Geen evolutie en ecolutie zonder revolutie!

Albert Einstein:

Twee dingen zijn oneindig: het universum en de menselijke domheid. Maar van het universum ben ik niet zeker.

zondag 20 juni 2021

Staedion (woningcorporatie) wil slachtoffers brand in Haagse Wouwermanstraat uit tijdelijke woning zetten

Ja dan denk je we leven toch in 2021, of is het dan toch 1921? Bij de brand op 20 mei jl. in de Haagse Wouwermanstraat raakten 40 huishoudens hun huis kwijt. Veel aandacht in de media en dan weet je dat bijvoorbeeld de burgemeester en organisaties die worden ingeschakeld na zo'n treurige gebeurtenis hun best doen om zich zo goed mogelijk te verkopen in de media.... Zo ook in dit geval, er kwam veel hulp tot stand en de mensen werden de eerste dagen opgevangen in een hotel, waarna deze mensen werden opgevangen in 'logeerwoningen' van woningcorporatie Staedion in Mariahoeve. Voorts werd de slachtoffers beloofd dat zij snel toegang zouden krijgen tot een urgentieverklaring, zodat ze met voorrang recht zouden krijgen op definitieve vervangende woonruimte.

Echter toen de aandacht was weggeëbd, bleef er van de gedane beloften weinig over, sterker nog: Staedion dreigt* deze mensen op straat te zetten als ze op 30 juni a.s. geen vervangende woonruimte hebben en je voelt 'm waarschijnlijk al aankomen, zonder urgentieverklaring is dat onmogelijk (zelfs met zo'n verklaring is dat op zo'n korte termijn onmogelijk!!) 

Lees het volgende Kafkaiaanse verhaal van burgers die met hun hoofd tegen de ambtelijke en neoliberale muren lopen, zonder dat ze schuld hebben aan de situatie waarin ze verkeren.....

Het volgende artikel van de Bond Precair Wonen (BPW) vond ik door een Twitterbericht van Dré Oudman.

2021 ongelofelijk:

BOND PRECAIRE WOONVORMEN

 

Precies 4 weken geleden verloren 40 huishoudens hun woning in de Wouwermanstraat in Den Haag na een verwoestende brand. Tijdens de eerste dagen kwam er veel hulp op gang, mensen werden opgevangen in een hotel en konden daarna redelijk snel tijdelijk gehuisvest worden in logeerwoningen van Staedion in Mariahoeve. Ook werd er al snel gesproken over eventuele urgentieverklaringen voor de getroffen bewoners. Burgemeester van Zanen gaf aan:

“We zorgen dat mensen onderdak hebben.” – “Tegen deze mensen wil ik zeggen: we zijn er voor jullie.”

Noodhulp van korte duur

Ondertussen zijn we 4 weken verder. De mediastorm is langzaam uitgedoofd, en daarmee ook de acute noodhulp. De steun die de slachtoffers beloofd werd door burgemeester van Zanen, blijkt ook van korte duur. De urgentieverklaringen waar een paar dagen na de brand al over gesproken werd zijn nog steeds niet rond, maar de bewoners kregen afgelopen week wel een brief met de aankondiging dat hun tijdelijke opvang in Mariahoeve per 30 juni ophoudt. Waar ze daarna naartoe moeten?

"Er wordt druk op ons uitgeoefend zelf opzoek te gaan naar huisvesting voor na de 30ste, maar zonder de beloofde urgentieverklaring kunnen wij alleen reageren op ongeschikte woonruimte of moeten we uitwijken naar andere steden zoals Zoetermeer. Via onze social-casemanager werd ons duidelijk gemaakt, als jullie niet voor de 30ste een woning accepteren, is de daklozenopvang wellicht een oplossing."

- Bewoner tijdelijke logeerwoning in Mariahoeve

Doorverwijzing daklozenopvang

Tot zover dus de hulp van de gemeente. De bewoners van de logeerwoningen, in sommige gevallen oudere stellen die soms de Nederlandse taal slecht beheersen, hebben een document moeten tekenen waarin ze akkoord moeten gaan met hun vertrek uit de logeerwoningen, zonder dat ze weten waar ze naartoe moeten. In sommige gevallen zijn mensen zelfs doorverwezen naar de daklozenopvang, als zij niet voor de 30ste een woning via Woonnet Haaglanden accepteren. Ondertussen zitten de bewoners te wachten op urgentieverklaringen om een kans te maken op een geschikte woning

Spoeddebat aangevraagd

De Bond Precaire Woonvormen (BPW) Den Haag staat de bewoners die uitgezet dreigen te worden bij en wil een duidelijk signaal afgeven aan de gemeente. De overvolle daklozenopvang is geen oplossing. Bewoners onder druk akkoord laten gaan met hun vertrek uit de woning en vervolgens aan hun lot overlaten op de huidige woningmarkt zonder de beloofde urgentieverklaring is ongehoord en is in strijd met de steun toezegging die de burgemeester in de eerste dagen na de brand deed. Wij doen daarom een oproep aan bewoners zich bij ons te melden, en hun verhaal te delen. Deze actie is afgelopen dinsdag afgetrapt met een flyeractie in de buurt waar de slachtoffers van de brand tijdelijk zijn opgevangen. Naar aanleiding van deze kwestie vroeg de Haagse Stadspartij een 2 minuten-debat aan in de gemeenteraad, om duidelijk te krijgen wat de koers is van de gemeente met betrekking tot vervangende, permanente woonruimte voor de slachtoffers van de brand. Het debat zal plaatsvinden op woensdag 23/06, om 13:30 en onder begeleiding van BPW Den Haag zullen een aantal bewoners tijdens dit debat inspreken. 

 

 

 

Ben jij of ken je iemand die getroffen is door de brand in de Wouwermanstraat en na de 30ste juni geen vervangende huisvesting heeft? Neem dan contact op met BPW Den Haag via denhaag@bondprecairewoonvormen.nl, of meld je aan voor de Whatsapp groep via 0650856715. Ook pers kan voor vragen contact opnemen met bovenstaand emailadres of telefoonnummer.

“We willen de bewoners de mogelijkheid geven zich samen te organiseren en hen op de hoogte brengen van hun rechten en mogelijkheden. Deze mensen zouden niet onder druk gezet moeten worden om te vertrekken uit de tijdelijke huisvesting, maar kunnen als collectief eisen dat ze pas vertrekken uit de logeerwoningen als er geschikte, permanente huisvesting voor hen geregeld wordt.”

- Nick van Balken, BPW lid en tevens slachtoffer van de brand

 

BPW Den Haag en de bewoners van de logeerwoningen in Mariahoeve eisen:

1. Geen huisuitzettingen uit de tijdelijke logeerwoningen zolang er geen zicht is op permanente, vervangende huisvesting.

2. Stop met het druk uitoefenen op bewoners om zelf op zoek te gaan naar huisvesting door de daklozenopvang aan te dragen als enig alternatief.

3. Regel zo snel mogelijk de beloofde urgentieverklaringen voor alle getroffene van de brand.

 

Gemeente verantwoordelijk voor sociaal vangnet

We herinneren de gemeente graag aan hun verantwoordelijkheid te zorgen dat de sociale huisvesting in Den Haag op orde is. Wanneer de volkshuisvesting in een stad niet op orde is en huisjesmelkers vrij spel krijgen ontstaan er gevaarlijke situaties, zoals bij de brand in de Wouwermanstraat. Daarnaast hoort sociale huisvesting na een ramp als deze te kunnen fungeren als sociaal vangnet. Wanneer de sociale huisvesting na jaren politiek beleid zover is uitgekleed dat er in noodsituaties als deze geen sociaal vangnet is, belanden er mensen op straat, wanneer de gemeente hierin geen verantwoordelijkheid neemt. We benadrukken dat geen van de slachtoffers van de brand schuld hebben aan het feit dat hun woning volledig is uitgebrand, noch verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor het vinden van een nieuwe woning op de huidige woningmarkt, gezien de sociaal-economische status van veel van deze bewoners. We gaan er daarom vanuit dat de gemeente Den Haag snel meer duidelijkheid kan geven aan de bewoners van de Wouwermanstraat en niet over zal gaan tot het ontruimen van de tijdelijke logeerwoningen voordat er duidelijk is waar deze mensen naartoe kunnen. 

==========================================

* Woningcorporatie Staedion heeft de twijfelachtige eer goed te zijn in het bedreigen van haar huurders.......

Geen opmerkingen:

Een reactie posten