Geen evolutie en ecolutie zonder revolutie!

Albert Einstein:

Twee dingen zijn oneindig: het universum en de menselijke domheid. Maar van het universum ben ik niet zeker.

woensdag 17 juni 2020

Een onmiddellijk verbod op de nieuwbouw van mestkelders onder megastallen

Varkens in Nood wil een verbod op de nieuwbouw van mestkelders. Jaarlijks zakt een aantal varkens door de vloer van hun stal waardoor ze in de mestkelder terechtkomen en daardoor meestal op een vreselijke manier overlijden, in 2019 gebeurde dit bijna 5 keer per week, minstens 240 keer op jaarbasis.....

Het beton van de vloeren waarop deze arme dieren moeten staan verzwakt door de zuren in de ontlasting, dit gaat door totdat de vloer instort...... (terwijl deze arme dieren al in de drek en urine staan waardoor een overgroot deel van de varkens lijdt aan [ernstige] longklachten)

Snap wel dat Varkens in Nood pleit voor innovaties en een verbod op de nieuwbouw van stallen met daaronder een mestkelder, echter het zou beter zijn om te pleiten voor de sluiting van bedrijven die zo'n mestkelder onder de megastallen hebben..... (megastallen: de hel op aarde voor dieren....) Waarom deze varkensboeren (lees: dierenbeulen) nog met zijden handschoenen aanpakken? 'Boeren' die hun dieren groot martelen, waarna ze worden doodgemarteld in slachterijen...... Hoofdverantwoordelijke op dit moment ChristenUnie minister Schouten, die blijkbaar in de bijbel heeft gelezen dat je dieren groot en dood mag martelen (dieren zijn volgens Schouten de schepping van haar god....)

Als we werkelijk iets willen doen aan de klimaatverandering en problemen als die met stikstof, nitraat en mestoverschotten, is het zaak deze hele doodsindustrie en niet de dieren zo snel mogelijk de nek om te draaien! Ten eerste wordt daar enorm dierenleed mee bespaard en ten tweede zal door het stoppen met het eten van vlees ook de volksgezondheid sterk vooruitgaan!! Er zijn nu zelfs bodybuilders die op het veganistische pad zijn gegaan en daar naar eigen zeggen enorm voordeel mee boeken.

Maar goed, na lang nadenken heb ik toch maar besloten te tekenen, om nog eens een dom cliché aan te halen: iets is beter dan niets....... Lees de petitie en zie of je deze wilt tekenen:  

Varkens in Nood wil verbod op mestkelders

Onderzoek van Varkens in Nood toont aan dat de brandweer in 2019 gemiddeld bijna 5 keer per week moest uitrukken om dieren te redden uit mestkelders. Jaarlijks zakken honderden dieren door een stalvloer, velen daarvan overleven dit niet. Ze verdrinken in hun eigen mest of stikken in de giftige gassen. Varkens in Nood pleit voor een verbod op mestkelders bij nieuw te bouwen stallen en roept op tot het stimuleren van innovatieve en diervriendelijke alternatieven.

240 ongelukken in één jaar tijd
In de intensieve veehouderij leven varkens en runderen op roostervloeren boven een diepe put die gevuld is met hun eigen uitwerpselen. Regelmatig storten deze vloeren in doordat het beton wordt aangetast door de zuren in de ontlasting. Uit onderzoek door Varkens in Nood blijkt dat in 2019 tenminste 240 incidenten zijn gemeld waarbij dieren in een mestput stortten. Dat zijn bijna vijf meldingen per week. Waarschijnlijk ligt het werkelijke aantal incidenten veel hoger, de brandweer wordt alleen opgeroepen als het ongeluk op tijd is ontdekt en de dieren nog in leven zijn.



Milieuproblemen
Instorting is overigens niet het enige probleem van mestputten. De combinatie van poep en urine vormt grote hoeveelheden ammoniak. Dit veroorzaakt luchtwegproblemen bij dieren en mensen en leidt tot overlast voor omwonenden en verzuring van de omgeving. Het is een van de belangrijkste oorzaken van de huidige stikstofcrisis en meer dan 90 procent van de uitstoot komt uit de agrarische sector. Daarnaast vergroten ammoniak en andere mestgassen het risico op stalbranden, explosies en verstikking.

Verantwoordelijkheid
Frederieke Schouten, directeur van Varkens in Nood: “De veehouderij staat aan de vooravond van grote veranderingen. Het huidig systeem is onhoudbaar en duurzame landbouw lijkt de toekomst. Dieren huisvesten op roosters boven een gevaarlijke kelder gevuld met hun eigen uitwerpselen is dieronvriendelijk, milieuonvriendelijk en niet toekomstbestendig.”

Varkens in Nood roept minister Schouten op om haar verantwoordelijkheid te nemen voor de veiligheid van de dieren. De organisatie is een petitie gestart voor een verbod op het huisvesten van dieren boven mestkelders.


Bekijk hier de campagnevideo en hier de campagnepagina.

Rapport Dieren in de put JUNI 2020.pdf 1.3 MB

Sarah Pesie Dierwetenschapper sarah@varkensinnood.nl 020 617 7757
06 28 28 99 47
 

Varkens in Nood Tilanusstraat 8b 1091 BH Amsterdam www.varkensinnood.nl
www.linkedin.com/company/stichting-varkens-in-nood 

Meer doen?
  • Download de poster, hang deze op een zichtbare plek of deel deze met vrienden en familie.
  • Bekijk en deel de video:


Voor meer berichten over vleeseten, varkensboeren, dierenmishandeling en/of de intensieve martelveehouderij, klik op het betreffende label, direct onder dit bericht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten