Geen evolutie en ecolutie zonder revolutie!

Albert Einstein:

Twee dingen zijn oneindig: het universum en de menselijke domheid. Maar van het universum ben ik niet zeker.

woensdag 24 oktober 2018

Suiker (o.a. kankerverwekkend) hoofdbestanddeel vruchtensap voor kinderen

Kreeg gisteren een verontrustend bericht van FoodWatch dat me echter totaal niet verbaasde. De organisatie heeft onderzoek gedaan wat er in vruchtendrank zit, vruchtendrank dat vooral aan kinderen wordt gegeven. In meer dan de helft van de onderzochte dranken werd een vijfde of minder vruchtensap aangetroffen met uitschieters naar minder dan 1%........ 

Er blijkt vooral veel suiker in de vruchtendrankjes voor kinderen te worden toegevoegd, terwijl suiker niet alleen slecht is voor een aantal organen en de tanden (een goed gebit is van groot belang voor een goede gezondheid), maar het kan zelfs kanker veroorzaken........ Daarnaast is er nog het effect van obesitas bij veel gebruik van deze gifstof en dat kan weer leiden tot diabetes type 2.... Uiteraard kan obesitas tot veel meer aandoeningen leiden, zoals hartkwalen.....

FoodWatch geeft een paar voorbeelden, echter ik moet zeggen dat ik in feite niets nieuws las, het is toch al jaren bekend dat je vooral belazerd wordt als je vruchtensap koopt?? Maakt niet uit, vooral de vruchtendranken die kinderen drinken zouden minstens voor 80% uit fruit moeten bestaan, zonder toegevoegd extra goedkope suiker, er zouden dan immers meer dan voldoende vruchten in de drank zijn verwerkt, die zelf suiker bevatten, ofwel fructose.....

Opvallend dat m.n. de NVWA, het meer dan rammelende instituut dat over o.a. de voedselveiligheid gaat, het ook hier volkomen laat afweten.......

Lees het volgende artikel van FoodWatch en geeft het door, laat je niet langer belazeren door de grote supermarkten en let op wat je kinderen drinken (ik zie regelmatig kinderen zelfs met dranken als Red Bull, of goedkopere alternatieven rondlopen, een grote bak suiker en cafeïne..... En dan vreemd opkijken dat kinderen onhandelbaar zijn....) 

ALDI en Lidl hebben beloofd dat ze dit jaar stoppen met de verkoop van energiedranken aan kinderen van onder de 15 jaar.

Drink jij het? 90% suikerwater, minder dan 1% aardbei

Aardbeidrink voor kinderen met 90% suikerwater, 9,4% appelsap en 0,6% aardbeisap. Dat is toch niet normaal? Helaas wel: het schap staat vol met dergelijke misleidende vruchtendrinkpakjes voor kinderen. Dit blijkt uit onderzoek van onze nieuwe medewerkster Elif Stepman naar 174 drinkpakjes bij de grote 5 supermarkten.
Meer dan de helft van de vruchtendrinkpakjes (58%) bevat één vijfde of minder vruchtensap tot soms zelfs minder dan één procent sap. De drankjes zijn veelal suikerwater met aroma.

Ondanks dat er weinig fruit in de drinkpakjes voor kinderen zit, is het gezonde imago van fruit dé verkooptruc voor de drinkpakjesfabrikanten: ruim driekwart van de drinkpakjes heeft fruit in de naam.
Neem bijvoorbeeld Jumbo Fruitdrink aardbei. Het is vooral suikerwater, aangevuld met 10% vruchtensap. Dit sap bestaat uit 9,4% appelsap en slechts 0,6% aardbei. 
Veel drinkpakjes zijn vooral suikerwater met een paar druppeltjes ‘excuussap’.

Lokvruchten versus vulvruchten

Bij 16 van de 80 vruchtendrinkpakjes (20%) zat de in de naam vermelde vrucht er 1% of nog minder in. Dit betrof vooral aardbei (6x), framboos (4x) en perzik (4x). Voorbeelden van drinkpakjes met weinig ‘naamgevende’ vruchten zijn naast de hierboven vermelde Jumbo Fruitdrink aardbei, bijvoorbeeld Wicky Aardbei met 10% vruchtensap waarvan 0,6% aardbei, Roosvicee Fruitig drankje aardbei met 2% aardbei van de 15% vruchtensap, Dubbelfris Framboos cranberry met appel met 1% framboos en 1% cranberry van de 15% vruchtensap en Plus Tintelfruit appel perzik met 21% appelsap en 1% perzik.

E-mailactie Stop misleiding

Gezond imago sap zet consument op verkeerde been

Maar zelfs als het geheel vruchtensap is dan is dat niet gelijk gezond. Als van fruit vruchtensap wordt gemaakt blijven veel goede voedingsstoffen, zoals de vezels, achter in de fruitpers. Je drinkt dus vooral het suikerwater uit de vrucht. Een stuk fruit is daarom veel gezonder dan vruchtensap. Gelukkig kiezen steeds meer scholen en ouders voor water in de pauze, met een stuk echt fruit.
Minister erkent: vruchtendranken niet altijd eerlijk
Ook oud Minister Schippers stelde destijds in het Actieplan Etikettering: “De informatie op verpakkingen is niet altijd eerlijk en objectief, bijvoorbeeld de suggesties op de verpakkingen van vruchtendranken.”
En “Verder is bepaald dat de productbenaming bestaat uit de opsomming van de gebruikte vruchtensoorten in afnemende volgorde. De productbenaming kan zowel op de voorzijde als op de achterzijde van een verpakking vermeld zijn.” Dus hoewel de minister erkent dat de informatie op de verpakking van vruchtendranken vaak niet eerlijk is, stelt ze ook dat het wettelijk volstaat om een ‘eerlijke’ benaming – waarbij de meest gebruikte vruchten worden genoemd - op de achterkant weg te stoppen.

E-mailactie tegen misleiding

Foodwatch is deze maand een e-mailactie gestart tegen de ‘vrijbrief’ van de NVWA aan voedselfabrikanten om consumenten te misleiden. Het winkelschap ligt boordevol producten die consumenten op het verkeerde been zetten; fruitige drankjes met minder dan 1% fruit, volkoren producten vol bloem en gezonde claims op suikerrijke producten.
In de Europese wetgeving is vastgelegd dat misleiding van de consument verboden is en lidstaten hierop moeten toezien. Toch is het vaak nog onduidelijk waar de grens ligt tussen marketing en misleiding en bovendien wordt er in Nederland ook amper handhavend opgetreden. Symbolisch hiervoor is dat de NVWA letterlijk op haar website aangeeft: “Meldingen over misleiding neemt de NVWA niet direct in behandeling omdat er geen sprake is van risico’s voor de volksgezondheid.” Dat is een vrijbrief aan misleidende voedselfabrikanten. Én het is ook in strijd met het beleid van de overheid dat er juist op gericht is ‘de gezonde keus makkelijker’ te maken. foodwatch vindt dit onacceptabel en is een e-mailactie gestart. 
Met vriendelijke groet,

Sjoerd van de Wouw,
Campaigner FoodWatch

Geen opmerkingen:

Een reactie posten