Geen evolutie en ecolutie zonder revolutie!

Albert Einstein:

Twee dingen zijn oneindig: het universum en de menselijke domheid. Maar van het universum ben ik niet zeker.

maandag 6 december 2021

Staatsbank FMO alweer betrokken bij misdaad en zelfs moord in Honduras

De Nederlandse Financierings-maatschappij voor Ontwikkelingslanden (FMO) is een Nederlandse staatsbank (de overheid heeft 51% van de aandelen) die is opgezet als een bilaterale internationale financiële instelling te Den Haag. De FMO beheert fondsen voor de ministeries van Buitenlandse Zaken en Economische Zaken 'om de ontwikkelingsimpact van particuliere investeringen te maximaliseren', aldus Wikipedia, dat daar nog aan toevoegt dat de bank 'onder toezicht staat' van de Nederlandse Bank (DNB). Ofwel als een Nederlands bedrijf bijvoorbeeld groente of bloemen wil telen in een Afrikaans land, omdat daar de eisen op milieu en arbeidsgebied zo goed als niets voorstellen, kan deze om een investering van de FMO vragen......  

Als al zo vaak eerder gezien is dat toezicht van DNB zacht gezegd waardeloos, zo bleek afgelopen zomer al uit een NOS bericht over de FMO, dat vandaag door een FD artikel over witwaspraktijken door deze bank naar voren kwam toen ik zocht naar achtergrondinformatie..... Kortom dit zijn al 2 missers van De Nederlandse Bank, die immers toezicht zou moeten uitoefenen op de FMO, waarbij de witwas praktijk natuurlijk uit meer dan één zaak bestaat...... Klaas Knot, de topgraaier van DNB is dus totaal ongeschikt voor zijn baan, deze plork had na alle witwasschandalen bij andere banken (waaronder ING en nog een staatsbank te weten: ABN Amro....) toch minstens de FMO onder de loep moeten leggen...... (en had dat al veel eerder moeten doen, gezien de misdadige praktijken van de FMO)

Het blijkt dat de FMO de Hondurese zakenman en ongelofelijke schoft, David Castillo een fikse bak geld heeft geleend voor een waterkrachtcentrale waar de plaatselijke bevolking zich tegen heeft verzet. De woordvoerder van deze mensen, Berta Cáceres, die zich met enorm veel energie heeft ingezet tegen deze waterkrachtcentrale, werd vermoord in haar huis* en uit documenten en getapte WhatsAppberichten blijkt dat Castillo het geld van de FMO niet alleen gebruikte als smeergeld (grote corruptie, ofwel een zware misdaad) maar zelfs voor de moord op Berta Cáceres....... 


Hier nog een paar schandalen waarbij de FMO was betrokken (tekst van Wikipedia):

In juli 2019 werd de FMO genoemd in de 'Mauritius Leaks', dat betreft 200.000 gelekte belastingdocumenten van het offshore advieskantoor Conyers, Dille & Pearman op Mauritius. De papieren waren gelekt naar het Internationaal Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), waarvan het Nederlandse dagblad Trouw deel uitmaakt.[4] De FMO zou jarenlang met Nederlands overheidsgeld het Ierse, beursgenoteerde mijnbouwbedrijf Kenmare hebben gefinancierd. Kenmare exploiteert in Mozambique de grootste titaniummijn ter wereld en ontdook volgens de documenten sinds 2007 belasting via Mauritius. De FMO verstrekte sinds 2004 leningen aan Kenmare en nam aandelen in het bedrijf ter waarde van zeker 44 miljoen euro.

Verder blijkt uit de gelekte documenten dat de FMO in 2012 een miljoenenkrediet verstrekte aan een beursgenoteerde investeringsmaatschappij met een omzet van vele miljarden dollars dat de bouw van mobiele netwerken in Nigeria en Kameroen via Mauritius laat lopen.

Ondanks eerder schandalen al vanaf 2004 vonden de ministeries van BuZa en Financiën, plus De Nederlandse Bank het niet nodig om de FMO extra goed in de gaten te houden, hoe is het gvd mogelijk??!!! Voorts blijkt in feite dat de FMO, nogmaals een staatsbank, betrokken is bij belastingontduiking..... 

Naast de topgraaiers van DNB, Knot en zijn CDA voorganger Wellink, zijn ook een aantal ministers van Financiën en BuZa verantwoordelijk voor de misdaden die de FMO heeft gepleegd, o.a. op Economische Zaken: de CDA hufters Verhagen en van der Hoeven, VVD capo Kamp en plork Wiebes en op Buitenlandse Zaken: CDA oorlogshitser de Hoop Scheffer, plus CDA hufters Bot en Verhagen, VVD leeghoofd Rosenthal, PvdA oplichters Timmermans en Koenders, VVD ploerten Zijlstra en Blok, D66 kwaadaardigheid Kaag en uit de mottenballen gehaald: CDA volksverlakker Knapen.... Een strafrechtelijk onderzoek naar deze figuren lijkt me meer dan gewenst (en niet alleen vanwege deze zaak!!).

Intussen is de situatie voor de oorspronkelijke bevolking van Honduras allesbehalve verbeterd, niet voor niets ook dat de laatste jaren grote aantallen Honduresen zijn gevlucht naar de VS >> nog steeds zijn er veel Honduresen onderweg naar de VS.....

Deze zaak toont ten overvloede aan dat het een wel heel smerig sprookje is te geloven dat ondernemers beter ontwikkelingswerk leveren als daarvoor opgeleide mensen, zoals hare PvdA kwaadaardigheid Ploumen als minister heeft doorgevoerd, waarbij deze ellendige nep-hippie zelfs succesvolle ontwikkelingsprojecten de nek heeft omgedraaid, projecten waar vele jaren werk in zat..... Na haar ingreep bracht Oxfam Novib een paar jaar later een rapport uit, waar de conclusie was dat de geïnvesteerde ontwikkelingsgelden waren verdwenen in de zakken van de Nederlandse ondernemers en er zo goed als niets was gepresteerd op het gebied van ontwikkelingshulp...... Als beloning mocht Ploumen na het vertrek van opperschoft Asscher de PvdA leiden, nog steeds is deze kwaadaardige feeks voorzitter van die meer dan waardeloze oplichterspartij...... 


(On the top right hand side of this page you can choose for a translation in the language of your choice, first choose 'Engels' [English] so you can recognise your own language [the Google translation is first in Dutch, a language most people don't understand, while on the other hand most people recognise there language translated in English])


Het volgende artikel komt van de NOS site:


 Een herdenking voor activitist Berta Cáceres na de veroordeling van zakenman Castillo AFP

De Nederlandse ontwikkelings- en staatsbank FMO heeft miljoenen geleend aan het bedrijf van een Hondurese zakenman, die is veroordeeld voor betrokkenheid bij de moord op een mensenrechtenactivist. Dat meldt het FD.

Het geld was bedoeld voor de bouw van een waterkrachtcentrale, waartegen mensenrechtenactivist Berta Cáceres het verzet leidde. De familie van Cáceres wil in een rechtszaak in Nederland de bank aansprakelijk stellen. De bank zou de controleplicht verzuimd hebben en indirect de moord mogelijk hebben gemaakt.

David Castillo heeft het geld van FMO volgens de nabestaanden van Cáceres gebruikt om smeergeld te betalen en zelfs om de moord te financieren. De krant heeft van de familie inzage gekregen in rechtbankstukken, betalingsafschriften en door de Hondurese justitie getapte WhatsAppgesprekken van Castillo.

Huurmoordenaars

Deze maand werd ex-militair Castillo veroordeeld voor de "planning en organisatie" van de moord op Cáceres. Zij werd in 2016 in haar huis door huurmoordenaars doodgeschoten. Ze was tegen de komst van de waterkrachtcentrale omdat die het leefgebied van inheemse gemeenschappen zou bedreigen.

FMO laat weten geschokt te zijn door de zaak en zegt dat de selectiecriteria voor projecten strenger zijn geworden. Inhoudelijk wil de bank niet reageren omdat de zaak voor de rechter ligt.

De bouw van de waterkrachtcentrale werd voor ongeveer een kwart gefinancierd door FMO, wat neerkwam op 15 miljoen euro. Volgens het FD maakte FMO geld over naar twee bedrijven die niet betrokken waren bij de bouw van de centrale. De bank had ten tijde van de moord 6 miljoen euro betaald.

FMO stimuleert economische groei in ontwikkelingslanden en de Nederlandse Staat is voor 51 procent eigenaar van de bank. Eerder kwam de bank in opspraak om het financieren van 'foute' bedrijven, waaronder drie palmolieplantages in Congo.

Hier nog een artikel van de NOS, maar dit over sojafraude in Argentinië: 


'Sojafraude kost Nederlandse banken mogelijk 245 miljoen dollar'

===================================

* Zie o.a.: 'CIA rekruteert folteraars met een beroep op vrouwenemancipatie: een fikse rel in de VS' De CIA is mede verantwoordelijk voor de moord op Berta Cáceres....

--------------------------------

Voorts zie: 'FMO ('ontwikkelingsbank' met overheidsaandeel) steunt palmolieplantages in Congo waar arbeiders als beesten worden behandeld' (25 november 2019....)

'Steven Donziger die het opnam voor Ecuadoraanse Amazonevolkeren tegen Chevron, slachtoffer van VS kromspraak'

'Berta Cáceres voorvechter gelijke rechten en milieuactivist vermoord in Honduras' Honduras het land waar de CIA in opdracht van Obama en Hillary Clinton in 2009 een staatsgreep pleegde tegen de democratisch gekozen president Manuel Zelaya en diens regering...... 

'Honduras in de greep van VS 'vriendelijke terreur': een deel van de bevolking vlucht richting VS'

'Honduras wordt geteisterd door doodseskaders die worden gesteund door.... de VS!!' (en zie de links in dat bericht!!)

'Mensenrechten- en milieuactivisten worden massaal vermoord in Brazilië en Colombia, waar het laatste land NAVO bases heeft.......' (en zie de links in dat bericht)

'Bolivia: staatsgreep maakt eind aan succesvol presidentschap Evo Morales' (een staaatsgreep die duidelijk werd georganiseerd en geregisseerd door de CIA) (zie ook de links in dat bericht naar meer artikelen over Bolivia....)

'Honduras 10 jaar na de VS coup: het verzet is springlevend en de repressie groot'

'Braziliaanse natuurbeschermer vermoord door illegale houthakkers'

'Trump van zins Endangered Species Act de nek om te draaien: bedreigde diersoorten vogelvrij........'

'Het beschermen van de planeet is verworden tot een misdaad, veelal bestraft met moord'

'Hondurese activiste ontvoerd en vermoord (alweer...), met instemming van de VS.........'

'Hillary Clinton mede verantwoordelijk voor moord op Berta Cáceres...........'

'Door VS gesteunde bewind in Honduras heeft de staat van beleg afgekondigd........'

'VS heeft Hondurese speciale eenheden getraind die protesten tegen een waterkrachtcentrale gewelddadig hebben neergeslagen......'

'BBC volkomen krom over de vluchtelingen uit Honduras die wel degelijk door Trump met geweld worden bedreigd'

'Argentinië: protesten bij politiek proces tegen welzijnsactivist......'

'Mexico: mensenrechten- en milieuactivist Isidro Baldenegro vermoord........'

'Trump letterlijk: "Barbwire used in the right way can be a beautiful sight" Trump op een verkiezingsbijeenkomst over het 'probleem van de vluchtelingenkaravaan' uit de door de VS gecreëerde ellende in Honduras'

'VS stuurt 5.000 militairen extra naar de grens met Mexico, als wapen tegen de karavaan met armen uit Latijns-Amerika' Mensen die voor meer dan 90% op de vlucht zijn geslagen voor geweld dat door de VS werd gesteund, georganiseerd en/of zelfs direct werd veroorzaakt door deze grootste terreurentiteit ter wereld.....

'Trump stuurt 800 militairen naar de Mexicaanse grens met de VS om arme vluchtende drommels tegen te houden......'

'Grote banken moeten stoppen met het financieren van klimaatrampen en de rechten van de oorspronkelijke bevolking her en der respecteren!'

'Obama biedt excuses aan voor staatsgreep in Argentinië en stelt dat het VS beleid drastisch is veranderd........ ha! ha! ha! ha! ha! ha! ha!'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten