Geen evolutie en ecolutie zonder revolutie!

Albert Einstein:

Twee dingen zijn oneindig: het universum en de menselijke domheid. Maar van het universum ben ik niet zeker.

maandag 20 januari 2020

Stikstof: de feiten op een rij

Milieudefensie heeft een artikel op haar site waar men het probleem van stikstof uitlegt aan de argeloze burger, die amper begrijpt waar het over gaat, maar via de media en de lobby van intensieve veeboeren, de aannemers in de bouw, enz. de idee krijgt dat men deze groepen alleen maar pest en zij het beste met ons voor hebben, i.p.v. het beste voorhebben met hun portemonnee.....

Ben geen fan van Milieudefensie, echter deze uitleg lijkt me wel zeer zinnig, ook al gaat Milieudefensie ook nu weer een aantal onderwerpen uit de weg, zoals moeten we wel vlees en zuivel blijven gebruiken? Terwijl het ongezond is voor het lichaam en vooral vreselijk is voor de dieren die het aangaat, zie de laatste onthullingen uit slachthuizen waar varkens levend worden geslacht en gruwelijk genoeg zelfs levend worden gekookt....*

Een vermindering van de intensieve martelveehouderij is niet de oplossing, Nederland moet een eind maken aan deze 'dierhouderij', daar deze een enorme belasting is voor het milieu, de gezondheidszorg en het dierenwelzijn, bovendien zorgt deze doodsindustrie voor het onevenredig snel opjagen van de klimaatverandering, dit door de enorme uitstoot van methaangas (een uiterst sterk broeikasgas) door de 500 miljoen dieren die hier jaarlijks worden groot- en doodgemarteld....

Onze grond is verzadigt van zaken als stikstof en nitraat, wat zorgt voor het ontkalken van de bodem en het verdwijnen van magnesium, waardoor vogels bijvoorbeeld eieren leggen waarvan de schaal te dun is en de 'vrucht' niet levensvatbaar is, bovendien komen er vogels uit het ei, die door de verzuring van de bodem, met een veel te zwak gestel te maken hebben, ofwel deze dieren kunnen vaak niet op hun poten staan en zijn daardoor ten dode opgeschreven...... (en dan geeft men katten de schuld van het grote aantal verdwijnende vogels, terwijl de landbouw, waar ook de 'veeteelt' onder valt, ook nog eens een grote landbouwgif gebruiker is, waardoor vogels die aangetaste insecten [door het gif] eten teveel gif in het systeem krijgen en als gevolg daarvan overlijden....)

Ook bomen hebben last van het ontbreken van kalk en magnesium door de verzuring van de grond, waardoor een fiks aantal bomen doodgaan, in Duitsland zou nog maar 28% van de bomen gezond zijn, alweer vooral als gevolg van stikstof- en ammoniak neerslag..... Voorts is stikstof alles behalve goed voor de menselijke gezondheid, dit nog naast het feit dat vlees- en zuivelgebruik slecht is voor een groot aantal organen in je lichaam, wat niet zelden zelfs tot de dood leidt, neem maag- en darmkanker.......

Milieudefensie stelt dat stikstof ons gemiddeld 4 maanden van ons leven kost, echter je moet hier als bij de uitstoot van autoverkeer niet vergeten dat voor velen het lampje jaren eerder uitgaat en dat na een akelig ziekbed...... (jaarlijks overlijden er rond de 18.000 mensen jaren eerder aan de gevolgen van jarenlange inademing van auto-uitstoot en ook dat na een akelig ziekbed.....)  Bovendien zou je ook de doden mee moeten tellen die vallen door het jarenlang eten van vlees en zuivel, ook hier geldt dat een gemiddelde bepaald geen garantie is dat er mensen daadwerkelijk vele jaren eerder sterven en alweer na een akelig ziekbed.......

Het mestprobleem waarvoor Nederland al meer dan 2 decennia op de vingers wordt getikt door de EU, is nog steeds niet opgelost en juist dat is een schande van formaat waardoor onze natuur en wilde dieren worden geschaad...... 

Milieudefensie spreekt dan wel over 'de landbouwkringloop', echter daar is voor de eerste 20 jaar geen zicht op, zeker als je ziet hoe slap Rutte 3 de dierenbeulen, die zich boer durven te noemen, 'aan wil pakken...' Milieudefensie fungeert zelfs als lobbyist voor deze dierenbeulen ('boeren') met de uitlating dat veel boeren best willen veranderen, maar het geld niet hebben, terwijl de gemiddelde boer jaarlijks € 75.000,-- verdient, intensieve varkensbeulen verdienen jaarlijks gemiddeld zelfs een netto bedrag van € 250.000,--, me dunkt een bedrag waarmee je wel e.e.a. kan veranderen, maar dit geteisem is zelfs te krenterig om brandwerende maatregelen te nemen waardoor jaarlijks honderdduizenden dieren gruwelijk in branden omkomen..... Bovendien staat de Rabobank de boeren graag ten dienste met leningen......

Die 'boeren' worden dus niet aangepakt, hooguit gaan er een aantal van deze boeren stoppen als ze genoeg belastinggeld overhouden aan dat stoppen...... Intussen hebben de lobbyorganisaties van de boeren, zoals LTO, al geëist van de regering dat de rechten voor het houden van een aantal dieren, rechten die zouden verdwijnen met het stoppen van een aantal boeren (nadat ze een bak subsidie van ons belastinggeld hebben gekregen), mogen worden toegekend aan de boeren die doorgaan met hun bedrijf.... Gezien de slappe opstelling van Rutte 3 en dan m.n. ChristenUnie minister Schouten t.a.v. de intensieve veehouderij, krijgen die boerenorganisaties straks nog gelijk ook en mogen 'boeren' bij het stoppen deze rechten verkopen..... Ofwel er verandert geen bliksem....

Uiterst slap ook dat Milieudefensie geen pleidooi houdt voor een gratis openbaar vervoer, de enige manier om de meeste mensen uit de auto te krijgen. Dit is te bereiken door iedereen naar inkomen geoormerkt belasting te laten betalen, zo kunnen autobezitters beslissen of ze dan extra geld overhebben voor de auto.... Experimenten met gratis openbaar vervoer (OV) in het buitenland geven aan dat men de auto laat staan als het OV gratis is (de belasting voor de auto moet wel verhoogd worden, deze is nu veel te laag, nu betalen zelfs mensen die geen auto hebben mee aan de wegenbouw in Nederland en zelfs voor parkeerplaatsen in hun woonomgeving.....) Gratis OV zorgt er verder voor dat er geen toestanden meer ontstaan door bewust of onbewust zwart rijden en kunnen meteen die klote poortjes in de stations verwijderd worden! Wel moet het OV dan een echte concurrent worden van de auto, dat is nu totaal niet het geval..... (verder moet niet vergeten worden dat bijvoorbeeld Rutte 3 meer dan 9 keer zoveel uitgeeft aan asfalt dan aan het openbaar vervoer......)

Ach ja, Milieudefensie, een organisatie die veel te vaak haar eerder gestelde doelen overboord heeft gezet....... (klik voor de gein eens op het label 'Milieudefensie, direct onder dit bericht)

Lees het artikel wel, er wordt zoals gezegd wel degelijk een zinnig beeld van het stikstofprobleem gegeven (maar houd mijn opmerkingen in het hoofd):

Milieudefensie   **

Stikstof: probleem of kans voor Nederland?

stikstof-probleem-of-kans

Nederland stoot al jaren veel te veel stikstof uit. Dat is slecht voor onze natuur en onze gezondheid. Nederland worstelt met het vinden van een oplossing. Maar als we het slim aanpakken, maken we van dit probleem een kans.

Waarom is er nu opeens een probleem met stikstof?

Als we al jaren te veel stikstof uitstoten waarom is er dan nu opeens een probleem? Dat komt door een uitspraak van de Raad van State in mei 2019. Toen heeft de rechter vastgesteld dat het Programma Aanpak Stikstof (PAS) uit 2015 niet werkt. De Raad van State stelde vast dat het stikstofbeleid van de overheid de natuur onvoldoende beschermt. Daarom mag er nu bijna geen extra stikstof meer worden uitgestoten. En omdat extra wegen, grotere stallen en uitbreiding van luchthavens voor meer stikstof in de lucht zorgen, mogen dit soort projecten nu niet doorgaan. Wat vind jij hiervan?

Nederland en stikstof: de feiten

Dit is wat TNO over stikstof zegt.
  • De uitstoot van stikstof in Nederland behoort tot de hoogste van de wereld. Dat komt doordat we een dichtbevolkt land zijn, met veel verkeer en veel intensieve landbouw.
  • In Europa is Nederland de grootste uitstoter van stikstof (per hectare). Wij stoten gemiddeld 4 keer zoveel uit als andere Europese landen.
  • Onze landbouw zorgt voor 45% van de stikstofneerslag (zie kader) in Nederland. 35% komt uit het buitenland. En de overige 20% wordt uitgestoten door wegverkeer, industrie, kantoren en huishoudens.


--> Tekst gaat onder de afbeelding door

  • Ook al krijgen wij 35% van onze stikstof vanuit het buitenland, wij exporteren 2 keer zoveel stikstof naar het buitenland. Dat maakt ons 1 van de grootste exporteurs van stikstof in Europa.
  • Te veel stikstof heeft een negatief effect op onze natuur en biodiversiteit (de rijkdom aan soorten in de natuur). In 72% van onze natuurgebieden daalt te veel stikstof neer. Van de 160 zogeheten Natura 2000-gebieden hebben er 118 last van te veel stikstof.
  • Door zoveel stikstof verzuurt onze bodem. Daardoor verdwijnen mineralen zoals kalk en magnesium uit de bodem. Daar zijn bomen afhankelijk van. Zonder kalk en magnesium gaan ze dood. planten die een voorkeur hebben voor voedselarme grond verdwijnen, zoals bloeiende kruiden, die belangrijk zijn voor weidevogels en insecten.
Wat is stikstof?
Stikstof (N2) kun je niet zien, voelen of ruiken. Toch is het overal om ons heen. Het is van zichzelf niet schadelijk voor ons of de natuur. Maar teveel stikstof zorgt voor problemen. Er zijn ook verbindingen van stikstof en andere stoffen in de lucht die wel schadelijk kunnen zijn. Dat zijn stikstofoxiden (NOx) en ammoniak (NH3). Stikstofoxiden komen vooral in de lucht door uitlaatgassen van verkeer en industrie. Ammoniak komt voornamelijk in de lucht door het mengen van de mest en urine van koeien, varkens en kippen.

Wat is stikstofneerslag?

Stikstofneerslag is de hoeveelheid stikstofoxiden (NOx) en ammoniak (NH3) die neerdaalt op onze bodem. Als er teveel neerdaalt (depositie) op onze bodem heeft dat schadelijke gevolgen voor de natuur in Nederland. 

Hoe maken we van dit probleem een kans?

Milieudefensie staat voor een eerlijk en duurzaam Nederland. Waar de lucht gezond is. Waar boeren gezond voedsel produceren voor een eerlijke prijs. Waar we de natuur beschermen. Waar groene alternatieven bereikbaar zijn voor iedereen, en de vervuiler betaalt. De halvering van onze stikstofuitstoot maakt Nederland een stuk gezonder. In 2030 kan het zover zijn. Dan krijgt de natuur de kans om zich te herstellen.

Uitstoot halveren? Hoe dan?  

Om een daling van de stikstofuitstoot voor elkaar te krijgen is het belangrijk dat de overheid de komende jaren investeert in duurzaam verkeer, zoals openbaar vervoer en de fiets. En inzet een transitie in de landbouw naar kringlooplandbouw. De meeste boeren willen wel verduurzamen. Maar ze hebben het geld niet. Het kabinet kan boeren helpen met geld, zodat zij kunnen omschakelen naar biologische kringlooplandbouw. 

Foto: Donald Pols, directeur van Milieudefensie, bij het televisieprogramma Op1. Na de winst van BBB bij de Provinciale Statenverkiezingen vertellen Andy Palmen, directeur van Greenpeace Nederland, en Donald Pols, directeur van Milieudefensie, hoe zij de nieuwe situatie beoordelen. Bekijk hier de video.

Hoe maakt de regering van de crisis een kans?

Door als land te investeren in duurzaam verkeer-, en natuur, en van onze intensieve landbouw een kringlooplandbouw te maken. Niet alleen voor de natuur, maar voor ons allemaal, voor boeren, bouwers en burgers. 

1. Investeer in OV en fiets

Door meer asfalt komen er meer auto’s. En dat betekent meer files, meer onveiligheid, meer gevaarlijke luchtvervuiling, meer CO2, en meer stikstof. Door investeringen in fiets en openbaar vervoer verbetert de bereikbaarheid van mensen 3 tot 4 keer beter. Bovendien daalt de uitstoot van broeikasgassen met 5 tot 10%, en de uistoot van stikstofdioxide en fijnstof met 4 tot 8%. Daar worden we dus allemaal beter van.

2. Schakel om naar biologische kringlooplandbouw 

Investeringen in OV en fiets helpen enorm. Maar als we niets doen aan onze landbouw kunnen we de stikstofcrisis niet oplossen. Gelukkig is er een goed alternatief voor de intensieve landbouw: biologische kringlooplandbouw. Bij biologische kringlooplandbouw gaat de mest van het vee terug naar de eigen grond, waarop ook het veevoer groeit. Dat betekent dat we af kunnen van geïmporteerd krachtvoer en kunstmest. Echt kiezen betekent wat ons betreft: kiezen voor minder vee en meer boeren die betere boterham verdienen omdat hun kosten voor voor krachtvoer en kunstmest dalen.

3. Regering, maak van deze crisis een kans

Milieudefensie en 9 andere natuur- en milieuorganisaties hebben onze aanpak van de stikstofcrisis aangeboden aan de regering. Daarin staat hoe de crisis een kans is om de natuur, het klimaat én de economie echt te helpen.
====================================
Zie: 'Dierenmishandeling: in Nederlandse slachthuizen worden dieren vreselijk gemarteld en dat bij herhaling, varkens worden zelfs levend gekookt.....'

----------------------------------------

** Milieudefensie voor veranderaars >> wat een achterlijk woord,  overgenomen door een aantal gemeenten, zoals gemeente Westland. In Vijfheerenlanden, spreekt men over 'versimpelaars', beiden projecten om de, tot burgemeester benoemd, terwijl hij werkend voor BNR zijn personeel niet onder controle had, waardoor personeel werd weggepest en hij eerder werkend voor Radio1 als presentator regelmatig uiterst onbeschoft tegen inbellers was; 'echt iemand die je ondemocratisch als burgemeester wenst.....' (Niet dus!!)

----------------------------------------

Zie ook:
'Veetransporten naar buitenland moeten onmiddellijk worden gestopt

'Louise Fresco (neoliberaal) en Cees Veerman (ex-CDA minister) willen landbouw herstructureren zonder verlies aan vleesexport

'Rutte baalt er ongelofelijk van dat de snelheid wordt teruggebracht naar 100 km/u. en Baudet liegt erop los dat het 'een lieve lust is''

'Fundi-christenen van SGP en fascisten PVV snappen de ophef over de stikstofcrisis niet'

'Hans de Boer: Nederland stevent af op een zelf gefabriceerde recessie vanwege de milieumaatregelen.... Oei!'

'PFAS-norm wordt aangepast, zoals het stikstofbeleid >> dansend op de vulkaan'

'Geen halvering veestapel, terwijl de import van vleeskalveren jaar op jaar toeneemt'

'Boeren vs Extinction Rebellion: 'zoek de verschillen'

'Dierenmishandeling legaal: kuikens moeten over 5 jaar binnen 36 uur na de geboorte voedsel en water krijgen' (waanzinnig dat deze grove vorm van dierenmishandeling nog 5 jaar wordt gedoogd!!)

'CDA fractie Tweede Kamer op Malieveld bij boerenprotest: de intensieve veehouderij moet koste wat kost op peil blijven'

'Boerenprotest, meer dan 1.000 kilometer file en media die als lobbyisten voor de boeren werken'

'Bossen in Duitsland: nog maar 28% van de bomen is gezond, de rest is ten dode opgeschreven.....'

'Stikstofadvies Commissie Remkes onbehoorlijk en hypocriet'

'Stikstof, het woord dat niet in de Miljoenennota staat: verbazing alom'

'Stikstofbesluit moet doorgevoerd worden in de intensieve veehouderij'

'Aantal megastallen in 7 jaar tijd met 76% gestegen..... In Ommen wil men een megastal voor 14.000 biggen bouwen....'

'Schouten (minister 'Christen'Unie) onderneemt niets tegen stalbranden ofwel dierenmishandeling met een 'legitieme laag''

'Stalbranden: dit jaar al 173.500 dieren het slachtoffer, meer dan in heel 2018 - deel 2'

'Explosieve groei dier- en milieuonvriendelijke kalversector en geitenhouderij.... Laatste nieuws: bij brand kwamen 400 kalveren om het leven.....'

Krijg de opmaak niet op orde, mijn excuus. 

Laatste update op 1 mei 2023: was vergeten de tekst op taalfouten te controleren en verdwenen foto's opnieuw geplaatst, bovendien heeft Milieudefensie een extra foto geplaatst deze heb ik ook overgenomen, het gaat hier om de laatste foto in het artikel van Milieudefensie met de topgraaier van deze organisatie Donald Pols.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten