Geen evolutie en ecolutie zonder revolutie!

Albert Einstein:

Twee dingen zijn oneindig: het universum en de menselijke domheid. Maar van het universum ben ik niet zeker.

maandag 23 maart 2020

Coronavirus: RIVM adviezen en daarmee het regeringsbeleid van Rutte 3: onvoldoende en misleidend

Doorbraak bracht gisteren o.a. een artikel over het RIVM en haar adviezen, die volgens het artikel onvoldoende en misleidend zijn. Onder andere wordt gewezen op het beleid in het noorden van Nederland, waar men de adviezen van het RIVM niet langer volgt, maar een veel strenger beleid voert, een beleid dat conform de adviezen is van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO)... Men stelt zelfs dat de veronderstellingen van het RIVM niet waar zijn, zoals het niet besmettelijk zijn van mensen als zij nog geen tekenen vertonen van het Coronavirus...... Zie wat dat betreft ook Brabant waar men het carnaval gewoon liet doorgaan, terwijl de mensen dan werkelijk op elkaars lip staan, nu is Brabant de zwaarst getroffen provincie in ons land.....

Het RIVM durft ook te stellen dat kinderen het Coronavirus niet kunnen doorgeven, waar de praktijk laat zien dat dit onzin is.....

Doorbraak vraagt aan de hand van het voorgaande aan de GGD te breken met het RIVM, een organisatie die betaald door de overheid, voor 95% van de gevallen doet wat de regering van haar eist, zodat het RIVM zelfs wanbeleid van het zittend kabinet verdedigt dan wel als juist beoordeelt, ofwel het RIVM is in feite een lobbyorgaan van de regering.... Zie wat dat betreft ook de omgang van het RIVM met de Q-koorts, dat werd gebagatelliseerd door het RIVM, gevolg van dat wanbeleid 74 doden en een groot aantal chronisch zieken, die tot het eind van hun leven ernstige lichamelijke klachten ondervinden...... (daarvoor zouden de destijds CDA ministers Klink en Verburg alsnog strafrechtelijk moeten worden vervolgd: moord en het opzettelijk aanbrengen van ernstig letsel!)

Het RIVM durft zelfs te stellen dat het testen op het Coronavirus, anders dan bij zorgmedewerkers, zinloos is, terwijl de praktijk laat zien dat grootschalig testen van de bevolking juist wel zinnig is...... Uiteraard is de grote schuldige VVD leeghoofd Bruins, die men zo bejubeld in de media en politiek, terwijl deze zakkenwasser eerder zelfs durfde te zeggen dat het Coronavirus Europa niet zou bereiken en dat is nog maar één van zijn grote uitglijders (wellicht op een later tijdstip nog een bericht over deze plork die zogenaamd vanwege vermoeidheid is afgetreden, terwijl hij werkelijk nergens meer zijn neus kon vertonen waar echte virus deskundigen aanwezig waren, zonder als volkomen belachelijk te worden gezien......)

Lees en teken de petitie ajb en geeft het door!

Testen, testen, testen: waarom wij GGD’s vragen om te breken met het RIVM (petitie)

Geplaatst op 23 maart 2020


De strategie van de Nederlandse overheid – op basis van adviezen van het RIVM – om het coronavirus te bestrijden, wijken af van richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het beleid van landen die aantoonbaar succesvoller waren in de bestrijding van het coronavirus. Nu de noordelijke provincies breken met het landelijke beleid en de veronderstellingen van het RIVM als “onwaar” bestempelen, roepen wij de Nederlandse GGD’s op om het Groningse voorbeeld te volgen.
Wij willen:

  • GGD’s hun eigen afweging laten maken en GGD-directeuren kritisch laten evalueren of het zinvol en mogelijk is om het voorbeeld van Groningen te volgen;
  • weten van de verantwoordelijke diensten (overheid, RIVM en/of GGD) welk doel wordt nagestreefd: uitdoven of gecontroleerd verspreiden van het virus?;
  • dat adviezen van de WHO worden gevolgd. We hebben onvoldoende vertrouwen in de huidige maatregelen, omdat deze te vrijblijvend zijn;
  • opschaling van testcapaciteit.
De Groene Amsterdammer meldt: “Noordelijke provincies laten landelijk beleid los”. De aanpak van Alex Friedrich, arts-microbioloog in het UMCG in Groningen, is in lijn met het advies van de WHO om te ‘testen, testen, testen‘.

Het gaat in Groningen weliswaar om het intensiever testen van zorgmedewerkers, maar relevant is hier de onderkenning dat grootschaliger testen zinvol is, evenals überhaupt mógelijk – en dat dit dermate strijdig is met RIVM-beleid dat dit wordt geformuleerd als een “loskoppeling” van de landelijke richtlijnen.

Friedrich noemt diverse veronderstellingen waarop RIVM-advies is gebaseerd zelfs ronduit “onwaar”; de kritiek van experts op het RIVM is daarmee dermate expliciet dat het vertrouwen van burgers in de aanpak van de coronacrisis ernstig is beschadigd.

Want: preventief testen was volgens het RIVM “zinloos” en “niet doelmatig“. Het AD meldde dat patiënten voor tests werden geweigerd, terwijl het lab dat gewoon aankon. “Als meteen in het begin meer was getest, dan had de ziekte zich niet zo onder de radar verspreid, zeggen medici” – eveneens in het AD.

Friedrich stelt tevens in De Groene dat het RIVM-beleid op meer onjuistheden is gestoeld: het idee dat patiënten pas besmettelijk zijn zodra zij symptomen hebben, noemt hij “gewoon niet waar, net zoals dat het niet waar is dat kinderen het virus niet kunnen overdragen”.

Of zijn er materiaaltekorten? Het blijft gissen. Er zou een tekort zijn aan bepaalde reagenten, of aan bepaalde plastic plaatjes. Friedrich stelt: “Het kan dat een bepaald lab een tekort heeft aan bepaalde materialen, maar dat is business as usual, dat los je op”. En: 
“Deze tests kun je in vrijwel ieder gewoon lab doen”. Deze lezing wordt ondersteund door dit verhaal in The New Yorker:

We’ve built three completely independent testing pathways in our laboratory, so that if there’s a shortage of a reagent or a bit of plastic, we have other ways to do the testing.”
Hoewel veelvuldig testen de belangrijkste maatregel schijnt te zijn om deze crisis te bestrijden, is volstrekt onduidelijk waarom deze in Nederland geen prioriteit zou verdienen. 
Het RIVM maakt niet duidelijk of het wel zou willen testen, laat staan dat het aanvoert waarom het niet of onvoldoende kan testen, of dat het overtuigende argumenten heeft waarom het niet zou moeten testen. Daarom is een publieke roep om alsnog in te zetten op maximaal testen volgens ons gerechtvaardigd.

Het virus lijkt wél te stoppen

Daarbij komt dat er goede reden is om aan te nemen dat niet het stoppen van het virus, maar hooguit een afremming van de verspreiding het doel is van de Nederlandse regering. 
Dat is een belangrijk verschil, want in het eerste geval raakt een groot deel van de bevolking besmet, in het tweede geval niet.

Minister-president Mark Rutte stelde in zijn toespraak toch echt dat de meeste Nederlanders met het virus besmet zullen raken, en dat het de bedoeling was om te zorgen dat eerst de gezonde mensen geïnfecteerd worden, opdat een meerderheid van de Nederlanders immuun wordt.

Hoewel dat later werd genuanceerd, is onduidelijk of het doel is om het virus te stoppen, of om slechts de groei te remmen en te accepteren dat het niet mogelijk zou zijn de verspreiding tot 0 te reduceren. De toespraak van koning Willem-Alexander impliceert echter wederom het tweede scenario: “Het coronavirus kunnen wij niet stoppen“.

Maar dat lijkt aantoonbaar onjuist. In bijvoorbeeld China zijn er nu geen nieuwe coronagevallen bijgekomen, terwijl het land nog geen 82 duizend gevallen telt, goed voor 0,00006 procent van de bevolking. Omgerekend naar Nederlandse begrippen zijn dat slechts 1.000 mensen. Het land telt op 22 maart 3.261 sterfgevallen die aan COVID-19 zijn toegeschreven; omgerekend naar Nederlandse verhoudingen zijn dat er 41.

Er blijft een risico op een latere uitbraak, maar zoals Ab Osterhaus meldde bij OP1, is dat niet per se het geval. Door te blijven testen kun je mogelijk elke nieuwe brandhaard opnieuw opsporen. Hier geldt ook gezond verstand: dit is op zijn minst het proberen waard. Al is het maar omdat het risico op overlijden onder alle mensen die symptomen vertoonden in Wuhan 1,4% bedroeg.

De experts zijn het oneens

Wij zijn geen experts of virologen, maar we zijn wel in staat om te constateren dat de experts en virologen het oneens zijn. Toch lijkt er overeenstemming tussen de WHO, de eerder genoemde experts als Osterhaus en Friedrich, de ervaringen van landen als China en Zuid-Korea, evenals buurlanden zoals Duitsland dat een veel lager sterftecijfer kent, “waarschijnlijk door intensief testen“.

Aan de andere kant is er… het RIVM.

Maar het lijken geen gelijke partijen. De lijn van het RIVM, voor zover het mogelijk is te ontcijferen wat het doel ervan is en wat de beweegredenen en legitimaties voor maatregelen zijn, zorgt voor meer slachtoffers en economische schade – het aantal slachtoffers is in Nederland nu al hoog, en de piek is nog lang niet in zicht. Bovendien is het RIVM-beleid gestoeld op aannames waarvan ook leken kunnen constateren dat deze later worden bijgesteld, ingetrokken, genegeerd of door andere experts ronduit als “onwaar” worden bestempeld.

Ondertussen heeft het RIVM geen overtuigend bewijs aangevoerd dat zij het bij het rechte eind hebben. Sterker, er zijn geen goede argumenten gegeven voor het lage aantal uitgevoerde testen in Nederland. Alle gegeven argumenten kunnen bij nadere inspectie worden weerlegd. Dit schaadt ons vertrouwen in de aanpak van deze crisis. Daarom roepen wij op tot het volgende.

Teken de petitie: testen, testen, testen!

Hoewel het niet aan burgers is om gezondheidsbeleid te dicteren, baren de inconsistenties in beleid en communicatie van de landelijke overheid en het RIVM ons grote zorgen.
Onze zorgen zijn talrijk: deze variëren van het relatief hoge sterftecijfer in Nederland en de gebrekkige afstemming tussen ziekenhuizen tot de ontoereikende bescherming voor huisartsen en ander personeel in de zorg. Bovenal zijn wij bezorgd om de afwijzing van ervaringen en richtlijnen van andere landen en de WHO. Mede omdat noordelijke provincies nu breken met de RIVM-richtlijnen, roepen wij op tot het volgende:
  • aangezien GGD’s op regionaal niveau kennelijk hun eigen afweging kunnen maken, roepen wij alle GGD-directeuren op om kritisch te evalueren of het zinvol en mogelijk is om het ‘Groninger model’ te volgen en in te zetten op veelvuldig testen.
  • Daarnaast willen wij weten van de verantwoordelijke diensten – overheid, RIVM en/of GGD – welk doel wordt nagestreefd: is het de bedoeling dat elke besmette persoon gemiddeld minder dan 1 ander persoon besmet, zodat het virus ‘uitdooft’, of is het doel om dit getal boven de 1 te laten, waarbij het zich blijft verspreiden?
  • We hebben onvoldoende vertrouwen dat de huidige maatregelen zorgen voor het uitdoven van het virus. Niet omdat mensen geen richtlijnen opvolgen, maar omdat de richtlijnen onduidelijk en te vrijblijvend zijn, en het doel onbekend. We roepen op om maatregelen te nemen die erop gericht zijn het virus te stoppen, door het voorbeeld van andere landen en de adviezen van de WHO te volgen.
  • Wij verzoeken om de onmiddellijke opschaling van testcapaciteit. Wij vertrouwen op de richtlijnen van de WHO en verzoeken om deze onverkort op te volgen.
================================
Zie ook:
'Job Cohen (PvdA) prijst Rutte en zijn aanpak van de Coronacrisis........ Een goed beleid? Lees dit!' (met links in dat bericht die meer over de situatie in Nederland gaan)

'Coronavirus: Democratische Partij omarmt oorlogsmisdadiger George W. Bush'

'Bill Gates, CDC, WHO en de farmaceuten anticipeerden op de Coronacrisis in november 2019.....' (zie de links in dat bericht met nieuwere artikelen dan de hieronder getoonde)
'Coronavirus: in tijden van crisis moet het kabinet totale openheid geven'

'Beursgenoteerde bedrijven hebben eigen aandelen ingekocht en hebben nu door de Coronacrisis steun nodig van de overheid

'Grote bendes met apen vechten voor voedsel op de straten van Thailand'

'Coronavirus: Bruno Bruins slachtoffer van overwerken? 'Slachtoffer' van disfunctioneren zal je bedoelen!

'Huiselijk geweld: vrouwen worden vermoord 'door de maatregelen' tegen het Coronavirus'

'Coronavirus advies voor ouderen van ANBO directeur den Haan

'Coronavirus: VS roept alle burgers op terug te keren naar huis' (was dat maar waar: alle VS burgers, inclusief de militairen...)

'Coronavirus: alles wijst erop dat dit virus uit een militair laboratorium van de VS komt

'Coronavirus: de eerste patiënten met het virus gemeld in openluchtgevangenis Gazastrook'

'Coronavirus: KLM ontslaat 2.000 mensen, schrapt vluchten met de Boeing 747 en krijgt een bak belastinggeld van de overheid

'Coronavirus: 'Ik hoef mijn geld niet terug''

'CBS: consumentenvertrouwen ondanks Coronavirus niet gezakt sinds januari.... ha! ha! ha! ha!'

'Coronavirus onzin: groepsimmuniteit en het ad hoc beleid van Rutte

'Coronavirus: Netanyahu probeert zich sociaal voor te doen, 'we' zitten allemaal in dezelfde 'Corona-boot', jammer dan dat hij de Palestijnen overboord heeft gezet'

'Coronavirus: Center for Disease Control in VS ontvangt 11 miljard dollar tegen 738 miljard voor oorlogsvoering'

'Coronavirus: Netanyahu probeert zich sociaal voor te doen, 'we' zitten allemaal in dezelfde 'Corona-boot', jammer dan dat hij de Palestijnen overboord heeft gezet

'Coronavirus: Duitsland verplicht alle openbare gelegenheden de poort te sluiten, behalve religies'

'Coronavirus: Iran extra getroffen vanwege illegale VS sancties

'Coronavirus: tradities van de Nederlandse (fascistische) onderbuik'

'Coronavirus en de sluiting van koffieshops, waar supermarkten met een horecagelegenheid open mogen blijven'

'Coronavirus: Alex Azar, ex-farmaceutische maffia en huidig VS minister volksgezondheid, stelt dat een vaccin niet bedoeld is voor het hele volk'

'Coronavirus: Trump leest de EU de les, terwijl men niet weet hoeveel patiënten er in de VS zijn'

'Coronavirus: Rutte heeft de regie.... 'God zij dank!' Deel 2

'Coronavirus: Iran extra getroffen vanwege illegale VS sancties

'Coronavirus als excuus om de stresstest van banken niet uit te voeren'

'Coronavirus en WOIII'   

'Coronavirus: Rutte heeft de regie, 'god zij dank......''

'Corona antivirusbescherming'

'Coronavirus: Bruno Bruins (minister Medische Zorg): geen reden om grote evenementen te verbieden' 

'Coronavirus en carnaval: 'een gouden combinatie' en BBC W.S. verslaggever voor Iran hekelt de aanpak van het virus in dat land'

'Coronavirus sensatie op Radio1: een thema-uitzending......

'Coronavirus: 'een probaat middel' tegen de klimaatverandering en de luchtvervuiling.....'  

'Coronavirus tragedie misbruikt voor racisme en het zaaien van haat

'Coronavirus: Bruno Bruins (VVD 'minister' Volksgezondheid) slaat rood uit' (ja ik weet het, Bruins is minister 'Medische Zorg')

'Coronavirus hysterie: Corona vs. griep'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten