Geen evolutie en ecolutie zonder revolutie!

Albert Einstein:

Twee dingen zijn oneindig: het universum en de menselijke domheid. Maar van het universum ben ik niet zeker.

donderdag 5 september 2019

Deens pensioenfonds trekt investeringen uit de olie-industrie

De Beurs.nl van afgelopen dinsdag meldde dat het Deense pensioenfonds MP Pension haar aandelen uit de olie-industrie verkoopt, te beginnen met de 10 grootste oliebedrijven als Shell, BP en ExxonMobil.

Afbeeldingsresultaat voor exxonmobil logo
(Ja en die energie gaat ten koste van het leven op aarde en daarmee van de mens.....)

Het pensioenfonds stelt dat de belangen van de oliemaffia niet verenigbaar zijn met het klimaatakkoord van Parijs. Zo heeft die top toch nog enig resultaat opgeleverd. Lullig genoeg heeft MP Pension aandelen in meer dan 1.000 oliemaatschappijen, die men wil beoordelen voor het eind van 2020, beoordelingen op de lange termijn strategie van die maatschappijen en of die verenigbaar zijn met het klimaatakkoord van Parijs.....

Beetje vreemd, me dunkt dat elke investering in een oliemaatschappij, hoe klein dan ook, niet in het belang is van het afremmen van de klimaatstijging en er geen oliemaatschappij is die meer investeert in duurzame energie dan in de winning van olie en gas...... Bovendien is het nog steeds een gotspe dat de oliemaatschappijen voor meer dan 90% mochten deelnemen aan de klimaattop in Parijs, terwijl NGO's die zich verzetten tegen de verbranding van fossiele brandstoffen, nog niet voor 5% van de tijd mochten aanzitten tijdens diezelfde top.........


Gezien het voorgaande zou het niet vreemd zijn dat een ander pensioenfonds, bijvoorbeeld één van de vele hypocriete fondsen in Nederland, zich juist zal beroepen op het klimaatakkoord van Parijs, dit als verdediging voor het investeren in olie- en gaswinning......

Echter niet alleen de klimaatverandering is een topprioriteit die moet worden aangepakt om verdere stijging van de wereldtemperatuur nog enigszins af te remmen, maar de luchtvervuiling die gepaard gaat met de verbranding van fossiele brandstoffen zorgt jaarlijks ook nog eens voor een enorm aantal doden..... Zo overlijden in Nederland 18.000 mensen vele jaren voortijdig en dat na een akelig ziekbed >> oorzaak: het jarenlang inademen van auto-uitstoot....... (o.a. veel longkankers bij mensen die nooit hebben gerookt...)

Niet geklaagd, het Deense pensioenfonds doet eindelijk wat, nu de andere pensioenfondsen nog, te beginnen met de Nederlandse fondsen!!

Tot slot nog dit, we weten zogenaamd niet of het belastingvretende koningshuis nog steeds investeert in Shell en daarom mag je daar niets over zeggen, echter reken maar dat men dit bedrog heeft geïntroduceerd daar het koningshuis nog steeds grootaandeelhouder van Shell is (immers wat zou ertegen zijn te verklaren dat het koningshuis haar aandelen Shell heeft verkocht???)

Afbeeldingsresultaat voor royal dutch shell logo
Royal Dutch Shell.......

Hier het artikel van de Beurs.nl over deze zaak:

Deens pensioenfonds stapt uit Shell

KOPENHAGEN (AFN) - Het Deense pensioenfonds MP Pension verkoopt zijn aandelen in tien grote oliereuzen, waaronder Shell, BP en Chevron. De desinvestering volgt omdat de belangen "niet verenigbaar zijn met het klimaatakkoord van Parijs", aldus een verklaring.

MP Pension heeft meer dan 130.000 leden, die vooral werkzaam zijn in de publieke sector en op universiteiten en met academische graden in de publieke sector. Het verkocht vorig jaar zijn belangen in kolen- en teerzanden en analyseert sindsdien welke oliemaatschappijen zijn strategie voor de lange termijn heeft gekoppeld aan het akkoord uit Parijs.

Tegen het einde van 2020 moeten daarom meer dan 1000 oliemaatschappijen worden beoordeeld. MP Pension richtte zich daarom eerst op de tien grootste ter wereld. Het totale belang van MP Pension in deze groep, die naast bovengenoemde drie ook ExxonMobil, PetroChina, Rosneft, Sinopec, Total, Petrobras en Equinor omvat, heeft een waarde van omgerekend bijna 90 miljoen euro.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten