Geen evolutie en ecolutie zonder revolutie!

Albert Einstein:

Twee dingen zijn oneindig: het universum en de menselijke domheid. Maar van het universum ben ik niet zeker.

zaterdag 5 december 2020

Stop geweld tegen arbeidsmigranten en vakbondsmensen

Alsof we terug zijn 'in de goede oude 19de eeuw': vrijdag 27 november jl,. Kreeg vakbondsman Arne Gorter een pak slaag van een psychopathische parkbeheerder van 'bungalowpark Heidehoek in Wezep......... Waarom? Nou 'simpelweg' omdat hij een Poolse arbeidsmigrant op het 'park' wilde bezoeken...... Eén en ander volgens De Stentor zo berichtte Doorbraak in haar jongste nieuwsbrief........

Gorter en zijn collega's onderzoeken de uitbuiting, willekeur, intimidatie en zelfs geweld tegen arbeidsmigranten in Nederland......

In Nederland hebben we een minimumloon, al is dat schandalig weinig gezien alleen al de huurprijzen in dit land, echter een groot deel van de werkgevers, als een groot deel van de tuinders, betalen zelfs dat niet..... Zo huisvesten de bazen deze mensen in veel te kleine behuizing waar het bovendien vaak ook nog aan van alles ontbreekt........ Voor die behuizing betalen de arbeidsmigranten zich scheel, zodat er van hun al veel te karig loon weinig overblijft.......

Niet alleen betalen die migranten veel te veel zoals in het hierboven aangehaalde geval, maar ze mogen dus blijkbaar ook niet iedereen ontvangen, te zot voor woorden anno 2020....... (dit is zelfs een schending van mensenrechten!!)

Al vanaf de 70er jaren hebben opvolgende regeringen beloofd deze misstanden aan te pakken, echter zonder enig echt effect........ Verantwoordelijke partijen: VVD, CDA, PvdA, D66, ChristenUnie en SGP (ja echt fijn christelijk: je medemens uitbuiten zo heeft hun jezus dat ook bedoeld in het nieuwe testament van het grote boze sprookjesboek de bijbel......) Mensen onthoudt die partijen als je volgend jaar in het stemhok staat, of wanneer dan ook: deze partijen hebben het dubbel en dwars verdiend volledig weggevaagd te worden!!!

Stop intimidatie en geweld tegen arbeidsmigranten en vakbondsmedewerkers

Geplaatst op 28 november 2020

                           


FNV vakbondsman Arne Gorter kreeg vrijdagmiddag slaag van de parkbeheerder van bungalowpark Heidehoek in Wezep. Hij wilde er een Poolse arbeidsmigrant bezoeken. ‘We zijn niet veilig meer als vakbondsmensen’, stelt Gorter, die bij de politie aangifte heeft gedaan van mishandeling.” Zo berichtte De Stentor gisteren.

Dit geweld is geen incident, maar het gevolg van een fucked up systeem dat arbeiders slechts ziet als een kostenplaatje in plaats van als mensen.

In Nederland is er sprake van een minimumloon. Onder het minimumloon mag je niet zakken. Maar de bedrijven willen toch een groei van hun winsten zien. Maar de winst van de een (het bedrijf, en de aandeelhouders daarachter) is het verlies van de ander (de arbeider).

Bedrijven blijven op zoek gaan naar hoe ze meer kunnen besparen over de ruggen van de arbeiders. Dat doen ze door

Dat doen ze ook door zowel het werk als de woning te regelen voor arbeiders. De woningen zijn dan erg slecht, en veel mensen leven in een kleine ruimte. Er is geen sprake van privacy, maar daarnaast is het ook onveilig in deze tijden van corona.

Vervolgens wordt de veel te hoge huur van het loon ingehouden. Zo maken de bedrijven meer winst doordat ze 1. minder werkgeverslasten betalen en 2. vanwege het inhouden van de te hoge huur veel minder loon betalen.

Vanmiddag aangifte gedaan. Vakbondsman @GorterArne kreeg klappen om hem bij #arbeidsmigranten vandaan te houden. @FNV gaat @NBBU en @ABUnl vragen om geweld tegen vakbonden te veroordelen en maatregelen te nemen. Bewijs dat je geen cowboy bent maar professioneel!

Voor de video van enkele seconden in dit Twitterbericht zie het origineel.

En dan heb ik het nog niet gehad over de vele intimidaties en geweld, de te hoge werkdruk, en slechte arbeidsomstandigheden. Ben echt trots op mijn collega’s Bart Plaatje en Arne Gorter en anderen die deze arbeiders organiseren.

Dit is nodig voor hen, maar ook voor de hele samenleving. Want zolang deze vorm van uitbuiten mogelijk is, zal de race naar beneden (nóg meer winst voor bedrijven door nóg meer uitbuiting van arbeiders) niet stoppen.

Het organiseren van deze arbeiders zal zorgen voor een stevig fundament. Een stevig vangnet dat van belang is voor ons allen.

Het antwoord op het stoppen van deze race naar beneden mag nooit, zoals sommige politieke partijen voorstellen, grenzen sluiten en migratie beperken/reguleren zijn. Het antwoord is organiseren. Want: workers united will never be defeated.

Cihan Ugural

(Dit artikel verscheen eerder als een draad op Twitter.)

Arbeidersstrijd, Kapitalisme, Uitsluiting, Vakbond


2 opmerkingen:

  1. Ooit kwam er naast onze flats een Polenhotel (meer dan 10 jaar geleden). Ik zat zelf in de bewonerscommissie en protesteerde namens de bewoners hiertegen bij de gemeente en het (Turkse) uitzendbureau. Achteraf gezien is het polenhotel er toch gekomen en was de verwachte overlast minimaal. Als bewonerscie bezochtte wij het polenhotel en moesten constateren dat het 'woongenot' van deze MOE-landers bedroevend was. Met z'n zessen in een kleine woonunit, plaats voor een bed en een 'legerkast', gezamenlijke keukentje met tafel en stoelen en gezamenlijke douche. Om de drie maanden werden deze mensen omgeruild voor nieuwen. Men was verplicht de levensmiddelen in de winkel op het terrein te halen, ook een drankje drinken binnen de hekken, je was via de beheerder en strenge regels. 10 jaar geleden (en misschien nog langer) was dit dus al mensonterend en er is niets veranderd. De toenmalig verantwoordelijke wethouder (PvdA) werd er niet warm of koud van en hield de hand boven het hoofd van de eigenaar van het uitzendbureau.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Geachte Anoniem,
    hartelijk dank voor Uw reactie. Inderdaad ongelofelijk dat dit soort in feite mensonterende slavernij kan voortbestaan.... Wat betreft de PvdA verbaasd me dat totaal niet, wat een stel hypocriete, inhumaan-neoliberale regenten!! Onbegrijpelijk dat er nog mensen zijn die op deze partij stemmen, waarvan de huidige leider (Asscher) fulmineert tegen het beleid dat hij zelf heeft helpen ontwikkelen in Rutte 2......

    Met vriendelijke groet,
    Willem Wachtmeester.

    BeantwoordenVerwijderen