Geen evolutie en ecolutie zonder revolutie!

Albert Einstein:

Twee dingen zijn oneindig: het universum en de menselijke domheid. Maar van het universum ben ik niet zeker.

donderdag 21 november 2019

easyJet zet in op greenwashing en verdere (vuile) groei

Blijkbaar is één van de bazen van easyJet zich rot geschrokken toen hij zag hoeveel zijn bedrijf aan rotzooi heeft uitgestoten: in het afgelopen jaar alleen al 8,2 miljoen ton aan CO2, daarnaast zitten er nog veel meer gevaarlijke stoffen in de uitstoot van vliegtuigen en dat gebonden aan het kankerverwekkende ultrafijnstof.......

De top van easyJet stelt dat het de CO2 uitstoot gaat compenseren middels een aantal maatregelen, echter het bedrijf blijft inzetten op groei en zo is het aantal passagiers met maar liefst 8,6% gestegen en vervoerde deze prijsvechter 96,1 miljoen mensen....... De capaciteit steeg met meer dan 10%, ofwel meer vliegtuigen, waardoor de uitstoot fiks is gestegen en dit met een verminderde de bezettingsgraad van de vliegtuigen!! Anders gezegd: easyJet vervoerde meer mensen in meer vliegtuigen met lege (zit-) plaatsen, waardoor ook de 'efficiëntie' van het uiterst vervuilende luchtvervoer achteruit holde en de uitstoot nog verder werd vergroot....

Uiteraard helpen de maatregelen die easyJet aankondigt niet, al helemaal niet als men op korte vluchten blijft inzetten. Elektrische vliegtuigen, één van de zaken waarin easyJet geld steekt, zullen nog zeker een paar decennia op zich laten wachten en ook de inzet op een 'hybride taxigang' (elektrisch aangedreven taxiën, i.p.v. de straalmotoren te gebruiken, één van andere de easyJet plannen) van een vliegtuig zet amper zoden aan de dijk..... Biobrandstoffen toevoegen aan de kerosine is ook een kul maatregel die 'tof' klinkt voor mensen met vliegschaamte, maar die amper 'milieuwinst' oplevert (zo blijft de uitstoot van ultrafijnstof nagenoeg gelijk)...... 

Compenseren door het planten van bomen als compensatie voor vliegreizen is na onderzoek als onzinnig naar de prullenbak verwezen: bomen planten heeft wel zin, maar dan in gigantische hoeveelheden en dat gebeurt simpelweg niet....... Sterker nog: jaarlijks neemt het aantal bomen wereldwijd met enorme aantallen af door de droogte, bosbranden en overdadige bomenkap*, de eerste twee, dus bosbrand en droogte, worden veroorzaakt door de snelle klimaatverandering, die juist ook door de luchtvaart onevenredig hard wordt aangejaagd.... 

Het is overigens nog steeds een enorme schande dat bedrijven als easyJet nog steeds geen accijns op de kerosine hoeven te betalen, terwijl zoals gezegd de luchtvaart goed is voor het verder aanjagen van de klimaatverandering, die nu al aan zoveel mensen het leven heeft gekost.....

Het volgende bericht komt van de DeBeurs.nl, daarin nog wat meer informatie en cijfers over grootvervuiler en 'groenwasser' easyJet:

EasyJet compenseert CO2-uitstoot standaard

Gepubliceerd op 19 nov 2019 om 08:35 | | Onderwerpen: luchtvaart

Afbeeldingsresultaat voor easy jet

LONDEN (AFN) - Luchtvaartmaatschappij easyJet gaat standaard de CO2-uitstoot van al zijn passagiers compenseren. De prijsvechter begint daar per direct mee. Ook steekt het Britse bedrijf samen met vliegtuigmaker Airbus geld in onderzoek naar hybride en elektrische vliegtuigen.

Afgelopen jaar stootten de vliegtuigen van easyJet ongeveer 8,2 miljoen ton CO2 uit. Om die uitstoot te compenseren verwacht de luchtvaartmaatschappij komend jaar ongeveer 25 miljoen pond, omgerekend ruim 29 miljoen euro, uit te trekken.

EasyJet verminderde de uitstoot voor elke kilometer die een passagier aflegde sinds 2000 al met een derde. In 2022 moet de uitstoot nog eens met 10 procent omlaag ten opzichte van drie jaar geleden. Dat werd onder meer bereikt door nieuwere vliegtuigen en vliegtuigmotoren en het verminderen van gewicht.

Eigen uitstoot verminderen

Verder gaat easyJet op andere manieren zijn eigen uitstoot verminderen. Dat kan bijvoorbeeld door het gebruik van duurzame energie voor zijn ondersteunende diensten. Ook kijkt het bedrijf bijvoorbeeld naar vliegtuigen die taxiën met een elektrische motor in plaats van met de straalmotoren.

EasyJet kwam met de aankondiging bij de presentatie van zijn jaarcijfers. In zijn eind september geëindigde gebroken boekjaar vervoerde de maatschappij 96,1 miljoen passagiers, 8,6 procent meer dan een jaar eerder. Tegelijkertijd steeg de capaciteit met 10,3 procent waardoor de bezettingsgraad terugliep.

Pakketreizen in VK (GB)

De totale omzet steeg met 8,3 procent naar 6,4 miljard pond. Omgerekend is dat ongeveer 7,5 miljard euro. Onder de streep bleef daar 349 miljoen pond van over, tegen 358 miljoen vorig jaar.
EasyJet gaat ook pakketreizen aanbieden in het Verenigd Koninkrijk. Daarmee wil de luchtvaartmaatschappij in het gat springen dat het faillissement van Thomas Cook heeft achtergelaten. EasyJet denkt in het huidige boekjaar dat al minimaal kostendekkend te kunnen doen.

Alleen compensatie geen oplossing

Milieu-organisatie Greenpeace laat in een reactie weten alleen compensatie geen oplossing te vinden. "Het maakt vliegen namelijk niet klimaatneutraal. Onze vliegvelden moeten kleiner zodat we minder CO2 uitstoten. Easyjet is een van de meest vervuilende bedrijven in Europa. Dus daar ligt een schone taak voor deze grote vervuiler", aldus campagneleider Dewi Zloch.


Greenpeace noemt investeren in technieken die wel schoon zijn een goede stap. Maar elektrisch vliegen is nog ver weg. "Ondertussen zou easyJet ook kunnen schrappen in het aantal korte vluchten, bijvoorbeeld tussen Amsterdam en Londen en hiervoor vervangende treinreizen aanbieden".
================================
* Zo hebben Rutte 2 (onder verantwoording van VVD hufter Kamp) en Rutte 3 al miljarden aan subsidies respectievelijk gegeven en beloofd aan de eigenaren van de nieuwe kolencentrales (waaronder 1 miljard voor topvervuiler RWE) om daar bossen in Scandinavië en de VS mee op te kopen en deze verwerkt tot houtpellets als biomassa te verstoken in die centrales, terwijl die houtverbranding nog vuiler is dan steenkoolverbranding in deze nieuwe centrales......

Voor meer berichten over greenwashing, easyJet of bijvoorbeeld klimaatverandering, klik op het betreffende label, direct onder dit bericht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten