Geen evolutie en ecolutie zonder revolutie!

Albert Einstein:

Twee dingen zijn oneindig: het universum en de menselijke domheid. Maar van het universum ben ik niet zeker.

dinsdag 4 mei 2010

De avonturen van Pauw en Witteman met de Somalische piraten

Gisteravond was de bemanning van een marineschip, dat terug was van een missie tegen de Somalische piraten, op bezoek bij Pauw en Witteman. Een paar uitspraken met het kwijl in de mondhoeken door Jeroen Pauw: "straks praten we over de avonturen van de marinemensen, die voor de kust van Somalië de piraten afhouden" en: "Dat schieten is dat lekker?" of: "Hadden jullie dan ook niet antitankgranaten gebruikt?".  En Frits Barend die ook aanwezig was: "als je daarboven hangt (in een helikopter) stroomt dan niet de adrenaline door je bloed?".
Niet of amper werd er ingegaan op de redenen van de piraterij. Bevelvoerend officier Hans Lodder vertelde dat er nog steeds gewone  plaatselijke vissers hun werk doen, er werd niet gevraagd of die vissers daar nog iets vangen. Er werd niet gesproken over de daar aanwezige visfabrieksschepen uit bijvoorbeeld Europa. Op radio 1, 15 december 2009 werd er gemeld, dat er 15 van deze schepen uit Frankrijk met een continue aanwezigheid van 3 of 4 mariniers aan boord voor de kust van Somalië de wateren leegvissen. Natuurlijk werd er ook met geen woord gerept over het dumpen van chemisch afval uit Europa voor de kust van Somalië. Eerst hebben we deze praktijken uitgeoefend voor de kust van West-Afrika met als gevolg een totaal failliet van de kleine vissers aldaar, nu doen we het dunnetjes over voor de kust van Oost-Afrika.
Maar ja, hier hebben we visquota en een overheid, die dat controleert. Als er in Afrikaanse landen al sprake is van een overheid, hebben deze overheden noch de middelen noch de financiën hun kusten te beschermen tegen leegroof of  chemische vernieling van hun territoriale wateren.
En wij maar dapper doen over de 'avonturen' van onze marine mensen aldaar......

Geen opmerkingen:

Een reactie posten