Pagina's

zondag 5 december 2010

De klokkenluiders krijgen de schuld, zoals gewoonlijk, deel 85 (de veesector)

Gistermiddag in Argos (radio 1 na 12.15u.) het verhaal over een klokkenluider van de VWA (de Voedsel en Waren Autoriteit). Deze klokkenluider, aangeduid als mevrouw W., anoniem aangezien zij niet het gebruikelijke lot wil delen van de klokkenluider (de lul zijn), bovendien kon zij binnen haar ministerie, toentertijd Landbouw, niemand vinden waar zij haar bezwaren  kon neerleggen. In strikte zin is zij niet eens een klokkenluider, aangezien het rapport dat zij doorgaf aan Varkens in Nood en Dier &Recht, al bekend was bij vele organisaties en dus niet geheim genoemd kan worden. Mevrouw W. moest kostenberekeningen maken voor de veesector. In die kostenberekeningen nam zij ook dierenwelzijn en volksgezondheid mee, en daar moet je natuurlijk niet mee aan komen bij Gerda 'mijn boerenhart huilt' Verburg, de toenmalige minister van landbouw, de smerige CDA trut, die berucht is vanwege het bovenstellen van economische belangen op volksgezondheid (bv de Q koorts) en dierenwelzijn. Door de berekeningen van mw. W. werd de kostprijs van vlees 'maken' te hoog en keer op keer moest zij in opdracht nieuwe berekeningen maken, die door de hoogste ambtenaren werden afgekeurd. Mw. W. zag dat er van alles 'mis' was met het dierenwelzijn  bij transport (beesten die niet konden staan, zieke en zwangere dieren enz.) en slacht (dieren die niet goed verdoofd werden geĆ«lektrocuteerd en dieren die levend werden vermalen). Vlees dat moest worden afgekeurd werd toch toegelaten op de markt, ondanks protesten van mw. W. Al de bezwaren van mw. W. werden naar de prullenbak verwezen door de top van landbouw met het argument, dat de rapporten niet 'politiek opportuun' waren. Uiteindelijk heeft mevrouw W. ontslag genomen per 1 januari 2008, zij kon het niet meer aan. Zoals eerder gezegd: het rapport is nadat het al bij diverse organen bekend was, geheim verklaard. Morgen moet mw. W. voor de rechtbank verschijnen voor het openbaar maken van een geheim rapport. De smeerlap Verburg stond in woord achter klokkenluiders: "bij misstanden moet men aan de bel trekken". Maar zoals telkens weer blijkt bij zaken van klokkenluiders versus overheid of directie: je moet het natuurlijk niet in je hoofd halen, het e.e.a. in de praktijk te brengen, dan ben je pas echt de sjors.
Vanaf deze plek wens ik mw. W. succes met de zaak tegen haar, het is dat ik tegen het achterlijk koningshuis ben, anders zou ik zeggen: ze verdient een lintje!
Tot slot: mensen stop ajb met vleeseten, het komt uw gezondheid, het milieu en de voedselvoorziening in arme landen ten goede!
(zie ook mijn bericht van gisteren: klokkenluiders krijgen de schuld....)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten