Geen evolutie en ecolutie zonder revolutie!

Albert Einstein:

Twee dingen zijn oneindig: het universum en de menselijke domheid. Maar van het universum ben ik niet zeker.

zaterdag 25 april 2020

Kalverhouderij vraagt om overheidssteun en importeert tegelijkertijd 16.800 kalfjes per week uit Ierland

Een staaltje brutaliteit waarvan je werkelijk schijtziek wordt: de Nederlandse kalverensector vroeg nog onlangs om overheidssteun daar men met 'een stuwmeer aan kalfjes' blijft zitten doordat de horeca gesloten is vanwege het Coronavirus...* Tegelijkertijd importeert deze zieke sector nog steeds wekelijks een groot aantal kalveren, waaraan er binnenkort 3.600 worden toegevoegd en er wekelijks 16.800 piepjonge kalfjes uit Ierland zullen worden geïmporteerd (kalfjes die minstens een maand of 5 bij hun moeder zouden moeten blijven).... Deze arme dieren moeten een lange reis ondergaan, waar het meestal ontbreekt aan water en waarbij regelmatig een aantal van deze babydieren om het leven komen......


Frederieke Schouten van Dier&Recht bracht het bericht over de import van deze kalfjes, waarbij ze nog op het feit wijst dat er vorig jaar 200.000 van deze kalfjes werden geïmporteerd uit Ierland, ofwel dat aantal is dit jaar al overschreden, ondanks de Coronacrisis...... (nu nog 13.200 per week, daarmee komt het aantal in de eerste 4 maanden van dit jaar al boven de 200.000 kalveren die in heel 2019 werden getransporteerd naar Nederland en dat op een hellereis van ruim 50 uur....)

Kalvervloeren 
De transporten met deze dieren gebeuren ook nog eens middels ettelijke diermishandelingen en zoals gezegd gebrek aan water (zie de hieronder opgenomen tekst van Dier&Recht)........ Daarnaast komen deze klafjes hier op veelal betonnen vloeren in de drek te staan, dan wel op roosters, daarvoor is Dier&Recht een zaak tegen de staat begonnen.....



Beste bezoeker laten we hopen dat de Coronacrisis mensen aan het denken zet en ze inzien dat vlees en zuivel gebruik, in feite niet tot het dieet van de mens behoren, sterker nog: ze kunnen de gezondheid van de mens ernstig schaden....... Echter het belangrijkst is wel het vreselijke dierenleed veroorzaakt door deze smerige en psychopathische doodsindustrie.......  

Aan de tekst van Dier&Recht is een petitie verbonden, een petitie voor kalverrechten, lees en teken deze ajb en geeft het door!


Ierse kalverexport gaat ondanks corona en misstanden door

 
Te midden van de coronacrisis blijft de export van tienduizenden vleeskalveren uit Ierland onverminderd doorgaan. Vorig jaar moesten ongeveer 200.000 piepjonge Ierse kalfjes de lange, zware reis naar het Europese vasteland afleggen. Dit jaar wordt de export nog verder verhoogd, naar 16.800 kalveren per wéék! Dat terwijl dierenwelzijnsregels nog steeds massaal worden overtreden, zo bleek eind maart uit onderzoek van Eyes on Animals, L214 en Ethical Farming Ireland. 

Misstanden tijdens transporten

De transporten uit Ierland zijn berucht. In 2018 constateerde dierenwelzijnsorganisatie Eyes on Animals vele misstanden. Kalveren waren veel te lang onderweg, kregen onvoldoende rustmomenten en beschikten niet over (voldoende) drinkwater. In 2019 brachten zij opnieuw ernstig kalverleed aan het licht. Weer ontbrak drinkwater tijdens de ellenlange transporten. Nog schokkender waren de mishandelingen op de rustplaats in Cherbourg, Frankrijk. De kalfjes werden geschopt, aan de oren voortgesleept en geslagen met stokken.  

In maart voerde Eyes on Animals opnieuw inspecties uit bij Ierse kalverentransporten onderweg naar Nederland. Wederom werden kalveren op de rustplaats in Cherbourg geschopt en met stokken geslagen. Een kalf dat niet meer kon lopen, werd aan de poten over de grond gesleept. Ook werden de wettelijke transporttijden weer ruimschoots overschreden. 

Nog meer kalveren

Terwijl steeds meer landen de grenzen sluiten en ons wordt opgedragen sociaal contact te vermijden, gaat de export van kalveren onverminderd door. Kalveren die bestemd zijn voor de Nederlandse kalverhouderij reizen daarvoor vanuit Ierland, door Frankrijk en België. De dieren zijn ruim 50 uur onderweg. Dit veroorzaakt niet alleen veel dierenleed maar ook een groot – en onnodig – risico op verspreiding van het coronavirus! 

Toch gaat de export van de jonge kalveren onverstoord door. Sterker nog, kortgeleden werd bekend dat Ierland 3.600 extra dieren per wéék gaat exporteren. Dit betekent dat er wekelijks maar liefst 16.800 kalveren op transport gaan naar Cherbourg! 

Export in strijd met Europese Transportverordening

Eerder dit jaar stuurde Eyes on Animals samen met Compassion in World Farming en Ethical Farming Ireland een brief naar de Ierse landbouwminister Michael Creed. In deze brief wezen zij erop dat de export van niet-gespeende kalveren in strijd is met de Europese regels voor de bescherming van dieren tijdens transport. 

De kalveren zijn in werkelijkheid veel langer onderweg dan op papier. De reistijd omvat namelijk niet alleen de overgang met de veerboot naar Frankrijk, maar ook de tijd die het kost om de kalveren op de vrachtwagen te laden, de rit naar de haven en het wachten tot de veerboot vertrekt. Hierdoor krijgen de kalveren veel te lang geen voeding (melk) terwijl dit voor zulke jongen dieren van levensbelang is! De kalveren op transport zijn tussen de 17 en 35 dagen oud.

Stop het gesleep met kalfjes

Nederland speelt een onmiskenbaar grote rol in dit Ierse kalverleed. Van de 200.000 Ierse kalveren die vorig jaar werden geëxporteerd, gingen bijna 80.000 kalveren naar Nederland om hier in 6 tot 8 maanden te worden vetgemest en geslacht. Dier&Recht startte vorig jaar een campagne tegen het gesleep met honderdduizenden kalveren. In een brandbrief aan minister Schouten eisen we onder meer een stop op de langeafstandstransporten, zoals het transport uit Ierland. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten