Geen evolutie en ecolutie zonder revolutie!

Albert Einstein:

Twee dingen zijn oneindig: het universum en de menselijke domheid. Maar van het universum ben ik niet zeker.

dinsdag 9 augustus 2022

Garry Davis (Broadway acteur) de eerste wereldburger, plus groot voorvechter van mensenrechten en vrede

Op 9 augustus 1957 wordt Garry Davis gearresteerd in Frankfurt, daar hij een voor de West-Duitse autoriteiten niet geldig paspoort kon overleggen, maar een zelf gemaakt wereldpaspoort. 

Garry Davis (27 juli 1921 - 24 juli 2013), vaak aangeduid als World Citizen N°1, was voor de Tweede Wereldoorlog (WOII) een beroemd acteur op Broadway en was tijdens die oorlog piloot van een B-17 bommenwerper, die boven Peenemunde werd neergehaald, waarna hij wist te vluchten naar Zweden. In het min of meer neutrale Zweden werd hij tot het eind van de oorlog geïnterneerd en daar had hij alle tijd om zich op zaken te richten die hij belangrijk vond voor na de oorlog, niet in de laatste plaats ingegeven door de dood van zijn broer tijdens WOII en de dood van velen die hij mede veroorzaakte tijdens een bombardement op de Duitse stad Brandenburg. 

Na WOII zette hij zich dan ook in voor de vrede en de Universele Verklaring van de Mensenrechten (UDHR*, Nederlands: UVRM), die op 10 december 1948 werd aangenomen door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties en dat was zonder Davis waarschijnlijk niet gelukt, hij heeft de VN dan ook behoorlijk onder druk gezet!! 

In Frankrijk heeft Davis de Garry Davis Council of Solidarity opgericht samen met de schrijvers Albert Camus, André Breton and Claude Bourdet, plus de oprichter van de Emmaus beweging Abbé Pierre, alsook Robert Sarrazac, een voormalig leider van de Franse verzetsbeweging tijdens WOII. Sarrazac heeft later samen met Davis 'Citoyens du Monde' >> CDM opgericht, het Engels 'World Citizens Movement' waarvan ik de afkorting niet kan vinden, waarschijnlijk daar deze beweging op meerdere manieren wordt weergegeven, in Nederland onder de noemer: de Wereld Federalisten Beweging Nederland  >> WFBN. Ongelofelijk en belachelijk dat hier 'Nederland' achter werd geplakt, 'maar goed' de meeste Nederlanders zijn dan ook echte nationalisten al wordt dit telkens weer ontkend..... Het voorgaande terwijl het juist de opzet was van Davis en zijn internationale steun, om een eind te maken aan het nationalisme, dat maar al te vaak het idealisme is dat mede heeft geleid tot oorlog en/of enorme mensenrechtenschendingen, racisme en ander geweld......

Gezien één en ander is het dan ook niet vreemd dat Davis zijn VS staatsburgerschap in 1948 heeft opgegeven en zich sindsdien burger van de wereld noemde (citizen of the world). Davis volgde in deze Henry Martyn Noel, die na WOII als protest tegen het sterker wordende nationalisme in de VS begin 1948 zijn staatsburgerschap heeft opgegeven.

Davis stelde toen hij op 19 november 1948 een VN vergadering verstoorde dat soevereine staten de bron zijn van oorlogen en het tijd was voor een wereldregering, letterlijk zei Davis: "We, the people, want the peace which only a world government can give,", en vervolgde te zeggen: "The sovereign states you represent divide us and lead us to the abyss of total war." (ofwel: "Wij, de mensen willen vrede die alleen een wereldregering kan geven" en: "De soevereine staten die jullie vertegenwoordigen verdelen ons en leiden ons naar de afgrond van een totale oorlog....")   

De woorden van Davis gelden nu in feite nog sterker, al denk ik dat we de kans hebben verspeeld om tot een wereldregering te komen, één en ander heeft zeker ook te maken met de wereldwijde corruptie die vooral de grote westerse bedrijven in stand houden, immers dat levert hen uitermate goedkope werkkrachten (zeg maar gerust 'moderne slaven') en deze bedrijven behoeven zich in arme landen niet druk te maken over milieuregels, sterke vakbonden of mensenrechtenorganisaties die de regering van het land onder druk kunnen zetten...... Voorts hebben de zogenaamde westerse democratieën allang het democratische pad verlaten en zijn het daar de grote bedrijven, de financiële sector en plutocraten die uitmaken wat er wel of niet gebeurt..... Men beschuldigt landen als Rusland, China en zelfs Iran van het manipuleren van de verkiezingen in het westen, terwijl dat juist gebeurt door de grote bedrijven, de intussen totaal afhankelijke westerse reguliere media en politici die lobbyen voor de al eerder genoemde bedrijven (er zijn geen grote onafhankelijke westerse media meer daar die media in handen zijn van plutocraten en je weet het: wiens brood men eet, diens woord men spreekt...) ..... Niet voor niets ook dat men in westerse landen liever inzet op vernietiging dan op vrede, of een leefbare aarde dan wel een goede volksgezondheid, waar zelfs scholing en huisvesting onder lijden..... Kortom om tot een wereldregering te komen zal er veel geweld nodig zijn en juist dat is de weg naar totalitarisme en grote verdeeldheid, ofwel het tegenovergestelde van een totaal onafhankelijke wereldregering die er is voor het ieders welzijn en dat voor dieren, natuur, een gezonde wereld en gelijkheid van alle mensen >> maar niet voor de machtswellust en rijkdom van enkelen....... 

Het voorgaande bestaat echter maar uit mijn woorden en ik hoop van ganser harte dat ik ongelijk heb, al zie je al aan organisaties als het Wereld Economisch Forum >> World Economic Forum (WEF), de Bilderberg Group (Bilderbergconferentie), het Internationaal Monetair Fonds >> IMF en de Wereldbank dat men daar juist meer en meer inzet op een wereldregering onder leiding van de grootste terreurentiteit ter wereld, de VS ook bekend als het imperium of Vierde Rijk met meer dan 800 militaire bases over de wereld.....  Niet voor niets ook dat men spreekt over 'antiglobalisten' als men spreekt over mensen die een eind willen zien aan de macht van grote bedrijven (inclusief die van de financiële wereld), mensen die vrede wensen en die een eind willen zien aan de westerse neoliberale overheersing van de wereld, een overheersing die alleen maar leidt tot: -bloedvergieten, -het uitsterven van diersoorten, -armoede, -totaal overbodige honger (per jaar overlijden naar schatting alleen al 5,6 miljoen kinderen aan honger en ondervoeding, terwijl het westen o.a. graan gebruikt voor toevoeging aan brandstof en gebruikt als diervoer...), -luchtvervuiling (met wereldwijd 8,3 miljoen doden per jaar....) en -vernietiging van de natuur, wat uiteindelijk zal leiden tot de ondergang van de aarde zoals wij die kennen.... In feite zijn de zogenaamde antiglobalisten door hun inzet de werkelijke globalisten die strijden voor een voor de hele mensheid rechtvaardige en leefbare wereld......

Zo zijn we terug bij Garry Davis, die in 1954 de oprichter was van de World Service Authority, die als een regering een uitvoerend en administratief agentschap vormde en eigen paspoorten uitgaf, gecombineerd met geboorte en andere certificaten. In 1956 heeft Davis voor het eerst zijn eigen Wereld Paspoort gebruikt voor een reis naar India, waarmee hij tot sommige landen werd toegelaten. Voor zijn dood in 2013 heeft Davis ook aan Edward Snowden en Julian Assange een wereldpaspoort doen toekomen. En je weet het: #FreeAssange – Free Julian Assange now!

            

            Garry Davis met zijn wereldpaspoort op 9 januari 1957

Moet eerlijk zeggen dat ik eerder nooit van Davis heb gehoord, 'ook niet' tijdens het onderwijs dat ik volgde, niet voor niets, immers men wil mensen als Davis het liefst doodzwijgen..... Ik verwacht niet dat de echte machthebbers die voor een wereldregering zijn onder leiding van de VS, Davis zullen omarmen, daar hij te veel afwijkt van wat men wil, zo wil men pas vrede als alle vijanden van de VS het onderspit hebben gedolven, ofwel Rusland, China, Iran, Noord-Korea en alle links geregeerde landen zoals Venezuela en nu ook Colombia.... Deze landen moeten zich onderwerpen aan de VS, om maar één zaak te noemen waarvoor de nieuwe wereldorde staat (de wereldorde van het Vierde Rijk).......  

Garry Davis was een geweldig wereldburger!!



(On the top right hand side of this page you can choose for a translation in the language of your choice: choose 'Engels' [english] so you can recognise your own language [the Google translation is first in dutch, a language most people don't understand, while on the other hand most people recognise there language translated in english])

(als je het Duits niet machtig bent, zet dan de tekst in Google translate eerst om in het Duits door in het menu op Duits te klikken, waarna je weer kan klikken op die vertaalapp en je bovenaan in het menu Nederlands ziet staan, klik daarop en de hele tekst staat in het Nederlands, de vertaling is van een redelijk goede kwaliteit.)

 


Hier de tekst van ZeitZeichen over Garry Davis van heden morgen (door op deze link te klikken kan je luisteren naar de uitzending van ZeitZeichen):

9. August 1957 - Strafbefehl gegen "Weltbürger Nr. 1" Garry Davis

Stand: 03.08.2022, 08:14 Uhr

Im Zweiten Weltkrieg ist Garry Davis US-Soldat und überlegt, wie ein künftiger Frieden dauerhaft erhalten bleiben kann. Seine Idee: Die Nationalstaaten müssen abgeschafft und die Menschen Weltbürger werden. Doch das gefällt nicht allen.

Im Sommer 1957 reist der US-Amerikaner Garry Davis über Frankreich illegal in die Bundesrepublik ein. In Helmstedt will er die DDR-Grenze in Richtung Berlin passieren. Doch die DDR-Volkspolizisten holen ihn aus dem Zug und schicken ihn zurück. Den einzigen Pass, den er vorweisen kann, hat er sich selbst ausgestellt: den "Weltbürger-Pass Nummer eins".

Darauf reagieren auch die westdeutschen Behörden allergisch. Davis bekommt am 9. August 1957 einen Strafbefehl, weil er ohne gültige Papiere unterwegs ist. Weil er die Geldstrafe von 100 Mark nicht zahlen kann, muss Davis ersatzweise im Gerichtsgefängnis Hannover ein paar Tage in Haft.

Strafbefehl gegen "Weltbürger Nr.1" Garry Davis (am 09.08.1957)

WDR ZeitZeichen 09.08.2022 14:46 Min. Verfügbar bis 09.08.2099 WDR 5


Download Download mit WINDOWS: Rechte Maustaste und "Ziel speichern unter" oder "Link speichern unter"

Über Peenemünde abgeschossen

Die Vorgeschichte: Während des Zweiten Weltkrieges wird Davis als Bomberpilot über Peenemünde abgeschossen. Er rettet sich aus dem Flugzeug, schlägt sich nach Schweden durch und wird bis zum Kriegsende interniert. Der gelernte Schauspieler hat viel Zeit und beschäftigt sich mit der Frage: "Warum soll man erst warten, bis der Krieg ausbricht, um für den Frieden zu kämpfen?"

Für ihn sind die konkurrierenden Nationalstaaten der Grund allen Übels. Er will stattdessen eine Weltregierung aufbauen. Alle Menschen sollen als Weltbürger einen gleichen Pass erhalten: den "Weltbürger-Pass". Für Davis ist der nationale Pass ein Aneignungsdokument, um Bürger zu staatlichem Eigentum zu machen.

Auf UNO-Gelände campiert

Als 1948 die UNO über die "Allgemeine Erklärung der Menschenrechte" debattiert und diese zu scheitern droht, wird Davis aktiv. Er reist nach Paris, wo die Vereinten Nationen tagen. Seinen Pass gibt er beim US-Konsulat ab. Vor laufenden Kameras verbrennt er seinen gerade ausgestellten Ersatz-Pass und erklärt sich zum staatenlosen Weltbürger.

Als Staatenloser schlägt Davis auf dem exterritorialen Gelände der Vereinten Nationen ein kleines Zelt auf und schreibt mit seiner Reiseschreibmaschine Pressemitteilungen. Schließlich kapert er eine UNO-Sitzung und hält vom Besucher-Balkon aus eine Rede. Die Polizei schreitet ein. Doch der inhaftierte Davis wird von Albert Camus, Albert Einstein sowie Albert Schweitzer unterstützt und bald freigelassen.

Geburtshelfer der Menschenrechte

Zu den Veranstaltungen von Davis kommen nun bis zu 20.000 Menschen. Massen belagern das Geländer der UNO. Am 10. Dezember 1948 wird die "Allgemeine Erklärung der Menschenrechte" doch noch verabschiedet. Ohne Davis wäre es vermutlich anders gekommen.

Garry Davis setzt weiterhin auf Einzelaktionen wie der Gründung der "Weltbürger-Passagentur", bei der sich rund 750.000 Menschen registrieren lassen. Davis, der abwechselnd in Frankreich und den USA lebt, legt sich immer wieder mit Behörden an. 1984 wird er zum Beispiel aus Japan ausgewiesen. Er vergibt seine "Weltbürger-Pässe" auch an Julian Assange und Edward Snowdon - bevor er 2013 mit 91 Jahren in South Burlington stirbt.

Autor des Hörfunkbeitrags: Heiner Wember
Redaktion: David Rother

Programmtipps:

ZeitZeichen auf WDR 5 (9.45 Uhr) und WDR 3 (17.45 Uhr) erinnert am 9. August 2022 an Garry Davis. Das ZeitZeichen gibt es auch als Podcast.

=======================================

* UDHR >> Universal Declaration of Human Rights.

Voor meer berichten over Camus, Bilderberg, WEF, Vierde Rijk, mensenrechten, oorlog, honger, Rusland en/of China klik op het desbetreffende label, direct onder dit bericht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten