Geen evolutie en ecolutie zonder revolutie!

Albert Einstein:

Twee dingen zijn oneindig: het universum en de menselijke domheid. Maar van het universum ben ik niet zeker.

donderdag 20 augustus 2020

Rabobank en haar valse strijd om 'duurzame palmolie': zware gezondheidsproblemen en vernietiging van oerwoud

Bij het zoeken naar gegevens over palmolie gebruik stuitte ik op een schrijven van de Rabobank dat ook stevig investeert in 'duurzame palmolie'.....' ha! ha! ha! ha! ha! Palmolie kan niet duurzaam zijn en zal dat ook nooit worden, de vuile oplichters!! 

Zolang er 'duurzame palmolie' zal worden verkocht, zullen grote delen van oerwouden worden gekapt dan wel platgebrand om daar palmolieplantages te vestigen, daarom is er maar één soort duurzame palmolie: die niet gebruikt wordt, noch in voedingsmiddelen, noch in brandstof!! (ook palmolie in bijvoorbeeld diesel is allesbehalve duurzaam!!) 

Hier wat teksten over palmolie op het internet:

Palmolie is een bindmiddel van verzadigd vet, dat het risico op hart- en vaatziekten verhoogt. Zo bevat palmolie 48% verzadigde vetten en olijfolie 14%. Daarnaast zit de stof 3-MCPD in palmolie, wat schadelijk voor de nieren en kankerverwekkend kan zijn.

Hier tekst van het Voedingscentrum over palmolie: Palmolie bevat meer verzadigd vet dan andere oliesoorten. Verzadigd vet staat bekend om de ongunstige gezondheidseffecten. Zo verhoogt verzadigd vet het LDL-cholesterol. Op die manier vergroot verzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten.

In de Warenwet zijn regels voor de Nederlandse voedselveiligheid vastgelegd. In de wet staat dat een product onze gezondheid niet in gevaar mag brengen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit ziet toe op de naleving van de regels uit de Warenwet. Aldus het voedingscentrum..... ha! ha! ha! ha! ha! ha! ha! Ten eerste zouden producten met palmolie niet verkocht mogen worden volgens de regels van de Nederlandse voedselveiligheid, immers palmolie veroorzaakt niet alleen hartklachten en andere problemen die met de bloedvaten te maken hebben, maar het is ook een grote veroorzaker van heel veel obesitas gevallen (vooral in arme landen....)...... Voorts kan het gebruik van palmolie kanker en nierproblemen veroorzaken....... Ten tweede is de NVWA een meer dan waardeloze organisatie, de opvolger van de expres uitgerangeerde inspecties die uitstekend werk verrichtten en dan moet de NVWA het ook nog eens doen met veel minder personeel dan de eerdere inspecties hadden...... (met dank aan CDA, PvdA, VVD en D66). Als palmolie zo slecht is waarom hebben de NVWA of de opvolgende kabinetten nooit geëist dat palmolie niet langer mag worden gebruikt in voedingsmiddelen, ja zelfs in snoep voor kinderen??!!!!

Producten waarop staat ‘bevat plantaardige oliën’, kunnen palmolie bevatten. Vaak zit het in een mengsel. Palmolie zit bijvoorbeeld in slaolie, frituurolie en margarine. Ook producten als koekjes, zoutjes, sauzen, chocoladepasta en pindakaas kunnen palmolie bevatten. In tegenstelling tot wat het Voedingscentrum hier beweert staat op de genoemde producten en in het overgrote deel van andere producten dat er palmolie in is verwerkt (dus niet: 'kan zijn verwerkt')....... Heb overigens persoonlijk nooit op pindakaas gezien dat daar palmolie in is verwerkt, logisch immers pinda's bevatten zelf al voldoende olie!!

En dan de wel heel belachelijke constatering van hetzelfde Voedingscentrum: 
De toenemende vraag naar palmolie leidt tot een uitbreiding van het oliepalm-areaal in de productielanden. Dit gaat in bepaalde gevallen ten koste van het tropisch regenwoud en tropisch veenland. Ook zijn er zorgen over arbeidsverhoudingen op plantages, landconflicten, broeikasgassen en het gebruik van bestrijdingsmiddelen. De uitdaging is daarom om te zorgen dat de productie van palmolie plaatsvindt op een duurzame manier. Nee dat is geen uitdaging >> zoals eerder opgemerkt: duurzame palmolie bestaat niet...... (en daarvoor hoef je alleen maar te kijken naar de voedselveiligheid!!)

Het meest schunnig vind ik wel het deel over voedsel dat de Rabobank heeft geplaatst op haar site: 'Palmolie is een onmisbaar ingrediënt in veel voedingsmiddelen.' dit is zelfs de eerste zin van het onderstaande Rabo-artikel....... Je zou met hetzelfde gemak kunnen beweren dat arsenicum een onmisbaar ingrediënt is in voedingsmiddelen......... 

In Ecuador financiert de Rabobank de handel in olie die is gewonnen in het Amazonewoud, waardoor hele gebieden onbewoonbaar zijn geworden voor de oorspronkelijke bevolking en de dieren die daar leefden, dit na een aantal gevallen van grote olievervuiling......* Nee, 'echt héééél duurzaam allemaal......'

De Rabobank zou zich meer openstellen, meer transparantie geven en zich vooral bemoeien met duurzame productiewijzen en producten...... ha! ha ha! ha! ha! ha! ha! Wat een zootje oplichters!!! Dan nog in de kop te durven spreken over de 'Strijd om duurzame palmolie......' Blijkbaar vindt men het bij de Rabobank wel goed als mensen ongezond eten en daaraan kapot gaan, sterker nog: daar wil de Rabobank zelfs voor strijden!! zoals de Rabobank eerder ook de suikermaffia steunde en volgens mij nog steunt.... 

Bosbranden op Sumatra om plaats te maken voor palmolieplantages:


En dan durft de Rabobank de kleine boeren duurzame uitbaters te noemen van palmolieplantages....... ha! ha! ha! ha! ha! ha! ha! Leugens en bedrog, maar ach wat wil je, de Rabobank is zoals de naam al zegt een bank en die staan uiterst ver van moreel en ethisch handelen, zelfs maatschappelijk verantwoord ondernemen is al een contradictio in terminis als je het over bijna alle banken hebt....... Eén ding is zeker, de Rabobank is goed in 'greenwashing!!' (liegen dat je duurzaam en eerlijk bezig bent) Eén an ander zal overigens wel van alles te maken hebben met de neoliberale oplichter Barbara Baarsma, die tegenwoordig voor deze bank werkt....... (klik voor de gein op het label met haar naam, direct onder dit bericht, je ziet dan 16 andere berichten over deze neoliberale ploert)

Strijd om duurzame palmolie

 

Palmolie is een onmisbaar ingrediënt in veel voedingsmiddelen. De economische waarde ervan is groot, zowel voor multinationals als voor kleine familieboerderijen in Azië. Op milieugebied staat de sector voor fikse uitdagingen. De Rabobank is in de hele keten betrokken bij oplossingen, van de plantages tot het schap van de supermarkt. ‘Als food- en agribank is het in ons belang dat de sectoren waar wij een sterke positie in hebben, ook gezond zijn.’
 
Een westerse supermarkt zonder palmolie is ondenkbaar. Een veelheid aan producten in de supermarkt bevatten dit ingrediënt, volgens sommigen in meer dan 50% van alle artikelen. Palmolie dient niet alleen als bak- en braadolie of als een vervanger voor boter, het zit ook in in snoep, waspoeder en cosmetica.
 
Dat deze olie van groot economisch belang is, is dan ook overduidelijk. Supermarktketens, waaronder Wal-Mart, Carrefour en Ahold, verdienen hun geld met palmolieproducten. Onder hun leveranciers zijn grote ondernemingen als Unilever, Coca-Cola, Procter & Gamble en Mars. Ook aan het begin van de palmolieketen is de economische impact aanzienlijk: duizenden kleine boeren (familiebedrijfjes) in met name Zuidoost-Azië zijn samen goed voor meer dan 40% van de palmolieproductie. Het verbouwen van oliepalmen kan voor hen heel aantrekkelijk zijn. De opbrengst is indrukwekkend: oliepalmen leveren tot wel tien keer meer ton per hectare op dan sojaplanten, acht keer meer dan zonnebloemen en zes keer meer dan raapzaad.

Banking for Food-aanpak

Als bank in landbouw en voedselketens is de Rabobank ook betrokken bij de palmoliesector. Met haar Banking for Food-aanpak richt de Rabobank zich op het verstrekken van financiering aan ondernemingen (van microfinanciering tot oogstfinanciering op maat), het delen van kennis en het ondersteunen van ecologische en maatschappelijke doelstellingen.
 
De palmoliesector staat voor talloze uitdagingen, die niet alleen het gevolg zijn van het enorme economische potentieel van palmolie, maar ook van de diversiteit in de keten. Zowel wereldspelers als talloze kleine boeren vormen hier immers een schakel in. De belangrijkste uitdagingen:

  • Een groot deel van kleine boeren heeft geen goede toegang tot kennis, financiering en markten, en heeft hulp nodig om de benodigde certificering te krijgen.
  • Ontwikkeling van voorheen ongecultiveerd of lokaal beheerd land. Er is vaak onenigheid over het bezit en de exploitatie van palmolieplantages, als gevolg van de slechte registratie van landrechten.
  • Ontbossing, vernietiging van de leefomgeving, illegale immigratie en de daarmee samenhangende slavenarbeid vormen serieuze bedreigingen voor landrechten. Tegenwoordig bestaan er echter nationale en internationale procedures voor de bescherming van bossen en van de leefgemeenschappen die van deze bossen afhankelijk zijn.
Een duurzame en gezonde palmoliesector vraagt om betrokkenheid van grote internationale spelers en vraagt om mogelijkheden voor de lokale gemeenschappen van kleine boeren. 
Deze visie van de Rabobank wordt in de praktijk gebracht door de Round Table on Sustainable Palm Oil (RSPO), een platform voor grote producenten, handelaren, maatschappelijke organisaties, de detailhandel en financiële instellingen (waaronder de Rabobank). De rondetafel telt meer dan 2.000 leden in ruim 70 landen en vertegenwoordigt de hele keten voor palmolie.

Afdwingen verbeteringen

De Round Table on Sustainable Palm Oil speelt een sleutelrol bij de aanpak van duurzaamheidskwesties en is erop gericht dat duurzame productie gewaarborgd kan worden. Daarbij hanteert de rondetafel een integrale ketenaanpak: van de kleinste boer tot de grootste handelaar en van de plantage tot het supermarktschap. De RSPO betrekt alle schakels in de keten, deelt kennis en formuleert een gezamenlijke doelstelling om de sector te transformeren. De rondetafel heeft een zwaarwegend aandeel in het afdwingen van verbeteringen.

Bankbeleid

Deze RSPO-aanpak vormt een integraal onderdeel van het Rabobank-beleid in de palmolieketen, dat speciaal ontwikkeld is om risico's te beheersen. Rabo-klanten die palmolie produceren, moeten de principes en criteria van de RSPO onderschrijven. 
Geraldine Lim, relatiemanager bij de Rabobank, zegt: ‘Als food- en agribank is het in ons belang dat de sectoren waar wij een sterke positie in hebben, ook gezond zijn. Wij zijn zeer begaan met het welzijn van toekomstige generaties en hun gemeenschappen.’
De aanpak van de Round Table on Sustainable Palm Oil vormt een integraal onderdeel van het Rabobank-beleid in de palmolieketen.

Verdere groei verwacht

Alhoewel in de afgelopen jaren veel vooruitgang op duurzaamheidsgebied is geboekt, is de strijd nog lang niet gewonnen. Dit heeft vooral te maken met het feit dat het belang van palmolie de komende jaren alleen maar zal toenemen. Sectoranalisten hebben voorspeld dat de wereldwijde vraag naar eetbare oliën tussen nu en 2050 zal verviervoudigen, en dat palmolie aan 60% van deze vraag zal voldoen. ‘Alleen al in Indonesië is ongeveer tien miljoen hectare aan plantages aangelegd, deels ten koste van het regenwoud. Verwacht wordt dat dit de komende tien jaar verder toeneemt. Conclusie: palmolie geldt momenteel milieutechnisch gezien als een van de meest uitdagende gewassen op aarde’, aldus Karel Valken van de Rabobank.

Vraag naar duurzaam geproduceerde palmolie bleef achter

Het stimuleren van de vraag naar volledig traceerbare duurzame palmolie is een van de grootste problemen. Onder druk van de westerse markten werd meer palmolie duurzaam geproduceerd. De wereldwijde vraag bleef echter achter. Aanzienlijke hoeveelheden duurzaam geproduceerde olie werden daarom verkocht voor de prijs van conventionele palmolie.
 
De wereldwijde vraag naar eetbare oliën zal tussen nu en 2050 verviervoudigen.

100% duurzame palmolie in 2020

2014 lijkt een keerpunt te zijn geweest. Niet de productie, maar de verkoop van duurzame palmolie steeg met 65% ten opzichte van het jaar ervoor. Vooraanstaande internationaal actieve handelsbedrijven en producenten hebben zich geschaard achter de afspraak ‘100% duurzame palmolie in 2020’ voor hun hele palmolieketen, net als sommige nationale overheden. Pawan Kumar, analist bij de Rabobank: ‘Momenteel heeft meer dan de helft van de verwerkers en raffinaderijen wereldwijd zich gecommitteerd aan de duurzame route en meer dan de helft van mondiale handelaren heeft zich daar nu bij aangesloten. Dit is voor een groot deel te danken aan de lobby van RSPO en haar leden.’


==========================
* Nog een bericht over de 'uiterst duurzame Rabobank':
'ING, Rabobank en BNP Paribas financieren de oliewinning in het Amazonegebied: u wordt opgelicht!

Zie voorts:
'Ecuadoraans Los Cedros Cloud Forest dreigt te worden vernietigd door mijnbouwbedrijven als Biliton

As Amazon burns BlackRock emerges as world’s largest investor in deforestation, Down to Earth, 31 August 2019

'Ecuadoraanse stam bereid te sterven voor regenwoud

'Coronavirus: Amazonevolkeren die niet in aanraking zijn geweest met de rest van de wereld lopen groot gevaar uit te sterven

'Missionarissen van de dood gaan in het Amazonewoud de 'goede boodschap verkondigen'

'Bolsonaro (president Brazilië) geeft groen licht voor verdergaande genocide op oorspronkelijke volkeren

'Bescherm de Amazone bovenloop tegen commerciële activiteiten' (zie ook de video's in dit bericht)

'Bolsonaro, de Braziliaanse president, heeft lak aan de oorspronkelijke volkeren en dat kost deze mensen het leven.......'

'Glenn Greenwald vervolgd voor het brengen van de waarheid en zijn seksuele geaardheid' 

'Braziliaanse natuurbeschermer vermoord door illegale houthakkers'

'Amazonegebied in brand, Black Rock verdient daar vele miljoenen mee'

'Ecuadoraanse oorspronkelijke bevolking behaalt grote overwinning op de 'Dag van de Oorspronkelijke Bevolking', voorheen Columbusdag'



'Stop olieboringen in het Amazonegebied van het Waorani volk'

'Britse oliemaatschappij Amerisur bedreigt het bestaan van het Siona volk in het Colombiaanse oerwoud'

'Bolsonaro 8 maanden president: nu al 84% meer bosbranden in het Amazonewoud......'


'Mensenrechten- en milieuactivisten worden massaal vermoord in Brazilië en Colombia, waar het laatste land NAVO bases heeft.......' (op haar grondgebied)


'VS heeft Hondurese speciale eenheden getraind die protesten tegen een waterkrachtcentrale gewelddadig hebben neergeslagen......'

'Berta Cáceres voorvechter gelijke rechten en milieuactivist vermoord in Honduras'

'Hondurese activiste ontvoerd en vermoord (alweer...), met instemming van de VS.........'

'Hillary Clinton mede verantwoordelijk voor moord op Berta Cáceres...........'

'Door VS gesteunde bewind in Honduras heeft de staat van beleg afgekondigd........'

Voor meer berichten over de Rabobank en/of palmolie, klik op het betreffende label, direct onder dit bericht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten