Geen evolutie en ecolutie zonder revolutie!

Albert Einstein:

Twee dingen zijn oneindig: het universum en de menselijke domheid. Maar van het universum ben ik niet zeker.

zaterdag 2 mei 2020

Supermarkten en de rest van de voedselindustrie zijn verworden tot een supermacht

Foodwatch heeft een artikel geschreven over de machten in de voedselindustrie, niet nodig daar zelf nog veel over te zeggen, een duidelijk betoog en tevens een vraag om donaties, daar foodwatch een onafhankelijke groepering is. Een organisatie die geheel afhankelijk is van giften, dus geen subsidies van overheid of bedrijfsleven die de inzet van deze organisatie zouden kunnen beïnvloeden, zoals je maar al te vaak ziet bij organisaties en ngo's die mede afhankelijk zijn van dat soort subsidies.

Jammer dat foodwatch is vergeten om bedrijven als Bayer te noemen (Bayer dat Monsanto overnam), de grote gifmengers die verantwoordelijk zijn voor een ongelofelijk aantal dodelijke kankers...... Deze gifmengers beheren ook het grootste deel van de groentezaden en hebben met hun genetisch gemanipuleerde zaden een ongelofelijke macht, immers ze bepalen voor een groot deel van de wereld wat men op tafel krijgt...... Dit soort bedrijven hebben zelfs geprobeerd om een aantal groenten te patenteren, zodat iedereen 'schatplichtig' is die werkt met groenten als broccoli...... 

Groente op tafel met gif en al: immers gentech gemanipuleerde zaden zijn resistent tegen bijvoorbeeld glyfosaat, het werkzame gif in Roundup (van Monsanto), de land- en tuinbouwarbeiders die dit gif moeten spuiten zijn als eerste de 'kankerklos', maar daarna is de consument aan de beurt, immers het bespuiten van groenten met Roundup is ongevaarlijk voor de plant, maar maakt daarna wel degelijk deel uit van die plant, ook als je die eet...... 

Over Roundup gesproken: Bas Eickhout, de valse grofgraaiende GroenLinks profeet, stemde in het EU parlement voor een langer toestaan van Roundup voor de professionele land- en tuinbouw...... Pas onlangs begreep ik dat er nog volop Roundup wordt verkocht aan particulieren, terwijl dit al een paar jaar terug door de EU werd verboden..... ('Googel' maar op Roundup en de schellen vallen je van de ogen en ja dom dat ik dit niet eerder heb gecontroleerd.....)  

Lees ajb het artikel van foodwach en geeft het door, tijd dat we een eind maken aan machtsmonopolies op het gebied van voedselvoorziening, waarbij de gezondheid van de klant ofwel de consument bijzaak is en de opbrengsten voor het bedrijf en de aandeelhouders leidend zijn! 

Oh ja, kan je wat geld missen, denk er dan over dit te doneren aan foodwatch.

Supermarkten of supermachten?

De zorgelijke marktmacht van voedselconcerns

Zoals je ook in onze eerdere nieuwsbrieven leest, zetten we onze strijd voor eerlijk, veilig en gezond voedsel voort. Samen met jou! Vandaag praten we je bij over de grote marktmacht van voedselconcerns, die zowel het aanbod, de wetenschap en de politiek sterk kan beïnvloeden.

De grote en nog altijd groeiende marktmacht van grote voedselconcerns is iets dat ons enorme zorgen baart. Neem het supermarktlandschap in Nederland. De vier bekendste grootgrutters; Albert Heijn, Jumbo, Lidl en Plus hebben samen haast driekwart (73,1%) van de hele markt in handen. 

Niet alleen supermarkten hebben een groeiende marktmacht. Ook de productie is grotendeels in handen van enkele voedingsgiganten. De concentratie van macht onder voedingsbedrijven houdt niet op bij de grens van de EU. Zo controleren slechts drie bedrijven - Unilever, de Indiase Tata Group en Associated British Foods - ongeveer 80% van de wereldwijde theehandel. Een ander voorbeeld: 60% van alle babyvoeding wereldwijd wordt geproduceerd door slechts vier fabrikanten. In West-Europa is hun aandeel van de taart 74%, en in Australië maar liefst 92%. 

De voedselreuzen doen er ook alles aan om hun macht via omzet en winsten te verhogen. Een schrijnend voorbeeld is dat van de grote blauwe, 30 meter lange Nestlé-boot, die zeven jaar lang als een drijvende supermarkt over de Amazone-rivier op en neer heeft gevaren. Het beoogde doel was om “het genot” van de Nestlé-repen naar de armste mensen in het Amazonegebied te brengen.


Marktmacht is slecht voor onze gezondheid

Macht op de markt betekent ook macht over wat op ons bord belandt. In de praktijk komt dit er op neer dat we overstelpt worden met sterk bewerkte producten. Voor bedrijven is de productie van bewerkt voedsel winstgevend: de hoge gehaltes aan suiker, vet en zout zijn verslavend. De grondstoffen zijn vaak goedkoop.

De ‘supermachtconstructies’ werken een ongezond aanbod verder in de hand: veel (kleine) supermarkten en voedselproducenten kunnen amper concurreren door de prijsoorlogen en margedruk van de grote machthebbers. De meeste producten die uiteindelijk in het supermarktschap terechtkomen zijn grootschalig geproduceerde voedingsmiddelen: voedsel verpakt met additieven, smaakstoffen en ingrediënten van lage kwaliteit. 

Aan de onderhandelingstafel

Als de economische macht te geconcentreerd is, zoals in het geval van de voedingsindustrie, wordt het onvermijdelijk politieke macht. Voedingsgiganten hebben veel geld om te lobbyen. Ze hebben ook een grote invloed op de werkgelegenheid, wat als drukmiddel gebruikt kan worden. Te vaak wordt de voedingsindustrie dan ook door de politiek uitgenodigd om aan te onderhandelingstafel plaats te nemen. Neem het Nationaal Preventieakkoord. De maatregelen in het kader van overgewicht en obesitas zijn veel minder vergaand dan voor roken. Waarom? De tabaksindustrie mocht niet aan tafel zitten, de voedingsindustrie wel. Dit lijkt verdacht veel op belangenverstrengeling...

                 

Wetenschap voor de kar van de industrie

Bedrijven die veel geld hebben, kunnen ook gemakkelijker de wetenschap voor hun kar spannen. Heel veel onderzoeken naar ziekten zoals obesitas worden gefinancierd door bedrijven als Coca-Cola, Kellogg's, PepsiCo en Nestlé. Dergelijke onderzoeken wijzen bijvoorbeeld uit dat vooral een gebrek aan beweging tot overgewicht leidt. Zo wordt de aandacht afgeleid van de rol van ongezonde voeding bij overgewicht. Commerciële belangen krijgen hierbij voorrang op de belangen van de samenleving. Een onwenselijke ontwikkeling.




Ja, ik steun foodwatch!




Ik wil eerst meer weten!

Met foodwatch blijven we ervoor waken dat de macht van bedrijven niet ten koste gaat van de consument. Gezondheid gaat boven verkoopcijfers. Daarom zetten we er onder meer via onze campagnes rond Voeding & Gezondheid op in om de belangen van de consument te verdedigen. We voeren actie voor een suikertaks en het reduceren van suiker, vet & co in voedingsproducten. We willen regulering, zodat de industrie geen winst meer maakt ten koste van onze gezondheid. Doe mee, en steun de campagnes van foodwatch. 

Met vriendelijke groet,

Frank Lindner,
Campaigner

P.S. Foodwatch is voor 100% afhankelijk van donaties. Geen subsidies, geen inmenging van bedrijven, geen overheidsbemoeienis. Hoe meer donaties, hoe beter we de voedselindustrie en politiek kunnen dwingen om jouw belang voorop te stellen in de strijd voor eerlijk, veilig en gezond voedsel! Steun ons en word donateur, ook nu!




Volg onze campagnes

(jezus wat een foto ha! ha!)


Voeding & Gezondheid


Geen opmerkingen:

Een reactie posten