Geen evolutie en ecolutie zonder revolutie!

Albert Einstein:

Twee dingen zijn oneindig: het universum en de menselijke domheid. Maar van het universum ben ik niet zeker.

zaterdag 10 december 2016

Tibet: geef dit volk haar taal terug! 10 december: internationale dag van de mensenrechten

Gisteren ontving ik een oproep van International Campaign for Tibet, een petitie te tekenen voor de bevolking van Tibet, dat al zoveel jaar onder de knoet van China leeft, waar als laatste inhumane zet van China, zelfs de Tibetaanse taal het kind van de rekening werd.......

Het is vandaag de internationale dag van de mensenrechten, lees en teken de petitie a.u.b. en geeft het door aan familie, vrienden en bekenden! In de tekst vindt u een paar keer een 'rode link' naar de petitie:

Vandaag, op de Internationale Dag van de Mensenrechten, staan we stil bij hoe we Tibetanen nog beter kunnen helpen. Dat is nodig, want in het afgelopen jaar heeft de Chinese regering verder de repressie geïntensifieerd door o.a. een nieuwe Anti-Terrorisme Wetgeving toe te passen. Deze wet maakt van iedereen die de Tibetaanse cultuur wil bewaren een terrorist. Tibetanen die pleiten voor het behoud van de Tibetaanse taal, worden gevangengezet op grond van deze wet. Talloze onschuldige Tibetanen zitten op die manier onterecht vast, zoals de schrijver Shokjang en de onderwijsactivist Tashi Wangchuk. Wij gaan onverminderd door met ons werk om deze politieke gevangenen vrij te krijgen.

Teken alsjeblieft de huidige petitie op mijnstemvoortibet.nl! Daarmee kunnen we Minister Koenders van Buitenlandse Zaken aan het werk zetten om bij China te pleiten vrijheid van meningsuiting en religie te respecteren in Tibet. De resultaten die we het afgelopen jaar behaald hebben, zijn het bewijs dat onze gebundelde kracht opgemerkt wordt. Het tekenen en delen van de petitie maakt dus daadwerkelijk een verschil.Taal is het hart van iedere cultuur, religie en identiteit. Ieder volk heeft het recht om in vrijheid haar eigen taal te belijden en beleven. 

De Chinese regering vindt dat zij het recht heeft haar eigen taal en cultuur op te leggen aan het Tibetaanse volk. In hun eigen land spreken de machthebbers een vreemde, voor veel Tibetanen ontoegankelijke taal. 

Door deze gedwongen assimilatie verdwijnt de Tibetaanse taal en leren Tibetaanse kinderen niet langer hun moedertaal op school en vervreemden daardoor van hun eigen familie, tradities en samenleving. 

Tibetaanse schrijvers en anderen, die opkomen voor hun unieke cultuur en taal, worden opgepakt, gemarteld of verdwijnen in de gevangenis. 

Een volk overleeft, zolang haar cultuur overleeft. Stop de vernietiging van de Tibetaanse taal en cultuur door China en geef het Tibetaanse volk haar stem terug!


============

Let wel mensen, hier wordt niet de onafhankelijkheid van Tibet opgeëist, maar als belangrijkst gevraagd om het behoud van de eigen taal! Al zou Tibet weer onafhankelijk moeten worden! Ik snap de houding van China in deze niet, wat maakt het uit, als de Tibetanen hun eigen taal en cultuur behouden? Daarmee zou China zelfs 'haar goede wil', wat betreft Tibet, aan de wereld kunnen tonen.........

Voor meer berichten n.a.v. het bovenstaande, klik op één van de labels, die u onder dit bericht terug kan vinden. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten