Geen evolutie en ecolutie zonder revolutie!

Albert Einstein:

Twee dingen zijn oneindig: het universum en de menselijke domheid. Maar van het universum ben ik niet zeker.

maandag 7 oktober 2019

Ginger Baker 19 augustus 1939 - 6 oktober 2019

Tot groot verdriet hoorde ik gisteren dat de drummer van eertijds Cream, Ginger Baker is overleden. Baker was destijds één van de beste drummers ter wereld en speelde na Cream o.a. met Fela Kuti, de Nigeriaanse politiek activist en muzikant. Baker heeft verder veel gedaan voor beginnende muzikanten in Afrika, waar hij een studio runde.



Baker was een drummer die ook de jazz niet schuwde, sterker nog het begin van zijn carrière begon daarmee, daar hij les kreeg van een jazzdrummer, t.w. Phil Seamen. De eerste band waar Baker in speelde was Blues Incorporated, daarna volgde The Graham Bond Organisation en vervolgens werd Cream opgericht. Dat Baker veelzijdig was blijkt wel uit de namen van mensen en groepen met wie hij samenwerkte, naast Kuti, werkte hij met Public Image Ltd. of korteg PIL, de band van John Lydon, eertijds de zanger van de Sexpistols (luister eens naar PIL, prachtig, ook zonder Baker), maar ook met Hawkwind, Atomic Rooster en Bill Laswell (o.a Material)

Samen met Keith Moon (The Who), behoorde Baker tot de eersten die een dubbele bassdrum gebruikte in de rockmuziek, samen met Moon zag hij in 1966 hoe de drummer van Duke Ellington Sam Woodyard op zo'n drumstel speelde.
.
Als je niet overtuigd bent van de kwaliteiten die Baker had, luister dan eens goed naar het nummer White Room van Cream, zeker voor die tijd geniaal gedrumd....

Ginger, dank voor al jouw mooie muziek, je zal niet snel vergeten worden!

Hier het album Wheels Of Fire van Cream (het eerste nummer is White Room):









Geen opmerkingen:

Een reactie posten