Geen evolutie en ecolutie zonder revolutie!

Albert Einstein:

Twee dingen zijn oneindig: het universum en de menselijke domheid. Maar van het universum ben ik niet zeker.

dinsdag 5 juli 2022

D66 zet definitief valsgroene masker af en is als EU lidstaten blij met de oorlog in Oekraïne: de weg naar duurzame energie is verlaten

Niet alleen in de EU waar D66 heeft laten zien dat het op duurzaam gebied geen knip voor de neus waard is als het gaat om milieubeleid,  maar ook in Nederland heeft deze neoliberale schoftenpartij laten zien volkomen schijt te hebben aan het milieu en aan de enorme risico's die kolen- en kernenergie vormen voor de volksgezondheid en het milieu..... (D66 NB in de reguliere media als links neergezet [ha! ha! ha!], is als de VVD deelgenoot van de liberale EU fractie in de ALDE Partij; liberaal >> lees: inhumaan fascistoïde neoliberaal)

D666 grofgraaier Jetten, thorbetert minister van Klimaat (vernieling) en (smerige) Energie, heeft 5 miljard uitgetrokken voor de totaal doodlopende weg van kernenergie..... Hoe is het mogelijk dat men zo de oren laat hangen naar de kernenergielobby, terwijl veel bedrijven die e.e.a. zouden moeten bouwen er geen brood inzien.... Het is zelfs zo dat er wereldwijd geen assurantiebedrijf is dat een kerncentrale wil verzekeren >> me dunkt een teken aan de wand en alleen dat zou al genoeg moeten zijn voor politici om deze doodlopende weg al vanaf het begin voorgoed te blokkeren..... Daarnaast is het en enorme leugen dat kernenergie duurzaam is, alleen de bouw is al enorm vervuilend, immers deze centrales worden als een bunker gebouwd.... (daarover zo meer)

Een zogenaamde Small Modular Reactor (MSR) waar Jetten en de rest van kabinet Rutte 4 er 2 willen bouwen en uiteraard zegt men ook nu weer zoals al sinds er kerncentrales zijn dat ze helemaal veilig zijn.... We hebben gezien wat dat betekent >> vanaf de grote rampen met de centrale in Windscale (GB 1957), die naam werd vanwege de negatieve klank veranderd in Sellafield, via Three Miles Island en Tsjernobyl tot Fukushima, maar ook het enorme aantal kleine ongelukken waarbij grote hoeveelheden radioactieve stoom en water werden geloosd in respectievelijk de lucht, rivieren en zeeën (zoals met het ongelofelijk grote aantal kerncentrales in Frankrijk, waar jaarlijks meerdere ongelukken gebeuren, die men zoveel mogelijk onder de pet houdt)....... 

Het delven van uranium is ook al allesbehalve duurzaam en kost een groot aantal arbeiders jaarlijks het leven......

Voorts is er nergens op de wereld een oude kerncentrale afgebroken, logisch daar een groot deel van het gebouw radioactief is, waardoor de afbraak nog duurder zal uitvallen dan de bouw, om maar te zwijgen waar je met het radioactieve bouwafval naar toe moet.... Jetten was en is het eens met het besluit van kabinet Rutte 2 (PvdA en VVD) in 2013 om het vraagstuk van kernafval door te schuiven naar de volgende eeuw, een schandalig politiek besluit dat bij mijn weten nooit eerder bewust is genomen in de geschiedenis..... Welke krankzinnige bedenkt dat het een goed plan is om een groot probleem met vergaande consequenties voor de volksgezondheid en het milieu door te schuiven naar volgende generaties...... (hare VVD kwaadaardigheid Schultz van Haegen heeft destijds dit krankzinnige besluit genomen >> een zaak die het Internationaal Strafhof [ICC] strafrechtelijk zou moeten vervolgen!!) 

Een nieuwe kerncentrale bouwen kan overigens niet zonder subsidie en ook als een centrale eenmaal draait is er subsidie van de overheid nodig, alleen al voor het opwerken van kernafval in het buitenland...... Als er een ramp met een kerncentrale zou gebeuren in het kleine Nederland is meteen een groot deel van het land onbewoonbaar, reken maar eens uit wat dit zou betekenen voor de peperdure huizenmarkt inclusief de bestaande met opzet veroorzaakte grote woningnood in ons land..... Ook zou de bouw van nieuwe kerncentrales weer een extra grote toevoeging opleveren voor de al bestaande enorme uitstoot van stikstof in ons land.....

Naast dit alles is de 5 miljard hard nodig voor het betalen van echte duurzame energie, opslag van energie, een voor de toekomst gepast elektriciteitsnet en isolatie van huizen..... Eer die kerncentrales van Jetten en de kernenergielobby er staan zijn we 20 jaar verder, echter als we de klimaatverandering nog enigszins willen afremmen zullen we vandaag al actie moeten ondernemen...... In de EU is het ook al huilen met de pet op >> de al zwaar onvoldoende plannen voor duurzame energie zijn nog verder afgezwakt (o.a. door de zogenaamde liberalen waar D666 deel van uitmaakt) en men heeft zelfs besloten om de zware industrie nog meer CO2 rechten cadeau te doen, terwijl de burgers en ook de grote arme onderlaag van die burgers zich nu al en de komende jaren scheel mogen betalen voor het gebruik van energie..... Het is zelfs zo zot dat een aantal neoliberale politici in de EU en in haar lidstaten stellen dat burgers de verwarming maar lager moeten zetten en een extra trui moeten aantrekken......  

Nog zotter is het dat men voor de zorg amper extra geld uittrekt, maar wel voor kerncentrales die alleen kunnen draaien op een veel hogere dan gangbare prijs per kilowattuur en dat zal ook zo zijn in ons land (zo heeft de Britse regering voor de nieuwe kerncentrale die nog in aanbouw is, Hinkley Point C, de uitbaters een gegarandeerde prijs belooft die ver boven de normale kilowattuurprijs ligt....)*. Voor die centrale heeft de Britse overheid 21 miljard aan subsidie uitgetrokken, geld betaald door de belastingbetaler die vervolgens als die centrale gaat draaien nog eens meer dan dubbelop mag betalen per kilowattuur....... 

Het afbraakkabinet Rutte 4 is toch al lekker bezig, met het besluit om nog eens 6 extra waardeloze F35 straaljagers (JSF) aan te schaffen, een straaljager die naar de huidige normen niet snel genoeg kan rennen (snelheid maken op een rechte lijn), wenden en klimmen, waarvan het stealth systeem allang is gekraakt door Rusland en China, maar die een geluidsoverlastplaag zijn voor de mensen die in de buurt van luchtmachtbases wonen..... Ook in dat geval heeft de uitermate machtige wapenlobby het gewonnen van het gezonde verstand..... (en in feite politici omgekocht.....)

En god wat is men blij met de oorlog in Oekraïne, nu kan men weer volop steenkool en het nog een fractie smeriger hout verbranden ('biomassa' ha ha! ha!), zo heeft Jetten besloten dat steenkoolcentrales weer voor 100% mogen draaien en mocht de energiecrisis aanhouden (wat de verenigde oliemisdaad en steenkoolmaffia uit alle macht zullen promoten), zal men zelfs toestemming geven de kolencentrales veel langer open te houden dan tot 2030..... Ofwel vanwege de hypocriete actie van het westen tegen Rusland (dat feitelijk gedwongen door acties van de VS en de rest van de NAVO wel actie moest ondernemen), terwijl de VS oneindig veel meer terreur uitoefent over de wereld, heeft men plotseling lak aan de klimaatverandering en de enorme luchtvervuiling die wereldwijd jaarlijks aan 8,3 miljoen mensen het leven kost en die mensen overlijden jaren eerder dan de verwachte levensduur en dat meestal na een akelig ziekbed...... En nogmaals: niet Rusland gebruikt energie als wapen, maar juist het westen met de meer dan hypocriete sancties, o.a. tegen import van olie en gas uit Rusland!!   

WISE heeft een artikel geschreven over het kerncentrale besluit van Jetten, daaronder heb ik het schrijven overgenomen betreffende een actie van die organisatie tegen dat schandelijke besluit van die D66 hufter.

 

(On the top right hand side of this page you can choose for a translation in the language of your choice: choose 'Engels' [english] so you can recognise your own language [the Google translation is first in dutch, a language most people don't understand, while on the other hand most people recognise there language translated in english])

 

1 juli 2022

5 Miljard voor nieuwe kerncentrales is geldverspilling

WISE Nederland kantoor@wisenederland.nl via gmail.mcsv.net

Minister Jetten zet de planvorming voor twee extra kerncentrales door. De 5 miljard euro die hiervoor is gereserveerd is verspilling van belastinggeld. Dat geld kan beter gebruikt worden voor een duurzaam alternatief. Energiebesparing, meer zonne- en windenergie en het ontwikkelen van opslagtechnieken moeten centraal staan, zo stellen WISE, Greenpeace, Milieudefensie, Natuur & Milieu en de Natuur en Milieufederaties. Het huidige plan levert niet meer op dan een stapel rapporten waar niets nieuws in staat. Kernenergie duurt te lang, is duur en zadelt ons op met gevaarlijk radioactief afval.

Het “verleiden van marktpartijen om te investeren in de bouw en exploitatie van kerncentrales” kan op 5 miljard uit het Klimaatfonds rekenen. Een enorm bedrag waarbij nog steeds onzeker is of de kerncentrales er ooit gaan komen. “Nadat het geld is uitgegeven is er nog geen schop de grond in gegaan,’ zegt woordvoerder Gerard Brinkman van WISE. De bouw en exploitatie van de kerncentrales moet door particuliere investeerders worden verzorgd. Vanuit de markt is echter weinig interesse in kernenergie. “We zitten middenin een energiecrisis, mensen kunnen hun rekening niet betalen en toch weigert dit kabinet de potentie van met name energiebesparing en het ontwikkelen van opslagtechnieken zoals batterijen of waterstof serieus te nemen. Ze kiest liever voor de ouderwetse technologie van kolen- en kerncentrales.”

Vertraging energietransitie

De milieuorganisaties waarschuwen dat de energietransitie door inzet op kernenergie vertraging op kan lopen.  Het duurt zeker 15 jaar voordat vergunningverlening en bouw van een kerncentrale zijn afgerond. Zolang kan de klimaatcrisis niet wachten. De milieuorganisaties roepen het kabinet daarom op de planvorming voor kerncentrales te staken en de gereserveerde 5 miljard te gebruiken voor het aanpakken van energiearmoede bij burgers en het ontwikkelen van een duurzaam elektriciteitssysteem. Brinkman: “Het kabinet heeft een zorgplicht voor de toekomst. Er is geen tijd te verliezen, er moeten nu keuzes gemaakt worden over de industrie en economie die we in Nederland willen. Dit geflirt met kernenergie zorgt alleen maar voor vertraging. Een keuze voor een duurzaam, innovatief energiesysteem maakt de discussie over kernenergie overbodig.”

Kleine kerncentrales, de SMR’s

De Minister legt in zijn brief een grote nadruk op het ontwikkelen van kleine kernreactoren, de zogenaamde Small Modular Reactors, ofwel SMR’s. Bedrijven beloven al jarenlang grote doorbraken op het gebied van de bouw, maar deze beloftes zijn nooit uitgekomen. De nadelen van SMR zijn hetzelfde als bij grote reactoren, namelijk het ontstaan van kernafval, de risico’s, de hoge kosten en het feit dat ook deze kleine reactoren veel te laat zullen komen. Daar komt nog bij dat ze dankzij hun geringe grootte vrijwel niet bij zullen dragen aan de stroomvoorziening.

Kernafval

Een wezenlijk nadeel van kernenergie is dat het ons opzadelt met radioactief kernafval, dat duizenden jaren veilig moet worden opgeborgen. Zonder concreet plan en locatie voor eindberging van dit kernafval, is het volgens de milieuorganisaties onzinnig en onverantwoord om te praten over nieuwe kerncentrales. Brinkman: “Op deze manier zitten de komende generaties straks met de gebakken peren. Want er is geen plan en geen geld gereserveerd om het probleem met het kernafval op lange termijn op te lossen.

-------------------------------

Hier de oproep van Wise mee te doen aan een fietstocht tegen de nieuwe kerncentrales en als je tijd en gelegenhueid hebt doe dan ajb mee:

Al met al is het nu belangrijk dat we onze stem laten horen. Dat kan zondag 10 juli in Maastricht.
Samen met Duitse, Belgische en Nederlandse anti-kernenergieorganisaties werken we samen aan een groot fietsprotest tegen kernenergie. We roepen iedereen op om 13.00 naar de Markt in Maastricht te komen. Vanaf 14.00 kun je dan een stuk meefietsen door het prachtige Limburgse heuvelland. Hoe lang je meefietst bepaal je uiteraard zelf. Het is belangrijk om te laten zien, dat we met een grote groep bezorgde mensen zijn.

Ik doe mee met het Fietsprotest in Maastricht →

==========================================

* Zie: 'Nieuwbouw Britse kerncentrale Hinkley Point C valt stevig duurder uit, BAM nog verder in de problemen

'Hinkley Point C: EU keurt 21 miljard overheidssubsidie goed voor bouw kerncentrale..........'

'Bam gaat meebouwen aan nieuwe Britse kerncentrale..........'

-----------------------------------------

Zie ook: 'Nieuwe kerncentrale in Nederland? Dacht het niet!!' (en zie de links in dat bericht!!)

'Italië in verweer tegen het ondergronds dumpen van hoog radioactief afval

'Motto kabinet Rutte 4: 'Omzien naar elkaar en vooruitkijken naar de toekomst' ha! ha! ha! ha! ha!' En dan het probleem kernafval 100 jaar doorschuiven.....

'Californië, een apocalyps van vuur, plus een boodschap voor dwaze nucleaire energie lobbyisten'' 

'Kernenergie promotie in Duitsland als gevolg van voorstel VVD en CDA minstens 3 kerncentrales te bouwen in Nederland' (28 september 2020) Gelukkig heeft men in Duitsland helemaal afgezien van kernenergie. Zie wat dat betreft ook de drie hierna volgende links/////:

Suche nach Endlager: Gorleben offenbar aus dem Rennen | tagesschau'


 






''Ongeluk' in Canadese Pickering kerncentrale blijkt geen ongeluk te zijn' (en zie de links in dat bericht naar artikelen over bruinkool en de smerige rol die RWE speelt in Nederland en Duitsland)



'Radioactieve deeltjes van Fukushima ramp gevonden in de Beringstraat' (en zie de links in dat bericht, ouder dan de hieronder getoonde, dus vanaf de link 'Melchior: na Fukushima' enz....)





Stientje van Veldhoven (D66 staatssecretaris) 'plotsklaps' slap op kernenergie, waar de Belgische kerncentrales in Doel en Tihange levensgevaarlijk zijn......' (en zie de links in dat bericht!!) De top van D666 is voor, zelfs de kinderboekenschrijver Jan Terlouw, laat hij dat maar eens uitleggen aan de kinderen die straks met de gebakken peren zitten, of dat nu een ramp is met zo'n centrale dan wel het niet weten waar naar toe te moeten met het afval...... Ook de afbraak van een kerncentrale wordt nooit meegeteld, men is bezig de eerste af te breken en dat duurt nu al meer dan 15 jaar!! Niet voor niets ook dat er bakken met subsidiegelden gaan naar kerncentrales...... De eigenaren werden geacht vanaf de ingebruikname van deze centrales te sparen voor de afbraak, maar hebben dit nooit gedaan en doen dit simpelweg nog steeds niet!!!

'Turkenburg: "de ramp in Fukushima is aan menselijk falen te danken.." ha! ha! ha! ha! Ja, zoals de kerncentrales ook door mensen werden en worden gebouwd!!!' 'Lekker ventje' deze emeritus hoogleraar en grootlobbyist voor kernenergie.....

'Turkenburg: centrale Tihange is volkomen veilig........'




'Schultz van Haegen belazert de kluit weer eens, dit keer rond kernafval.........' (29 september 2015)

'Kerncentrales afbreken een hachelijke en uiterst kostbare zaak' (21 september 2015)

'E.On ziet af van afsplitsing kerncentrales, uiteraard is dit juridisch ingegeven........

------------------------------------------

Voor meer berichten over de JSF, klik op dat label, direct onder dit bericht.

Wat betreft Jetten zie o.a.: 'Rob Jetten (D66 fractievoorzitter) liegt een fikse slag in de rondte in EU verkiezingspraatje' Waarin hij nog durfde te zeggen dat D66 voor een schoon en duurzaam Europa is...... Voor meer berichten met deze D666 oplichter, klik op het label met zijn naam, ook weer direct onder dit bericht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten