Geen evolutie en ecolutie zonder revolutie!

Albert Einstein:

Twee dingen zijn oneindig: het universum en de menselijke domheid. Maar van het universum ben ik niet zeker.

zondag 9 mei 2021

Flexibilisering moet stoppen en arbeiders moeten eerlijk worden betaald

DeGoedeZaak is samen met de FNV een petitie gestart met de titel: 'Eerlijk werk is de basis', dit daar honderdduizenden Nederlanders vandaag bij god niet weten hoe ze morgen de touwtjes aan elkaar moeten knopen, simpelweg daar ze te weinig verdienen, terwijl ze wel de hoofdprijs betalen voor: -een gehuurd dak boven het hoofd, -premies voor de zorgverzekering en -alle lokale, regionale en landelijke belastingen..... (en dan werd een paar jaar geleden ook nog eens het lage btw tarief verhoogd, waardoor ook de armsten meer moeten betalen voor producten en diensten, zelfs voor groente en fruit, met dank aan de 'geweldige' ploert Rutte.....) Voorts kan een heel groot deel van de zogenaamde zzp'ers het zich niet veroorloven om te sparen voor het pensioen..... Hetzelfde geldt overigens voor mensen met een tijdelijk of flexibel contract, schandelijk genoeg kunnen ook zij geen pensioen opbouwen......

Het moet afgelopen zijn met deze expres gekweekte onzekerheid en armoede waarin dus zelfs werkenden zich bevinden...... Rutte durfde vorig jaar te zeggen dat het neoliberalisme heeft afgedaan, terwijl hij in werkelijkheid een keihard neoliberaal voert, waarvan de grote onderlaag, inclusief een groot deel van de zzp'ers en veel uitzendkrachten het slachtoffer zijn.... Ruttes woorden bestonden voor de zoveelste keer dan ook uit heel vette leugens en zolang hij als premier blijft zitten (en de VVD groot blijft) kan men het wel vergeten dat men het zzp schap zal afschaffen voor mensen uit de onderlaag en dat deze mensen een eerlijk salaris zullen krijgen, wat natuurlijk ook geldt voor alle andere flexibele krachten..... 

In de petitie wordt gesteld dat arbeiders en vakbonden al jaren strijden tegen uitholling van de arbeidsvoorwaarden, tegen onzeker werk en groeiende ongelijkheid..... Klinkt mooi, maar de vakbonden zijn in de meeste gevallen een verlengde geworden van de werkgevers dit door het zogenaamde polderen, waar de top van deze vakbonden maar al te graag aanschuiven in de directiekamers van de werkgevers en uit zijn op zogenaamde winsten waarmee ze kunnen pronken..... Zo durfde de FNV onlangs te zeggen dat men weliswaar de ontslagboete had ingeleverd, maar daarvoor van de werkgevers,scholing en werken-naar-werkbegeleiding had teruggekregen, echter deze regelingen betalen we met z'n allen via de belasting, immers de overheid betaalt deze regelingen.....* (hoofdverantwoordelijken voor dit verraad aan de leden is de huidige voorzitter van de FNV Tuur Elzinga en de vorige voorzitter Han Busker, beiden grootoplichters!! Busker is dus weg bij de FNV, benieuwd wat zijn beloning zal zijn voor het jarenlange verraad aan de leden van de FNV, wellicht en mooi betaalde bestuursfunctie bij een groot bedrijf......)

Echter niet gezeurd, steun de petitie ajb en geeft het door (en je bent zeker niet verplicht je aan te sluiten bij de GoedeZaak (de naam alleen al, bah!!), echter massaal lid worden van de FNV is een betere oplossing en daarna de top van die bond eruit werken, niet langer poen- en machtjagers aan het roer, maar mensen die echt begaan zijn met het lot van de velen die geen normaal arbeidscontract hebben en die onbeschoft worden uitgebuit >> kortom het moet afgelopen zijn met het polderen, pas dan kan de vakbeweging weer groeien en doen waarvoor deze werd opgericht: bedrijven platleggen die zich onbeschoft verrijken over de rug van hun werknemers en die arbeidsvoorwaarden zien als een kostenpost waarop moet worden bezuinigd!!

Tot slot: schande te zien dat een bedrijf als Post NL overheidssteun krijgt, een beursgenoteerd bedrijf dat haar personeel schandelijk uitbuit en zelfs met subsidie mensen als postbezorger inzet tegen een appel en ei, mensen die eerder gelukkig waren met hun baan in de sociale werkvoorziening...... Hoe is het mogelijk dat Post NL haar aandeelhouders spekt en de gewone arbeiders uitbuit?? In december nog moesten mensen die een pakketje via Post NL bestelden 25 cent extra betalen, geld dat niet naar de pakketbezorgers ging, maar regelrecht de kas van het bedrijf invloeiden....... (de directeur van het bedrijf, hare kwaadaardigheid Verhagen, verdient jaarlijks het onbeschoft hoge bedrag van 1,4 miljoen euro!!) Hetzelfde geldt overigens voor Albert Heijn, Bol.com en uitzendorganisatie Adecco, de laatste is niet anders dan een koppelbaas van wie het verdienmodel is het uitbuiten van arbeiders en daarvoor moeten wij belasting betalen!! Over neoliberalisme gesproken.......

Eerlijk Werk is de Basis

Campagne aangemaakt door
DeGoedeZaak en de FNV

Pelle Berting van DeGoedeZaak info@degoedezaak.org via amazonses.com

Jeff Bezos, CEO van Amazon, bezit inmiddels meer dan 200 miljard dollar. Door de coronacrisis behaalde het bedrijf vorig jaar een recordomzet, maar het betaalde nul euro winstbelasting. [1] Uitzendbedrijf Adecco, Albert Heijn, Bol.com en PostNL, ze maken momenteel torenhoge winsten terwijl een aantal van hen financiële steun van de Nederlandse belastingbetaler ontvangt. Wat deze bedrijven nog meer gemeen hebben? Hun werknemers werken keihard en houden de samenleving draaiende, maar hebben zelf vaak amper zekerheid in hun werk en zien nauwelijks iets terug van die torenhoge winsten. Die belanden in de zakken van de CEO’s en aandeelhouders.


De coronacrisis heeft de scheefgroei op onze arbeidsmarkt pijnlijk blootgelegd, maar deze is al eerder ontstaan door jaren van flexibilisering. [2] Honderdduizenden Nederlanders hebben elke dag grote zorgen door de wankele basis die hun werk biedt. Levens lopen muurvast in alle onzekerheid. Want met een tijdelijk of flexcontract bouw je nul pensioen op, terwijl je schulden eerder groeien dan krimpen. Ben je totaal kansloos op de woningmarkt. Stel je soms een eventuele kinderwens uit. En hoe je loonstrook er volgende maand uitziet? Geen idee.


Dit is niet eerlijk. Dit werkt niet. Daarom vragen we jou je vandaag samen met ons uit te spreken voor eerlijk werk? 



Mensen op de werkvloer voeren samen met de vakbonden al jaren actie tegen uitholling van arbeidsvoorwaarden, tegen onzeker werk en groeiende ongelijkheid. Desondanks zitten we nog steeds met een wildgroei aan tijdelijke contracten, oproepwerk, schijnzelfstandigen en karige ZZP-tarieven. Het afgelopen kabinet schoof het aanpakken van deze problemen steeds voor zich uit, [3] maar dit kan echt niet langer.


Daarom slaan wij vanuit DeGoedeZaak nu de handen ineen met de FNV, de grootste vakbond van ons land. We gaan de doorgeslagen flexibilisering aanpakken. We gaan strijden voor eerlijk werk waarmee mensen weer een stevige basis krijgen voor hun leven. De oplossingen liggen al klaar, de politiek is aan zet. Maar om ze zover te krijgen hebben we een sterke burgerbeweging nodig!


Sluit jij je aan bij deze burgerbeweging? 



Komende maanden zorgen we dat de roep om eerlijk werk overal klinkt. Met werknemers, betrokken burgers en bondgenoten. Want uiteindelijk is dit voor ons allemaal van belang. We willen eerlijk werk als stevige basis voor ons leven en voor onze maatschappij!


Strijdbare groet,


Pelle Berting van DeGoedeZaak


[1] Lees hier het artikel over hoe Amazon vorig jaar een recordomzet had, maar nul belasting betaalde.

[2] Bekijk hier het programma Scheefgroei in de polder over hoe de flexibilisering voor scheefgroei heeft gezorgd.

[3] Lees hier hoe het afgelopen kabinet het aanpakken van de problemen voor zich uit schoof.

 -----------------------------------------------

Hier de petitie tekst (en ongelofelijk te zien dat de FNV en de GoedeZaak pleiten voor het inzetten van uitzendbureaus.....):

De doorgeslagen flexibilisering brengt Nederland aan het wankelen. Levens lopen muurvast in flexwerk en de scheefgroei neemt toe. Want geen vaste baan betekent: geen huis, geen pensioen, geen perspectief. Maar wel: altijd oproepbaar en alle risico’s en zorgen voor jou. Dat is niet eerlijk. En dat werkt niet.  


De coronacrisis kwam daar nog eens overheen. Wij hebben met z’n allen de economie overeind gehouden, terwijl de bazen de winst pakken en flexwerkers in de steek laten. Dat is de échte economische crisis. Daarom roepen wij de politiek op om zo snel mogelijk in te grijpen en deze scheefgroei aan te pakken!

En dus roepen wij een nieuw kabinet op, ga aan de slag: 

  • Maak van vast weer de norm.  Met een zeker inkomen en zeggenschap over werk en privé. Goed werkgeverschap is dat je je mensen direct in dienst neemt. Dat is de basis. 

  • Schaf nul-uren en oproepcontracten af. 0 uren en oproep geven 0 zeker inkomen. Om je vaste lasten te kunnen betalen heb je inkomenszekerheid nodig. Dat kan alleen met vaste uren die je zeker kunt werken per periode.

  • Zorg dat werkgevers alleen bij extra drukte uitzendkrachten inzetten. Daar waar het oorspronkelijk ook voor bedoeld is. Werkgevers die kiezen voor flexwerkers betalen extra. Net als dat je op andere plekken meer betaalt als je meer flexibiliteit wil. 

  • Zorg dat zelfstandigen betaald krijgen waar ze recht op hebben: een eerlijk tarief. Een tarief waar je van rond kunt komen en een toekomst mee op kunt bouwen.

  • Betrek werknemers en burgers beter bij de besluitvorming. Onze stem en ons belang verdient een plek aan tafel bij de grote politieke keuzes die er aankomen.

 

Waarom is dit belangrijk?

De flexibilisering van de arbeidsmarkt heeft Nederland aan het wankelen gebracht. Het is inmiddels glashelder: flex laat levens vastlopen, werkt scheefgroei in de hand en zaait verdeeldheid tussen vaste werknemers, tijdelijke krachten en schijnzelfstandigen die hetzelfde werk doen. En het vergroot het verschil tussen de slechtst behandelde werkenden en de top. Dat is een veel te wankele basis voor een samenleving die onder druk staat. Maak ons werk weer de basis om ons leven op te bouwen.

Wij - DeGoedeZaak, FNV en een groeiende groep actieve burgers -  gaan samen met jou dit flex-fiasco aan banden leggen. We laten zien waar het fout gaat, verbinden de mensen in verschillende beroepen maar in hetzelfde schuitje met elkaar - van vakkenvullers en postbezorgers, tot journalisten en onderzoekers. En we doen een beroep op iedereen in Nederland: dit raakt ons uiteindelijk allemaal, maak je sterk voor anderen die het minder hebben en spreek je uit. Zo krijgen we heel Nederland mee in onze oproep dat het roer om moet. We laten zien hoe het anders kan en bouwen met elkaar aan een sterke en rechtvaardige samenleving.

======================================

* Zie: 'FNV levert ontslagboete in en komt voor de leden als compensatie met een 'cadeau van de werkgevers''

Zie ook: 'Poldermodel nogmaals volkomen onterecht gepropageerd op WDR'

'Asscher (PvdA Tweede Kamer) wil ontslagboete schrappen per 1 september' (een bericht van mei 2020, terwijl deze PvdA hufter in de 'oppositie' zat......)

'Pensioenakkoord: er is ons wederom een oor aangenaad en het zoveelste bewijs dat er een grote bezem door de FNV moet worden gehaald'

'FNV zwicht wat betreft pensioen voor werkgevers en Rutte 3: 'je hebt alleen recht' op een variabel pensioen...............'

'Voorneputten een Nederlands uitzendbureau rijdt rond met Poolse nummerborden' (uitbuiters die middels kromme wetgeving op meerdere manieren de belasting kunnen ontduiken, ook de wegenbelasting zoals blijkt, terwijl de reclame op de busjes in het Nederlands zijn gesteld......)

'Koolmees (D66 minister Sociale Zaken) stelt pensioenplicht voor payroll uit, waar hij de vakbonden verwijt het pensioenakkoord niet te tekenen'

'Pensioenen >> de grootst bestaande Ponzifraude'

'Rutte boos op FNV en stelt te staan voor 'een zeker inkomen' na pensionering...... ha! ha! ha! ha! ha! ha! ha!'

'Bedrijfsartsen eindelijk met met humaan pleidooi tegen doorwerken na 65 jaar......

'Bas Eickhout wil meer 'Europa' en meer regels voor dat doel......... ha! ha! ha! ha! ha! ha!' (oplichter en EU 'GroenLinks' grofgraaier Eickhout o.a. over EU pensioenen)

'De 'nieuwe' vakbond'

'Klijnsma heeft uw pensioenspaarpot gestolen en weggegeven aan de EU!!

'Asscher: jongeren mogen vanaf 2019 alleen tot 21 jaar uitgebuit worden....... Halleluja jutteperen!'

'Asscher en zijn 'aanpak' van uitbuiting Poolse arbeiders......'

'Pechtold wil totale flexibilisering arbeidsmarkt, naar 'uiterst humaan en sociaal model' van de VS........' (en dan durft men D66 nog steeds een linkse partij te noemen..... ha! ha! ha! ha! ha!)

'Frauderend uitzendbureau niet met naam genoemd in NOS berichtgeving.........'

'SER wel voor een persoonlijk pensioen........... Niet 'te persoonlijk' natuurlijk!

'Ons pensioen en de Nederlandse Bank' (zie vooral de opmerking van Nelly onder dit bericht!!)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten