Geen evolutie en ecolutie zonder revolutie!

Albert Einstein:

Twee dingen zijn oneindig: het universum en de menselijke domheid. Maar van het universum ben ik niet zeker.

donderdag 21 november 2019

CETA is een ondemocratisch verdrag dat tegen het belang van het volk werkt

Op deze plek heb ik regelmatig geschreven over de vrijhandelsverdragen Comprehensive Economic and Trade Agreement, of CETA en Transatlantic Trade and Investment Partnership, of TTIP. De laatste is in de koelkast gezet door Trump* en de eerste moet nog geratificeerd worden door de afzonderlijke EU-lidstaten (de EU is voor.....).

Het ziet ernaar uit dat Nederland tegen CETA zal stemmen. Lees de volgende oproep van foodwatch, zie wat specialist Publiek Recht professor, doctor Wolfgang Weiss heeft te zeggen over dit verdrag en laat het Nederlandse parlement weten dat ook jij tegen het CETA verdrag bent waarmee we met z'n allen gepakt worden, mocht het parlement alsnog voorstemmen en geeft het ajb door!! (laat je geen oor aannaaien!)

Het is te zot voor woorden dat onderhandelingen over dit soort verdragen plaatsvinden achter gesloten deuren (en dat in een democratie!), terwijl elk parlement hierover mee zou moeten beslissen, immers het gaat nog altijd om volksvertegenwoordigingen, je kan er overigens donder opzeggen dat lobbyisten van grote bedrijven wel degelijk invloed hebben op de uitkomst van de besprekingen, het bedrijfsleven geeft aan lobbyisme bij de politiek jaarlijks tientallen miljoenen uit en lullig genoeg meestal met succes.........


Teken tegen dit ondemocratische verdrag

Het debat over het wel of niet goedkeuren van het CETA-verdrag met Canada woedt heviger dan ooit. De strijd tegen dit schadelijke verdrag begint haar vruchten af te werpen. Nog niet getekend? Teken ook tegen CETA en geef het laatste zetje!
  
Stop CETA!
Teken nu

De afgelopen weken hebben we ons ontzettend ingezet om de consument te beschermen tegen CETA. Naast vele oproepen aan onze achterban, waren we actief betrokken bij een belangrijke hoorzitting over CETA in de Tweede Kamer. Bij deze hoorzitting waren verschillende experts aanwezig, waaronder professor Weiß die namens foodwatch optrad. Zijn boodschap? CETA is ondemocratisch en moet worden weggestemd. 

De kans slinkt dat het parlement instemt met ratificatie van het handelsverdrag. De handtekeningen van alle 28 EU-lidstaten zijn nodig om CETA volledig en officieel goed te keuren. Het lijkt erop dat in de Tweede en Eerste Kamer de gehele oppositie zal tegenstemmen. 
Tijdens een hoorzitting gaf specialist Publiek Recht Prof. Dr. Wolfgang Weiß meer uitleg. In naam van foodwatch toont hij aan hoe ondemocratisch dit verdrag is. Hieronder lees je het in een notendop:

Achter gesloten deuren


Ondemocratisch, hoezo? De onderhandelingen worden achter gesloten deuren gevoerd, door dubieuze 'comités'. De leden en inhoud blijven geheim. Er is dus zowel door Nederland als het Europees Parlement geen controle mogelijk, terwijl er geschaafd wordt aan onze voedselveiligheid, biodiversiteit, dierenwelzijn en pesticidengebruik

Alternatieve rechtbank

Het Investment Court System (ICS) gaat als een soort arbitragesysteem investeerders beschermen tegen nationale democratische besluiten. Via een speciaal hof kunnen bijvoorbeeld Canadese bedrijven schadevergoeding eisen als ze vinden dat ze worden benadeeld door regelgeving in een Europees land. Dit arbitragesysteem is niet toegankelijk voor consumentenorganisaties, milieuorganisaties of vakbonden.


We mogen ons voedselbeleid niet overlaten aan geheime comités en bedrijven. Handelsverdragen die ondemocratisch tot stand zijn gebracht, zoals CETA, moeten weg worden gestemd. Stop dit ondemocratische handelsverdrag en teken vandaag nog!

Met vriendelijke groet,
Nicole van Gemert,
Directeur
====================================
* Sinds Trump aan het bewind is, heeft de EU een peperdure lobby in Washington, die eropuit is (het vrijhandelsverdrag) TTIP getekend te krijgen........ TTIP zogezegd als CETA een verdrag dat tegen het belang van de burger is en juist het belang van producenten voorop stelt. Middels geheime rechtbanken, bij CETA aangeduid als Investment Court System (ICS) , kan een ondernemer een bepaalde EU-lidstaat aanklagen als deze zijn/haar producten weigert op grond van bijvoorbeeld voedselveiligheid..... Als in Canada, het land van productie, bijvoorbeeld een landbouwproduct dat behandeld is met zwaar gif, maar in tegenstelling tot Nederland wel is toegestaan, kan Nederland niet anders doen dan dit product ook toe te laten op de binnenlandse markt...... Men komt met de dooddoener dat het weigeren van producten bijvoorbeeld op het gebied van voedselveiligheid oneerlijke concurrentie is (in dit geval voor de boeren in Canada) en dat is het volgens CETA dan ook.... Uit praktijkvoorbeelden van dergelijke verdragen blijkt dat de ondernemers voor 95% van de gevallen in het gelijk worden gesteld door deze geheime rechtbanken, hier zoals gezegd aangeduid als ICS (en in het geval van TTIP aangeduid als Investor-State Dispute Settlement >> ISDS)...... . Overigens is het wat mij betreft opvallend dat voor Trump aantrad de EU het liet voorkomen dat vooral de Verenigde Staten TTIP graag wilde doorvoeren, echter nadat Obama weg was blijkt dat de EU het verdrag graag getekend wil hebben, men lult dan ook niet over de EU-lobby in Washington...... De kans dat Trump snel op TTIP terug zal komen is uiterst klein, zeker nu Trump de Britten vrijhandelsverdragen aanbiedt als compensatie voor verloren handel met de EU als gevolg van de komende Brexit..... (althans als dat doorgaat...) CETA daarentegen is in feite al in werking vanaf 2017, ook al moeten de meeste EU lidstaten nog tekenen, ik neem dan ook aan dat er nog geen zaken hebben gediend voor ICS (de geheime rechtbank die over CETA gaat). Gezien het handelen van de EU, ook weer in deze zaak, zou het opbreken van de EU een zegen zijn voor de burgers.......

Voor meer berichten over CETA en TTIP, klik op het betreffende label, direct onder dit bericht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten