Geen evolutie en ecolutie zonder revolutie!

Albert Einstein:

Twee dingen zijn oneindig: het universum en de menselijke domheid. Maar van het universum ben ik niet zeker.

woensdag 28 augustus 2024

Reclame Code Commissie: een oplichtersbende met weinig of geen empathie voor het volk

 

(On the top right hand side of this page you can choose for a translation in the language of your choice in Google Translate)


Zoals op deze plek in het verleden al vaak gemeld >> de Reclame Code Commissie (RCC) is een waardeloos instituut, minstens zo slecht als de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)*, al moet gezegd dat mij niet alles bekend was over de RCC, zoals het feit dat het onderdeel van de commissie die over voedsel gaat, geen vertegenwoordiging heeft van burgers, ofwel de consumenten hebben daar niets te vertellen.... ha! ha! ha! ha! ha! Hoe is dat mogelijk, terwijl het gaat om de voedselveiligheid voor de burgers?? Je zou als leek juist verwachten dat de stem van de consument daar zwaarder zou wegen dan die van de andere partijen!!

In werkelijkheid zit het zo: er hebben vier partijen zitting in de RCC, te weten: reclamemakers, media, adverteerders (bestaande uit de leden van de [voedingsmiddelen-] industrie) en de consument, echter de rol die de vertegenwoordiging van de consument heeft is zeer beperkt, zoals zojuist al even aangegeven als het gaat om voedsel, waar de voedingsmiddelenindustrie dus zichzelf controleert.... Ook op het gebied van aanscherping van de regels aangaande de code bestaat er zwaar onrecht >> de consument mag daarover geen voorstellen indienen!! ha! ha! ha! ha! Wat een oplichtersbende!!

Je vraagt je werkelijk af hoe het mogelijk is dat er nog mensen zijn die de zaak van de consument willen behartigen..... 'Je zou bijna denken' dat die via omwegen worden betaald door de andere vertegenwoordigers in de RCC, immers waarom lees je nooit iets over die consumentenvertegenwoordigers in de media, als er weer eens een zaak is waar de consument aan het kortste eind trekt?? Je zou toch denken dat dit uitermate frustrerend is voor die vertegenwoordiger.... 

In 2021 heeft de Consumentenbond zich teruggetrokken uit de RCC uit onvrede met de Reclamecode Online Kansspelen (ROK) en andere laakbare zaken, zoals het niet optreden tegen reclames die gericht zijn op kinderen.... Ofwel de consumentenbond was en is al lange tijd ook flink gefrustreerd over de belachelijke regels ten aanzien van reclame voor 'voedsel' en snoep die is gericht op kinderen..... Carola Hageman, lid van de raad van toezicht bij de Consumentenbond en lid van de RCC, zou uit die bond zijn gestapt en is zitting blijven houden in de RCC, ondanks dat de consumentenbond zich terugtrok uit de RCC, ofwel de kans is levensgroot dat zij zich heeft bezondigd aan een vorm van corruptie.....

Het is zo zot dat de bewijslast voor ongeoorloofde reclames bij de klagers ligt, die moeten het signaleren, bewijslast verzamelen en een klacht indienen.... Ook de taak op de naleving van een oordeel, mocht een lid van de voedselindustrie een zaak verliezen, ligt bij de klagers, ofwel meestal bij Foodwatch en aanverwante organisaties..... Zo gebeurt het regelmatig dat kinderen al zijn geïndoctrineerd met reclames voor snoep en andere troep die slecht voor hen is, voordat zo'n reclame wordt teruggetrokken, of dat deze reclame zelfs wordt gehandhaafd nadat de producent is gemaand deze terug te trekken, daar het al te vaak gebeurt dat zo'n producent lak heeft aan de uitspraak die tegen diens reclame werd uitgesproken en er regelmatig toch niet wordt gehandhaafd.....

Als je ziet hoe lang de RCC al bestaat, intussen al 60 jaar, is het des te vreemder dat er nooit eerder een bericht is gepubliceerd waarin de consumentenvertegenwoordiger van de RCC zich pissig heeft geuit in de media en als reactie op de zoveelste frustrerende beslissing, uit deze waardeloze commissie is gestapt..... (althans ik heb dat bij mijn weten nooit gezien, behalve dan de stap van de Consumentenbond in 2021) Maar ja als je nagaat dat de consument eigenlijk amper wat heeft te vertellen is dat niet vreemd immers wie heeft er zin om als consument plaats te nemen in zo'n commissie, als je ziet dat de consument amper wat heeft te vertellen....

In de labels vind je ook de aanduidingen voor de vrijhandelsverdragen met de VS en Canada, te weten TTIP en CETA**, dit daar deze ook een groot gevaar zijn voor de volksgezondheid.

Het volgende bericht is van Foodwatch, hierin meer uitleg over de RCC. 


Er was eens...een reclamecode

Zomerserie: een voedselsprookje met een goede afloop?

Foodwatch Nederland | Juke Fluitsma <juke@foodwatch.nl> 


https://www.foodwatch.org/nl/onze-campagne-themas/onze-campagnes/misleiding-en-fraude?utm_source=email&utm_medium=nieuwsbrief&utm_campaign=misleiding-zomerserie-2024&utm_content=KeyVisual


Er was eens… Flipje uit Tiel, Van Nelles Piggelmee, Cora van Mora, het Blue Band-meisje en het Drostemannetje. Er was eens een wereld waar de Bokma altijd koud staat, melk de witte motor is en Paturain altijd fijn. Waar de zon altijd schijnt en de mensen tevreden zijn. Er was eens een wereld vol voedselreclames, maar leefden de mensen daar ook lang en gelukkig?

Met de enorme toename van de reclames in de tweede helft van de twintigste eeuw groeide ook de argwaan. Consumenten voelden zich steeds meer gemanipuleerd en eisten meer controle. In 1964 zag de Nederlandse Reclame Code daarom het licht om het vertrouwen van de consument te herstellen.

Lees meer over de geschiedenis van voedselreclames

Wet, waarheid, goede smaak en fatsoen

De Nederlandse Reclame Code (NRC) bestaat dit jaar 60 jaar. De code bestaat uit een algemeen deel en een aantal codes gericht op specifieke branches. Zo duiken wij vaak in de Reclamecode voor Voedingsmiddelen en de Kinder- en Jeugdreclamecode.


Maar meestal hoeven wij niet verder te kijken dan artikel 2 en artikel 8 van de NRC. Deze artikelen worden al veelvuldig overtreden: Art 2 zegt dat reclame in overeenstemming dient te zijn met de wet, de waarheid, de goede smaak en het fatsoen. Art 8 zegt dat reclame niet misleidend mag zijn. Misleidend is elke reclame die gepaard gaat met onjuiste informatie of voor de gemiddelde consument onduidelijk of dubbelzinnig is.

De RCC heeft het druk!

Door de Reclame Code voor Voedingsmiddelen, (RVV) is de voedingsindustrie ontsnapt aan wettelijke maatregelen, die de overheid toentertijd van plan was in te voeren. De vier deelnemende partijen zijn de reclamemakers, media, adverteerders en de consument. Zij vormen ook samen de Reclame Code Commissie (RCC) en waken zo over de naleving van deze regels. Echter, de consument heeft een veel minder zware stem dan de andere drie. Zo mag deze vertegenwoordiger geen voorstellen doen om de code te aan te scherpen. Dat mag alleen de industrie. En nog erger: in de Reclamecode voor voedingsmiddelen is de consumentenpijler helemaal niet vertegenwoordigd. De slager keurt dus zijn eigen vlees.

Momenteel wordt er jaarlijks alleen al meer dan 1,5 miljard euro aan voedselreclames besteed door de industrie, zo heeft onderzoeksbureau Panteia becijferd. Dit geld gaat grotendeels naar marketing voor ongezonde voedselproducten, maar daar doet RCC bar weinig aan. Wel moet de RCC zich buigen over de vele klachten die consumenten, bedrijven en organisaties indienen over vermeende overtredingen.

Help ons zaken aan te kaarten tegen misleidende reclame

Feestelijk feit?

De NRC bestaat dit jaar 60 jaar: een geschiedenis met een goede afloop? Helaas is er geen reden tot juichen. Want al zo lang als Foodwatch Nederland bestaat, en dat is dit jaar 15 jaar, hebben we talloze klachten moeten indienen en worden consumenten niet voldoende beschermd. Vorig jaar behandelde de RCC in totaal bijna 5.000 klachten!











Bijna 200 klachten in 15 jaar

Voor deze zomerserie hebben we onze geschiedenis met de RCC eens op een rijtje gezet. Wat bleek? We hebben in 15 jaar tijd bijna 200 klachten ingediend! Een feestje? Meer een koude kermis! 

Waar gingen onze klachten zoal over? We hebben talloze klachten ingediend tegen kindermarketing voor ongezonde voedingsmiddelen die vaak nog bekende kinderidolen op de verpakking hadden; tegen zogenaamde volkorenproducten die niet 100% volkoren bleken te zijn; tegen mierzoetje producten met ‘no added sugar’ op de voorkant van de verpakking; tegen voedings- en gezondheidsclaims op watertjes met aloë vera die je haar glanzender moeten maken, maar vooral laxerend werken. En, als klap op de vuurpijl, tegen de fastfoodreus McDonald’s, die beweerde dat zijn frietjes alleen uit aardappel en een snufje zout zouden bestaan, maar even de dinatriumdifosfaat en dextrose vergat te vermelden. De RCC gaf ons in bijna alle gevallen gelijk.

Lees ons uitgebreide artikel over deze zaken >>

Wij publiceerden een rapport over de RCC

Mythe, sage, sprookje

Hoewel we onvermoeibaar klachten blijven indienen en de RCC onze aantijgingen keer op keer serieus neemt, wordt het toch echt tijd om wakker te worden en te zorgen voor structurele oplossingen.


Dat zelfregulering zou werken, zoals de overheid maar blijft volhouden, is een mythe, een sage en een sprookje ineen. Dat lieten wij ook zien met ons rapport: 'Beteugel het reclamemonster'. Wat moet er dan wel gebeuren? Maak een einde aan de RCC, maak een wet tegen kindermarketing en bestraf misleiding! Zo leven we nog lang en gelukkig. The end!

Met vriendelijke groeten,

Juke Fluitsma, campaigner.


=======================================

*  De NVWA is een inspectieorgaan van de overheid dat allerlei misstanden wat betreft voeding, de walgelijke omgang met 'nuts-dieren' en andere misselijke zaken tegen zou moeten gaan. Echter in de praktijk doet de NVWA vaak pas iets als organisaties aan de bel trekken over een misstand en zelfs dat is geen garantie dat dit inspectie-orgaan daadwerkelijk optreedt.... Het is zelfs zo zot dat bij misstanden in slachthuizen bleek dat de dierenartsen van de NVWA hebben meegewerkt aan walgelijke mishandelingen van dieren..... Hier één van de resultaten bij het zoeken op het internet naar: 'dierenartsen van de NVWA': 

Judith van Denderen, senior inspcteur (dierenarts)

Judith van Denderen, senior inspecteur (dierenarts) · Rood- of witvlees · Van aanvoer tot keuring na de slacht · Afwisselend, leuk en uitdagend · Aanspreekpunt.

"Afwisselend, leuk en uitdagend werk??" (dat laatste wordt bedoeld; Ap) Je moet er niet aan denken, zeker als je ziet dat medewerkers in slachthuizen keer op keer worden betrapt op zelfs zware mishandeling van de arme dieren die worden aangevoerd!! Deze van Denderen wijst erop dat ze 'uiteraard' niet alles kan controleren in een slachthuis, 'daar alles zo snel gaat', zij zou er dan ook op aan moeten dringen dat elk hoekje en elke gang, kortom het hele slachthuis waardoor dieren moeten gaan voor hun veel te vroege dood (door moord), wordt bewaakt met camera's en dat deze van mijn part met AI op afstand kan worden gecontroleerd op misstanden. Een zaak waarvoor al vaak is gepleit maar die nog steeds niet volledig is doorgevoerd. Overigens over dat 'zo snel gaan' waar van Denderen over spreekt is ook nog het één en ander te zeggen: op hete dagen staan dieren vaak uren te wachten voor ze het slachthuis in worden getrapt dan wel met stroomstokken worden voortgedreven, uren in de hitte terwijl er geen water voor hen is en er regelmatig dieren zelfs zwaargewond in zo'n hellewagen staan daar ze tijdens het vervoer gewond zijn geraakt..... (de dieren horen daarnaast hun soortgenoten schreeuwen die in het slachthuis worden vermoord en ze ruiken het bloed van deze soortgenoten.....) Buiten dat is het bekend dat zoals gezegd dierenartsen van de NVWA in slachthuizen hebben meegewerkt aan grove mishandeling van dieren..... Voorts is de NVWA zwaar onderbezet, vooral als je ziet wat dit orgaan allemaal moet controleren..... Dit is dan ook met opzet zo georganiseerd door één van de kabinetten Balkenende, die een eind heeft gemaakt aan een flink aantal inspectieorganen en die heeft ondergebracht in de NVWA, echter de kers op de taart werd daar geplaatst door het kabinet Rutte 2 (VVD en PvdA) die in 2012 de meest belangrijke inspectie-organen had ondergebracht in de NVWA, dit met veel minder personeel..... ('nog een geweldige prestatie' op het conto van opperhufter Mark Rutte....) Bovendien zou de NVWA ongezond voedsel van de markt moeten weren, echter ook daarvan is geen sprake.... Neem fruit of groente van buiten de EU, die kunnen letterlijk propvol met gif zitten dat hier is verboden of nog niet is toegestaan..... Maar zelf groente en fruit van binnen de EU kunnen grote hoeveelheden kankerverwekkend landbouwgif bevatten, zo heeft de Europese Commissie onder leiding van de ondemocratische aangestelde topgraaier von der Leyen besloten dat glyfosaat nog 10 jaar mag worden gebruikt door de professionele markt..... Dit gif is niet alleen kankerverwekkend maar ook hormoon verstorend...... (glyfosaat is onderdeel van Roundup, geïntroduceerd begin 70er jaren van de vorige eeuw en oh toeval: sinds die tijd is twee derde van de wereldwijd bekende insectenpopulatie uitgestorven....) Onbegrijpelijk dan ook dat GroenLinks en de PvdA hebben gestemd voor het aanblijven van von der Leyen..... De NVWA is als al even aangehaald een orgaan dat moet toezien op zaken betreffende voedselveiligheid, dus eigenlijk nog een stap voordat er reclame gemaakt wordt voor bepaalde producten, je snapt het al >> ook daarin is en blijft de NVWA veelal nalatig....

 

-------------------------------------------------------

** CETA en TTIP zijn vrijhandelsverdragen de eerste met Canada en de tweede met de VS, de eerste zou intussen in werking zijn getreden en voor de tweede wordt nog steeds door de EU gelobbyd in Washington (intussen tegen een bedrag dat tientallen miljoenen euro's aan onder andere ons belastinggeld groot moet zijn)..... Deze verdragen zijn in het belang van de grote bedrijven en kunnen landelijke wetgeving ondergraven als die in het nadeel zijn van bijvoorbeeld een bedrijf uit de VS of Canada.... Eén en ander wordt besloten in geheime rechtbanken waar deze bedrijven anoniem landen kunnen aanklagen...... (anoniem: zodat de consument zo'n bedrijf niet kan boycotten!!) Deze rechtbanken worden aangeduid als >> Investor–state dispute settlement >> ISDS (Investeerder-staatarbitrage). Als ik me niet vergis is het terugdraaien door hare kwaadaardigheid von der Leyen van een verbod op volledig onnodige dierproeven voor cosmetica een gevolg van het CETA-verdrag (VS bedrijven kunnen met 'een brievenbus' in Canada bijvoorbeeld de Nederlandse staat voor zo'n rechtbank dagen). De volledig mislukte PvdA 'hippie' Ploumen heeft als minister in Rutte 2 een paar jaar lang keihard gelogen dat ISDS geen gevolgen zou hebben voor de voedselveiligheid..... Zie verder onder andere:

'CETA NEE: politici waaronder de minister liegen je voor' (12 februari 2020) Alle foto's en afbeeldingen in dat bericht zijn gecensureerd....

'Teeven: 'tekenen van het TTIP zal winnaars en verliezers opleveren.........' ha! ha! ha! Ja, zo kan je 't ook stellen!!' (17 april 2016) (en zie de links in dat bericht!! Teeven, de levend geworden gehaktbal van de VVD, een zogenaamde crimefighter, wat allesbehalve bleek uit zijn handelen en dat van zijn baas >> VVD opperhufter Opstelten.... (en zie de links in dat bericht!!)

Voor nog veel meer berichten over TTIP of CETA klik op het desbetreffende label, direct onder dit bericht.


-------------------------------------------------------

Voorts zie: 'LTO Nederland belazert de kluit: ploeg oranje gespoten weilanden om zodat er geen discussie komt over het kankerverwekkende glyfosaat' (1 mei 2023) En zie de berichten onder de links in die post!!

'Snoepfabrikanten belazeren de boel met hun 'Nationale Week van Snoep Goed' (31 januari 2022)

'Coca-Cola 'op de open en groene tour' ofwel oplichting van klanten 5.0 met medewerking van o.a. de Efteling' (13 augustus 2020)

 

 

'Supermarkten akkoord met leeftijdsgrens voor energiedrank, Rutte 3 (en nu 4) doodstil terwijl de gevolgen desastreus zijn.......'

'Misdadige en corrupte bedrijfssponsoring van EU politici moet stoppen' (!!!!) Zo laat het EU bestuur de oren hangen naar bedrijven die hun producten afladen met suiker of de al helemaal kankerverwekkende zoetstoffen..... De suikermaffia (geholpen door CDA, VVD, D66, ChristenUnie en SGP) heeft meer dan 10 jaar lang het toestaan van stevia in levensmiddelen weten te voorkomen, de zogenaamde EU-politici van die partijen werden omgekocht door de lobby van de suikerbaronnen, terwijl stevia totaal geen gezondheidsproblemen veroorzaakt en zelfs helpt om diabetes te stoppen in verdere ontwikkeling en die ziekte zelfs kan voorkomen; overigens als je er te veel van gebruikt in voedsel of frisdrank is het simpelweg niet meer te eten of te drinken.... (verder geen obesitas en tandbederf door stevia)

'Paul Blokhuis (staatssecretaris 'Volksgezondheid' ChristenUnie) acht een suikertaks niet wenselijk en ach dat daar doden door vallen: so what?' 
(!!!!) 

 
'Tabaksprijs verhoging tot € 47,00 in 2040: zieke rokers worden gestraft door ChristenUnie staatssecretaris van Ooijen' (3 juni 2022) Verslaving is een ziekte waardoor velen niet kunnen stoppen met roken, niet in de laatste plaats vanwege armoede en financiële problemen, evenals zwaar verdriet..... Deze zaken zijn geen stimulans om te stoppen met roken, ofwel deze mensen worden gestraft door hun eigen overheid >> héél christelijk..... Nu (het is intussen 28 augustus 2024) is bekend geworden dat er veel meer doden vallen door luchtvervuiling dan door roken!!) (zie: 'FN>4U: Luchtvervuiling eist meer dodelijke slachtoffers dan roken' (23 augustus 2024)) Echter reken maar niet dat men bijvoorbeeld benzine en diesel in verhouding net zo duur zal maken als tabak..... Zo worden we dag in dag uit bedonderd door de overheid!!!!

'Paul Blokhuis (CU Tweede Kamer) wil alweer gezond voedsel in schoolkantines....... Aáyáyáááy!

'Paulus Blokhuis (staatssecretaris 'Christen'Unie) gaat 'de strijd' aan met overgewicht...... Zandzakken voor de deur!!!'

'Wie regeert er echt in Nederland? Coca-Cola en Unilever zijn zeker van de partij'

'Marc Jansen vindt de subsidie van de Postcode Loterij voor Wakker Dier schandalig

'Voedselveiligheid en broodje aap verhalen.......'

'Martijn Katan (hoogleraar VU) verklaart suiker veilig....... AUW!!!' De grootste sukkels kunnen tegenwoordig hoogleraar worden..... Zie wat betreft deze enorme oplichter ook:

'Katan verbaasd over effect van minder suiker',

'Gevaarlijke doses suiker gevonden in warme dranken...... Starbucks heeft de 'hoofdprijs....'' Je lekker duur laten vergiftigen, 'heerlijk!!'

'Edith Schippers eindelijk overtuigd dat suiker, zout en (fout) vet een gevaar vormen voor de volksgezondheid......... Hoewel??

'Dijksma weigert een minimumprijs voor vlees in te voeren, zelfs al komt dit de voedselveiligheid ten goede......' (4 april 2014) Dijksma, het uitermate vervelende domme dikkerdje van de PvdA, destijds staatssecretaris Economische Zaken, waar deze enorme nitwit en lobbyist van foute boeren, jagers en ander tuig, zich vooral bezighield met landbouw, natuur en voedselkwaliteit..... ha! ha! ha! ha! Vooral dat laatste was in het bericht onder de link 'goed te merken.....' (maar niet heus!!)


-------------------------------------------------------

Let op!! De ruimte om reacties weer te geven werkt niet altijd. Als je commentaar hebt en het lukt niet op de normale manier, doe dit dan via het mailadres trippleu@gmail.com, ik zal deze dan opnemen onderaan in het bewuste artikel, althans als je geen geweld predikt, voorts plaats ik jouw reactie ook al staat deze diametraal tegenover dat bericht. Alvast mijn dank voor jouw eventuele reactie, Willem.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten