Geen evolutie en ecolutie zonder revolutie!

Albert Einstein:

Twee dingen zijn oneindig: het universum en de menselijke domheid. Maar van het universum ben ik niet zeker.

woensdag 23 oktober 2019

Diëtisten zijn op grote schaal lobbyist van o.a. de Suiker Unie

Je zou toch denken dat diëtisten zich wel 2 keer zullen bedenken, voordat ze zich laten gebruiken door fabrikanten van ongezond voedsel en drank, maar nee hoor, weer een illusie minder.....

Uit onderzoek van foodwatch blijkt dat de diëtistensector op grote schaal wordt gesponsord door de voedingsindustrie en dan bedoel ik niet de ecologische voedingsindustrie*. 

Ook heeft de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) hechte banden met het Kenniscentrum Suiker & Voeding (KSV), de lobbyclub van de Suiker Unie..... Een diëtist zou tijdens de uitzending van Radar hebben gezegd geschokt te zijn..... ha! ha! ha! Ja en nu maar hopen dat die diëtist zelf niet wordt gesponsord door de suikermaffia........

Beste bezoeker, te gek voor woorden weer deze zaak, de hoogste tijd dat elke lobby die met het bedrijfsleven (in de breedste zin, dus ook de bankenlobby) te maken heeft verboden wordt contact te zoeken met de politiek, of op welke andere manier dan ook probeert de politiek te beïnvloeden, immers ook 'ons' kabinet is onderdeel van de volksvertegenwoordiging en niet van de bedrijven, hun aandeelhouders of de miljonairs en miljardairs.... Keer op keer blijkt dat de lobby van bedrijven in de politiek tot onheil en rampen kan leiden!!

Dan nog het volgende langdurig gebruik van: teveel suiker, zout en foute vetten hebben een desastreuze reactie op de gezondheid en jagen de zorgkosten nog verder omhoog..... Je weet wel de kosten waarover de opvolgende regeringen en de Kamer een grote bek hebben, maar als het gaat om maatregelen die echt deze kosten omlaag kunnen brengen, geeft men niet thuis en stelt keer op keer dat de levensmiddelenbedrijven er zelf wel uitkomen...... Kortom in feite heeft men in de politiek schijt aan de volksgezondheid, als de bedrijven maar verdienen en de economie goed draait....... 

Wat betreft het voorgaande: klik voor de gein op het label 'Volksgezondheid en economie' en zie een fiks aantal artikelen die keer op keer aangeven dat de politiek, als het erop aankomt, voor het merendeel van de zaken kiest voor het bedrijfsleven, zelfs als dat overlijdens tot gevolg heeft.... (je zou dus kunnen spreken van poging tot moord en moord, beter nog: massamoord!)

Lees het verhaal van foodwatch en geeft het door, deze smerige corruptie moet afgelopen zijn, spelen met het leven van de bevolking behoort niet tot het 'politieke spel....'

Advies diëtist mede mogelijk gemaakt door junkfood fabrikanten

Uit ons nieuwste onderzoek blijkt dat de diëtistenbranche is vergeven van sponsoring door de voedingsindustrie. Ook heeft de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) warme banden met het Kenniscentrum Suiker en Voeding, de lobbyclub van de Suiker Unie. "Een schokkend verhaal", volgens een diëtist tijdens de uitzending van consumentenprogramma Radar over ons rapport. 


Lees hier
het rapport
foodwatch roept de sector op haar banden met de voedingsindustrie te verbreken. Suiker, junkfood en frisdrank horen niet thuis bij ons voedingsadvies!





Sponsoring door pizza-, ijs- en mayonaisefabrikanten

Ongezonde voedingsproducenten en diëtiek gaat niet samen, zou je denken? In de praktijk helaas wel. De Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) wordt gesponsord door fabrikanten als Unilever, Nestlé, Wagner en Friesland Campina - die niet bepaald bekend staan om hun gezonde aanbod. De oud voorzitter - momenteel erevoorzitter van de Europese diëtistenorganisatie EFAD - is tevens vicevoorzitter van de Wetenschappelijke Raad van de suiker-lobbyorganisatie KSV. Hierdoor kan het voedingsadvies van de diëtist bewust of onbewust beïnvloed worden en ontstaan er ernstige belangenconflicten. Zo is de diëtistenvereniging aangesloten bij de 'Alliantie Stop Kindermarketing', terwijl haar sponsoren Unilever en Friesland Campina in onderzoek genoemd worden als fervente kindermarketeers.

Extra studiepunten om suikercongressen bij te wonen

Voedingsbedrijven proberen diëtisten ook voor hun karretje te spannen via congressen. Zo organiseerde het Kenniscentrum Suiker en Voeding (KSV), gefinancierd door de Suiker Unie, het Koolhydratencongres (lees: Suikercongres). Waar je zou mogen verwachten dat de diëtistenverenigingen hun leden hier voor waarschuwen, worden diëtisten er juist naartoe gelokt. Bij deelname krijgen ze ‘accreditatiepunten’, in het kader van verplichte bij- en nascholing. Dergelijke congressen zijn niet onschuldig: suiker wordt weggemoffeld als boosdoener. In plaats daarvan ligt de focus op ‘voedingspatronen’ of ‘meer beweging’.

Slappe beloften

Na ons rapport 'diëtisten, ontsponsor u!', reageert de Nederlandse Vereniging van Diëtisten: ze zullen het ‘toetsingsproces van het sponsorbeleid verbreden’ en ‘de dialoog over de gedragscode intensiever voeren’. Met andere woorden: (nog) geen ontsponsoring van de voedingsindustrie. Over de banden met Suiker Unie zegt de Directeur van NVD: "In het licht van de maatschappelijke discussie over de schijn van belangenverstrengeling moeten we dat niet meer doen." Uiteraard niet!

Wij maken ons ernstige zorgen

Het onderzoek van foodwatch maakt duidelijk dat het gevaar van belangenverstrengeling in de diëtistenwereld groot is. Bedrijven als Unilever, Nestlé en de Suiker Unie werken natuurlijk niet voor niets samen met deze branche. Dit soort bedrijven investeren geld omdat ze geloven dat zich dit terugverdient.

Verbreek de banden!

foodwatch roept de sector op hun banden met de voedingsindustrie te verbreken. De onafhankelijke advisering door diëtisten loopt gevaar. Het voedingsadvies van een diëtist moet onmiskenbaar in het belang zijn van de cliënt, niet van de industrie.

Met vriendelijke groet,
Nicole van Gemert,
Directeur
==========================
* Zo gebruikt men bij de bijna monopolist Ekoplaza schunnig genoeg ook geraffineerde suiker en palmolie in een flink aantal producten, deze zaken kunnen eenvoudigweg nooit ecologisch genoemd worden!! De verbranding en kap van oerwouden voor palmolieplantages kan alleen stoppen als de hele wereld het verbouwen van palmolieplantages verbiedt en ook palmolie als zodanig aan een verbod onderwerpt. (!!)

PS: heb ook 'stevia' toegevoegd aan de labels, direct onder dit bericht. Stevia is een uitstekende vervanger van suiker, je wordt er niet dik van, je krijgt er geen kanker van (zoals bij suiker en andere zoetmakers) en het stopt dan wel vertraagt het diabetes proces.... In Japan is stevia al decennialang de vervanger van suiker (suiker mag daar niet meer gebruikt worden in voedsel en dranken) en het aantal gevallen van ouderdomsdiabetes in Japan valt in het niet bij het aantal gevallen in vergelijkbare landen in het westen, zoals ons land!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten