Geen evolutie en ecolutie zonder revolutie!

Albert Einstein:

Twee dingen zijn oneindig: het universum en de menselijke domheid. Maar van het universum ben ik niet zeker.

woensdag 30 oktober 2019

Duits kernafval via Amsterdam naar Siberië deel 2

Afgelopen maandag schreef ik al een bericht over transport van kernafval, dat via Amsterdam naar Siberië zou gaan*. Intussen heb ik daar bevestiging voor gekregen van WISE medewerker Jan Haverkamp, die tevens bevestigde dat de transporten inderdaad via Nederland gaan......

Moet zeggen dat ik me nog meer zorgen maak na het bericht dat ik van Jan ontving.

Hierna het antwoord dat ik van Jan Haverkamp ontving, en zegt het voort, te zot voor woorden dat Nederland gebruikt wordt voor zeer gevaarlijke transporten en dan met een bestemming waar het spul niet goed behandeld zal worden en als gevolg daarvan de werknemers en plaatselijke bevolking plus de natuurlijke omgeving gevaar lopen vergiftigd te worden met nucleaire troep...... Aangezien WDR afgelopen maandag* als haven Amsterdam noemde, ga ik ervan uit dat dit klopt, zoals je zo kan lezen wordt deze troep deels zelfs per vrachtwagen door Nederland richting Amsterdam vervoerd.......... Als stad in Rusland waar deze troep 'bewerkt zal worden' noemt Jan de stad Krasnoyarsk, hoofdstad van de gelijknamige regio in Siberië. Nog één extra toevoeging, die je ook in het antwoord van Jan zal vinden: ook bedrijven in Frankrijk en (waarschijnlijk in) Groot-Brittannië doen hetzelfde met hun zwaar giftige nucleaire afval.......

Hier de mail van Jan Haverkamp (WISE):             Afbeeldingsresultaat voor WISE nucleaire energie

Beste Willem,


Er zijn dit jaar transporten van DU gerestart vanuit Frankrijk (Orano Cadarache) en vanuit Duitsland (Urenco Gronau). Vanuit Gronau werd gisteren 1000 ton DU (600 per trein, 400 per vrachtwagen) via Nederland (niet zeker of dit Amsterdam of Rotterdam is - het
transportbedrijf heeft zijn zetel in Amsterdam, maar dat zegt niet veel) verscheept richting
Rusland (Krasnoyarsk). In het totaal heeft Urenco Gronau zo'n 100.000 ton DU afval
opgeslagen liggen en is het van plan 6000 ton voor herverrijking naar Rusland te sturen.
Wanneer resulterend DDU (double-depleted uranium) niet getourneerd wordt naar Duitsland (zoals dat in het verleden gebeurde), blijft daarvan het overgrote deel - zo'n 90% - in Rusland.

De bedoeling is dat het DU door Rosatom / TVEL wordt herverrijkt naar natuurlijk niveau, en dat dat herverrijkte uranium dan weer terug komt naar Frankrijk, resp. Duitsland voor verdere verrijking tot brandstofniveau.

In het verleden bleef het dubbel-ontrijkte uranium (DDU) achter in Krasnoyarsk, waar het in de vorm van UF6 gas in containers onder de blote hemel werd opgeslagen in afwachting van hetzij verder gebruik (voor brandstof van snelle-broedreactoren = plutoniumproductie; hetzij als DU in wapenproductie = pantserdoorborende DU wapenkoppen zoals gebruikt door de VS en NATO in Bosnië en Irak), hetzij als afval (gezien de erg beperkte hoeveelheid die ooit voor verder gebruik nodig is, is dat de meest logische categorie). Bij lekkage vormt UF6 met het water uit de lucht een zwaar toxisch HF-wolk (fluorzuur) - en gezien het feit dat de historische opslag vrij dicht bij bewoond en economisch actief gebied plaatsvond was dat niet zo'n goed scenario. Er bestonden geen plannen het UF6 om te zetten in meer stabiel vast UO2. Dat was ook één van de redenen waarom Frankrijk, Nederland, Duitsland en Engeland de transporten 10 jaar geleden hebben stilgelegd.

De transporten vanuit Frankrijk en Duitsland zijn weer hervat omdat Orano en Urenco
Gronau problemen hebben gekregen met hun opslagruimte voor UF6 DU en nu proberen
een deel van dat probleem naar Rusland te verhuizen onder het mom van hergebruik. Ik heb op het moment geen informatie of de transporten vanuit Engeland (Capenhurst) ook weer zijn hervat of niet.

Urenco Nederland lijkt dat beleid volgens een artikel in de PZC niet te volgen, maar UF6 om te laten zetten in vast UO2 dat dan voor tijdelijke opslag naar de COVRA wordt gestuurd om, wanneer er een uiteindelijke opslag is (rond 2130!?), onder de grond te laten verdwijnen als lang-levend-laag-actief afval (TENORM - Technologically Enhanced Natural Occuring Radioactive Material).
 

In Nederand wordt dit in ieder geval actief gevolgd door LAKA (info@laka.org) en WISE, en Greenpeace Nederland houdt de ontwikkelingen in de gaten.


WISE is over deze transporten in contact met milieugroepen in Duitsland (o.a. in Gronau,
Wendland en Greenpeace Duitsland), en met Greenpeace Frankrijk over de Franse
transporten. We zijn verder van plan om Urenco aan te spreken over de inconsistentie van
hun beleid door het TENORM in Nederland als afval te behandelen en het vanuit Gronau
naar Rusland te sturen (met de risico's van dubbel gebruik en ongelukken van dien) – samen met de eis om alle resterende DU en DDU uit Rusland terug te halen en in Duitsland als afval te verwerken.

Als u daar mee wilt helpen (bijvoorbeeld door feedback op de brief naar Urenco te geven, of
zelf stappen te ondernemen richting de Tweede Kamer voor Kamervragen - ik kom daar de
of komende weken niet aan toe) dan bent u van harte welkom.

Met hartelijke groeten,

Jan Haverkamp
===========================
* Zie: 'Duits kernafval via Amsterdam naar Siberië'

Zie ook:
'Transport nucleair afval via Amsterdam naar uitermate gevaarlijke opslag'

''Ongeluk' in Canadese Pickering kerncentrale blijkt geen ongeluk te zijn' (en zie de links in dat bericht)

'Duits en Nederlands kernafval via Amsterdamse haven naar Rusland' (bericht van 10 december 2019)

PS: helaas ben ik niet in staat om te doen wat Jan Haverkamp aan het eind van zijn mail suggereert, mocht jij dit wel kunnen, of weet je iemand of een organisatie die tijd heeft, geeft het dan ajb door.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten