Geen evolutie en ecolutie zonder revolutie!

Albert Einstein:

Twee dingen zijn oneindig: het universum en de menselijke domheid. Maar van het universum ben ik niet zeker.

maandag 6 april 2020

Coronacrisis: zware dierenmishandeling 'tijdelijk' gelegaliseerd en praktisch geen controle op voedselveiligheid door lobby voedselindustrie

Oké, de kop verbaasde me totaal niet, maar het is uiteraard schandalig dat men zware dierenmishandeling en de controle op voedsel maar laat zitten vanwege het Coronavirus. Dat virus was dan ook het signaal voor de voedselindustrie en haar gigantische lobby om te eisen dat men stopt met het controleren van voedsel, althans om deze controles fiks terug te schalen..... 

Zoals is te verwachten van het waardeloze kabinet Rutte 3 wordt aan die eisen voldaan en wordt zware dierenmishandeling door de vingers gezien........ De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) was al een waardeloos instituut dat amper werkt en regelmatig de kant van voedselproducenten als boeren en multinationals als Unilever heeft gekozen, maar het kan dus nog veel schunniger...... 

De NVWA is ook gestopt met de controle op de Mobiele Dodings Unit (MDU), die dieren die te zwak zijn om naar het slachthuis te worden vervoerd, op het bedrijf slachten..... Terwijl de NVWA meermaals heeft geconcludeerd dat deze MDU's hun werk slecht uitvoeren, zo slecht dat bedwelmde dieren tijdens het slachten ontwaken..... Hoe erg kan je een levend wezen martelen en dan nog durven wegkijken ook....????  

Schande!!


Onder het volgende schrijven van foodwatch (tevens de vraag om geldelijke steun) een petitie van het Care2 team, met precies dezelfde klacht: de EPA (zeg maar de NVWA van de VS) doet geen controles meer, zelfs niet of het klopt wat voedselfabrikanten op de etiketten van hun producten zeggen....... Maar het gaat daar nog verder beste bezoeker: De EPA heeft zelfs aangekondigd dat de grote voedsel gifmengers geen strobreed in de weg zal worden gelegd tijdens de Coronacrisis..... Nog erger: de EPA zal grote vervuilers niet houden aan de regels voor het vervuilen van lucht, water en grond, zolang deze crisis aanhoudt...... 

Uiteraard is het juist van belang dat levensmiddelen als groenten e.d. plus het milieu zo veilig mogelijk zijn in tijden van een pandemie als COVID-19, immers verzwakte (chronische patiënten, waaronder mensen van alle leeftijden) en/of oude mensen moeten juist zo gezond mogelijk kunnen leven om te voorkomen dat ze het Cornonavirus oplopen..... (dit geldt uiteraard ook voor Nederland en de bevolking van elk ander land op onze kleine planeet)

Nogmaals blijkt uit beide onderstaande artikelen dat de volksgezondheid een heel eind na het geldverdienen komt, ofwel geld verdienen is nog steeds belangrijker dan de gezondheid van het volk........

Uiteraard kunnen we de petitie voor de VS niet tekenen, wel kan je foodwatch steunen met een (ook kleine) gift. 

Coronacrisis: de voedingsindustrie profiteert

Laat industrielobby geen misbruik maken van de pandemie!




Maak ons werk mogelijk!






Word donateur



Nu haast alle aandacht naar corona gaat, zien we helaas dat de voedingsindustrie van deze crisis profiteert om te lobbyen tegen strengere maatregelen. Voedselveiligheidsautoriteiten gaan hierbij ook nog eens minder controleren en handhaven.  
 
De ernstige coronacrisis mag niet leiden tot beperkingen in de bescherming van jouw gezondheid! Het is de taak van ons als voedselwaakhond om waakzaam te zijn en te blijven strijden voor consumentenrechten.

Steun deze strijd en word juist nu donateur van foodwatch!

Het nieuwe coronavirus krijgt terecht hoge prioriteit. Deze pandemie treft iedereen en vraagt veel van ons. Wat ons echter veel zorgen baart, is dat deze crisis ook politiek wordt misbruikt om allerlei zaken te rechtvaardigen. Zo slaagde de boerenlobbyorganisatie in Duitsland erin de reeds lang verplichte wet tegen giftig nitraat in het grondwater uit te stellen. Nitraat kan via het grondwater ook in ons drinkwater terecht komen, wat schadelijk is voor de gezondheid van jonge en verzwakte mensen.

Onze collega’s van foodwatch Frankrijk vertellen ons dat de voedselautoriteiten de naleving van bepaalde etiketteringsvoorschriften niet meer handhaven - vanwege corona. En ook in Nederland komen er minder controles op dierenwelzijn en gevaarlijke residuen in ons eten, zoals pesticiden en verboden stoffen. Moeten we ons naast corona, nu ook nog extra zorgen maken over ons voedsel?


Juist nu moet de voedselveiligheid gewaarborgd zijn. Help mee!

In Nederland gaat er ook een hoop mis. We horen deze week dat belangrijke maatregelen ter bescherming van het klimaat worden uitgesteld - zogenaamd vanwege corona. Wat ons nog meer zorgen baart, is het besluit van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, de NVWA, die vanwege de coronacrisis stopt met een deel van de keuringen. Dit blijkt uit berichtgeving van de NVWA en antwoorden op Kamervragen door de Minister van Landbouw.

De NVWA schort de keuringen op voor de Mobiele Dodings Unit (MDU). Zo’n MDU moet ervoor zorgen dat veehouders minder snel geneigd zijn om niet-transportwaardige runderen (omdat ze ziek zijn) toch op transport naar het slachthuis te zetten. Via de MDU worden deze dieren al op het bedrijf bedwelmd en gedood. De NVWA zelf detecteerde al serieuze risico’s voor het dierenwelzijn bij MDU’s: de kans op onjuiste bedwelming en ‘verbloeden’ is groter, waardoor de dieren onder het slachten weer bij bewustzijn komen. Ook de gezondheid van de dieren en voedselveiligheid zouden er onder kunnen lijden. Geen keuringen, kan afschuwelijke gevolgen hebben, voor mens en dier.

Ook dieren dreigen de dupe te worden. Steun je ons?


Ook zal de verplichte monstername van stoffen en residuen in dieren en dierlijke producten, in het kader van het Nationaal Plan Residuen, worden gehalveerd. Dit nationaal plan moet ervoor zorgen dat er meer risicogericht wordt opgetreden tegen residuen die gevaarlijk zijn voor de voedselveiligheid, zoals steroïden en andere verboden stoffen, milieucontaminanten en pesticiden.

De NVWA zal ook geen fysieke bezoeken en controles meer uitvoeren bij schapenbedrijven in verband met hun ‘scrapie-status’. Scrapie is een besmettelijke aandoening bij het zenuwstelsel van schapen en geiten, die na ziekte met trillingen, schrikgedrag en vermagering eindigt in de dood


Juist nu hebben wij jouw hulp hard nodig!


Wij vrezen dat industrielobbyisten erop rekenen dat de regelgeving en controles van de overheid zelfs permanent kunnen worden versoepeld. We hebben vaker gezien dat regels terugdraaien makkelijk gaat. Maar ze weer herstellen is een stuk moeizamer of soms helemaal niet meer mogelijk. Juist in tijden van crisis zijn niet alleen een goed draaiende voedingsindustrie, maar ook effectieve voedselcontroles noodzakelijk!

We moeten voorkomen dat we, naast corona, ook nog te kampen krijgen met door voedsel veroorzaakte gezondheidsrisico's. We willen natuurlijk geen overbodige bureaucratie, maar een actieve bescherming van de consument en de volksgezondheid is absoluut noodzakelijk!


Foodwatch zal keihard vechten om ervoor te zorgen dat er geen belangrijke beschermingsnormen worden afgezwakt en dat corona niet wordt gebruikt als voorwendsel om de lobbybelangen door te drukken. Hiervoor hebben wij jouw hulp hard nodig, juist nu!

Want één ding is zeker: industriële lobbyisten zullen hun eigenbelang altijd vooropstellen, nu de wereld zich zorgen maakt over de coronacrisis. Juist nu zullen zij proberen gebruik te maken van het feit dat bijna alle publieke aandacht gericht is op de pandemie. Daarom moeten we waakzaam blijven, maar dat kunnen we niet alleen. Steun ons en word juist nu structurele donateur van foodwatch!

Met vriendelijke groet,

Nicole van Gemert,
Directeur

P.S. Wij nemen geen giften aan van de voedingsindustrie of de overheid en zijn dus volledig afhankelijk van donateurs. Vooral met structurele donaties zijn wij erg geholpen. Door ons te steunen met bijvoorbeeld 5 euro per maand draag je bij aan deze langlopende campagnes! Maak onze campagnes mogelijk en word donateur!
===================================


The EPA is using COVID-19 as an excuse to stop policing massive polluters. Tell them to keep limits on air and water pollution!

Kelsey B., Care2 Action Alerts <actionalerts@care2.com>


It should be obvious: protecting people from one health risk should not come at the expense of another huge health risk. Yet, that is exactly the argument that the US Environmental Protection Agency (EPA) is currently making. They've announced they will essentially allow massive polluters to do their worst all through this pandemic, with no repercussions. Sign now to demand the EPA does its job and continues to police air and water pollution violations!

The rules that will be relaxed (retroactively to March 13th, 2020) are the same ones that are intended to keep big manufacturers from polluting the air and water to levels that cause dire human and environmental destruction. Without these rules, manufacturers have no reason to limit their emissions or stop dumping toxic waste into our drinking water. That should scare us all. Please sign on to demand the EPA does not walk back their air and water pollution policing during this pandemic.

Thank you,

Kelsey B.
The Care2 Petitions Team

P.S. We need our agencies working to protect us, not protect the bottom line of evil polluters. Sign on to demand the EPA keeps policing massive polluters during the pandemic.
=============================================
Zie ook:
'Coronavirus: we worden behandeld als een kind met een tere ziel dat niet te veel mag weten'

'Coronavirus: Buma Cultuur wil alleen Nederlandse artiesten op de radiostations
 
'Coronavirus: massagraven in New York City'

'Intensive care afdelingen zijn mede verantwoordelijk voor verspreiding van het Coronavirus'

'Coronavirus-boete € 399,---..... Da's lief......'

'Privacy en vrijheid van meningsuiting slachtoffer van het Coronavirus: neem de verplichte volg-app'

'Cornonavirus 'taskforce' heeft laten weten dat 80 plussers opname op een IC afdeling kunnen vergeten ('da's lief')'

'Texas mag abortus verbieden tijdens de Coronacrisis.........'

'Trump vraagt om absolute macht tijdens de Coronacrisis

'Avaaz belazert de kluit en daarvoor worden Antonio Guterres (VN baas) en het Coronavirus misbruikt

'Coronacrisis: de grootste internationale oefening ooit van politie, geheime diensten en de landstrijdkrachten

'Politie schiet 13 jarige jongen dood bij handhaven avondklok i.v.m. Coronavirus'

'Viktor Orbán misbruikt Coronacrisis om het Hongaarse parlement en daarmee de democratie buitenspel te zetten'

'Coronavirus: VS sancties tegen andere landen zijn zeker nu met de Coronacrisis sadistisch en barbaars

'NAVO uitgaven gaan ten koste van de gezondheidszorg, één van de redenen dat het Coronavirus zo hard kan toeslaan

'Ton Wilthagen (universiteit Tilburg) wil dat de verkiezingen voor de Tweede Kamer worden uitgesteld' (en zie de links in dat bericht, anders dan de hier getoonde)

'Nederland zou deel moeten uitmaken van de landen die tekenen voor een wereldwijde wapenstilstand'

'Coronavirus verspreiding door ziekenhuisverpleegkundigen en de onmogelijkheid voor velen in de VS om te stemmen vanwege het virus

'Brekend Coronanieuws: eerste Nederlandse Coronapatiënten naar Duitsland'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten