De vrouw werd ingezet om het vliegveld van Wenen te helpen herstellen na geallieerde bombardementen. Volgens deze vrouw waren de laatste jaren van de oorlog zwaar voor de Oostenrijkers, met gebrek aan alles.
Het verhaal van de inval van de Russen in Oostenrijk werd met een 'Wagnerachtige' muziek ondersteund, immers de Russen waren, zijn en zullen de boosaardige buren blijven van Westelijk Europa ('niet Duitsland' dat in feite 2 maal een vreselijke oorlog startte in de 20ste eeuw*)........
Toevallig zag ik de film 'Woman in Gold', de film over een schilderij van Gustav Klimt dat door de nazi's werd gestolen van een vooraanstaande Joodse familie in Wenen. De dochter van de familie, Maria Altman wist per vliegtuig te vluchten naar eerst Duitsland en daarna naar Nederland, waarna ze doortrok richting VS.
Op hoge leeftijd gaat deze hoofdpersoon de strijd aan met de Oostenrijkse overheid, die een aantal schilderijen van haar familie in bezit heeft, waaronder 'Woman in Gold'. Deze naam werd door de nazi's aan dit schilderij gegeven daar men niet wilde weten dat de afgebeelde vrouw Adèle Bloch-Bauer was, een Joodse vrouw en de tante van Maria Altmann, die als ik me niet vergis in 1928 is overleden)
Porträt der Adèle Bloch-Bauer I, 1907
Oostenrijk sloot zich vrijwillig aan bij Duitsland (der Anschluss) tot grote vreugde van het grootste deel van de bevolking, dit wordt goed uitgebeeld in de film. Je ziet ook hoe Joden worden vernederd door hun Oostenrijkse buren..... (de Oostenrijkse Joden zagen zichzelf overigens ook als Oostenrijkers en velen vochten vrijwillig aan de kant van Oostenrijk en Duitsland tijdens de Eerste Wereldoorlog)
Schunnig genoeg werd Oostenrijk na de oorlog aangewezen als slachtoffer van de nazi's, iets dat de vrouw uit de BBC radiodocumentaire nog eens fiks aandikte......... De strijd van Maria Altmann om de schilderijen terug te krijgen, schilderijen die in Oostenrijkse musea hingen, is dan ook ongelofelijk, men stelde gewoon dat zeker 'Woman in Gold' of beter gezegd: Porträt der Adèle Bloch-Bauer onvervreemd eigendom van de Oostenrijkse staat was...... Via een list wist Altmann kopieën van het testament van haar tante en van haar vader te bemachtigen, iets dat de autoriteiten wilden voorkomen, waardoor ze uiteindelijk (na 10 jaar....) in het bezit kwam van de schilderijen......
Het verhaal van Maria Altmann staat in schril contrast tot dat van de Oostenrijkse die in de Hitlerjugend zat.....
Kan deze radiodocumentaire dan ook niet anders zien, dan de zoveelste poging van de BBC om Russen en Rusland te demoniseren, waar de BBC bijna dagelijks mee bezig is.... Kortom smerige anti-Russische propaganda overgoten met een saus van geschiedvervalsing! In de film overigens niets te zien of te horen over zich misdragende Russen. Niets over de verschrikkingen die nazi-Duitsland heeft aangericht in de rest van Europa en in het bijzonder in Rusland......
Het meest vreemd van al is wel, dat de film 'Woman in Gold', een BBC film is!!! (Overigens best een mooie film)
* Al was de Eerste Wereldoorlog, een oorlog die door het Hongaars-Oostenrijkse keizerrijk, Duitsland en Italië werd begonnen, de zogenaamde 'Centralen'. In 1915 liep Italië over naar de geallieerden. Later sloten het Ottomaanse Rijk en Bulgarije zich aan bij de Centralen. Roemenië sloot zich aan bij de geallieerden, te weten: Rusland, Groot-Brittannië, Frankrijk, ook wel de 'Triple Entente' genoemd, de VS sloot zich in 1917 aan bij de geallieerden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten