Geen evolutie en ecolutie zonder revolutie!

Albert Einstein:

Twee dingen zijn oneindig: het universum en de menselijke domheid. Maar van het universum ben ik niet zeker.

zondag 21 november 2010

De levensverwachting van de 'lagere sociale' klasse

Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) maakte afgelopen vrijdag het oude nieuws bekend, dat mensen in de lagere sociale klasse 6 tot 7 jaar korter leven dan mensen in een hogere sociale klasse.

Voorts worden de laatste 25 levensjaren in een slechte gezondheid doorgebracht. Alle clichés worden weer eens tevoorschijn gehaald, zoals te weinig beweging, slechte eetgewoontes en het roken.

Terecht zegt de woordvoerder dat de overheid een taak laat liggen door te weinig sport op de scholen en het naar de randen van de stad of zelfs buiten de stad verplaatsen van sportterreinen.

Waar je de woordvoerder van de NHG niet over hoort is de woonsituatie van velen uit de lagere sociale klasse, veelal in de meest vervuilde wijken, wat betreft de lucht in de stad waar zij wonen (daar vindt je dan ook de meeste kinderen met luchtwegaandoeningen).

De sociale- en geweldsproblemen in die wijken (ook dat kan een grote ziekmakende factor zijn). De uitzichtloze situatie waar velen van deze klasse zich in bevinden: slecht betaalde banen of een lage uitkering wegens arbeidsongeschiktheid, werkloosheid of bijstand. Dat laatste leidt vaak tot ernstige financiële problemen en ook dat doet de naast de 'huiselijke vrede', de gezondheid geen goed, vandaar dat huiselijk geweld gemiddeld meert voorkomt in die wijken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten