wesen von Psychosen".

Hippies, Schauspieler, Militärs

LSD gilt in den USA schon bald als Wundermittel. Es wird in dort in der Psychotherapie eingesetzt, von gestressten Hollywood-Stars wie Cary Grant konsumiert und in einem militärischen Forschungsprogramm zur Gedankenkontrolle erprobt. Die größte Resonanz hat LSD jedoch in der Hippie-Bewegung. Die Droge prägt Kunst und Musik der 1960er-Jahre.

Der Psychologe Timothy Leary wird von der Harvard-Universität entlassen, weil er mit Studierenden ausgedehnte LSD-Gruppenexperimente macht. Hofmann lehnt Learys Forderung nach freiem Zugang zu psychedelischen Drogen ab. 1966 verbietet die USA die Herstellung, den Besitz und den Konsum von LSD in den USA. In der Bundesrepublik ist die Substanz seit 1971 illegal.

"Sorgenkind" mit Potenzial

Auch in der Medizin kommt LSD - im Unterschied zu anderen Halluzinogenen - heute nicht mehr zum Einsatz. Bei der Behandlung psychischer Krankheiten wurde kein Durchbruch erreicht, was auch mit der Kontrollierbarkeit der Substanz zusammenhängt. Allerdings gibt es derzeit eine weltweite Renaissance der Erforschung von Halluzinogenen in der Psychiatrie.

Albert Hofmann bleibt vom Potenzial des Stoffs zeitlebens überzeugt - nach vielen weiteren Selbstversuchen. Er betrachtet LSD allerdings auch als sein "Sorgenkind", weil dessen Potenzial aus seiner Sicht von den einen missbraucht und von den anderen nicht ausgeschöpft worden ist. Der Schweizer Chemiker stirbt am 29. April 2008 mit 102 Jahren in Burg im Leimental.

Autorin des Hörfunkbeitrags: Daniela Wakonigg
Redaktion: David Rother

Programmtipps:

ZeitZeichen auf WDR 5 (9.45 Uhr) und WDR 3 (17.45 Uhr) erinnert am 19. April 2023 an Albert Hofmanns LSD-Selbstversuch. Das ZeitZeichen gibt es auch als Podcast.

=======================================

 Zie ook: 'LSD niet alleen als therapiemiddel maar ook om tot een betere wereld te komen' (8 juni 2018)

'Paddo's en MDMA: verboden geneeskrachtige softdrugs!' (21 oktober 2017)

'DEA (VS) verklaart cannabis als ongevaarlijk, maar weigert de medicinale kracht van cannabis te erkennen........'

'Drugsgebruikers moeten als de dealers strafrechtelijk vervolgd worden, aldus CDA en ChristenUnie' Terwijl ze alcohol niet zien als drug, laat staan als harddrug.... ha! ha! ha! ha!

'Grapperhaus (CDA minister Justitie en Veiligheid): dronken rijden wordt zwaarder gestraft'

'Lancet: cannabis helpt niet tegen depressies en andere psychische aandoeningen' Je reinste kolder!!

'Grapperhaus (CDA minister Justitie en 'Veiligheid') wil Narcotica Unit tegen drugsmaffia...... Oef!!'

'Ferdinand Grapperhaus (CDA minister Justitie) gaat drugsoverlast aanpakken Oei!!'

'Waarom is de farmaceutische maffia tegen cannabis?'

'Experts verwijzen claim van lijkschouwer over 'THC dode' naar het rijk der fabelen'

Blokhuis (CU staatssecretaris Volksgezondheid) gaat xtc en niet bestaande designerdrugs te lijf... Oei, als dat maar goed gaat.....

'Niet cannabis maar alcohol is de opstap naar andere drugs' (!!!!)

'Gert-Jan Segers alleen voor alcoholgebruik, dat eist immers maar 12 doden per dag......' Segers is ChristenUnie partijcollega van Blokhuis. Het aantal doden ligt intussen op 13 per dag.

'Nieuwe leugens over cannabis gebruik >> psychose opwekkend'

'Cannabis vs. verslavende medicatie >> Tulsi Gabbard (pres.kandidaat Hawaï) wil de grote farmaceuten straffen i.p.v. marihuana gebruikers'

'Where Presidential Candidate Tulsi Gabbard Stands On Marijuana'


'Marijuana and Driving: A Review of the Scientific Evidence' Cannabis gebruikers zijn de betere chauffeurs op de weg!

'Stoned drivers are a lot safer than drunk ones, new federal data show'

'Does Weed Actually Make You A Better Or Worse Driver?'

'FDA Is Exploring ‘Alternative Approaches’ To CBD Regulation,Commissioner Says'

'Madeleine van Toorenburg wil alle koffieshops sluiten....... ha! ha! ha! ha! ha! ha! ha!'

'Gert-Jan Segers tegen legale wietteelt, zoals bepleit met universitair onderzoek.........'

'Gert-Jan Segers wil alleen de harddrug alcohol in Nederland zien, omdat daar geen problemen meer mee zijn.....ha! ha! ha! ha! ha! ha! ha! ha! ha! ha!'

'Gert-Jan Segers in het cannabishol van de duivel'

'Corruptie op het hoogste niveau >> Coca Cola sponsort Roemeense wens tot voorzitterschap van de Europese Unie' (en zie de labels in dat bericht voor meer bevoordeling van bedrijven, lobbyisme en andere vormen van corruptie)

'Oxycodon: Bruno Bruins (VVD) schiet in hysterische navolging van de VS een enorme bok......'

'XTC legalisering: niet als het aan de Amsterdamse hoofdofficier van Justitie Zandee ligt'

'Rutte houdt in Canada een onzin verhaal over cannabis en zet Nederland alweer voor schut'

'Grapperhaus (CDA min. Justitie) vindt het beschamend dat criminelen vorig jaar voor 19 miljard omzetten in drugshandel..... OEI!!!'

'Recherche komt 2.000 man tekort en Nederland is narcostaat schreeuwen de reguliere media'

'No, Bernie Sanders Tells Jeff Sessions, Marijuana Is Not the Same as Heroin' Common Dreams 4 januari jl.  In de VS voltrekt zich een kleine ramp, veel mensen zijn verslaafd geraakt aan pijnmedicatie, door deze medicatie verstrekking te beperken en door gewenning, hebben velen hun toevlucht gezocht tot heroïne.... 'Gelukkig' heeft de illegale oorlog van de VS en NAVO tegen de Taliban in Afghanistan (waar ook Sessions groot voorstander van was) ervoor gezorgd dat er nooit eerder zoveel papaver werd geoogst in dat land als de laatste jaren, papaver je weet wel, de grondstof voor heroïne........ (tekst uit eerder bericht)

Jeff Sessions Coming for Nation’s Legalized Marijuana

'Jeff Sessions just doesn't like marihuhuhuana..........'

'Arno Rutte (VVD 2de Kamer): wil meer drugscontroles op de Nederlandse wegen, terwijl er amper op de harddrug alcohol wordt gecontroleerd..........' (zie de voorgaande links: de gebruikers van cannabis zijn betere chauffeurs. Kijk dat hoort de alcoholmaffia niet graag en bestookt daarom de politiek met verzoeken cannabis geheel te verbieden, zoals o.a. CDA 'lobbypolitici' als Toorenburg voor die maffia eisen)

'Nationale Politie geeft harddrug alcohol weg............' En het CDA gaf jarenlang wijn weg met een eigen CDA etiket..... ha! ha! ha! ha!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten