Geen evolutie en ecolutie zonder revolutie!

Albert Einstein:

Twee dingen zijn oneindig: het universum en de menselijke domheid. Maar van het universum ben ik niet zeker.

zaterdag 31 juli 2021

Oprichter Amnesty International: 100 jaar geleden geboren

Het is vandaag 100 jaar geleden dat Peter Benenson werd geboren, de oprichter van Amnesty International. Zijn lijfspreuk haalde hij uit China waar het volgende spreekwoord wordt gebruikt: "Beter een kaars aansteken dan het duister vervloeken".  Niet voor niets ook dat het eerste logo van Amnesty International een met prikkeldraad omwikkelde brandende kaars was.

Benenson was zoon van een welgesteld gezin uit Londen. Al tijdens zijn schooltijd zette Benenson zich in  voor mensenrechten. Zo heeft hij een weeskind van de Spaanse burgeroorlog geholpen en heeft hij geld ingezameld voor 2 gevluchte Joden uit nazi-Duitsland zodat ze naar school konden gaan in Groot-Brittannië.

Benenson studeerde na de Tweede Wereldoorlog rechten en werd lid van de Labour Party, destijds nog een echte sociaal democratische partij*. Samen met andere advocaten richtte hij de organisatie 'Justice' op, die vocht voor eerlijke rechtsgang en het waarborgen van de rechtsstaat.

In 1958 wordt Benenson zwaar ziek. De tijd waarin hij herstelde van die ziekte gebruikte hij om zijn leven te ordenen, zo bekeert hij zich tot het katholieke geloof.... (ha! ha! mooie 'ordening' van zaken!!) Na 3 vergeefse pogingen om in het parlement te komen geeft Benenson het op en verlaat de politiek. Hij werpt zich op een allesomvattende organisatie die zich inzet voor burgerrechten en die open zou staan voor het grote publiek, ofwel dat was in feite het begin van Amnesty International (AI); zo meer daarover.

Benenson was een 'goede manipulator' en met een verhaal waarvan velen denken dat dit in werkelijkheid niet is gebeurd wist hij wereldwijd mensen te trekken voor zijn streven: hij zou hebben gehoord van 2 studenten die in een Portugees café hadden geklonken op de vrijheid, waarop ze gevangen werden genomen in het door dictator Salazar met bloedige hand geregeerde Portugal. Dit verhaal zou hem zo hebben aangegrepen dat hij de voorloper van Amnesty oprichtte...... 

Op 28 mei 1961 plaatste Benenson een artikel in The Observer met de titel 'De vergeten gevangenen', waarin hij de lezers wereldwijd opriep om brieven te schrijven naar regeringen waar mensenrechtenactivisten werden vervolgd en gevangen waren gezet. Het artikel was zo'n succes dat men na een jaar besloot de organisatie Appeal for Amnesty 1961 om te dopen tot Amnesty International.

In 1967 kwam het tot een breuk met Amnesty nadat bekend werd dat Benenson in het geheim geld van de Britse overheid had aangenomen om daarmee de opstandelingen in Rhodesië (het huidige Zimbabwe) te steunen, iets dat recht inging tegen de onafhankelijkheid van AI, die op geen manier geweld mocht worden aangedaan.... Volgens Amnesty kon men deze beschuldiging niet staven met bewijzen. Het zou overigens goed zijn als Amnesty en Human Rights Watch deze onafhankelijkheidsregel opnieuw zouden invoeren, immers deze organisaties worden nu zelfs gebruikt door de VS regering om haar niet welgevallige landen aan de paal te nagelen.... 

Zo werd in maart van dit jaar bekendgemaakt dat uit onderzoek bleek dat de VS mensenrechten heeft misbruikt als politiek drukmiddel**, waarbij men zelfs zaken verzon om bijvoorbeeld China onder druk te zetten, het meest smerige voorbeeld is wel de propaganda als zou China de Oeigoeren op hebben gesloten in concentratiekampen, dit terwijl de VS zelf een enorme schender is van mensenrechten, neem alleen al de omgang met de arme gekleurde bevolking, of het feit dat de VS 80.000 mensen in federale gevangenissen in isolatiefolter houdt en dat niet zelden meer dan 10 jaar......  

Later heeft Benenson zich verzoend met AI en werkte hij weer voor de organisatie al was dit alleen als adviseur. Later was hij samen met Martin Ennals, de oprichter van de Wereldorganisatie tegen Marteling OMCT, SOS-Torture (info van Amnesty), een organisatie waaraan in 2010 maar liefst 280 organisaties waren verbonden.

In 2005 overleed Benenson, maar volgens de redactie van ZeitZeichen brandt de kaars nog steeds die hij heeft aangestoken, waaraan ik zou willen toevoegen dat men de vlam van die kaars intussen meermaals opnieuw heeft moeten aansteken en dan nog flakkert als stond de kaars voor een open raam...... De hoogste tijd dat Amnesty het raam sluit en zich niet langer voor het karretje van neoliberale regeringen laat spannen!!

Peter Benenson

31. Juli 1921 - Amnesty-Gründer Peter Benenson wird geboren

Politisches Engagement wird Peter Benenson schon in die Wiege gelegt. Was in der Schule mit einer Patenschaft beginnt, gipfelt in der Gründung einer globalen Menschenrechtsorganisation. Am 31. Juli 2021 wäre der Schöpfer von Amnesty International 100 Jahre alt geworden.

Peter Benenson, Gründer von Amnesty International (Geburtstag, 31.07.1921)

WDR ZeitZeichen 31.07.2021 14:57 Min. Verfügbar bis 01.08.2099 WDR 5

Download Download mit WINDOWS: Rechte Maustaste und "Ziel speichern unter" oder "Link speichern unter"

"Besser eine Kerze anzünden, als die Dunkelheit zu verfluchen." Dieses chinesische Sprichwort ist das Lebensmotto von Peter Benenson. Der Anwalt und Politiker ist Zeit seines Lebens davon überzeugt, dass auch gewöhnliche Menschen Außergewöhnliches bewirken können.

Der am 31. Juli 1921 in eine wohlhabende Londoner Familie geborene Benenson setzt sich schon als Schüler für die Menschenrechte ein - mit einer Patenschaft für ein Waisenkind im Spanischen Bürgerkrieg oder als Geldsammler, um zwei vor dem Naziregime geflüchteten Juden den Schulbesuch in Großbritannien zu ermöglichen.

Sein politisches Engagement setzt Benenson nach dem Zweiten Weltkrieg fort. Er studiert Jura, wird Mitglied der sozialdemokratischen Labour-Partei und gründet zusammen mit anderen Anwälten die Organisation "Justice", die für faire Gerichtsverhandlungen und die Wahrung der Rechtsstaatlichkeit kämpft.

Krankheit als Wendepunkt

1958 wird Benenson schwer krank. Die Zeit der Genesung nutzt er, um sein Leben neu zu ordnen: Der Anwalt konvertiert, wird gläubiger Katholik. Nach drei gescheiterten Kandidaturen für das britische Parlament zieht er sich zudem aus der aktiven Politik zurück. Stattdessen verfolgt er die Vision einer "alles umfassenden Organisation, die für die Bürgerrechte kämpfen und offen sein soll für die breite Öffentlichkeit". Benenson gründet Amnesty International.

Als Auslöser nennt er selbst einen Artikel über zwei portugiesische Studenten, die ins Gefängnis kamen, weil sie im Café auf die Freiheit angestoßen hatten. Ob es diesen Artikel wirklich gab, ist unklar. "Peter war sehr gut darin, sich Geschichten auszudenken, die andere inspirierten und ihnen Hoffnung vermittelten", sagt Historiker Tom Buchanan.

Überwältigende Resonanz

Unter dem Titel "Die vergessenen Gefangen" veröffentlicht Benenson 1961 einen Artikel in der britischen Zeitung "The Observer". Darin fordert er die Leser auf, sich in Briefen an die Regierungen für politisch Gefangene einzusetzen. Die Resonanz auf den weltweit verbreiteten Aufruf ist groß: Freiwillige Helfer melden sich, Spenden treffen ein.

Aus der ursprünglich für ein Jahr geplanten Kampagne wird eine schnell wachsende, globale Organisation - auch dank des charismatischen Benenson. 1967 kommt es jedoch zum Bruch. Ihm wird vorgeworfen, von der Regierung Geld aus geheimen Kassen angenommen und damit die Aufständischen in der damaligen britischen Kolonie Rhodesien unterstützt zu haben. Ein klarer Verstoß gegen die Amnesty-Regeln, wonach politische Unabhängigkeit und Neutralität höchste Gebote sind.

Obwohl Benenson nie wieder in der Organisation aktiv ist, versöhnt er sich mit den späteren Führungskräften und steht ihnen mit Rat zur Seite. Benenson stirbt 2005 an einer Lungenentzündung. Die von ihm entzündete Kerze aber brennt noch heute.

===============================================

*  Ook al moet je geen hoge pet ophebben van de Labour Partij, was de partij destijds een stuk socialer dan het wrakke vehikel dat de huidige voorzitter en ploert Keir Starmer van deze neoliberale partij heeft gemaakt...... De hoop was dat Jeremy Corbyn de partij weer op de oorspronkelijke meer sociale rails zou krijgen, echter met een internationale smeercampagne waaraan vooral de BBC hard heeft meegedaan, werd Corbyn volkomen onterecht als antisemiet neergezet, daar hij meermaals commentaar heeft geleverd op de bloedige omgang van Israël met het verdrukte Palestijnse volk..... Corbyn had NB Joden uit de partij en zijn team, die zich hebben verzet tegen deze smerige beschuldigingen en die volledig achter hem stonden en nog staan...... Zie o.a.: 'Labour politicus Joan Ryan, die gisteren uit de partij stapte, werd op video betrapt met leugens om critici van Israël te belasteren' (en zie de links in dat bericht, voor meer berichten over Jeremy Corbyn, klik op het label met zijn naam, direct onder dit bericht)

** Zie: 'Een gelekt memo uit 2017 geeft aan dat de VS werkelijk mensenrechten misbruikt om landen als China te demoniseren'

-------------------------------------------------

Zie voorts: 'Biden administratie stuurt onbegeleide vluchtelingenkinderen terug: gevaarlijk en gewetenloos aldus Amnesty' (gepost op 12 juni 2021 en zie de links in dat bericht!!)

'VS vermoordt zoals gewoonlijk straffeloos burgers in geheime Somalische oorlog' (27 maart 2019 en zie de links in  dat bericht!!)

'Amnesty International: bombardementen op Raqqa van VS coalitie hebben honderden burgers gedood.......' (een bericht van 6 juni 2018 en zie de links in dat bericht!!)

'Israël voert standrechtelijke executies uit en martelt kinderen.......' (27 februari 2018 en zie de links in dat bericht!!)

'Amnesty claimt zonder bewijs 13.000 moorden middels massa executies in 'gevangenis Assad.........'' (13 februari 2017)

'Amnesty claimt zonder bewijs 13.000 moorden middels massa executies in 'gevangenis Assad.........' Deel 2'

'Amnesty Nederland heeft 'onderpand' gekocht voor 7 miljoen euro........' (4 september 2015 en zie de reacties onder dat bericht)

En zie wat betreft Human Rights Watch o.a.: 'Human Rights Watch liegt er weer eens op los: moedige Cubaanse artsen die o.a. het Coronavirus elders bestrijden zouden slaven zijn'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten