Geen evolutie en ecolutie zonder revolutie!

Albert Einstein:

Twee dingen zijn oneindig: het universum en de menselijke domheid. Maar van het universum ben ik niet zeker.

zaterdag 25 januari 2020

Misleiding op gebied van voedselveiligheid wordt door regering met opzet in stand gehouden

Het 'Actieplan Etikettering van Levensmiddelen 2020' van het ministerie van VWS is zelf al een misleiding 'die er niet om liegt'. Dit actieplan zou misleidende marketing aan banden moeten leggen, echter na bestudering door foodwatch en het programma 'Kassa' komt men tot de conclusie dat het pappen en nathouden is en er in feite geen barst verandert voor de consument.......

Foodwatch noemt een aantal voorbeelden in haar laatste schrijven, waar bijvoorbeeld alcohol er uitschiet, daar de fabrikanten van deze harddrug in het geheel geen ingrediënten noemen op het etiket....... Uiteraard te zot voor woorden, zeker als je bedenkt dat er gemiddeld dagelijks 12 mensen overlijden aan deze sluipmoordenaar.....* Ook de claim van Sultana dat hun repen rijk zijn aan vezels klopt van geen kant, als je de dagelijks benodigde hoeveelheid vezels uit deze repen wilt halen, moet je er dagelijks 25 eten.....

Overigens is het ook de hoogste tijd dat men bij de vermelding van e-nummers aangeeft om welke stoffen het gaat en niet op een website, maar gewoon op het etiket!

Kortom ten overvloede blijkt nog eens dat 'onze' regering er vooral zit voor het bedrijfsleven (en de welgestelden) en niet voor het volk, terwijl ook het kabinet onderdeel is van onze volksvertegenwoordiging.... De opvolgende kabinetten spraken en spreken al minstens vijftien jaar over de noodzaak dat burgers meer verantwoording nemen voor hun manier van leven, echter ook maar de voorwaarden daarvoor afpalen is te veel gevraagd...... Voorwaarden door het kabinet vastgelegd in wetgeving op juiste etikettering wijkt simpelweg te veel af van het behartigen van bedrijfsbelangen....... Ofwel ook met die 'eigen verantwoording' is het niet de bedoeling dat burgers levensmiddelen, frisdranken en alcohol laten staan vanwege de rotzooi die erin zit....... (nog anders gezegd: die hele 'eigen verantwoording nemen' is bedoeld om de burgers zand in de ogen te strooien, zodat ze denken dat alle levensmiddelen e.d. in de supermarkt veilig zijn.....)

Beste bezoeker, ik kan dergelijk gedrag van de overheid niet anders zien dan misdadig, een strafrechtelijk onderzoek meer dan waard!! 

De NVWA**, stelt dat het bezig is om handboek samen te stellen met uitleg voor de 'voedselinformatiewetgeving', bedoeld om bedrijven te helpen met de ingewikkelde en uitgebreide wetgeving........ Alsof bedrijven niet weten welke ongezonde stoffen ze in hun producten stoppen, zoals foute vetten (ook palmolie is ongezond, maar zit in bijzonder veel producten), te veel zout en idem suiker...... Je kan er dan ook donder op zeggen dat het afbraakkabinet Rutte 3 zal stellen dat de NVWA bezig is e.e.a. op te lossen, terwijl de NVWA uiteraard geen wetgevende organisatie is en alleen aanbevelingen kan doen....... 

Moet je nagaan: dan bestaat er ook nog zoiets als de 'Taskforce Voedselveiligheid', oh nee wacht: ze hebben dat orgaan heel slim 'Taskforce Voedselvertrouwen' genoemd....... ha! ha! ha! ha! ha! Ja en daarvoor is het van belang dat burgers niet weten wat er in het voedsel zit wat ze eten, immers als ze dat wel zouden weten zou het vertrouwen in voedselveiligheid geheel verdwijnen.... Kortom deze taskforce is er om de burgers zand in de ogen te strooien......

Hier het artikel van foodwatch:

Misleiding vs Regulering: 1-0

Begin dit jaar ben ik gestart als campaigner bij foodwatch en zet me in tegen misleidende marketingtruuks. Helaas stel ik direct vast dat misleiding van consumenten nog steeds kan! De afgelopen tijd ben ik in het ‘Actieplan Etikettering van Levensmiddelen 2020’ van het ministerie van VWS gedoken. Het zou misleidende marketing aan banden moeten leggen, maar samen met onze directeur en BNNVARA KASSA hebben we ontdekt dat het pappen en nathouden is en er geen maatregelen worden getroffen. 

Uitzending gemist?  
Kijk KASSA terug

Lekker blijven lokken


Neem bijvoorbeeld een flesje Innocent Super Smoothie ReCharge. Op de voorkant staan de volgende ingrediënten groot vermeld: mandarijn, wortel, gember, lijnzaad en vitamine B1, B2, B6 en C. In werkelijkheid zit er maar 15% mandarijn in en komt het volume vooral van twee geperste appels, die helemaal niet op de voorkant staan. Lijnzaad zit er maar voor 0,07% in. Mandarijn en lijnzaad zijn zogeheten lok-ingrediënten, en dat is misleidend. 
Dat is verboden, maar de minister wil enkel voorlichting en onderzoek: dit is volstrekt onvoldoende! Zonder strenge handhaving blijven we dagelijks misleiding zien.

Naar aanleiding van de uitzending van KASSA heeft Innocent aangegeven het etiket van de smoothie te zullen gaan aanpassen! De NVWA laat in een reactie weten: 'We zijn bezig met het maken van een uitgebreid handboek met uitleg over de voedselinformatiewetgeving. Dit zal op de website gepubliceerd worden, en is bedoeld om bedrijven te helpen om deze ingewikkelde en uitgebreide wetgeving beter na te leven.' Een mooi resultaat, maar we zijn er nog lang niet!

Bron van vezels?

                      

In de supermarkt zien we op een verpakking van Sultana Boordevol Granen Bosbes de voedingsclaim ‘Rijk aan vezels’ staan. Maar wil je de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vezels (30 gram) via Sultana's binnenkrijgen, dan moet je 25 van deze suikerrijke crackers eten! Foodwatch is daarom voorstander van voedingsprofielen. Producten die hoog scoren in vet, zout en/of suiker mogen in het geval van voedingsprofielen geen gezondheids- en voedingsclaims op de verpakking zetten. Dit is iets dat de EU 10 jaar geleden al heeft beloofd maar waarover nog altijd wordt vergaderd.
(Trouwens, waar komt de naam Sultana bosbes vandaan? Er zit slechts 0,2% bosbespuree in!)

Aandacht voor alcohol

                         

In de uitzending van KASSA laten we ook een fles Bailey’s zien. Op het etiket staat alleen het alcoholpercentage. Nergens staan de calorieën of ingrediënten vermeld. Die zijn binnenkort wel online op de website van de producent te vinden, maar niemand die voor het schap staat gaat dit opzoeken. In het actieplan wordt de etikettering van alcoholische dranken niet aangepakt. Foodwatch vindt al een tijd lang dat op alcoholische dranken volledige en transparante etikettering moet komen, met vermelding van onder meer voedingswaarden en calorieën.

In een reactie aan KASSA laat de minister weten: 'Ik ben vóór verplichte vermelding van voedingswaarde en ingrediënten op alcoholische dranken. Want ik vind dat consumenten bij ALLE producten recht hebben op eerlijke informatie. Dat is belangrijk omdat mensen vaak niet door hebben hoeveel calorieën er in dranken zit.' Foodwatch vindt het een goed voornemen, maar concrete wetgeving hebben we daarmee nog altijd niet bereikt. Als de minister vindt dat het moet, verplicht hij het toch gewoon?

Misleiden mag, nog elke dag!

Voedselproducenten misleiden consumenten bewust met hun etiketten, verpakkingen en reclame. En, raar maar waar: dat mag vaak gewoon. Europese en Nederlandse wetten en regels bieden tot op de dag van vandaag veel ruimte voor misleidende marketing. Daarom voeren wij campagne tegen misleidende marketing. 
====================================
*  Belachelijk ook dat er geen waarschuwing op alcohol staat, terwijl je op tabaksproducten zelfs foto's ziet van de gevolgen die dit geeft voor de gezondheid....... Vergeet niet dat je ook kankers ontwikkelt door het drinken van alcohol, ofwel naast de alcoholisten die sterven aan langdurig alcoholgebruik, heb je ook nog een fiks aantal mensen die sterven aan kanker door alcoholgebruik, zonder dat ze alcoholist genoemd kunnen worden...... En dan mag er zelfs nog steeds reclame gemaakt worden voor deze sluipmoordenaar..... Hetzelfde geldt in feite voor auto's, terwijl aan de gevolgen van langdurige auto-uitstoot inademing jaarlijks rond de 18.000 mensen jaren eerder overlijden en dat meestal na een akelige ziekte..... Ter vergelijking: aan roken overlijden jaarlijks rond de 20.000 mensen, met het grote verschil dat rokers hier 'zelf voor kiezen.....' (een keus vaak al vroeg in het leven gemaakt, zonder te beseffen dat roken uiterst verslavend is en dat het voor de meesten bijzonder moeilijk is om te stoppen, zeker de rokers in de grote onderlaag, die voortdurend te maken hebben met financiële problemen, wat het stoppen met roken nog meer bemoeilijkt, vandaar ook dat prijsverhogingen niet helpen, de arme rokers stappen over op illegaal ingevoerde dan wel illegaal geproduceerde tabak....)

** De NVWA, het 'mislukte' CDA kind, werd opgericht om van de goede inspectieorganen die we hadden op het gebied van bijvoorbeeld voedselveiligheid, deze te vervangen door een totaal onderbemenst inspectieorgaan..... 'Mislukt?' Nee, dat was precies de bedoeling van het CDA, de partij die al jarenlang loopt te zeiken over de veel te uitgebreide regelgeving..... Ach ja, je bent lobbyist voor de intensieve martelveehouderij en het bedrijfsleven, dan wil je dat deze 'takken van sport' niet te maken krijgen met regels voor voedselveiligheid, dat is maar lastig en kost bovendien een paar centen extra...... 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten