Geen evolutie en ecolutie zonder revolutie!

Albert Einstein:

Twee dingen zijn oneindig: het universum en de menselijke domheid. Maar van het universum ben ik niet zeker.

vrijdag 14 september 2018

Miljoen paprika's gedumpt >> stop de voedselverspilling!

Eigenlijk geen verdere woorden nodig bij het hieronder opgenomen artikel van Foodwatch over de enorme verspilling van voedsel. Onder andere het bericht dat toch nog enige ophef gaf in de Nederlandse media (al was dat bijzonder weinig), dat een boer één miljoen paprika's dumpte daar er een klein plekje te zien was op deze paprika's......... 

Uit het bericht blijkt verder dat in Europa (de EU of heel Europa is niet duidelijk) jaarlijks 50 miljoen ton (50 miljoen maal 1.000 kilo!!) fruit en groente wordt weggegooid.......

Jammer dat in het hieronder opgenomen artikel te weinig aandacht wordt besteed aan het vervoeren van groente en fruit over enorme afstanden, men importeert zelfs fruit dat hier wordt geteeld en tegelijkertijd op de markt te krijgen is (neem Griekse kersen die veelal te koop zijn in Nederlandse supermarkten op het moment dat ook hier kersen worden geoogst....)....

Lees ook over de meer dan waardeloze Reclame Code Commissie, die alweer laat zien vooral de belangen van bedrijven te behartigen.....

Afbeeldingsresultaat voor boer dumpt miljoen paprika's

Miljoen paprika's gedumpt

Voedselverspilling en een weigerachtige Reclame Commissie

Een miljoen paprika's bleken afgelopen week in een weiland gedumpt. De boer kon de nog prima eetbare paprika's niet meer kwijt aan de supermarkten omdat ze door de droogte kleine plekjes hadden gekregen.
Van dit soort berichten krijg ik echt buikpijn en ik ben gelukkig niet de enige. Het ergste is: dit is geen incident maar een uitwas als gevolg van fout beleid.
De boer in Baarlo dumpte de miljoen paprika's in een weiland nadat ze door de hitte kleine plekjes hadden gekregen. De plekjes vormden geen enkel beletsel om de paprika's op te eten maar de supermarkten wilden ze niet meer.  
Het verhaal staat niet op zichzelf. Recent onderzoek van de Universiteit van Edinburgh toonde aan dat een derde van alle groente en fruit in Europa wordt weggegooid omdat ze lelijk is, meldde het Britse BBC prominent. In Nederland kreeg het onderzoek amper aandacht.
De reden van weggooien kan zijn omdat er kleine plekjes op zitten maar evengoed om de imperfecte vorm; denk aan een komkommer die net even te krom is.
Een paar indrukwekkende cijfers:
- Het gaat om 50 miljoen ton groente en fruit elk jaar in Europa.
- De klimaatvervuiling door dit onnodig weggooien komt overeen met de uitstoot van 400.000 auto's

Naast voedselverspilling is ook het land van herkomst zeer belangrijk in de milieubelasting van je eten. Veel mensen letten er gelukkig op dat hun groente en fruit niet van de andere kant van de wereld komt. Ikzelf eet pas aardbeien of pruimen als deze ook in Nederland rijp zijn. Dan smaken ze me ook beter, juist omdat ik ze al maanden niet heb gegeten; een bijkomend voordeel. Aardbeien in de winter is aan mij niet besteed. En al zeker niet boontjes in de zomer uit Kenia! Niet alleen vanwege de 'voedselafdruk' maar ook vanwege de resten van omstreden pesticiden die mijn collega Corinne eerder aantoonde na onderzoek.
Veel commotie ontstond deze zomer over 'Chileense' pruimen bij Albert Heijn. Die lagen in de schappen middenin de Hollandse pruimentijd. Ondertussen moest een Zeeuwse boer zijn pruimen weggooien omdat ze door de hitte 3 mm te klein waren gebleven. Albert Heijn had op haar pruimendozen doodleuk 'Land van herkomst: Chili' staan. Een foutje, haastte Albert Heijn zich te zeggen. Deze 'Chileense' pruimen kwamen toch uit de Betuwe... Ondertussen kregen de Zeeuwse pruimen door alle publiciteit toch nog een afnemer. Maar hoeveel niet-beroemde pruimen worden er zonder commotie niet stilletjes weggegooid? 

Reclame Commissie weigert uitspraak na klacht foodwatch

We besloten gelijk onderzoek te starten naar dit 'foutje'. We schrokken van de uitkomsten. Appels, spitskool, paprika's, wortels, pepers, avocado's... Op vele groente en fruit werd de herkomst verkeerd vermeld. Dit terwijl je als consument het wettelijk recht hebt op deze informatie, vastgelegd in Europese regels. En dit recht heb je gekregen omdat consumenten dit steeds belangrijker vinden. Dan moeten de supermarkten zich gewoon aan de regels houden, desnoods afgedwongen.

Met hulp van een advocaat diende ik daarom nog diezelfde week een klacht in bij de Reclame Code Commissie tegen Albert Heijn en Jumbo, de twee grootste supermarkten waar foodwatch vele fouten had gezien. De supermarkten konden de fouten natuurlijk niet ontkennen en dus was het wachten op een publieke veroordeling van de supermarkten. Dat is nodig want de ervaring leert dat publiciteit rond misstanden, supermarkten veel harder laat lopen. 

Maar tot onze verbazing weigert de Reclame Code Commissie - een zelfreguleringsorgaan - tot nu toe uitspraak te doen. Zij geven aan dat ze wachten op een uitspraak in een zaak over een champignonteler die de champignons het grootste gedeelte van de kweektijd opkweekt in Nederland en de laatste fase in Duitsland. Zijn dit dan Duitse of Nederlandse champignons? 


Interessante vraag maar toch totaal niet relevant in onze klachtenprocedures? Moeten we daarom nu meer dan een jaar op onze uitspraak wachten? Wij hebben gewoon een heterdaadje van twee supermarkten die het land van herkomst verkeerd vermelden en dit ook toegeven. Ik belde dus gelijk onze advocaat om te overleggen. Die bevestigde mijn vermoeden: de champignon-rechtszaak staat helemaal los van onze zaak. We schreven een pittige reactie aan de Reclame Code Commissie, want we doen dit namens onze duizenden donateurs en laten ons dus niet zomaar met een kluitje een jaar lang in het riet sturen. Laatste nieuws: de Reclame Code Commissie gaat het nu nogmaals beoordelen... Wordt vervolgd.
================================
Zie ook:
'Groente, Fruit en bloemen worden uit Zuid-Amerika en Afrika verzonden naar Nederland, waar men het ompakt en doorstuurt naar o.a. Japan....'

'Appels en peren worden vernietigd vanwege de Russische boycot.......'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten