Geen evolutie en ecolutie zonder revolutie!

Albert Einstein:

Twee dingen zijn oneindig: het universum en de menselijke domheid. Maar van het universum ben ik niet zeker.

woensdag 1 december 2021

Steven Donziger die het opnam voor Ecuadoraanse Amazonevolkeren tegen Chevron, slachtoffer van VS kromspraak

Steven Donziger is een mensenrechten advocaat die het voor 30.000 mensen behorend tot de oorspronkelijke volkeren van het Ecuadoraanse Amazonewoud opnam tegen de grote smeerpijp Chevron, lid van de oliemaffia. Hij won de zaak tegen Chevron en deze oliemaatschappij werd in Ecuador veroordeeld tot het betalen van 18 miljard dollar, een straf die later werd teruggebracht tot 9,5 miljard dollar..... Alleen dat terugbrengen van de straf was al een schande, zeker als je nagaat dat Chevron verantwoordelijk is voor het dumpen van 16 miljard gallon, ofwel meer dan 60,5 miljard liter giftig afvalwater en andere gevaarlijke afvalstoffen, waarmee een groot gebied van de oorspronkelijke volkeren werd vervuild....... Deze vervuiling heeft gezorgd voor wat men een 'Regenwoud Tsjernobyl' is gaan noemen en die natuur en de bewoners (dus zowel mensen als dieren) ernstige schade hebben berokkend en daar wordt ook fysieke schade onder verstaan..... Een groot gebied van het Amazonewoud is daardoor eigenlijk onbewoonbaar geworden....(dit is jammer genoeg allesbehalve de enige plek in het Amazonewoud dat zwaar werd vervuild door oliewinning....)

Om kosten maken voor het schoonmaken van het vervuilde gebied te voorkomen, trok Chevron haar bedrijf terug uit Ecuador, en dat nadat de veroordeling van Chevron door 3 verschillende rechters werd bevestigd..... Daarna heeft Chevron Donziger een jaar lang gedemoniseerd en stelde dat het bewijs tegen Chevron op oneigenlijke gronden was verkregen (de brutaliteit!!)

Ongelofelijk weer te lezen dat de rechtspraak in de VS niets meer te maken heeft men wat dit begrip zou moeten inhouden.....  In 2014 heeft rechter Lewis Kaplan, een districtsrechter voor het zuidelijk district van New York, op een valse getuigenis van de Ecuadoraanse rechter Alberta Guerra, die daarvoor 2 miljoen dollar kreeg van Chevron en die later toegaf te hebben gelogen, geoordeeld dat Donziger het historische oordeel had verkregen 'middels corrupte middelen....' (de wereld op de kop, immers juist deze Kaplan en zijn getuige zijn zo corrupt als de pest!!) Let wel Kaplan is een voormalig advocaat van een advocatenkantoor en hij heeft zelfs investeringen in Chevron!!!

Voorafgaand aan het proces heeft Donziger 800 dagen vastgezeten...... (waanzin!!)

Donziger werd vastgezet kort nadat Kaplan hem beschuldigde van minachting van de rechtbank, daar Donziger weigerde om zijn laptop en smartphone te overhandigen aan Chevron...... Een advocaat heeft de gegevens van zijn/haar cliënten te beschermen, niet voor niets dat advocaten zich hebben te houden aan het beroepsgeheim!! (een zaak die men in het westen schandelijk genoeg steeds vaker ziet als belemmering van de rechtsgang......) Het kantoor van de openbaar aanklager voor het zuidelijke district van New York, besloot niet mee te gaan in de aanklacht van minachting van de rechtbank, waarop Kaplan een politiek rechtse collega, rechter Loretta Preska koos om de zaak te bekijken. 

Kaplan en Preska, een voormalige leider van de door Chevron bekostigde Federalist Society, kozen toen Rita Gavin, een advocaat van de firma Seward & Kissel LLP, om als speciaal aanklager te dienen, ook al was haar collega een voormalig lid van Chevrons raad van bestuur en Chevron tegelijkertijd één van de klanten was van haar firma...... (je snapt werkelijk niet hoe zoiets openlijk kan plaatsvinden, te zot voor woorden en ten overvloede een teken dat de VS in feite geen rechtsstaat is!!!)

April dit jaar, voorafgaand aan het proces tegen Donziger dat een maand later in mei begon en in september eindigde met een veroordeling van Donziger tot 6 maanden gevangenisstraf onder 'rechter' Preska, hebben 5 Democratische leden van het Huis van Afgevaardigden de minister van justitie, Merrick Garland, gevraagd in deze zaak onmiddellijk het vonnis te herzien. Een zaak die deze politici hebben aangeduid als een ongekende en onrechtvaardig juridische aanval op Donziger, waarbij ze wezen op het feit dat het ministerie van justitie (DOJ) heeft gefaald als het gaat om het uitoefenen van haar toeziende autoriteit over deze zaak en zelfs een lid van een advocatenkantoor dat Chevron bijstaat heeft toegestaan hem te vervolgen....... (nogmaals: ongelofelijk!!)

Begin november heeft het ministerie van justitie echter geoordeeld dat het niet in strijd met de benoemingsclausule van de grondwet is om de vervolging van Donziger over te laten aan een particuliere advocaat.... (aan dat land levert Nederland zelfs landgenoten uit.....) 

In een nieuwe brief aan Garland, de minister van justitie, hebben de 9 Democratische leden van het huis van afgevaardigden aangegeven dat in dezelfde week dat Donziger werd veroordeeld tot 6 maanden gevangenisstraf de Working Group on Arbitrary Detention  (WGAD) zich heeft gebogen over deze zaak. De WGAD is een werkgroep die arbitraire gevangenisstraf (een twijfelachtige gevangenisstraf), bekijkt en beoordeelt, een groep bestaande uit onafhankelijke experts op het gebied van rechtspraak aangesteld door de VN Mensenrechtenorganisatie (UNHRC). Deze groep heeft geoordeeld dat het gevangenzetten van Donziger een overtreding is van internationale wetgeving en dat de zaak tegen hem en de daaraan meewerkende rechters, vooral de federale districtsrechters Kaplan en Preska, hebben gefaald als het gaat om internationale standaarden voor eerlijke berechting, inclusief regels over onafhankelijkheid van rechtbanken......

Verder hebben de juristen van de WGAD geconcludeerd dat het ontnemen van Donzigers vrijheid lijkt op het wraak nemen voor zijn werk als vertegenwoordiger voor de oorspronkelijke volkeren van Ecuador en dat hij onmiddellijk in vrijheid moet worden gesteld, waarbij hij recht heeft op compensatie voor deze overtredingen!!

Deze juristen stellen voorts dat wanneer de VN en internationale groeperingen voor het milieu en de mensenrechten herhaaldelijk hebben gevraagd voor onmiddellijke actie, de Biden administratie niet stil kan blijven. Sterker nog de Biden administratie moet een duidelijk signaal afgeven dat het naast de gemeenschappen staat die worden geschaad door vervuiling en vernietiging van het milieu en ook naast juristen moet staan die moedig genoeg zijn om deze gemeenschappen te vertegenwoordigen (bepaald niet een veilige taak in Zuid- en Midden-Amerika), in plaats van de bedrijven te bedienen die winsten behalen door het vervuilen van water, lucht en land behorend tot de lokale gemeenschappen.....

Een geacht VS mensenrechten advocaat (Donziger) wordt onterecht vastgehouden door onze eigen rechtbanken in overtreding van internationale wetgeving en dat terwijl deze advocaat geen kwaad heeft gedaan, maar kwetsbare cliënten wilde beschermen en zijn vaardigheid heeft ingezet om hen te dienen tegen één van de meest giftige bedrijven die de wereld ooit heeft gezien, zo vervolgden deze juristen.....

Verder stellen deze juristen dat Chevron niet eens heeft ontkend dat haar voorganger Texaco met opzet meer dan 60,5 miljard liter giftig olieboringsafvalwater tientallen jaren lang in het milieu heeft geloosd om kosten te besparen..... Dit grove onrecht werd met voorbedachten rade uitgevoerd door een bedrijf uit de VS en heeft een gebied zo groot als Manhattan achtergelaten met zwaar vervuild en uiterst giftig afval..... Elke dag weer moeten de gemeenschappen die langs dit gebied wonen omgaan met het continu blootstaan aan giftige troep die bewezen kanker veroorzaakt en moet het Amazone regenwoud de prijs betalen, een woud dat moet worden gezien als één van 's werelds kwetsbaarste ecosystemen..... (belangrijk voor de hele planeet....)

Een mislukking in het onmiddellijk herstellen van deze ongeëvenaarde en onjuiste gevangenhouding van Donziger zal waarschijnlijk leiden tot langdurige schade aan de rechtsstaat, de democratie en de planeet zo stellen de juristen van de WAGD...... (waar ik moet opmerken dat er wat mij betreft nog maar bitter weinig over is van een rechtsstaat als het om de VS gaat)

Grondstof onttrekkende bedrijven wereldwijd houden deze zaak in de gaten om te zien of Chevron deze zaak wint, ofwel zodat je met genoeg geld voor advocaten en bedrijfsvriendelijke rechters, een vervuilend bedrijf een gerechtelijke uitspraak tegen dit bedrijf kan omdraaien in een zaak tegen de advocaten en de slachtoffers, zo vervolgen de juristen. Waar ze voorts stellen dat Donziger het levende bewijs is dat Chevron succesvol was in deze zaak.... Andere bedrijven en industrieën zullen dot voorbeeld volgen en daarbij van de slachtoffers en hun advocaten, fraudeurs en criminelen maken die ongelofelijk genoeg in de gevangenis kunnen worden vastgezet.....

Tot slot stellen deze juristen dat het ministerie van justitie moet ingrijpen, om zo vervuilende bedrijven duidelijk te maken dat het Chevron voorbeeld om verantwoordelijkheid te ontlopen voor milieu catastrofes niet getolereerd zal worden door het justitiële systeem...... Overigens kan je ook de zaak tegen Shell in Nigeria vergelijken met deze zaak waar degenen die zich destijds hebben ingezet voor de bevolking en het milieu, zelfs werden opgehangen, een doodstraf waarvoor Shell zelfs mede verantwoordelijk was en is.....* (en zal blijven, zolang dit smerige oplichters bedrijf blijft bestaan!!)


(On the top right hand side of this page you can choose for a translation in the language of your choice, first choose 'Engels' [English] so you can recognise your own language [the Google translation is first in Dutch, a language most people don't understand, while on the other hand most people recognise there language translated in English])

(als je het Engels niet machtig bent, kopieer dan de Engelse tekst en plak die in deze vertaalapp, de app werkt snel en de vertaling is van een redelijk goede kwaliteit)

 

Demonstrators rally in support of Steven Donziger

Climate activists gathered to support human rights attorney Steven Donziger in New York City on June 10, 2021. (Photo: Tayfun Coskun/Anadolu Agency via Getty Images)

'Extractive Industries Everywhere Are Watching': 9 Democrats Urge DOJ to Free Steven Donziger

The lawmakers asked AG Merrick Garland to "act immediately to reclaim control of this case, dismiss the charges, and free Mr. Donziger from his imprisonment."
 

Kenny Stancil

Nine U.S. House Democrats on Monday urged the Justice Department to "take immediate action" to secure the release of Steven Donziger, a human rights attorney who helped thousands of Ecuadorians win a multibillion-dollar lawsuit against oil giant Chevron and is now incarcerated on a contempt of court charge that experts say is retaliatory—and which followed two years of pre-trial house arrest, a violation of international law. 

In a letter addressed to U.S. Attorney General Merrick Garland, the progressive lawmakers—Reps. Rashida Tlaib (Mich.), Jesús G. "Chuy" García (Ill.), Alexandria Ocasio-Cortez (N.Y.), Ilhan Omar (Minn.), Ayanna Pressley (Mass.), Jamaal Bowman (N.Y.), Cori Bush (Mo.), Barbara Lee (Calif.), and Raúl M. Grijalva (Ariz.)—wrote that Donziger's case "has shocked the worldwide community of environmental justice and human rights advocates and creates a distinct chilling effect on this type of advocacy going forward."

"Mr. Donziger," noted the lawmakers, "has done nothing but uphold the highest professional ethics in representing and protecting his clients but has since been thrown in federal prison for petty contempt charges, a first in United States history. Mr. Donziger began serving a six-month sentence for petty contempt of court at the Federal Correctional Institution in Danbury, Connecticut on October 27, 2021, despite the many calls from the international legal community that his pre-trial detention for over 800 days was a violation of international law."

"Mr. Donziger sits in a crowded federal prison because a Chevron attorney made it so, without Executive Branch supervision or ever seeing a jury of his peers," the lawmakers continued. "As the United States is a party to the District Court case against Mr. Donziger, we request that you act immediately to reclaim control of this case, dismiss the charges, and free Mr. Donziger from his imprisonment."

"The international legal community," they added, "is appalled by what has transpired in the Southern District of New York and the Department of Justice's commitment to a just rule of law requires immediate action."

In 2011, following years of work by a Donziger-led legal team, which represented more than 30,000 Indigenous people and farmworkers harmed by over three decades of oil drilling in Ecuador, Chevron was found guilty of deliberately dumping more than 16 billion gallons of toxic wastewater and other hazardous pollutants in the delicate Amazonian ecosystem—resulting in a "rainforest Chernobyl" that has caused widespread suffering throughout the local population. The fossil fuel corporation was ordered to pay $18 billion in damages, a sum that was reduced to $9.5 billion in 2013.

Although the ruling was upheld by three Ecuadorian courts, Chevron moved its operations out of the country to avoid paying for clean-up, alleged that the settlement had been fraudulently obtained, and launched a yearslong campaign to demonize and prosecute Donziger.

I am proud to lead my colleagues in this letter demanding @TheJusticeDept take immediate action to release climate and Indigenous rights activist Steven Donziger. #FreeDonziger
Steven Donziger
@SDonziger
BREAKING: Congresspersons, including @AOC demand Biden’s DOJ take immediate action to release Steven Donziger. “The DOJ must intervene to show polluters that the Chevron model for avoiding responsibility for environmental catastrophe will not be tolerated by our justice system.”
Image
 

In 2014, U.S. District Judge Lewis A. Kaplan of the Southern District of New York, a former corporate lawyer with investments in Chevron, ruled—based on the false testimony of an Ecuadorian judge named Alberto Guerra, who received $2 million in cash and benefits from Chevron and later admitted to lying—that Donziger had acquired the historic judgment through "corrupt means."

Donziger's detention began shortly after Kaplan held Donziger in contempt of court in July 2019 for refusing to turn over his computer and cell phone to Chevron, a move that would have disclosed privileged client information.

While the U.S. Attorney's Office for the Southern District of New York chose not to prosecute Donziger's misdemeanor contempt of court charge, Kaplan hand-picked a right-wing colleague, Judge Loretta Preska, to hear the case.

Kaplan and Preska, previously a leader in the Chevron-funded Federalist Society, then selected Rita Glavin, an attorney at Seward & Kissel LLP, to act as a special prosecutor even though her law partner was a former member of Chevron's board of directors and Chevron had been one of the firm's clients.

In April of this year—prior to Donziger's trial, which began in May and ended in July when Preska found him guilty—six House Democrats urged Garland to immediately review what they called "an unprecedented and unjust legal assault" on Donziger, pointing out that the DOJ had failed to exercise its oversight authority over the case even as a corporate law firm that represents Chevron was enlisted to prosecute him.

Earlier this month, however, the DOJ submitted a friend-of-the-court filing that encouraged the federal appeals court reviewing Donziger's contempt conviction to "reject his argument that his prosecution by private attorneys violated the U.S. Constitution's appointments clause," Reuters reported.

Donziger is not alone in objecting to the use of private prosecutors in the federal court system. Sens. Ed Markey (D-Mass.) and Sheldon Whitehouse (D-R.I.) echoed Donziger's concerns in a July letter sent to Judge Roslynn R. Mauskopf, director of the Administrative Office of the U.S. Courts.

In their new letter to Garland, the nine House Democrats pointed out that in September, the same week that Donziger was sentenced to six months in prison, the Working Group on Arbitrary Detention (WGAD)—made up of independent experts appointed by the United Nations Human Rights Council—argued that Donziger's "deprivation of liberty is a violation of international law and that the trial against him and the judges involved, specifically Federal District Court Judges Lewis A. Kaplan and Loretta Preska, fail international fair trial standards, including the perception of impartiality of the courts."

"The WGAD also concluded that the deprivation of liberty appears to be in retaliation for Mr. Donziger's work as a legal representative of Indigenous communities in Ecuador, that he should be freed immediately, and that he is due compensation for these violations," the lawmakers added.

"When the U.N. and international environmental and human rights communities repeatedly call for immediate action," wrote the lawmakers, "the Biden administration must not remain silent."

Instead, the letter states, "the Biden administration must send a clear signal that it stands with communities harmed by pollution and environmental destruction and the lawyers courageous enough to represent them and not the corporations that benefit from polluting the water, air, and land of local people."

"An esteemed U.S. human rights attorney is being unjustly imprisoned by our very own courts in violation of international law, not for some real harm he did, but for protecting his vulnerable clients and his ability to serve them from one of the most toxic companies the world has ever seen," the letter continues.

The lawmakers emphasized that "Chevron does not dispute that its predecessor company Texaco deliberately discharged at least 16 billion gallons of toxic oil-drilling waters over the course of decades as a cost-saving measure. This grave injustice at the hands of a U.S. corporation was premeditated and remains an untreated toxic waste site the size of the island of Manhattan. Every day, the communities living amongst Chevron's mess must deal with ongoing exposure to toxicity known to cause cancer as the Amazon rainforest—one of the world's most critical ecosystems—pays the price."

A failure to "act immediately to rectify the unprecedented and unjust imprisonment of Mr. Donziger" is likely to cause long-lasting damage to the rule of law, democracy, and the planet, the group warned Garland.

"Extractive industries everywhere are watching this story to see if Chevron has just completed their proof of concept, that with enough money for lawyers and corporate-friendly judges, a polluting company can turn a judgment rendered against them into a RICO charge against the lawyers and the victims," says the letter. "Mr. Donziger is living proof that Chevron has succeeded, and other companies and industries will replicate this model, turning victims and their lawyers into fraudsters and criminals, culminating unbelievably in actual prison time."

"The DOJ must intervene in this case," the lawmakers stressed, "to show polluting companies that the Chevron model for avoiding responsibility for environmental catastrophe will not be tolerated by our justice system."


Our work is licensed under Creative Commons (CC BY-NC-ND 3.0). Feel free to republish and share widely.

===============================

* Zie: 'Negen Nigeriaanse milieuactivisten 25 jaar geleden opgehangen na een schertsproces met hulp van Shell' (en zie de linksnaar meer artikelen van dit nog steeds 'koninklijke' bedrijf in dat bericht!!)

'Shell: een strijd van 13 jaar voordat dit 'koninklijke bedrijf' werd veroordeeld voor de enorme olievervuiling in de Nigerdelta'

--------------------------------------

Zie voorts: 'COP 26: Nederlandse vermindering van 4,5 miljard euro aan subsidie voor olie en gas: 4,5 miljard van de 17,5 miljard.....' Er blijft dus 13 miljard aan subsidie over, ook voor oliemaatschappijen!!! (en zie de links in dat bericht naar meer artikelen over o.a. COP26)

'COP26: Canadese 'ontginning teerzanden' is een catastrofe voor wild en natuur'

'Oliemaatschappijen moeten verantwoording nemen voor vervuiling in het Amazonegebied en stoppen met oliewinning'

'Halliburton en Chevron hebben groot belang bij 'regime change' in Venezuela'

'ING, Rabobank en BNP Paribas financieren de oliewinning in het Amazonegebied: u wordt opgelicht!!' (!!!!)

'Rabobank en haar valse strijd om 'duurzame palmolie': zware gezondheidsproblemen en vernietiging van oerwoud' (!!!!

'Ecuadoraans Los Cedros Cloud Forest dreigt te worden vernietigd door mijnbouwbedrijven als Biliton

As Amazon burns BlackRock emerges as world’s largest investor in deforestation, Down to Earth, 31 August 2019

'Exxon 'topman' vindt klimaatdoelen najagen een onzinnige bezigheid' (ja ja......)

'Ecuadoraanse stam bereid te sterven voor regenwoud

'Justin Trudeau (premier Canada) een progressief politicus of een ordinaire neoliberale corrupteling' (de vraag stellen is haar beantwoorden)

'Coronavirus: Amazonevolkeren die niet in aanraking zijn geweest met de rest van de wereld lopen groot gevaar uit te sterven

'Missionarissen van de dood gaan in het Amazonewoud de 'goede boodschap verkondigen'

'Bolsonaro (president Brazilië) geeft groen licht voor verdergaande genocide op oorspronkelijke volkeren

'Bescherm de Amazone bovenloop tegen commerciële activiteiten' (zie ook de video's in dit bericht)

'Bolsonaro, de Braziliaanse president, heeft lak aan de oorspronkelijke volkeren en dat kost deze mensen het leven.......'

'Glenn Greenwald vervolgd voor het brengen van de waarheid en zijn seksuele geaardheid' 

'Braziliaanse natuurbeschermer vermoord door illegale houthakkers'

'Amazonegebied in brand, Black Rock verdient daar vele miljoenen mee'

'Ecuadoraanse oorspronkelijke bevolking behaalt grote overwinning op de 'Dag van de Oorspronkelijke Bevolking', voorheen Columbusdag' (!!!!)


 
'Koninklijke Shell': ondanks 'groene beloften' blijft CO2 uitstoot van dit bedrijf stijgen'

'Shell scherpt klimaatdoelen aan, ofwel greenwashing op 'topniveau'' (greenwashing: met opzet een bedrijf duurzaam propageren, terwijl het tegendeel de werkelijkheid is)

'Shell en BP op het valsgroene pad met ontkenners van de klimaatverandering' (ja ja, men blijft ontkennen, hoewel Shell uit eigen onderzoek weet dat de verbranding van fossiele brandstoffen de snelle klimaatverandering heeft veroorzaakt en verder aanjaagt....)

'Frits Böttcher een 'klimaatsceptische wetenschapper' die zich liet betalen door o.a. Shell, KLM en AkzoNobel' (!!!!)

'Exxon in VS onder vuur vanwege de al decennialang voorradige kennis over de menselijke hand in de klimaatverandering' (!!!!)

'Shell was al in 1989 overtuigd van klimaatverandering.............' (!!!!)

'Shell wist al in 1991 dat het gebruik van fossiele brandstoffen de klimaatverandering veroorzaakt........... De topschuldigen moeten worden berecht!!'

'Exxon lobbyist (politicus) dagvaardt milieugroepen voor kennis bij Exxon over klimaatverandering.......' (ongelofelijk ook.....) 

'Shell neemt Kosmos Energy over, 'specialist in diepzeeboringen', of: hoe Shell ook de diepzee verder 'duurzaam' wil vervuilen'

'Shell positief over LNG markt: hoe is het mogelijk? ha! ha! ha! ha! ha! ha! ha!'

'Shell en Exxon lobbyen voor het behoud van eenmalige plasticverpakkingen' (!!!!)

'Ben van Beurden (topman Shell) kreeg in 2018 een verdubbeling van inkomen >> in totaal 20 miljoen euro.......'

'Shell en Exxon die ondanks eigen onderzoek weten wat de oorzaak is van de klimaatverandering, niets hebben ondernomen tegen die klimaatverandering, willen met subsidie CO2 opslaan in lege gasvelden'

'BP fakkelt grote hoeveelheid gas af in Gelsenkirchen: 'technische storing'

'Exxon en BP verbranden zonder enig nut jaarlijks miljarden kubieke meters aan gas'

'Aantal CO2 deeltjes in de atmosfeer op voor de mens nooit eerder vertoond hoog niveau' (een bericht uit mei 2019, dus 4 jaar na het klimaatakkoord van Parijs....)

'CO2 gehalte in atmosfeer hoogst in 800.000 jaar...... 'Leve de klimaatverandering!'' (met als toevoeging een deel uit de tekst voor schooltelevisie over CO2 en dat we dit broeikasgas juist nodig hebben voor planten en bomen, lezen mensen, zo worden onze kinderen besodemieterd zodat ze niet aan initiatieven als Fridays for Future meedoen.....)

'BP daagt Greenpeace voor de rechtbank'

'Het grootste olieveld ter wereld: niet in Saoedi-Arabië maar in de VS >> het Permian-bekken'

'Frans Timmermans (PvdA Europese Commissie) op de valsgroene tour'

'Britse regering geeft na 2 jaar eindelijk rapport vrij over Britse schalie-olie- en schaliegaswinning'
 

'Klimaattop Madrid bij voorbaat mislukt' 

'Shell en Exxon die ondanks eigen onderzoek niets hebben ondernomen tegen klimaatverandering, willen met subsidie CO2 opslaan in lege gasvelden' (de brutaliteit!!!!)

'Uniper (energiebedrijf van Finse staat) bezig met rechtszaak tegen Nederlandse staat voor sluiten kolencentrales' (bruinkoolverbrander en kerncentrale bezitter RWE doet hetzelfde!!) 

'IETA, lobbygroep van oliemaatschappijen en andere grote vervuilers, manipuleert klimaattoppen' 

'Exxon in VS onder vuur vanwege de al decennialang voorradige kennis over de menselijke hand in de klimaatverandering' (!!!!)

'Stop olieboringen in het Amazonegebied van het Waorani volk'

'Britse oliemaatschappij Amerisur bedreigt het bestaan van het Siona volk in het Colombiaanse oerwoud'

'Bolsonaro 8 maanden president: nu al 84% meer bosbranden in het Amazonewoud......'


'Mensenrechten- en milieuactivisten worden massaal vermoord in Brazilië en Colombia, waar het laatste land NAVO bases heeft.......' (op haar grondgebied) (!!!!)


'VS heeft Hondurese speciale eenheden getraind die protesten tegen een waterkrachtcentrale gewelddadig hebben neergeslagen......' (!!!!)

'Hillary Clinton mede verantwoordelijk voor moord op Berta Cáceres...........' (!!!!)

'Berta Cáceres voorvechter gelijke rechten en milieuactivist vermoord in Honduras'

'Hondurese activiste ontvoerd en vermoord (alweer...), met instemming van de VS.........'

'Door VS gesteunde bewind in Honduras heeft de staat van beleg afgekondigd........'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten