Geen evolutie en ecolutie zonder revolutie!

Albert Einstein:

Twee dingen zijn oneindig: het universum en de menselijke domheid. Maar van het universum ben ik niet zeker.

maandag 21 maart 2022

Wetenschappers geschokt over (te) hoge temperaturen aan beide polen

Wetenschappers zijn geschokt over de hoge temperaturen aan de beide Polen, aan het eind van de zomer ligt de temperatuur Zuidpool (Antarctica) normaal gesproken op -40 tot -50 graden Celsius (C.), echter afgelopen week lag de temperatuur net onder de nul graden Celsius, ofwel er is een verschil in temperatuur van minstens 40 graden Celsius. 

Terwijl aan de Noordpool waar de lente begint de temperatuur op Spitsbergen vorige week op plus 15 graden Celsius lag, echter hierbij moet opgemerkt worden dat de temperatuur op Groenland juist extreem laag was. De temperatuur aan de Noordpool zal overigens stijgen daar de poolwinter voorbij is en de zon weer boven de horizon komt, wat niet wil zeggen dat de temperatuur niet alsnog onder nul kan zakken en de temperatuur op Spitsbergen nog verder zal stijgen, ook deze kan onder de nul graden C. zakken.

In Siberië zijn de temperaturen de afgelopen winter amper onder de nul graden Celsius gedaald..... Daarmee is het zeker dat de permafrost verder zal ontdooien en zullen er enorme hoeveelheden methaangas vrijkomen, terwijl dat gas een 80 keer zo sterk broeikasgas is dan CO2...... Ofwel daarmee zal de temperatuur verder stijgen en zal er nog meer methaangas vrijkomen, ofwel hier is meerjarig sprake van een cumulatief effect, zoals we dat de afgelopen 10 jaar al hebben gezien..... 

Nog een zeer negatief effect is dat hiermee bosbranden in Siberië voor het grootste deel onblusbaar zijn, immers ondergronds blijft het vuur smeulen..... Jaarlijks staan dan ook enorm grote gebieden van Siberië in brand, die de klimaatverandering verder aanjagen en ervoor zorgen dat er nog meer permafrost ontdooit....... (terwijl de hitte van de grote bosbranden ook nog eens een effect hebben op de temperatuurstijging.....)

Hetzelfde zie je trouwens in Alaska en Canada, waar in het laatste land afgelopen zomer zelfs een belachelijk hitterecord werd behaald van boven de 45 graden Celsius, zoals te verwachten braken er dan ook grote bosbranden uit in dat land (en in Alaska en in een flink deel van de rest van de VS)...... 

Wat betreft bosbranden wereldwijd was 2021 een recordjaar: het Copernicus Atmosphere Monitoring Service systeem (CAMS) heeft vorig jaar alleen door bosbranden rond de 1.760 megaton CO2 (1,76 miljard ton >> een ton is 1.000 kilo...) in de lucht gemeten, een niet eerder gemeten hoeveelheid...... Moet je nagaan, dan was het in Australië nog relatief rustig wat betreft bosbranden, zeker vergeleken met het jaar 2019 - 2020....... Onbegrijpelijk overigens dat het volk van Australië niet massaal in opstand komt tegen de totaal onverantwoorde regering Morrison (een marionettenregering van de VS), die als het even kan steeds weer vergunningen afgeeft voor het ontwikkelen van steenkoolmijnen, terwijl het land 3 jaar geleden per dag al 1 miljoen ton steenkool exporteerde en zelf ook nog eens een enorme hoeveelheid verbrandde en verbrandt in de vele kolencentrales die het land 'rijk is......' De afgelopen zomer heeft Australië niet veel bosbranden gehad, al is de enorme wateroverlast waar het land de laatste maand mee te kampen had, als de bosbranden ook een gevolg van de klimaatverandering..... Echter i.p.v. Morrison weg te stemmen, kiest men telkens weer deze meer dan achterlijke inhumane neoliberale rotzak...... (al zeggen velen dat de verkiezingen in Australië keer op keer gestoken worden met hulp van de VS >> CIA) De VS is de nummer 2 exporteur van steenkool en dat land bouwt nog steeds kolencentrales in het buitenland, ondanks alle mooie woorden van oorlogsmisdadiger Joe Biden.......

Ook Brazilië doet jaarlijks een stevige duit in de zak, daar stijgt jaarlijks het aantal bosbranden, zeker sinds de fascistische psychopaat Bolsonaro aan het bewind is, wat hem betreft mag het hele Amazonegebied ontwikkeld worden en of dat nu gebeurt door bosbranden dan wel door houtkap, het zal hem aan de vieze reet roesten....... Lullig wel dat Nederland één van de hoofdverantwoordelijken is voor de vele bosbranden in Brazilië, dit vanwege de sojateelt voor onze belachelijke grote veestapel, die nu meer dan 600 miljoen dieren groot is....... Nederland is na China dan ook de nummer twee importeur van soja (en 80% van de wereldsojaproductie gaat naar diervoer.....).....

Gezien het voorgaande kan je er dan ook donder op zeggen dat de klimaatstijging aan het eind van deze eeuw de belachelijke afspraak in Parijs (de klimaattop van 2015 >> COP21) van een maximale temperatuurstijging met 1,5 graad C. ver zal worden overschreden...... Tegen die tijd zal een flink deel van Nederland onder water staan.... De door het westen gekweekte ellende in Oekraïne gooit letterlijk en figuurlijk nog meer roet in het eten..... Daardoor heeft men lak aan alle mooie plannen tot vergroening, nee men zoekt zo snel mogelijk alternatieven voor Russisch gas en olie, terwijl dat voor gas betekent dat de EU vloeibaar gas (LNG) zal importeren uit de VS en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), ten eerste moet dat gas vervoerd worden met vuile zeeschepen en ten tweede: het LNG uit de VS wordt gemaakt van uiterst vuil gewonnen schaliegas, dat ook nog eens werd gesubsidieerd door de VS overheid.... Ten derde: het maken van LNG kost ook weer een bak energie...... In het westen wordt zelfs massaal steun gegeven aan automobilisten voor de hoge benzine- en dieselprijzen deels te compenseren.... Oude en levensgevaarlijke kerncentrales zoals die in het Belgische Doel en Tihange mogen plotsklaps weer 10 jaar langer draaien...... (ofwel niet alleen de oliemaatschappijen zijn één van de partijen die profiteren van het gebeuren in Oekraïne, maar ook de onverantwoorde kernenergie baronnen, waarvoor de bevolking de verzekering mag ophoesten, daar geen verzekeringsmaatschappij een kerncentrale wil verzekeren, me dunkt een teken aan de wand...) 

Nog even het volgende wat betreft klimaatsceptici: deze figuren hebben lak aan het feit dat wereldwijd jaarlijks 8,3 miljoen mensen jaren eerder overlijden en dat meestal na een akelig ziekbed vanwege langdurige inademing van luchtvervuiling...... (alleen in Nederland overlijden er jaarlijks 18.000 mensen aan de gevolgen van langdurige auto-uitstoot inademing en loopt een groot aantal kinderen long- en/of luchtwegklachten op door diezelfde uitstoot, voorts kan het hun geestelijk vermogen aantasten en psychische klachten veroorzaken....)

Het volgende artikel komt van Common Dreams, al moet ik wel zeggen dat ik wat verschillen in de cijfers zie, wat waarschijnlijk te maken heeft met een foute omrekening van Fahrenheit naar Celsius (dan wel vice versa), wat overigens niet wil zeggen dat er niets aan de hand is, integendeel......

 

(On the top right hand side of this page you can choose for a translation in the language of your choice: choose 'Engels' [english] so you can recognise your own language [the Google translation is first in dutch, a language most people don't understand, while on the other hand most people recognise there language translated in english])

(als je het Engels niet machtig bent, kopieer dan de Engelse tekst en plak die in deze vertaalapp, de app werkt snel en de vertaling is van een redelijk goede kwaliteit. Kopieer het artikel en plaats het links in de app, je ziet rechts Italiaans staan als je daar op klikt kan je kiezen voor Nederlands)

 

 

polar heatScientists expressed alarm as temperatures near both poles soared to 50°-90°F above normal in recent days. (Image: Climate Reanalyzer)

'Unthinkable': Scientists Shocked as Polar Temperatures Soar 50 to 90 Degrees Above Normal

"With everything going on in the world right now, the dual polar climate disasters of 2022 should be the top story."

Brett Wilkins

Scientists expressed shock and alarm this weekend amid extreme high temperatures near both of the Earth's poles—the latest signs of the accelerating planetary climate emergency.

"This event is completely unprecedented and upended our expectations about the Antarctic climate system."

Temperatures in parts of Antarctica were 50°F-90°F above normal in recent days, while earlier this week the mercury soared to over 50°F higher than average—close to the freezing mark—in areas of the Arctic.

Stefano Di Battista, an Antarctic climatologist, tweeted that such record-shattering heat near the South Pole was "unthinkable" and "impossible."

"Antarctic climatology has been rewritten," di Battista wrote.

The joint French-Italian Concordia research station in eastern Antarctica recorded an all-time high of 10°F on Friday. In contrast, high temperatures at the station this time in March average below -50°F.

Record heat in the Arctic is driving an early melt season and crushing 2022 sea-ice extent: current rank now #4. The Antarctic is even worse. With everything going on in the world right now, the dual polar climate disasters of 2022 should be the top story.

(Voor de video klik op deze link

Jonathan Wille, a researcher studying polar meteorology at Université Grenoble Alpes in France, told The Washington Post that "this event is completely unprecedented and upended our expectations about the Antarctic climate system."

"This is when temperatures should be rapidly falling since the summer solstice in December," Wille tweeted. "This is a Pacific Northwest 2021 heatwave kind of event," he added, referring to the record-breaking event in which parts of Canada topped 120°F for the first time in recorded history. "Never supposed to happen."

Walt Meier, a senior research scientist at the National Snow and Ice Data Center in Boulder, Colorado, told USA Today that "you don't see the North and the South [poles] both melting at the same time" because "they are opposite seasons."

"It's definitely an unusual occurrence," he added.

50 degrees above normal in the North Pole this week, and 50 to 90 degrees above normal in Antarctica. Good lord.

 

As Common Dreams has reported, the Arctic has been warming three times faster than the world as a whole, accelerating polar ice melt, ocean warming, and other manifestations of the climate emergency.

"Looking back over the last few decades, we can clearly see a trend in warming, particularly in the 'cold season' in the Arctic," Ruth Mottram, a climate scientist with the Danish Meteorological Institute, told the Post. "It's not surprising that warm air is busting through into the Arctic this year. In general, we expect to see more and more of these events in the future."


Our work is licensed under Creative Commons (CC BY-NC-ND 3.0). Feel free to republish and share widely.

===================================

Zie ook: 'Europa profiteert het meest van uiterst vervuilende oliewinning in Afrika' En zie de links in dat bericht, o.a. naar berichten over Shell, Total en Exxon, die uit eigen diepgravend onderzoek al decennialang wisten dat de relatief snelle klimaatverandering wordt veroorzaakt door de verbranding van fossiele brandstoffen.....

'Temperatuur Zuidpool voor het eerst in de 'geschiedenis' 20 graden C. boven nul'

'Argentijns antarctisch gebied: 18 graden Celsius boven nul........'

'Frits Böttcher een 'klimaatsceptische wetenschapper' die zich liet betalen door o.a. Shell, KLM en AkzoNobel' (!!!!)

'BP daagt Greenpeace voor de rechtbank

'Het IEA is verworden tot een lobbyorganisatie voor de oliemaatschappijen

'BP fakkelt grote hoeveelheid gas af in Gelsenkirchen: 'technische storing''

'Halve graad opwarming van de aarde zal 150 miljoen mensen het leven kosten......' (!!!!)

'De concentratie van CO2 in de atmosfeer passeert voor het eerst in de wetenschappelijk beschreven geschiedenis de grens van 420 ppm' (!!!!)

'Rutte 3 heeft gelogen over subsidies: jaarlijks 2,5 miljard euro belastinggeld naar olie, kolen en gas'

'ING blij met nieuwe oliewinning voor de kust van Guyana, 'uiterst duurzaam...'' 

'Het 'groenwassen' van de scheepvaart, of hoe autoriteiten doorgaan met het verkankeren van de aarde'

'De wereld van astroturf: professionele leugenaars die de belangen van grote vervuilers e.d. promoten' 

'Greenpeace stelt dat de klimaatverandering is te stoppen ha! ha! ha! ha!

'Australische bosbranden: 500 miljoen dieren dood en een rookpluim die groter is dan Europa' Intussen is het aantal dieren dat omkwam bij de bosbranden opgelopen tot boven de `1 miljard... (voor meer berichten over de bosbranden in Australië, zie de links in dat bericht)

'Klimaattop Madrid: de grote vervuilers hebben veel te veel invloed'

'Milieugroepen buitengesloten van klimaattop Madrid' (!!!!) Terwijl de oliemaatschappijen voor meer dan 90% van de tijd mochten aanzitten en meebeslissen........

'Klimaattop Madrid bij voorbaat mislukt'

'Boris Johnson (Britse premier) liegt keihard dat de branden in Amazonegebied hem aan het hart gaan'

'Bolsonaro 8 maanden president: nu al 84% meer bosbranden in het Amazonewoud......'

'Amazonegebied in brand, Black Rock verdient daar vele miljoenen mee

'Het beschermen van de planeet is verworden tot een misdaad, veelal bestraft met moord'

''Methaangasboer' ontsnappend uit de Oost-Arctische Plaat kan de wereld zoals wij die kennen vernietigen'

'Niet eerder getoonde satellietfoto's laten zien dat grote delen van Arctisch gebied in brand staan >> klimaatkantelpunt gepasseerd'

'Grote Arctische gebieden in Siberië, Groenland, Canada en Alaska branden: klimaatkantelpunt nadert met rasse schreden'

'Aantal CO2 deeltjes in de atmosfeer op voor de mens nooit eerder vertoond hoog niveau'


'Cruiseschip Zuiderdam urenlang tegengehouden van afvaren door milieuactivisten'

'Australië geeft toestemming tot uitbaten enorm grote kolenmijn' (zie ook de links in dat bericht over het Grote Barrièrerif)

'Klimaatverandering: inwoners Bratsk (Siberië) stikken in de rook van bosbranden.......'

'Apocalyptisch smeltproces in (ant)arctisch gebied, na alweer een jaar dat tot de 3 warmste zal worden gerekend.......'

'Longartsen tegen gebruik van dieselbrandstof' Buitenlandse longartsen.......

'130 km/u. brengt geen verkorting van de reistijd, maar wel extra vervuiling.....'

'Luchtvervuiling veroorzaakt naast long- en luchtwegklachten, ook psychische aandoeningen bij kinderen' (!!!!)

'Hartklachten ook door lage niveau's van luchtvervuiling.....' (!!!!

'Nederlandse lucht nog vuiler dan eerder gedacht.....'

'Nederlander leeft 13 maanden korter door luchtvervuiling, dat zijn meer dan 260.000 mensenlevens' (!!!!) Lullig genoeg overlijden er werkelijk mensen vele jaren eerder doordat zij bijvoorbeeld longkanker hebben opgelopen door auto-uitstoot en dan gaat het om mensen die nooit gerookt hebben, ofwel ook onder de rokers kunnen er longkankers zijn ontstaan door de uitlaatgassen van auto's.....

--------------------------------------------

Nog wat berichten over het meer dan belachelijke Nederlandse klimaatakkoord:
'Klimaatakkoord: groei Schiphol plus een biomassacentrale en de Binnenhof bbq met daartoe behorende corruptie'

'Klimaatakkoord: nogmaals krijgt de bevolking een reuzenoor aangenaaid'

'Land- en tuinbouw krijgen subsidie voor energietransitie, waar de burgers dubbel moeten betalen.......'

'Klimaatakkoord en kilometerheffing: één-tweetje ANWB en Rutte 3'

''Klimaatakkoord', niet de grote vervuilers maar gezinnen betalen de energietransitie'

'Klimaatakkoord en Rutte's belofte over de CO2 heffing >> Kees Boonman geeft toe veel te verzinnen'

'Klimaatakkoord doorrekening uh verrekening laat zien dat de doelen niet gehaald zullen worden >> het grote belazeren'

'Jan Kees Emmer (Telegraaf): Amsterdam emissieloos is voor 'milieudrammers''

'New York University: binnen afzienbare tijd zullen planten en bomen minder CO2 kunnen opnemen vanwege de droogte'

''Klimaatakkoord' >> Stientje van Veldhoven (D66 staatssecretaris) lult zich weer eens 'groen' en verdedigt het niet extra belasten van benzine auto's......'

---------------------------------------------

En nog een paar berichten over het totaal achterhaalde energieakkoord:
'Joris Wijnhoven Greenpeace: "energieakkoord was 90% te weinig, maar de 10% die overbleef, daar gaat het om!!!"'

'Kamp torpedeert energieakkoord'

'Kamp en de vrijstelling van kolenbelasting'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten