Geen evolutie en ecolutie zonder revolutie!

Albert Einstein:

Twee dingen zijn oneindig: het universum en de menselijke domheid. Maar van het universum ben ik niet zeker.

donderdag 2 augustus 2018

Groente, Fruit en bloemen worden uit Zuid-Amerika en Afrika verzonden naar Nederland, waar men het ompakt en doorstuurt naar o.a. Japan.....

Het feit dat veel ecologisch geteelde groenten en fruit uit Zuid-Amerika, Afrika en andere verre landen worden ingevoerd, is al een gotspe, producten waar het etiket 'biologisch' (een onzin term) aanhangt (waar ecologisch [geteeld] zou moeten staan)...... Deze producten worden met zwaar vervuilende vrachtvliegtuigen en smerige schepen aangevoerd, wat is daar in godsnaam nog 'ecologisch' aan??!!!

Noch achterlijker is het met de gewone groente, fruit en bloemen, deze worden op enorme schaal per vliegtuig uit Afrika gehaald (uit landen als Kenia en Egypte), omgepakt in Nederland en vervolgens per vliegtuig naar bestemmingen als Singapore en Japan gebracht....... Moet je nagaan, dan hoeft er niet eens belasting op de kerosine te worden betaald!!! Hetzelfde gebeurt overigens met 'Nederlandse rozen' uit Kenia en Oeganda

foodwatch vond een combinatie van deze zaken in de supermarkten van o.a. Albert Heijn, waar zelfs producten uit Nederland, als komend uit Chili en Zuid-Afrika (ZA) werd vermeld...... Onder andere wordt er aandacht besteed aan avocado's die volgens de informatie uit (houd je vast) Chili/Spanje/Peru/ZA/Israël kunnen komen..... Te zot voor woorden natuurlijk, lullig dat foodwatch niet wijst op de oorzaak van deze etikettering: de weerzin bij veel consumenten tegen producten uit de fascistische apartheidsstaat Israël...... Netanyahu heeft zich tegen de boycotacties gekeerd en heeft het zoals je kon zien bij AH voor elkaar, er is niet meer te zien uit welk land de avocado's komen........

Het is al zo zot dat het pleidooi voor een duidelijke etikettering, dus met alleen Israël als productieland, antisemitisch wordt genoemd, daar velen deze producten dan laten staan..... Je hoeft je niet af te vragen wat Palestijnenslachter Netanyahu en de rest van zionistisch-fascistische kliek in Israël vinden van het pleidooi om Israël te boycotten, zoals uitgedragen door de Boycot, Divestment, Sanctions (BDS) beweging...... Deze organisatie wordt dan ook als antisemitisch neergezet door de fascistische kliek in de Knesset......

Belachelijk dat foodwatch niet op deze zaak wijst, waarschijnlijk bang om als antisemitisch te worden neergezet.......

Vergeet bij dit alles niet dat op veel niet-biologische producten van buiten de EU, gif wordt gebruikt dat al lang als verboden te boek staat in de EU!

Klachtenprocedure tegen AH en Jumbo.


Weet je nog van vorige week, die Zeeuwse boer met 60.000 kilo pruimen die hij weg dreigde te moeten gooien? Dat verhaal krijgt een staartje:
foodwatch start vandaag een klachtenprocedure tegen Albert Heijn en Jumbo om hun foutieve informatie over het land van oorsprong op groente en fruit.

 
Steun onze acties
Word donateur!


Als consument heb je het recht de oorsprong van je groente en fruit te weten. Dat is verankerd in Europese wetgeving.

foodwatch hecht veel waarde aan dit consumentenrecht. Veel consumenten willen weten of hun producten niet van te ver komen, willen Nederlandse boeren steunen of willen geen producten uit bepaalde landen waar bijvoorbeeld de arbeidsomstandigheden voor landarbeiders slecht zijn. Supermarkten lijken echter weinig rekening te houden met jouw wettig recht op deze informatie.

Foto: 'Chileense' pruimen. Uit de Betuwe, stelde Albert Heijn later.
Komt de biologische spitskool bij Albert Heijn nu uit Nederland, zoals op het schapkaartje staat, of uit Spanje, zoals op het etiket staat? En de biologische paprika komt volgens het schapkaartje uit Israël maar volgens het etiket uit Nederland. En de Rawitt pepers? Uit Kenia of Nederland, het schap en het etiket spreken elkaar tegen. Bij de gele paprika verwijst het schapkaartje naar het etiket: ‘land van herkomst: zie verpakking’. Op de verpakking staat niks.
De avocado geeft je een keuzemenu uit een reeks landen: ‘land van herkomst: Chili/Spanje/Peru/ZA/Israël’. Je mag zelf gissen uit welk van deze landen jouw avocado komt.

Het is een kleine greep uit de tegenstrijdigheden en onduidelijkheden die foodwatch tegenkwam bij een bezoek aan slechts enkele filialen van Albert Heijn en Jumbo. Deze twee grootgrutters verkopen pakweg de helft van alle boodschappen in Nederland en hebben dus veel invloed op wat jij en ik aangeboden krijgen.

En of het nu slordigheid is of bewuste misleiding, jij krijgt in beide gevallen niet waar je recht op hebt als consument: informatie over het land van oorsprong zodat je hier bij het winkelen rekening mee kunt houden.
Vorige week ontstond commotie om 60.000 kilo Nederlandse pruimen die dreigden te worden doorgedraaid terwijl Albert Heijn net pruimen in de aanbieding had uit Chili en Zuid-Afrika; althans dat stond op het pruimenschap en op een bonusposter in de winkels. Het hoofdkantoor van Albert Heijn haastte zich te zeggen dat deze pruimen wél uit Nederland kwamen en dat de oorsprongsaanduiding een foutje was. Desondanks bleef in veel winkels deze ‘fout’ gewoon ongecorrigeerd.

Fruitmand te vullen met 'fouten'

Foute oorsprongsaanduiding lijkt schering en inslag. In een steekproef in enkele supermarkten kwam foodwatch foute oorsprongaanduiding tegen bij mango, paprika, pepers, pruimen, granaatappel, spitskool, wortels, verschillende soorten appels en avocado.

                   

foodwatch in actie voor jouw recht op informatie

Verkeerde of ontbrekende vermelding van het land van oorsprong is kwalijk omdat uit de commotie rond de pruimen wel weer bleek dat veel consumenten dit belangrijke informatie vinden. Daarom is hier in Europa een recht voor consumenten van gemaakt om de informatie over de oorsprong te kunnen zien bij een deel van je boodschappen, zoals groente, fruit en ook vlees.
Lees het persbericht, met links naar de klachten waarin de wettelijke onderbouwing staat

foodwatch wil dat zowel supermarkten als de NVWA jouw recht op informatie serieus nemen. Daarom zijn we een klachtenprocedure gestart bij de Reclame Code Commissie tegen Albert Heijn en Jumbo om een vijftiental groente- en fruitproducten.
Over twee tot drie maanden verwachten we een uitspraak. We houden je op de hoogte!
===================================
Terwijl een enorm aantal vrachtvliegtuigen de al slechte Nederlandse luchtkwaliteit nog verder verkankeren,  hebben we in Nederland wankele klimaattafels waar men niet tot terzake doende besluiten kan komen.................

PS: onnodig te zeggen dat de producten die hier na ompakken worden doorgestuurd, ongelofelijk veel duurder zijn, dan de vergoeding die de boeren uit de landen van oorsprong er voor kregen.....

Zie ook:
'Appels en peren worden vernietigd vanwege de Russische boycot.......'

'Miljoen paprika's gedumpt >> stop de voedselverspilling!'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten