Geen evolutie en ecolutie zonder revolutie!

Albert Einstein:

Twee dingen zijn oneindig: het universum en de menselijke domheid. Maar van het universum ben ik niet zeker.

dinsdag 5 april 2022

Machtige pesticidenlobby vergiftigt niet alleen 'de derde wereld' maar ook de EU bevolking

Trouw heeft onlangs een artikel geplaatst over de pesticidenlobby van de machtige pesticidenindustrie en hoe deze lobby ervoor zorgt dat ook wij nog steeds worden vergiftigd met landbouwproducten uit de EU..... Landbouwproducten van buiten de EU kunnen al helemaal afgeladen zijn met landbouwgif en zelfs met gif dat hier allang verboden is, de grote gifmengers in Europa zoals Bayer (ook eigenaar van Monsanto), BASF en Syngenta maken nog steeds gif dat hier al lang en breed is verboden en dat kan via een omweg bijvoorbeeld via bonen uit Kenia ingevlogen op Schiphol alsnog op ons bord belanden...... 

Een flink aantal Nederlandse tuinders hebben hun bedrijf verplaatst naar Afrika, waar ze via corruptie landjepik hebben bedreven en een groot aantal hectares verzamelden waar ze producten telen als groente en bloemen..... De boeren die middels dat landjepik van hun land werden gedonderd hebben deze neokoloniale tuinders voor een appel en ei aan het werk gezet... Nog een 'groot voordeel' voor dit geteisem: in de meeste Afrikaanse landen is er amper milieuwetgeving, ofwel men kan de meest dodelijke troep door die goedkope arbeiders laten spuiten op de producten, naast meerdere soorten groente worden daar ook bloemen als rozen geteeld..... Deze rozen worden vanuit Kenia of Oeganda met vliegtuigen naar Schiphol vervoerd, vervolgens worden ze geveild in Aalsmeer om ze daarna verder te vervoeren naar bijvoorbeeld Japan..... Ga maar na wat een enorme belasting dit alles is voor het milieu!!!

Terug naar de pesticidenlobby: de macht van de grote gifmengers laat zich vooral ook in de EU gelden, zodat het gemankeerde plan van PvdA-EU-grofgraaier Timmermans 'Farm to Fork' (van boer naar bord) een vermindering van pesticiden met 50% in 2030, amper kans maakt..... Die vermindering van pesticidegebruik met 50% was al een schandalige tegemoetkoming aan de pesticidenindustrie, zeker als je ziet wat de gevolgen zijn voor de landbouwarbeiders die het gif moeten verspreiden over de verschillende teelten, maar ook voor de consument, immers vergeet niet dat diezelfde grote gifmengers zaden op de markt brengen van groenten enz., die een enorme hoeveelheid gif kunnen verdragen, echter ook die groenten belanden uiteindelijk op ons bord, 'bomvol' gif.......

Ook Bas Eickhout, de EU grofgraaier en oplichter van GroenLinks heeft in het verleden de oren laten hangen naar de pesticidenlobby en heeft bijvoorbeeld toegestaan dat Monsanto (zoals gezegd van Bayer) het kankerverwekkende glyfosaat, het hoofdbestanddeel van Roundup, nog jaren mocht gebruiken..... (sinds glyfosaat op de markt werd geïntroduceerd in de 70er jaren van de vorige eeuw, is twee derde van de insecten uitgestorven >> zonder insecten kunnen wij het ook vergeten....)  Ondanks de valse Green Deal van Timmermans en zijn 'Farm to Fork strategie', heeft de EU al weer andere soorten landbouwgif voor jaren toegelaten op de EU markt...... Dit nog buiten de vele miljarden subsidie voor de EU landbouw, waar zelfs EU veganisten meebetalen aan de enorme dierenmishandeling in de intensieve veehouderij....

Gegarandeerd dat de teugels nog verder worden gevierd vanwege het wegvallen van Oekraïne als 'graanschuur van de wereld', een enorme leugen die gebruikt wordt om de voedselprijzen op te drijven!! Oekraïne is de nummer 8 graanproducent van de wereld..... (vreemd genoeg staat Oekraïne wat betreft de productie van haver op een veel lager plek, terwijl haver een soort van super pseudograan is) Voorts heeft de EU ervoor gezorgd dat jaarlijks een enorm aantal tonnen graan wordt verwerkt tot biobrandstof........

En zo beste lezer worden we dag in dag uit op grote schaal belazerd door de politiek, het bedrijfsleven en de financiële maffia, waar de wapenindustrie nog even apart moet worden genoemd, deze doodsindustrie is zo machtig dat haar lobby het zelfs voor elkaar krijgt dat er oorlog wordt gevoerd, of dat de spanningen zo worden opgevoerd dat landen zich tot de tanden bewapenen........ (vanmiddag werd op Deutschland Funk bekend gemaakt dat Duitsland een door de VS en Israël ontwikkelt raketschild aanschaft, alsof Rusland erop zit te wachten om ook Duitsland binnen te vallen..... ha! ha! ha! ha! ha! Knettergek!!)

Het lobbyen moet verboden worden en politici die de lobby van grote bedrijven vergelijken met die van milieugroepen, zetten daarmee een uiterst valse voorstelling neer, immers milieugroepen nemen het op voor de gewone mens en voor ons aller thuis >> de aarde. Niet voor niets ook dat de lobby van oliemaatschappijen tijdens klimaattoppen voor meer dan 90% van de tijd mag aanzitten en meepraten, terwijl milieugroepen al blij mogen zijn als ze 5% van de tijd mogen meepraten....... 

Het toestaan van lobby door grote bedrijven is niets anders dan een heel smerige vorm van corruptie, niet voor niets ook dat politici na hun politieke loopbaan voor een groot deel verdwijnen in het bedrijfsleven en dat weer voor een groot deel op hun oude portefeuille, waarbij deze corrupte politici ook nog eens gebruik blijven maken van hun tijdens de politieke loopbaan opgebouwde netwerk..... Te zot voor woorden!!!


(On the top right hand side of this page you can choose for a translation in the language of your choice: choose 'Engels' [english] so you can recognise your own language [the Google translation is first in dutch, a language most people don't understand, while on the other hand most people recognise there language translated in english])

 

Een artikel uit Trouw

InterviewFarm to Fork

Hoe de pesticidenlobby Europa voor de gek houdt 

In de tulpenvelden nabij Ens in de Noordoostpolder worden aangetaste tulpen bespoten met pesticiden.Beeld ANP / Fred Hoogervorst

De pesticidenindustrie probeert het terugdringen van bestrijdingsmiddelen in de Europese landbouw tegen te houden. Hoe werkt die lobby en wat is het effect?

Onno Havermans

 

Met een krachtige lobby proberen bedrijven die chemische bestrijdingsmiddelen maken de klimaatplannen van Eurocommissaris Frans Timmermans af te zwakken. Om Europa in 2050 klimaatneutraal te krijgen en de neergang van biodiversiteit een halt toe te roepen, moet de landbouw minder pesticiden en kunstmest gaan gebruiken en meer biologisch gaan werken. De Farm to Fork-strategie (van boer tot bord, onderdeel van de Green Deal) voorziet in een halvering van het pesticidengebruik in 2030.

Als eerste stap publiceert de Europese Commissie binnenkort een herziene richtlijn voor duurzaam gebruik van pesticiden. In een donderdag verschenen rapport waarschuwt Corporate Europe Observatory (CEO) tegen de lobby van de industrie. CEO, een onafhankelijke organisatie die zichzelf lobby-waakhond noemt, ploos aan de hand van opgevraagde documenten en een uitgelekte strategie van de industriële lobbygroep CropLife uit hoe de lobby in zijn werk gaat. Onderzoeker Nina Holland geeft uitleg bij het rapport A Loud Lobby for a Silent spring, the pesticide industry’s toxic lobby tactics against Farm to Fork.

Lobbyen is zo oud als de politiek, ook niet-gouvernementele organisaties doen het. Wat is er mis met deze lobby?

“Pesticiden zorgen voor grote problemen: ze zijn een aanslag op de biodiversiteit en ze schaden de menselijke gezondheid. De industrie heeft grote economische belangen. Terwijl niet-gouvernementele organisaties opkomen voor het publieke belang, gaat het de chemische bedrijven om heel veel geld dat ze dreigen te verliezen. Vier bedrijven – Syngenta-ChemChina, Bayer-Monsanto, BASF en Corteva – zijn samen goed voor twee derde van de wereldomzet in pesticiden, waarmee jaarlijks 53 miljard euro is gemoeid.

“Dat verklaart ook de schaal waarop deze lobby wordt uitgevoerd. Het gaat om veel grotere bedragen dan bij een campagne van bijvoorbeeld een milieuorganisatie. Wij analyseerden dat zes studies naar Farm to Fork, waarvan twee uitgevoerd in Wageningen, zijn betaald door de lobbygroep van de pesticidenindustrie CropLife en de Europese landbouworganisatie Copa-Cogeca. Ze sturen de media met betaalde artikelen, organiseren evenementen en gebruiken sociale media om steeds dezelfde boodschap keer op keer te herhalen. En ze maken deel uit van machtige allianties met conservatieve partijen, leden van de landbouwcommissie in het Europees Parlement en ministers. Ook mobiliseren ze derde landen als de Verenigde Staten en Brazilië, die zich verzetten tegen de Europese milieuwetgeving. Dat krijgen die ngo’s allemaal niet voor elkaar.”

CEO onderscheidt in haar onderzoeksrapport drie clusters van lobbytactieken. Hoe zit dat?

“Als eerste zien we het kopen van studies die een desastreus economisch gevolg van Farm to Fork aantonen. Vanaf de lancering van Farm to Fork, twee jaar geleden, heeft de industrie om zulk impactonderzoek gevraagd. Zelf hebben ze twee studies besteld bij Wageningen Universiteit en een bij de Universiteit van Kiel, in Duitsland. Het Amerikaans ministerie van landbouw kwam zelf met zo’n studie. Kort voor de stemming over Farm to Fork in het Europees parlement hebben ze drie evenementen georganiseerd en via berichtgeving op sociale media de uitkomst van die studies verspreid. De Wageningse studies waren toen echter nog niet gepubliceerd, er was alleen een korte samenvatting. Dat is pure misleiding. De boodschap was: what do the data tell us? Maar die data waren niet toegankelijk en er werd in de aankondiging niet bij verteld dat voor die studies was betaald.

“De conclusie was dat de landbouwopbrengsten omlaag gaan, waardoor de voedselprijzen stijgen en we afhankelijker worden van import uit het buitenland. Terwijl dat ook van veel andere dingen afhangt en we nu voor de vlees- en melkproductie allang afhankelijk zijn van import van veevoeder, daar is dat kennelijk geen probleem.

“We hebben Wageningen gevraagd: waarom doen jullie dit? De onderzoekers erkenden meteen dat de gevolgen voor het milieu niet zijn meegenomen en dat ze alleen naar economische aspecten hebben gekeken. Terwijl milieuvoordelen juist het doel zijn van Farm to Fork. Opvallend is dat ze vrijwillig hebben meegewerkt aan media-events en een eigen persbericht hebben verspreid. Je ziet die conclusies nu steeds terugkomen. Wageningen wil niet zeggen hoeveel geld hiermee is gemoeid en wat er nog meer aan betaald onderzoek uitstaat bij de pesticidenindustrie.”

 

Nina Holland
 Beeld

Nina Holland

Wat zijn de andere tactieken?

“De multinationals doen alsof ze de groene ambities van de EU omarmen, maar internationaal sluiten ze zich aan bij de Amerikaanse strijd tegen Farm to Fork en het Europese pesticidenbeleid. Ze vragen ook derde landen om bezwaar te maken tegen importverboden in Europa van producten waarop residuen van hier verboden stoffen zitten, met name van insecticiden die zeer schadelijk zijn voor bestuivers als bijen. Ze proberen de groene diplomatie, die als doel heeft samen te werken met andere landen om het gebruik van schadelijke pesticiden in de landbouwproductie ook daar af te bouwen, tegen te houden via landen als de VS of Brazilië. Als Europa geen bilateraal overleg heeft, maar alleen multilateraal, met een groep landen, is het voor de VS of Brazilië veel makkelijker om daarin afspraken af te zwakken. In de VS is het pesticidengebruik veel hoger dan in Europa, maar de Amerikanen propageren de industriële landbouw juist als duurzaam.

“En dan heb je nog de afleidingsmanoeuvre. Laten zien dat je goed bezig bent. Bayer investeert bijvoorbeeld ook in biopesticiden en digitale technologieën en drones. Een deel van de winst door pesticiden valt weg, dus ze willen uitbreiden in digitale oplossingen. Maar die zijn nog grotendeels onbewezen. Kunnen alle boeren dat betalen? En van wie zijn de data die de boeren via digitale systemen gaan leveren?”

Wat is het gevolg van deze lobby?

“Het Europees Parlement heeft in oktober al ingestemd met Farm to Fork, ondanks verzet van de landbouwcommissie. De lobby kan ook niet voorkomen dat de Europese Commissie volgende week een voorstel voor een nieuwe richtlijn indient. Maar op landelijk niveau is de invloed groot en daar moet de wetgeving worden geïmplementeerd en de lidstaten hebben ook veel invloed op het nieuwe voorstel; ze kunnen het nog behoorlijk afbreken. De huidige richtlijn uit 2009 is al gericht op het terugdringen van pesticiden, maar in veel landen wordt hij niet nageleefd. Er zitten gaten in de wetgeving.

“Conservatieve en populistische politici stellen vragen op basis van de gemankeerde impactonderzoeken. Inmiddels gebruiken ze daar ook de oorlog in Oekraïne voor, door te verwijzen naar de voedselzekerheid. ‘De landbouw kan nu geen extra milieumaatregelen gebruiken, stel het maar uit’, is het argument. Twee jaar geleden deden zeiden ze hetzelfde over Covid-19. Intussen is het Europese landbouwbeleid niet veranderd en gaat het meeste geld nog altijd naar de rijkste boeren in plaats van er de noodzakelijke transitie mee te betalen.”

Nog even over de titel van het rapport. Stille lente?

“De Amerikaanse wetenschapper Rachel Carson publiceerde in 1962 haar boek Silent Spring, dat de aandacht van de wereld vestigde op de schade die pesticiden zoals DDT aan ecosystemen toebrachten. Haar waarschuwingen werden door de industrie met felle kritiek en weerstand onthaald. Chemische reuzen als Monsanto voorspelden dat haar aanbevelingen een wereld van hongersnood en ziekte zouden veroorzaken. Dezelfde argumenten horen we zestig jaar later weer.”

=========================================

Zie ook: 'Monsanto Tribunaal: het wijdverspreide gebruik van pesticiden heeft gezorgd voor een insectenafname van 70% en 30% minder vogels' (!!!!)

'Pesticiden vernietigen wereldwijd de bodem, zodat het telen van groente steeds meer een hachelijke zaak wordt' (!!!!)

'EU lidstaten stemmen voor lang gebruik van bijen- en andere insectendodend landbouwgif, gif dat het hormoonstelsel van de mens schaadt' (!!!!) (en zie de links in dat bericht naar artikelen over PFAS!!)

'Landbouwgif als glyfosaat en atrazine zorgen voor alarmerende teruggang in vruchtbaarheid van de mens, dit nog naast de kankerverwekkende eigenschappen' (!!!!)

'VN voedselagentschap (FAO) moet alle corrupte en giftige banden met CropLife International kappen' De VN is op veel vlakken een uiterst foute en corrupte organisatie!!

'99% van VS burgers 'afgeladen' met PFAS, niet afbreekbare kankerverwekkende chemicaliën en hier is het niet veel beter.....' (!!!!)

'Pandemieën zijn het resultaat van natuurvernietiging, een waarschuwing van de VN, de WHO en het WWF' (!!!!)

'Eugenetica en genetische manipulatie gaan hand in hand......

'Schouten (ChristenUnie minister) weigert te voldoen aan advies van de Gezondheidsraad zo min mogelijk landbouwgif te spuiten ter bescherming van omwonenden' (!!!!)

'Bayer gaat harder optreden tegen patiënten die kanker opliepen door glyfosaat' (!!!!)

'Geweldloze 'actievoerders' tegen gebruik van landbouwgif in Zuid-Tirols dorp worden strafrechtelijk vervolgd door overheid'

'BASF produceert gif voor ontwikkelingslanden, gif dat hier vanwege het grote gevaar voor de volksgezondheid is verboden, maar alsnog op je bord belandt' (!!!!) (juni 2020)

'Landbouwgif-lobby maakt overuren tijdens Coronacrisis' (!!!!) (mei 2020)

'Carola Schouten (minister 'Christen'Unie) wil uiterst giftige bestrijdingsmiddelen nog langer toestaan' (september 2018)

'Ook zonder TTIP zwaar gif op je bord!! Ploumen (PvdA) heeft keihard gelogen over TTIP!! (en dat meer dan eens!)' (!!!!) (april 2018)

'EPA tegenstrijdig over glyfosaat >> EU 'politici' laten als ware lobbyisten van o.a. gifmenger Monsanto het kankerverwekkende Roundup nog eens 5 jaar op ons los....' (!!!!) (december 2017)

'Op aardbei zes keer meer landbouwgif dan op ander fruit.........' (november 2017)

'Bayer/Monsanto: de vergiftiging van de aarde. Hoe kunnen fabrikanten van pesticiden en transgene zaden nog rustig slapen.....???' (januari 2017) (en zie de berichten onder de links in dat artikel!!)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten