Geen evolutie en ecolutie zonder revolutie!

Albert Einstein:

Twee dingen zijn oneindig: het universum en de menselijke domheid. Maar van het universum ben ik niet zeker.

woensdag 28 april 2021

Stop de miljarden claim van RWE en Uniper tegen de Nederlandse staat vanwege de sluiting van haar kolencentrales in 2030

Twee grote energiebedrijven, de smeerpijpen RWE en Uniper voeren een rechtszaak tegen de Nederlandse overheid, dit op basis van het Energy Charter Treaty (ECT), een handelsverdrag uit de jaren negentig waarmee bedrijven een land voor een geheime rechtbank (in vrijhandelsverdragen CETA en TTIP aangeduid als ISDS) kan worden gedaagd als het maatregelen neemt die negatief uitvallen voor buitenlandse investeerders en volgens deze bedrijven heeft Nederland dit gedaan met haar besluit de laatste kolencentrales te sluiten in 2030....... Het is vrijwel zeker dat deze bedrijven in het gelijk worden gesteld waarna Nederland miljarden zal moeten betalen!!

Uitermate onbeschoft als je bedenkt dat deze bedrijven ook nog eens enorme subsidies krijgen voor bijvoorbeeld het verbranden van houtpellets als biomassa in die centrales, terwijl iedereen intussen kan weten dat dit allesbehalve duurzaam is en sterker nog: zelfs een fractie vuiler is dan de verbranding van steenkool, bovendien komen daarbij grote hoeveelheden fijnstof en het kankerverwekkende ultrafijnstof vrij........ Overigens blijkt uit divers onderzoeken dat die houtpellets niet gemaakt worden van 'resthout' maar van hele bomen, wat het klimaat nog eens extra onder druk zet...... Zo betalen wij belasting voor een product dat anderen het leven kost en niet een paar maanden eerder, maar vele jaren eerder en dat na een akelig ziekbed en dat bovendien de wereld naar de gallemiezen helpt........

Vandaag komen de aandeelhouders van RWE en Fortum (het moederbedrijf van Uniper) bij elkaar. DeGoedZaak (gedver!) komt met een petitie voor de politiek om uit het ECT te stappen, een verdrag dat niet meer bij deze tijd past en dat niet alleen niet in het belang is van de Nederlandse burgers, maar van alle burgers over de wereld, immers middels deze uiterst verstikkende verbranding van hout en steenkool wordt de klimaatverandering verder aangejaagd en dat is niet in het voordeel van wie dan ook, ja voor de portemonnee van de top van die bedrijven en van aandeelhouders die beleggen in de vernietiging van de wereld....... (zoals het koningshuis dat grootaandeelhouder is van Shell!!)

Overigens heeft Nederland een andere grote smeerpijp, Riverstone al veel te veel geboden voor sluiting van de kapotte kolencentrale in Rotterdam....* (Riverstone kocht die centrale met de opzet een zo hoog mogelijk schadebedrag te verkrijgen....)

Lees en teken de petitie ajb en zegt het voort!! (geen cent extra naar de grote vervuilers RWE en Uniper!!)  

Miljarden naar vervuilende multinationals? De wereld op zijn kop!

Pelle Koppen van DeGoedeZaak info@degoedezaak.org via amazonses.com

Al jaren hangt het als een donderwolk boven de aanpak van de klimaatcrisis: het systeem van vrijhandelsverdragen dat de afgelopen decennia is opgetuigd dient vooral de belangen van multinationals. Democratische besluiten kunnen leiden tot miljardenclaims bij speciale rechtbanken, die geen publieke verantwoording hoeven af te leggen. Keer op keer zien we hoe dit leidt tot fossiele chantage, midden in een snel uit de hand lopende klimaatcrisis.


Ook Nederland is nu aan de beurt. Niet één, maar zelfs twee fossiele multinationals dwarsbomen sinds kort ons klimaatbeleid. In 2030 stopt Nederland met vervuilende kolenstook in onze energievoorziening en de energiereuzen RWE en Uniper hebben daarom schadeclaims ingediend. [1] Zij beroepen zich op het Energy Charter Treaty (ECT), een handelsverdrag uit de jaren ‘90. Daarin kan een voor het publiek gesloten rechtbank schadevergoedingen opleggen, als een land besluiten neemt die negatief uitvallen voor buitenlandse investeerders. [2] De kolenexit in 2030 komt eigenlijk al jaren later dan zou moeten, maar via dit ECT dreigen Nederlandse burgers ook nog eens flink uitgemolken te worden door fossiele multinationals. Dat is de wereld op zijn kop.


Vandaag komen de aandeelhouders van RWE en Fortum (het moederbedrijf van Uniper) bijeen. Daarom laten wij als bezorgde burgers een tegengeluid horen. Als het ECT onze klimaatbeleid blokkeert, moeten we stoppen met het ECT. Zo simpel is het. Want de klimaatcrisis vraagt om onmiddellijke actie. Ons belastinggeld is keihard nodig voor eerlijk en effectief beleid.


Help jij mee de politieke druk op te voeren, Willem?



RWE en Fortum willen compensatie voor relatief nieuwe kolencentrales, zij bouwden die toen dat al bijna nergens meer in Europa gebeurde. Het was namelijk al lang en breed duidelijk dat investeren in kolen een enorm ondernemersrisico vormde; de roep om een kolenexit klonk ook toen al heel luid en duidelijk. Maar ze dachten nog de laatste fossiele winsten er uit te kunnen persen en hoopten dat ze bij sluiting riant zouden worden uitgekocht. Deze roekeloze gok moeten we dus nu niet ‘belonen’ met miljarden euro’s publiek geld!


In heel Europa groeit het ongenoegen en verzet tegen schimmige handels- en investeringsverdragen die vooral de belangen van fossiele multinationals dienen. De internationale petitie tegen het ECT is inmiddels door ruim 1.000.000 burgers ondertekend. Samen kunnen we de druk op de nationale en Europese politiek steeds verder opvoeren om uit het ECT te stappen.


Spreek je uit op de dag van de aandeelhoudersvergaderingen van de fossiele energiereuzen RWE en Fortum. Zo geven we ook een duidelijk signaal af naar de formerende partijen hier in Nederland: Stop met het ECT! 



Het is echt heel simpel. Nederland heeft ooit getekend voor dit handelsverdrag. Maar nu blijkt dat het ECT rechtvaardig klimaatbeleid en een veilige toekomst dwarsboomt. Dan kunnen we er ook vanaf.


Strijdbare groet,


Pelle Koppen van DeGoedeZaak


[1] Hier lees je meer over de schadeclaim van RWE en hier over de claim van Uniper.

[2] Lees hier over het onderzoek van Transnational Institute naar de mythes van het Energy Charter Treaty en bekijk hier een korte explainervideo die Milieudefensie maakte over het verdrag.


Contact met ons opnemen? Antwoord op deze mail of stuur een e-mail naar info@degoedezaak.org.

========================================

* Zie:  'Riverstone werd onbeschoft hoog bedrag geboden voor sluiting van kapotte kolencentrale, terwijl de arbeiders kunnen barsten'

Zie ook: 'Uniper (energiebedrijf van Finse staat) bezig met rechtszaak tegen Nederlandse staat voor sluiten kolencentrales'

'Meer bewijs dat hele bomen worden verwerkt tot 'biomassa pellets'' (voor het aankopen van bossen in Noord-Amerika, Scandinavië en de Baltische staten krijgen de eigenaren van de laatst gebouwde 4 kolencentrales in ons land miljarden aan subsidies.....)

'Timmermans (PvdA vicevoorzitter Europese Commissie) valt andermaal door de duurzame mand: hij stimuleert ontbossing en houtverbranding' (Timmermans met z'n Green Deal..... ha! ha! ha! Wat een oplichter!!)

'EU met mooie woorden over een 'Green New Deal' terwijl de ECB oliemaatschappijen steunt met een bedrag van 7 miljard euro.........'

'Houtverbranding nog gevaarlijker dan eerder gedacht, aldus het RIVM: fijnstof uitstoot veel groter'

'Houtstook professioneel en voor huishoudens moet worden verboden' (en zie de links in dat bericht)

'Stop met het verbranden van voedsel als 'verduurzaming' van fossiele brandstoffen'

Jan Nabuurs, hoogleraar Europese bosbouw, stelt dat de ontbossing in Nederland zelfs sneller gaat dan die in het Amazonegebied van Brazilië....... Per jaar wordt hier van 1.500 tot 3.500 hectare bos gekapt....... Moet je nagaan, dan hoort de Nederlandse luchtkwaliteit tot de slechtste in de EU (terwijl bomen CO2 opnemen en dus de vuile lucht nog enigszins kunnen klaren.....)......

'Sander van Hoorn (verslaggever van 'onafhankelijke' NOS) op avontuur in Estland: houtpellets worden alleen gemaakt van resthout..... ha! ha! ha! ha!'

'Uniper (energiebedrijf van Finse staat) bezig met rechtszaak tegen Nederlandse staat voor sluiten kolencentrales'

'RWE (Essent) en Innogy: boycot deze bedrijven, verantwoordelijk voor slopen 12.000 jaar oud bos t.b.v. bruinkoolverbranding >> anno 2018.......'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten