Geen evolutie en ecolutie zonder revolutie!

Albert Einstein:

Twee dingen zijn oneindig: het universum en de menselijke domheid. Maar van het universum ben ik niet zeker.

vrijdag 1 november 2019

CETA? Laat onze rechten en veiligheid als consument niet vernachelen door het Nederlandse parlement en de EU

Binnenkort stemt Nederland over CETA, het vrijhandelsverdrag met Canada. Als dit verdrag wordt ingevoerd, zullen onze rechten als consument nog verder achteruit kachelen..... Bedrijven kunnen via geheime 'onderhandelingen' (lees: geheime rechtszaken) landen dwingen om bepaalde producten, die nu verboden zijn in Nederland vanwege bijvoorbeeld de volksgezondheid, toch op de markt toe te laten. Als Nederland dan alsnog zou weigeren moeten die bedrijven schadeloos worden gesteld...... Ofwel wat er ook gebeurt, de consument is altijd de klos, daar bij volharding van de weigering door Nederland, de enorme schadevergoedingen van vele miljoenen ten koste gaan van door ons opgebracht belastinggelden!!

De onderhandelingen over dit soort zaken zijn geheim voor het enige onderdeel van de EU dat wij 'kunnen kiezen' ('t is maar hoe je het bekijkt....) het EU parlement, dat geen inspraak heeft in de onderhandelingen....... 

Foodwatch noemt dom genoeg ook glyfosaat als voorbeeld, een landbouwgif dat mede verantwoordelijk is voor het uitsterven van insecten en een enorm aantal kankers heeft veroorzaakt bij degenen die het spul verspreiden.... Glyfosaat dat volop gebruikt wordt in Canada (en hier dus niet, althans volgens foodwatch), echter de komende jaren mag glyfosaat, het hoofdbestanddeel van Roundup, nog dik 4 jaar lang gebruikt worden in de professionele land- en tuinbouw..... Ofwel het voorbeeld van foodwatch zou pas gaan tellen na 2024. Maakt niet uit, immers het geeft wel aan hoe ver e.e.a. gaat...... (overigens kunnen landbouwproducten van buiten de EU ook behandeld zijn met gif dat hier al lang is verboden......)

Laat je niet langer in het pak naaien door ons kabinet en parlement en al helemaal niet door de EU, zeg nee tegen CETA en laat onze flutregering weten dat je niet akkoord gaat met dit verdrag! En geeft het door ajb!

Nederland heeft NU de kans om CETA af te keuren

Samen stoppen we CETA! Doe je mee?

Stop CETA!
TEKEN NU!


Nederland stemt bijna over het vrijhandelsverdrag CETA, waarmee het verdrag tussen Canada en de EU volledig in werking zal treden. Als het Parlement het afkeurt, kan ons land een streep trekken door een verdrag dat ten koste gaat van mens, dier, klimaat en milieu.
Wij, als consumenten, zullen de gevolgen van CETA moeten dragen. Maar toch worden consumenten en volksvertegenwoordigers niet betrokken bij de onderhandelingen. Die vinden plaats achter gesloten deuren en in geheime comités. Dit is te absurd voor woorden!
Kom op voor je rechten en teken nu. Stop CETA!

Schadelijk voor de consument


CETA brengt consumentenbescherming in gevaar. Schadelijke stoffen als de omstreden onkruidverdelger glyfosaat krijgen onder CETA een grotere kans om op onze markt terecht te komen, aangezien glyfosaat in Canada grootschalig wordt gebruikt. Gezien de risico's is inspraak van de bevolking en extra controle uitermate belangrijk, zou je denken? Helaas is het omgekeerde waar.

Geen bescherming


Het Europees voorzorgsbeginsel, dat ‘beter voorkomen dan genezen’ centraal plaatst, krijgt onder CETA een grote deuk. We kunnen risicovolle stoffen niet meer zomaar verbieden, tenzij we bereid zijn om torenhoge schadevergoedingen te betalen aan bedrijven.

Geen inspraak


De onderhandelingen worden niet gevoerd door onze volksvertegenwoordigers, maar door geheime ‘comités’ of werkgroepen. Het Europees Parlement wordt buiten spel gezet, terwijl dit de enige instelling van de EU is die direct door burgers wordt gekozen. Hetzelfde geldt voor de nationale parlementen van de verschillende lidstaten.

Geen controle


De leden van de verdrag-comités blijven geheim, net als wat zij onderling bespreken. De leden kunnen dus in nauw overleg gaan met het bedrijfsleven, zonder dat dit gecontroleerd kan worden. Dit is achterkamertjespolitiek van de bovenste plank!

Nederland kan CETA stoppen. Teken nu!

We mogen ons voedselbeleid niet overlaten aan geheime comités en bedrijven. Nederland heeft nog een laatste mogelijkheid om CETA af te keuren. Geen bescherming, inspraak en controle? Dan ook geen goedkeuring! Teken nu en stop CETA!

Met vriendelijke groet,
Nicole van Gemert,
Directeur

P.S.: Wij zijn gelukkig niet de enigen die CETA willen stoppen. Daarom maken wij ook al jaren deel uit van de alliantie 'Wij Stoppen CETA'. Samen kunnen we dit verdrag tegenhouden! Help mee!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten