Geen evolutie en ecolutie zonder revolutie!

Albert Einstein:

Twee dingen zijn oneindig: het universum en de menselijke domheid. Maar van het universum ben ik niet zeker.

vrijdag 27 september 2019

Nieuwbouw Britse kerncentrale Hinkley Point C valt stevig duurder uit, BAM nog verder in de problemen

De Beurs.nl bracht afgelopen woensdag een artikel waarin aandacht voor de nieuwbouw van kerncentrale Hinkley Point C. Het Franse Energieconcern Électricité de France (EDF) 'verwacht' dat de kosten voor de nieuwbouw aanmerkelijk hoger uitvallen. Eerder schatte EDF, de hoofdaannemer van het project, de totale kosten op 23 miljard euro, waar Greenpeace na berekeningen op een bedrag van maar liefst 31 miljard euro uitkomt en dat is dan inclusief de kosten van leningen...... 

Thomas Piquemal, de financiële topman van EDF, nam in maart ontslag omdat hij er niet in slaagde het project op de lange baan te schuiven. Hij verklaarde op 4 mei in het Franse parlement: ‘Welk bedrijf haalt het nu in zijn hoofd om 60 tot 70 % van het eigen vermogen te steken in een onbewezen technologie in een project waarvan de realisering tien jaar zal duren".(een citaat uit een artikel van Techniek & Wetenschap,TW.nl, die het project het duurste ooit noemt, ik denk echter dat dit de Large Hadron Collider van CERN is)......


(Foto van site Techniek & Wetenschap)

Volgens de Beurs.nl schat EDF dat de kosten met wel 3,3 miljard euro kunnen stijgen, echter de financiering schijnt nog steeds niet helemaal rond te zijn en EDF stelt verder dat de bouwkosten van het project nog hoger zullen zijn, doordat de bodem- en graafwerkzaamheden duurder uitvallen dan verwacht, dit door moeilijke werkomstandigheden op de grond...... Je kan er dan ook donder op zeggen dat dit een grote vertraging zal geven voor de oplevering van het project, iets waar EDF voor waarschuwt....

Dat er vertragingen zullen zijn met het project is zeker, dus de waarschuwing van EDF is als het intrappen van een open deur; zeker is dat elke vertraging onmiddellijk zal zorgen voor hogere bouwkosten.....

De Britse regering gaf tegen alle advies van deskundigen in dit project groen licht, waarmee de bouw van deze kerncentrale als een prestige object moet worden gezien. Bij die gunning heeft de Britse regering de bouwers van de centrale gegarandeerd dat er 23 jaar lang stroom zal worden afgenomen en dat tegen een prijs van 118 euro/MWh, terwijl de stroomprijs in Groot-Brittannië op 47 euro per Mwh ligt (Mwh is 1 miljoen Wattuur)....... Ofwel men heeft het bedrijfsleven groen licht gegeven de consument uit te nemen.......

'Leuk feitje' nog: een BAM-dochter is betrokken bij de bouw van de centrale. BAM doet zich voor als duurzaam bedrijf, de volgende tekst komt van de site van BAM:

BAM omarmt duurzaamheid.

BAM wil duurzame omgevingen realiseren die het leven van mensen verbetert. Onze duurzaamheidsambitie is dat Koninklijke BAM Groep in 2050 een ‘Net positive’ impact heeft.

Dit doet BAM door oplossingen te bieden voor de totale bouwketen en maximale waarde te creëren voor opdrachtgevers en stakeholders. BAM wil de positie als marktleider op het gebied van duurzaamheid verstevigen. Daarom kiest BAM voor een duurzame bedrijfsvoering.

Op onze Engelse pagina is meer informatie te vinden over duurzaamheid. 
Ha! ha! ha! ha! ha! ha! ha! ha! ha! ha! ha! ha! ha! ha! ha! ha! ha! ha! ha! ha! ha! ha! ha! ha! ha! ha! ha! ha! ha! ha! ha! ha! Stelletje smerige oplichters!!

Hier het bericht van de Beurs.nl:

EDF ziet hogere kosten Britse kerncentrale

Gepubliceerd op 25 sep 2019 om 09:30

PARIJS (AFN/BLOOMBERG) - Het Franse energieconcern Électricité de France (EDF) denkt dat de kosten voor de bouw van de Britse kerncentrale Hinkley Point C aanzienlijk hoger uitvallen dan eerder verwacht en waarschuwt ook voor een groter risico van vertraging bij oplevering van het project.

De kosten kunnen tot wel 2,9 miljard pond, omgerekend 3,3 miljard euro, hoger uitvallen dan eerder geraamd. EDF schat de totale bouwkosten van de kerncentrale nu tussen 21,5 miljard en 22,5 miljard pond. Volgens het energieconcern vallen de bodem- en graafwerkzaamheden duurder uit dan eerder voorzien door moeilijke werkomstandigheden op de grond.

De Hinkley Point C-kerncentrale in het Engelse Somerset met twee reactoren ligt al langer onder vuur vanwege de hoge kosten. Een bouwcombinatie met de Britse infradochter van het Nederlandse bouwbedrijf BAM is betrokken bij het project.
==============================================
Voor meer berichten over kerncentrales, kernenergie, EDF, BAM, de kerncentrales in: Borssele, Doel, Tihange, Fukushima, Tsjernobyl, Three Mile Island, Windscale of Hinkley Point C, klik op het desbetreffende label, direct onder dit bericht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten