Geen evolutie en ecolutie zonder revolutie!

Albert Einstein:

Twee dingen zijn oneindig: het universum en de menselijke domheid. Maar van het universum ben ik niet zeker.

donderdag 13 augustus 2020

Coca-Cola 'op de open en groene tour' ofwel oplichting van klanten 5.0 met medewerking van o.a. de Efteling

Kwam afgelopen zondag langs een bushokje met daarop een grote reclame voor Coca-Cola, ik meen dat de tekst letterlijk was ”Samen slaan we on door de storm” (als de tekst afwijkt had het wel deze strekking)

Ben op zoek gegaan of ik deze reclame ook op het net kon terugvinden, maar helaas. Wel kwam ik een artikel over de nieuwe reclame campagne van Coca-Cola tegen op Adformatie, een blad voor marketing, media, communicatie en creatie, staat onder de naam te lezen. (creatie van een hele berg onzin)

De kop is al om je stuk te lachen: Coca-Cola komt groots terug met poëtische campagne: 'Open Like Never Before'. Wist niet eens dat Coca-Cola was gestopt met reclame maken voor haar tanden bedervende, obesitas bevorderende en kankerverwekkende producten.

De reclame staat in het teken van 'optimisme, openheid en focust op lokaal......' ha! ha! ha! ha! Oh dus Coca-Cola is gestopt met haar reclame waarin wordt gesteld dat je van Cola dik wordt en het je tanden naar god helpt!! (laat staan dat men op de blikken/flesjes met 'zero sugar' de waarschuwing geeft dat de gebruikte suikervervangers kankerverwekkend zijn.....)

Wat men met openheid bedoeld is me al helemaal een raadsel: gaat Coca-Cola toegeven dat het één van de vele hoofdverantwoordelijken is voor het naar de bliksem helpen van onze planeet???? Uiteraard niet!!

Coca-Cola investeert in palmolie, zogenaamd duurzame palmolie, maar die bestaat niet, als we het verbranden van oerwouden voor palmolieplantages willen stoppen moet er een totaal verbod op de winning van deze olie komen..... Bovendien is het niet duurzaam als brandstof en is het zonder meer slecht voor je lichaam, daar het een slecht soort vet is......

'Samen slaan we ons door de storm?' Niet met Coca-Cola, dat een beleid voert dat de klimaatverandering alleen maar verder aanjaagt en daarmee de kans op tropische stormen nog verder vergroot!!

Het is duidelijk dat Coca-Cola bezig is met 'greenwashing' (valse verduurzaming) van haar naam en dan wat goede doelen steunt, tevens goed voor de aftrek van de al veel te lage belasting die dit megabedrijf betaalt.......

'Wie zegt dat we terug moeten naar normaal', is één van de kreten van Coca-Cola dat uiteraard flink gebruik uh misbruik maakt van de Coronacrisis om haar naam te pushen. Nee, we moeten naar een 'nieuw normaal' waarin de burger zich niet meer kan organiseren tegen bedrijven als Coca-Cola, Unilever en Shell, een nieuwe zwaar gecontroleerde werkelijkheid met schijt aan burgerrechten en waar privacy een verouderd begrip zal zijn.......

Coca-Cola? Gewoon laten staan die troep!!

Hier eerst een inleiding van mij op een artikel van foodwatch dat al goed aangeeft hoe het er met de marketing en reclame van Coca-Cola werkelijk voorstaat en daarna het artikel van Adformatie, maar let op met dat laatste schrijven: houd braakzakken in de buurt!!

Efteling sprookje verziekt door Coca-Cola

Ondanks dat de EU een verzoek heeft gedaan aan Coca-Cola te stoppen met reclame maken voor haar producten in de Efteling heeft Coca-Cola amper of niets gedaan aan de vele vormen van reclame maken voor haar met suiker en foute suikervervangers gevulde producten die in feite giftig zijn.......

Foodwatch heeft de zaak aangekaart bij 'EU Pledge', een platform van bedrijven tegen kindermarketing en dit platform heeft Coca Cola gevraagd te stoppen met haar reclame gericht op kinderen, echter zonder succes, anders dan een enkele vervanging
van reclame voor Coca-Cola met 'zero suiker' toevoeging...... Het meest zieke is wel dat Coca-Cola zelf deelneemt aan dit platform.....

Ik kan in feite niet anders dan de info van foodwatch overnemen, vandaar alleen nog aandacht voor het volgende:

Waarom gaat foodwatch niet in op die 'zero suiker' producten van Coca-Cola, daar in deze producten suikervervangers worden gebruikt waarvan is aangetoond dat ze zoals gezegd kankerverwekkend zijn...... Foodwatch zou haar pleidooi moeten aanvullen met de eis i.p.v. ziekmakende suikervervangers, stevia te gebruiken, een natuurlijke niet ziekmakende suikervervanger die niet leidt tot obesitas en diabetes, sterker nog stevia kan diabetes 'tot staan brengen'.

In Japan werd suiker in voedingsmiddelen en frisdranken al in de 70er jaren van de vorige eeuw verboden en vervangen door stevia. Gevolg van e.e.a.: een enorme teruggang van diabetes, vergeleken met westerse landen valt het aantal gevallen van diabetes in het niet!!

Voorts kan foodwatch wel het EU Pledge platform aanhalen, echter dat heeft macht noch middelen om fabrikanten aan haar regels te houden..... Daarvoor zijn echt machtige organen nodig, zoals de Europese Commissie of de Europese rechter, voorts zou foodwatch aan kunnen kloppen bij de afzonderlijke lidstaten, die toch ook belang zouden moeten hebben bij een minder 'obese' jeugd met een gezond gebit..... Zoals je uit de gebruikte woorden hiervoor al kan opmaken, zal dit geen zin hebben, simpelweg omdat de suikerlobby en de lobby van de grote bedrijven als Coca Cola en Unilever veel te veel invloed hebben binnen de EU en bij haar lidstaten.......

EU Pledge is zoals gezegd een platform van grote bedrijven die zelfregulering voorstaan, echter zoals we al lang weten werkt zelfregulering niet en hoe kan dat ook als je alleen al naar deze zaak kijkt, immers (alweer zoals gezegd) Coca-Cola neemt zelf deel aan dit platform!!! Als het niet zo triest was zoals men met kinderen denkt te kunnen omgaan, zou je je daadwerkelijk doodlachen......

Het Nationaal Preventieakkoord dat in 2018 werd gesloten zou Nederland tegen 2040 gezonder moeten maken..... ha! ha! ha! ha! Ja waarom zou je dat niet per 2020 willen?? Kortom de Nederlandse staat, en dan bedoel ik in deze het waardeloze kabinet Rutte 3, heeft de oren laten hangen naar de lobby van grote bedrijven als Coca-Cola, Unilver en de machtige lobby van de suikermaffia.....

Ach ja, we hebben geen volksvertegenwoordiging, maar een bedrijvenvertegenwoordiging en dat al heel lang, waar het economisch gewin ver voor gaat op de volksgezondheid...... Een slecht gebit kan leiden tot een ongelofelijk aantal klachten naast de al eerder genoemde zaken als obesitas en diabetes, kan zo'n gebit leiden tot veel meer klachten, zoals hartfalen en kankers.......... Moet je nagaan: dan loopt men keer op keer te zeuren over de alsmaar verder oplopende zorgkosten, waar men de tandzorg gvd uit het basispakket heeft gehaald, terwijl zoals gezegd een slecht gebit diverse ernstige gezondheidsklachten kan veroorzaken en daarmee de zorgkosten steeds verder omhoog jaagt.....

Lees het volgende relaas van foodwatch en geeft het door, de hoogste tijd dat de macht van bedrijven wordt gebroken en dat de volksvertegenwoordiging zich als zodanig en verantwoord gaat gedragen, al helemaal als het om de gezondheid van kinderen gaat:

Sprookjeshuwelijktussen Efteling en Coca-Cola nog altijd magisch

foodwatch Nederland | Elif Stepman <elif@foodwatch.nl>

Coca-Cola doof voor uitspraak kindermarketing

Vandaag vertel ik je het sprookje van Coca-Cola en de Efteling (dat bepaald geen leuk sprookje is).

Lang, lang geleden (vorig jaar) trok foodwatch ten strijde tegen de kindermarketing van Coca-Cola. De boze frisdrankgigant betoverde kinderen met aanlokkelijke sprookjesfiguren op frisdrankautomaten, reclameborden en affiches. Foodwatch riep de hulp in van de 'EU Pledge', een platform van bedrijven tegen kindermarketing.

Foodwatch zegevierde! De 'EU Pledge' vroeg Coca-Cola de betovering te verbreken. De frisdrankgigant negeert de Europese klacht en uitspraak echter op slinkse wijze. Het verhaaltje is dus nog niet uit...

Kindermarketing: geen sprookje

             

Elfjes, kastelen, sprankelende wouden en rivieren, mysterieuze dieren en... een stralende Coca-Cola fles. Al bij de ingang van de Efteling zie je ze op grote automaten en affiches van Coca-Cola pronken. Het sprookjesgevoel dat de Efteling probeert te creëren is natuurlijk heel leuk. Maar moet ook frisdrank sprookjesachtig worden gemaakt? 

Overal in de Efteling is Coca-Cola aanwezig. Niet alleen door het overweldigende aanbod aan frisdrank, maar ook via 'magische' uithangborden, affiches en automaten. Er is zelfs een Coca-Cola attractie en een heuse Coca-Cola suite in het Efteling hotel!

Foodwatch heeft hier eind 2018 actie tegen gevoerd. Jammer genoeg is er nog bitter weinig veranderd. Coca-Cola is er zelfs in geslaagd een Europese klacht en uitspraak aan z'n reuzenlaars te lappen!

In strijd met Europese afspraken

Anderhalf jaar geleden diende foodwatch een klacht in bij de EU Pledge, tegen de kindermarketing van Coca-Cola in de Efteling. De EU Pledge is een Europees zelfreguleringsorgaan van de industrie, waar bedrijven als Coca-Cola onderling afspraken hebben gemaakt tegen kindermarketing.

Het panel van de EU Pledge vond de klacht van foodwatch gegrond en “de sprookjesscènes vooral aantrekkelijk voor kinderen. Daarom achtte het de afbeeldingen op de frisdrankautomaten in strijd met de EU-toezeggingen”. Hier lees je meer over de uitspraak van de EU Pledge.

Toen al probeerde Coca-Cola er makkelijk vanaf te komen. Het bedrijf wou alleen 'de paddenstoel' van de automaten verwijderen en het plaatje van Coca-Cola regular flesje vervangen door Coca-Cola zero sugar. Dit is natuurlijk absurd. Als je alleen de paddenstoel weghaalt en de andere sprookjestaferelen laat staan, dan trek je nog altijd de aandacht van kinderen. Gelukkig vond de EU Pledge dat ook en eiste de volgende actie van Coca-Cola: 

 “Pas de visualisatie van de automaten bij de ingang van het park aan om ervoor te zorgen dat ze niet aantrekkelijk zijn voor kinderen onder de 12 jaar.” 



 
De Coca-Cola automaten bij de Efteling eind 2018

Coca-Cola doet gewoon z'n zin

Foodwatch is op pad gegaan naar de Efteling om te kijken of Coca-Cola gestopt is met haar sprookjesverleiding. Nee dus.

Zelfs een Europese klacht en veroordeling kan de kindermarketing van Coca-Cola geen halt toe roepen. In plaats de sprookjestaferelen helemaal te verwijderen, zijn enkele sprookjesfiguren (zoals een paddenstoel en kasteel) vervangen door andere sprookjestaferelen (zoals het elfje van de Eftelingattractie ‘Droomvlucht’ en de vogel van ‘Vogel Rok’).

Coca-Cola geeft dus een slinkse draai aan z'n kindermarketing, in plaats van er gewoon mee te stoppen. Het bedrijf blijft ongezonde frisdrank promoten onder kinderen, alle mooie beloftes en afspraken ten spijt...

Komt aan dit slechte sprookje dan nooit een einde?



Nu minder sprookjesachtig, maar nog steeds aantrekkelijk voor kinderen

Loze beloftes?

In 2018 is in het Nationaal Preventieakkoord, dat Nederland tegen 2040 gezonder moet maken, afgesproken dat “de Nederlandse Attractieparken zullen inzetten op een gezonder en bewuster voedingsaanbod in 2020 en verder”. Vorige maand hebben 10 pretparken, waaronder de Efteling, de ambities van ‘Gezond Uit' ondertekend: om een gezondere keuze van eten en drinken stimuleren.

Volgens de Efteling zelf: “Een gezonde toekomst begint bij de jeugd. We vinden het daarom belangrijk om de nadruk wat meer op gezonde voeding te leggen, vooral als het om kinderen gaat.” Afhankelijk van hun ambities kunnen de attractieparken het niveau brons, zilver of goud halen. Om goud te krijgen moeten pretparken onder meer aan de volgende criteria voldoen: 
 
- Geen partijen/merken met een ongezond imago (bijvoorbeeld een fastfoodketen of een frisdrank- of snoepfabrikant).

- Alle voedingsgerelateerde reclame- en sponsoruitingen zijn voor Schijf van Vijf-producten.

Zeker geen goud dus voor de Efteling, die Coca-Cola als ‘partner in kwaliteit’ heeft en kindermarketing van frisdrank toestaat. Toen foodwatch dit in 2018 aankaartte, reageerde het pretpark hierop met: “de Efteling is geen strijdtoneel voor maatschappelijke discussies”.

Wij vinden dat het afgelopen moet zijn met deze struisvogelpolitiek. Als de Efteling de gezonde keuze echt wil bevorderen, passen partnerschappen met frisdrank-, ijs- en chocolademelkfabrikanten hier absoluut niet bij!

We dienen opnieuw een klacht in bij de EU Pledge en roepen de Efteling op het partnerschap met Coca-Cola te beëindigen. Want wij vinden ongezonde frisdrank absoluut niet sprookjesachtig! Wordt vervolgd...

Met vriendelijke groet,
Elif Stepman,
Campaigner

P.S.: Zoals je kunt lezen moet foodwatch keer op keer bedrijven terugfluiten, zodat ze eindelijk stoppen met hun kindermarketing. Dit kost veel energie, tijd en geld. We zijn misschien een kleine voedselwaakhond, maar wel volhardend! Opkomen voor de rechten van (kinder)consumenten kan niet zonder jouw steun. Maak onze campagne tegen kindermarketing mogelijk en doe een donatie!

Coca-Cola komt groots terug met poëtische campagne: Open Like Never Before

De nieuwe campagne, voor het eerst sinds de coronapandemie, staat in het teken van optimisme, openheid en focust op lokaal.

Coca-Cola komt groots terug met poëtische campagne: Open Like ...
Coca-Cola lanceert eerste campagne sinds lockdown: Open Like Never Before

Voor het eerst sinds de coronapandemie de wereld totaal veranderde, lanceert Coca-Cola een nieuwe campagne. Deze ‘Open Like Never Before’-campagne moet een periode markeren van culturele en sociale verandering. De campagne, ontwikkeld door 72andSunny Amsterdam, is volgens Coca-Cola gebaseerd op de overtuiging dat het niet terug hoeft naar normaal. In plaats daarvan zou het vooruit moeten om samen de wereld te veranderen en beter te maken.

Met de nieuwe campagne wil Coca-Cola inspireren om meer open te staan en te genieten van wat er om iedereen heen is. De video begint met een poëtisch manifest, geschreven door de Britse spoken word-artiest George the Poet.

'Sterker terugkomen als merk'

Ben Bijnens, country director Nederland legt uit dat Coca-Cola aan het begin van de lockdown wereldwijd de marketingactiviteiten heeft stopgezet om middelen daar in te zetten waar hulp het hardst nodig was. 'We willen nu sterker terugkomen als merk en hopen met deze campagne, één van hoop, positiviteit en optimisme, mensen te raken en te inspireren om zaken vanuit een ander perspectief te bekijken.' 

Coca-Cola presenteert poëtische video: Open Like Never Before

Wacht stop. Wie zegt dat we terug moeten naar normaal?
Wacht stop. Wie zegt dat we terug moeten naar normaal? 

Wacht stop. Wie zegt dat we terug moeten naar normaal?

In het perscommuniqué is te lezen dat het manifest is geïnspireerd door een scala aan nieuwe inzichten die dankzij de lockdownperiode opgedaan zouden zijn. George The Poet wil met zijn woorden oproepen tot positieve verandering, om zaken vanuit een ander perspectief te bekijken en kansen te grijpen die de nieuwe situatie biedt. De doelstelling van de campagne is iedereen aan te moedigen om ‘open te staan als nooit tevoren’ en te genieten van wat is.

Coca-Cola lanceert eerste campagne sinds lockdown: 'Open Like Never Before'
Coca-Cola lanceert eerste campagne sinds lockdown: 'Open Like Never Before' 

Focus op lokale steun in Nederland

Sinds het begin van de lockdown heeft Coca-Cola wereldwijd de marketingactiviteiten tijdelijk stopgezet en claimt tegelijkertijd dat het energie en middelen ingezet heeft daar waar hulp het hardst nodig was. Het bedrijf maakt bekend dat het wereldwijd, met The Coca-Cola Company, bottelpartners en The Coca-Cola Foundation, meer dan 120 miljoen dollar gedoneerd heeft voor dringende hulpverlening ter bestrijding van het coronavirus in de getroffen landen, hiertoe behoorde onder andere het Nederlandse Rode Kruis.
Coca-Cola geeft aan dat het ook bijgedragen heeft aan verschillende initiatieven, waaronder lokale; van productdonaties aan voedselbanken, ziekenhuizen en zorginstellingen tot branchebrede initiatieven, zoals #geefjedrankjedoor en #helpdehoreca, om horeca en andere klanten te ondersteunen. 

Hart onder de riem horecapartners

Daniela Depping, marketing manager Coca-Cola Nederland: ‘Open Like Never Before gaat uit van de gedachte dat we niet ‘terug’ hoeven naar de normale gang van zaken. In plaats daarvan kunnen we allemaal een stap vooruitzetten en de wereld niet alleen anders, maar ook beter maken. Laten we vooral lessen trekken uit deze periode.’
Met de campagne wil de frisdrankfabrikant ook de horecapartners een hart onder de riem steken: hotels, cafés en restaurants die de deuren weer openen na een tijd van grote uitdagingen. ‘Zij vormden al die tijd het hart van onze samenleving.’

Inspiratie én ondersteuning aan horeca

De lancering van het manifest wordt gevolgd door een programma aan activiteiten dat tot 2021 moet blijven doorlopen. Coca-Cola benadrukt dat veel van die activiteiten zijn gericht op de ondersteuning van lokale hotels, cafés en restaurants die nu weer open gaan/zijn. Hiertoe behoren:
  • Een abricampagne, aangeboden aan 45 horeca outlets in Nederland, met een bericht aan de consument dat de horeca weer ‘open’ is en daarbij een persoonlijke touch om de horecaondernemers in het zonnetje te zetten
  • Ondersteuning van de horecapartners (hotels, cafés en restaurants) door aanvullende promotiemiddelen en -expertise te bieden.

De campagne

De Open Like Never Before-campagne (#openlikeneverbefore) nodigt het publiek uit om deel te nemen: mensen kunnen elkaar en de wereld vertellen wat hun voornemens zijn en hoe ze voortaan meer open willen staan. De eerste fase van campagne is te zien op abri’s, trams, steigerdoeken en online display. Tijdens deze fase zullen zinnen en vragen uit het manifest worden vertoond die consumenten moeten inspireren om meer open te staan. Na deze fase start de zogenoemde above the line-campagne met de tv-commercial die ook wordt vertoond in bioscopen. De rest van deze ATL-laag is te zien op display/mobile, online video, [digital] buitenreclame en komt tot uiting in een samenwerking met Radio 538. 

Credits:

Concept en ontwikkeling: 72andSunny Amsterdam

Media: Universal Media 

PR: PR bureau Coopr

===================================
Mijn excuus voor de vormgeving, krijg het niet op orde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten