Geen evolutie en ecolutie zonder revolutie!

Albert Einstein:

Twee dingen zijn oneindig: het universum en de menselijke domheid. Maar van het universum ben ik niet zeker.

dinsdag 10 december 2019

SyRI grootste privacyschender 2019 >> Big Brother Award winnaar

SyRI een omstreden opsporingssysteem voor uitkeringsfraude, kreeg een Big Brother 'Award'' van Bits of Freedom, die deze prijs bedacht om bedrijven of overheden aan de paal te nagelen voor grove privacyschendingen op het gebied van internet.

SyRI of Systeem Risico Indicatie, wordt door overheden gebruikt om uitkeringsfraude te achterhalen, daarvoor wordt door lokale overheden samengewerkt met het UWV en de Belastingdienst....... Het systeem mag gebruik maken van allerlei persoonsgegevens, waarvan de overheden eerder stelden na protesten uit de samenleving, dat die niet zullen worden misbruikt door andere diensten, een leugen van jewelste, maar ja dat is al jaren bekend......

Door invoering van alle gegevens wijst het systeem adressen aan in een bepaald gebied waar de kans op fraude groot is, je snapt het al: vooral arme gezinnen of mensen die al vele jaren niet aan de bak komen, dat laatste niet zelden doordat ze in een bepaalde buurt wonen of van een bepaalde etnische afkomst zijn........

Het bedrag dat gepaard gaat met uitkeringsfraude, kan nog niet in een kleine deel van de schaduw staan die de bedragen vertegenwoordigen waarmee welgestelden en bedrijven jaarlijks de schatkist oplichten, daar gaat het respectievelijk om 20 en 30 miljard euro...... Kijk voor die belastingontduikers wordt geen 'handig systeem' ontwikkeld om minstens een deel van het enorme bedrag aan ontduiking te achterhalen..... Met wat geluk brengen medewerkers van banken gegevens op de markt, gegevens waarmee men dan de welgestelden kan pakken voor belastingontduiking...... Het was tot voor kort zelfs zo zot dat deze welgestelden keer op keer uitstel werd verleend om tot inkeer te komen, zodat ze geen boete kregen bovenop het bedrag dat ze wegens ontduiking verschuldigd waren..... Terwijl uitkeringsgerechtigden onmiddellijk worden gestraft als ze een paar keer € 50,-- bijklussen en dat op een uitkeringsbedrag waar de meesten niet van rond kunnen komen.......

Het volgende artikel komt van Doorbraak (waarvan je de laatste berichten altijd onderaan deze pagina kan vinden):

SyRI grootste privacyschender 2019

Geplaatst op 3 december 2019

SyRI, het omstreden opsporingssysteem voor uitkeringsfraude, kreeg een Big Brother Award: een ironische prijs voor privacyschending, bedacht door de beweging Bits of Freedom. “Het was geen moeilijke keuze”, zegt jurylid Cihan Ugural. SyRI, of Systeem Risico Indicatie, is een instrument dat door overheden gebruikt kan worden om mogelijke uitkeringsfraudeurs op te sporen. Bits of Freedom, een beweging die zich inzet voor internetvrijheid en dit jaar haar twintigjarig bestaan viert, beloonde het systeem met een award bedoeld voor personen, bedrijven en overheden die privacyrechten aan hun “digitale laars” lappen.

De prijs werd afgelopen vrijdag, samen met twee andere awards, uitgereikt tijdens de feestelijke Big Brother Awards. Met behulp van SyRI kunnen gemeenten en instanties als het UWV en de Belastingdienst een risicoanalyse laten maken van een bepaald gebied. Het systeem wijst een aantal adressen aan waar het risico op uitkeringsfraude hoog zou zijn, waarna de gemeente zelf nader onderzoek uit kan voeren. Het systeem kan daarbij gebruik maken van allerlei persoonsgegevens.

De Raad van State constateerde dat er “nauwelijks een persoonsgegeven te bedenken is dat niet voor verwerking in aanmerking komt”. VN-rapporteur Philip Alston oordeelde onlangs dat SyRI Nederlanders met lage inkomens discrimineert. Het systeem werd in 2013 door de Tweede Kamer goedgekeurd zonder debat of stemming. Achteraf lijkt het erop dat veel Kamerleden niet op zaten te letten. Cihan Ugural, campagneleider bij de FNV, zat in de jury voor de Expertprijs die SyRI won. “Het was geen moeilijke keuze”, licht hij toe. Mensen met een uitkering worden al slecht bejegend door de overheid, vindt hij, en SyRI komt daar nog eens bovenop. Bovendien is de omvang van uitkeringsfraude relatief verwaarloosbaar. Bij de prijsuitreiking liet hij een grafiek zien waaruit blijkt dat uitkeringsfraude maar een fractie bedraagt van de totale fraude die er wordt gepleegd in Nederland. Met belastingfraude is bijvoorbeeld bijna honderd keer zoveel geld gemoeid.

PS: kop na plaatsing aangepast, dit voor de duidelijkheid, mijn excuus.

Zie ook (later toegevoegd):
'Amazon heeft lak aan privacy en werkt mee aan natiegroot 'veiligheidsnetwerk' in de VS'  (en zie de links in dat bericht)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten