Geen evolutie en ecolutie zonder revolutie!

Albert Einstein:

Twee dingen zijn oneindig: het universum en de menselijke domheid. Maar van het universum ben ik niet zeker.

dinsdag 15 oktober 2019

DNB wil dat banken een buffer van 3 miljard aanleggen, voor het moment dat de huizenbubbel barst.... ha! ha! ha! ha!

Vanmorgen het volkomen belachelijke bericht dat De Nederlandse Bank (DNB) de banken heeft aangezegd een gezamenlijk buffer van 3 miljard euro aan te leggen voor het geval dat de huizenbubbel barst...... De totale hypotheekschuld in Nederland is de 700 miljard al weer gepasseerd, waar de werkelijke tegenwaarde aan huizen in normale omstandigheden nog niet de helft bedraagt van die schuld en dan denkt DNB het imploderen van de huizenbubbel op te kunnen vangen met 3 miljard euro...... ha! ha! ha! ha! ha! ha! ha!

DNB stelt dat de huizenbubbel pas de laatste paar jaar is ontstaan, terwijl deze al voor de bankencrisis van 2008 bestond en zelfs toen is de huizenbubbel niet gebarsten (of geïmplodeerd, wat je wilt)...... De opvolgende regeringen vanaf Balkenende 4 (met PvdA) en de kabinetten Rutte hebben alles op alles gezet om de huizenprijs hoog te houden, dit door de sloop van 'te goedkope huizen' (sociale huurwoningen) te stimuleren en de nieuwbouw vooral niet te stimuleren (waarbij de verhuurdersbelasting in het leven werd geroepen, om zo de gespaarde gelden van de huurders te stelen van de woningcorporaties, zodat ze geen aanzienlijke nieuwbouw konden realiseren.....* ) Gevolg van e.e.a. is dat de huizenprijs niet verder kelderde dan 15 tot 20%, waar men de huurders bleef belasten alsof de belachelijk hoge huizenprijs niet was gedaald en zij alweer het gelag moesten betalen......

Die 15 à 20 procent was een veel te kleine daling van de huizenprijs en dat is zoals je kon lezen te danken aan schofterig regeringsbeleid...... Nog even terzijde: door dat belachelijke regeringsbeleid zijn een paar honderdduizend mensen werkloos geworden (veelal huurders) en waar de 45 plussers onder hen voor het overgrote deel nog steeds werkloos zijn en niet weer aan het werk zullen komen gezien hun leeftijd (weet je waar Rutte vaak over lult? Juist: de gewone hardwerkende Nederlander, die hij voor een fiks deel werkloos maakte met gemankeerd beleid...).....

Intussen mag men in Nederland zelfs speculeren op de huurmarkt, daarvoor gingen opvolgende ministers (o.a. VVD opperploert Kamp en zijn partijcollega in misdaad Blok) zelfs naar het buitenland en beloofden investeerders kapitalen als ze investeerden in de huurmarkt en zo hebben we nu speculatie op de huurmarkt, waar huurders al bijna 10% meer betalen voor een onderdak dan kopers, terwijl ze amper of geen rechten hebben, zelfs nieuw parket en gordijnen moeten worden verwijderd als je verhuist..... (ook nog eens een extra verspilling van grondstoffen....)

Terug naar de bankenbuffer van 3 miljard, waarvan elke imbeciel kan bedenken dat deze veel te klein is: het aanleggen van deze buffer moet eind 2020 rond zijn..... ha! ha! ha! ha! ha! Tja, de arme banken zijn in het buitenland veel te druk bezig met het weer 'too big to fail'** (TBTF) te worden, die moet je de tijd gunnen om ook maar iets te doen om te voorkomen dat de belastingbetaler moet bijdragen aan een volgende bankencrisis of het imploderen van de huizenbubbel.....

Op BNR vanmorgen 'de zéééér deskundige' professor doctor (ja ja, alsof deze titels op zeepbonnen zijn te krijgen) Boelhouwer van de TU Delft. Deze enorme zakkenwasser stelde parmant dat er geen sprake is van een huizenbubbel, daar is alleen sprake van als mensen huizen opkopen en dan speculeren met die panden..... ha! ha! ha! ha! ha! Dat gebeurt nu zelfs met huurhuizen!! (zojuist betoogd) Echter dit gebeurt ook nog steeds met koophuizen, neem alleen al de vermaledijde Airbnb in Amsterdam: een groot aantal huizen wordt daar verhuurd door figuren die panden hebben opgekocht om daar zoveel mogelijk geld aan te verdienen.... 'Professor doctor' Boelhouwer..... ha! ha! ha! ha! ha!

Trouwens alleen al de enorme hypotheekschuld, die DNB op 520 miljard houdt, maar die minstens 700 miljard moet zijn (vreemd genoeg houdt het CBS dit bedrag wel aan), is een teken dat de huizenmarkt volkomen overspannen is en je dus wel degelijk over een enorme huizenbubbel moet spreken, immers met een gezonde huizenmarkt zou dat bedrag met dik meer dan de helft teruggebracht moeten worden, al zal de werkelijke waarde van de koophuizen amper de 250 miljard overschrijden......

DNB kan zich beter bemoeien met de buitenlandse avonturen van de Nederlandse banken, zo is ING alweer doende om een Poolse internetbank over te nemen van de Duitse Commerzbank..... Ook staatsbank ABN Amro is de laatste jaren fiks gegroeid in het buitenland en zal weer gesteund moeten worden als de boel klapt...... DNB is de bank die in de gaten moet houden of de Nederlandse banken niet 'too big to fail' worden, maar doet dat niet, zelfs nu deze bank daarvoor werd gewaarschuwd na de bankencrisis van 2008 (ondanks dat DNB toezichthouder is, heeft deze bank dit 'ook niet' gedaan voorafgaand aan de bankencrisis.....)..... Klaas Knot doe eindelijk je werk, sukkel!!

*  Daarbij speelden de wethouders van de grote partijen grondspeculantje: voor kapitalen verkocht men de grond per vierkante meter. Zo wist PvdA schoft Norder (nu godbetert topgraaier bij Aedes de koepel van woningcorporaties) de prijs van grond op 5 kilometer van het centrum in een gebied bijna omgeven door industrieterreinen en een doorgaande vierbaansweg, te verkopen voor € 46.000,-- en daarvoor moest je minstens een postzegel van 50 vierkante meter kopen....... Op deze grond stond een woonwagencentrum dat Norder heeft 'genormaliseerd': verplicht vertrekken, iets dat nu godzijdank is verboden....... Norder heeft nauwe banden met de bouwmaffia en zou zelf genormaliseerd moeten worden, oprotten uit Nederland en dat voorgoed!!

** 'Too big to fail': te groot om failliet te laten gaan, zodat de belastingbetaler weer kan bijdragen als er een crisis uitbreekt, waar ook de andere bankenbuffer van 3% niet tegen bestand zal zijn.... En als bij de crisis die in 2008 begon, zullen ook de huurders daarvoor moeten bloeden en je kan er donder op zeggen dat ook de huren dan alsnog zullen worden verhoogd met minstens 2% per jaar, al zal dat eerder 3% of meer zijn...... Hoe kan je mensen nog 'beter' in de ellende storten??!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten