Vandaag werd bekend gemaakt, dat er 200 ton 'Zweedse' zalm, vergiftigd met dioxine op de Europese markt is verkocht, een partij daarvan is aan Nederland verkocht. Er ligt een EU verbod op de verkoop van die zalm, die wel verkocht mag worden in Zweden, Finland en Letland, mits de zalm daar wordt geleverd met een etiket waarop een waarschuwing voor de gezondheidsrisico's staat. Datzelfde geldt voor haring uit de Oostzee. Een vreemde zaak, dat men in die landen het uiterst kankerverwekkende dioxine in voedsel mag verkopen.
In februari 2012, is de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) gewaarschuwd door hun collega's uit Zweden, voor een partij met dioxine vergiftigde zalm*. Dat was volgens een woordvoerder van de NVWA een eenmalig gebeuren, en vormde de partij geen gevaar voor de volksgezondheid. De NVWA woordvoerder wil niet zeggen aan welk Nederlands bedrijf, deze zalm is verkocht (?!!), de NVWA is er in eerste instantie voor het bedrijfsleven, niet voor de consument, zoals ook nu weer blijkt. Zo 'eenmalig' was dit dus niet, gezien de bekendmaking die vandaag werd gedaan en de vraag is, hoe vaak dit intussen is gebeurd, zonder dat daar enige ruchtbaarheid aan werd gegeven (zo van: "ach het gaat maar om een partij van 2.000 kilo.......").
Dioxine is zoals gezegd een levensgevaarlijke, kankerverwekkende stof, die amper afbreekt na inname en in het lichaam achterblijft. Een woordvoerder van de NVWA, die zegt dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid, is op z'n zachtst gezegd bezig met volksverlakkerij.....
Ook nu stelt de NVWA, dat deze zalm gewoon verkocht mag worden in de genoemde Scandinavische landen en de hoeveelheden dioxine geen gevaar opleveren voor de volksgezondheid......
Weet u nog? Tijdens het 'paardenvlees schandaal' werd er om de haverklap gemeld, dat dit geen gevaar vormde voor de volksgezondheid, alsof bij de NVWA, een orgaan dat stelt, dat dioxine geen gevaar voor de volksgezondheid is, de voedselveiligheid in goede handen is...... ha! ha! ha! ha! ha!
Zoals ik hier al eerder berichtte, is de controle op veel zaken in Nederland zwaar onder de maat, de inspectiediensten zijn tot een levensgevaarlijk minimum terug bezuinigd, het wachten is dan ook op een nationale ramp, zoals die lokaal al werd vertoond met de ramp bij Chemie-Pack en bij de Q-koorts....
Wilt u echt zoveel mogelijk risico uitbannen? Eet dan geen vis, vlees of eieren, u kan zonder heel goed overleven en zoals het zich steeds vaker laat aanzien kan dat zelfs veel beter zonder het eten van deze producten. Producten waarbij, als deze vergiftigd zijn, of op andere manier een gevaar voor de volksgezondheid vormen, de NVWA telkens weer 'achter het net vist....'
De NVWA? Een overheidsorgaan, waar de economie op nummer 1 staat en de volksgezondheid niet eens de derde plaats haalt!!!
*Ik vraag me af, of de NVWA zelfstandig had ontdekt, dat er met dioxine vergiftigde zalm op de Nederlandse markt werd verkocht, de vraag stellen is 'm beantwoorden, vrees ik......