Geen evolutie en ecolutie zonder revolutie!

Albert Einstein:

Twee dingen zijn oneindig: het universum en de menselijke domheid. Maar van het universum ben ik niet zeker.

zaterdag 18 december 2010

Jongeren en geld

De laatste jaren wordt er veel gesproken over het leengedrag van jongeren, ze lenen te veel en te hoge bedragen. Naast te hoge (starters) hypotheken zorgde ook de mobiele telefoon zorgt voor hoge schulden. Er werd jaren geleden m.n. door de SP gevraagd om een verbod op de kredietreclames op radio en tv. Onlangs zag ik een reclame voor telefoons gericht op jongeren, daarin werd het volgende vermeld: ben je jonger dan 16 heb je toestemming van je ouders nodig; met andere woorden: ben je ouder dan 16, zien onze juristen wel de mogelijkheid je het vel over de oren te trekken bij schuldopbouw. Dat reclameverbod is categorisch afgewezen door m.n. de Bakellende kabinetten, kabinetten waar alle toenmalige grote partijen aan deelnamen, plus D66, de LPF en CU. De kredietcrisis gaf dit geheel nog een extra accent. Ondanks de roep om meer maatregelen tegen ruime kredietverlening van banken en andere kredietorganisaties zoals:
telefoonmaatschappijen, autoverkopers en postorderbedrijven, is er weinig veranderd.
De banken lenen niet zo makkelijk meer, maar dat heeft hoofdzakelijk met hun eigen kredietwaardigheid te maken.
Nu wil het huidige marionettenkabinet Wilders de studenten, naast alle andere onbeschofte maatregelen zoals een boete op 'te lang' studeren (veel 'armere' studenten moeten wel een baan nemen naast hun studie, zie alleen al de onbeschoft hoge huurprijzen voor kamers), de studenten verplichten geld te lenen voor hun studiekosten. De PVV vindt studeren natuurlijk een linkse hobby, maar deze bruine heikneuters leven nu eenmaal totaal naast de werkelijkheid en de VVD (m.n. de JOVD) vindt het geen probleem dat studenten geld moeten lenen, nee dat snap ik: welke VVD'er kan de studiekosten, voor haar of zijn kind, niet zelf betalen? Er worden allerlei garanties gegeven, bijvoorbeeld na mislukken van de studie of een laag betaalde baan, na de studie, er minder terugbetaald moet worden. Maar wat is de duur en kwaliteit van zo'n garantie, één regeerperiode, of twee?
Gelukkig zijn er veel verstandige studenten, die zien wat het gevolg zal zijn van deze maatregel, nl. minder studerenden uit de 'onderste' lagen van de maatschappij. Hoe dat komt? Simpel er zijn gelukkig veel jongeren die wel met geld kunnen omgaan, en niet het spook van een jarenlange schuld achter zich willen hebben staan.
De marktidioten van de grote partijen en zeker het kabinet Wildersbruin hebben, in tegenstelling tot wat zij beweren, schijt aan de grote schuldenlast in dit land (dat zal ook wel een linkse hobby zijn).
Op naar de nieuwe 19e eeuw!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten