Geen evolutie en ecolutie zonder revolutie!

Albert Einstein:

Twee dingen zijn oneindig: het universum en de menselijke domheid. Maar van het universum ben ik niet zeker.

dinsdag 6 april 2021

Onderzoeksraad voor Veiligheid: het is niet kosteneffectief boeren te verplichten om stalbranden te voorkomen.......

Ongelofelijk, ik hoorde het in Keulen donderen toen ik op 24 maart jl. een mail van Varkens in Nood kreeg waarin een reactie wordt gegeven op het rapport n.a.v. het onderzoek dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid instelde op de vele stalbranden in Nederland.

Onbegrijpelijk dat men durft te stellen dat het niet kosteneffectief is om boeren te verplichten maatregelen tegen stalbranden te nemen..... Boeren zijn zelfs niet verplicht om minstens eens in de 2 jaar een controle te laten uitvoeren op elektrische installaties, terwijl die in veel gevallen de oorzaak zijn van die stalbranden....... (de stallen zijn gevuld met methaangas en één vonk van een slechte elektriciteitsinstallatie is voldoende om een vreselijke brand te ontketenen......) Wellicht kan je het je nog herinneren dat een aantal jaren geleden wel eens een cameraploeg aanwezig was bij het ruimen van dieren na een zoveelste besmettelijke ziekte, waarbij die boeren stonden te janken vanwege hun 'compassie' met de dieren die ze in schandalig grote hoeveelheden opsluiten en grootmartelen in mega- en nu zelfs gigastallen......

Die boeren zijn 'zo begaan met hun dieren' dat ze geen cent willen uitgeven aan brandpreventie en zoals gezegd zelfs niet aan controle van de elektrische installatie.......

Vreemd dat Varkens in Nood, bij monde van dierenarts Frederieke Schouten, stelt: “Wat Varkens in Nood goed vindt aan het rapport, waarna er werkelijk niet één alinea uit het rapport volgt waarin empathie wordt getoond met de arme dieren die omkomen bij stalbranden, dieren die al zo'n vreselijk leven hebben, dat je over het opsluiten van dieren met zovelen in veel te kleine stallen, niet anders kan dan spreken over een hel voor dieren...... (en tot slot worden de dieren ook nog eens doodgemarteld)

Hoe kan het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en de veehouderijsector stellen dat: zij stalbranden vooral benaderen vanuit een bedrijfseconomisch perspectief, waarbij de stalbranden worden gezien als bedrijfsrisico’s die kunnen worden verzekerd. Uitgaven voor stalbrandveiligheid gelden dan als kostenposten die moeten worden terugverdiend, en niet als noodzakelijke investeringen om dierenleed te voorkomen.” Wat een godvergeten onmens moet je zijn om dat alleen al te denken, laat staan dat je dat ook nog eens opschrijft.....

De verdere reactie van Varkens in Nood is verder trouwens uitstekend.

Bedenk dat wanneer je vlees eet, je mede verantwoordelijk bent voor het enorme dierenleed en de dierenmishandeling die de 600 miljoen dieren in ons land treft en dat jaar in jaar uit...... Voorts is vleeseten zonder meer slecht voor je lichaam, de minste klacht is wel obstipatie (niet naar de wc kunnen), echter verdere gevolgen van langdurig vleeseten zijn maag en darmkanker, hart- en herseninfarcten, voorts is het eten van vlees slecht voor zo ongeveer alle andere organen die je hebt, zoals nieren, lever en het grootste orgaan: de huid......

Verder wordt er oerwoud in brand gestoken om daar gentech soja te verbouwen voor de diervoer industrie, daarbij komen enorme hoeveelheden CO2 vrij en daarnaast ook grote hoeveelheden methaangas, een meer dan 80 keer zo sterk broeikasgas dan CO2..... De veestapel in de hele EU stoot meer CO2 uit dan het totale autoverkeer in dat gebied..... Verder stoten bijvoorbeeld de 600 miljoen dieren in ons land zoveel methaangas uit dat ons kleine Nederland een onevenredig grote aanjager is van de klimaatverandering.....

Intussen zijn vleesvervangers zo goed dat ze zelfs beter van smaak zijn dan de middels vermoorde dieren verkregen producten..... Vergeet niet dat er al een groot aantal bodybuilders en sporters zijn die veganistisch zijn gaan eten en daarmee hun conditie enorm hebben opgepept!!

Hier het artikel van Varkens in Nood:

24 maart 2021

Reactie Varkens in Nood rapport stalbranden van de Onderzoeksraad voor veiligheid

Frederieke Schouten pers@varkensinnood.nl via pressmailings.com

Frederieke Schouten, dierenarts en directeur van Varkens in Nood over het rapport Stalbranden van de Onderzoeksraad voor Veiligheid en de belangrijkste conclusies van het rapport.

Wat Varkens in Nood goed vindt aan het rapport:

Conclusies

De veehouderijsector en het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) benaderen stalbranden vooral vanuit een bedrijfseconomisch perspectief, waarbij de stalbranden worden gezien als bedrijfsrisico’s die kunnen worden verzekerd. Uitgaven voor stalbrandveiligheid gelden dan als kostenposten die moeten worden terugverdiend, en niet als noodzakelijke investeringen om dierenleed te voorkomen.”

De keuze van voorgenomen maatregelen is sterk bedrijfseconomisch bepaald. De belangrijkste reden om mogelijke acties niet uit te voeren of wettelijk op te leggen is dat ze onvoldoende kosteneffectief worden geacht voor veehouders. Dat geldt ook voor maatregelen die als kansrijk zijn aangemerkt. In de politieke besluitvorming over eventuele aanvullende regelgeving hebben de kosten voor veehouders en de veehouderijsector als geheel de doorslag gegeven.”

Binnen de systematiek van de huidige regelgeving wordt het als een acceptabel risico beschouwd dat bij een stalbrand tot 130.000 stuks pluimvee of 7.000 varkens omkomen. De ministeries van BZK en LNV hebben in interviews met de Onderzoeksraad aangegeven dat zij tot op heden geen reden zien om aanvullende regels te stellen om de stalbrandveiligheid te verbeteren.”

Reactie Frederieke Schouten

Deze schokkende denkwijze staat aan de basis van alle ellende rond stalbranden. Er zijn tientallen maatregelen om stalbranden te voorkomen of het aantal slachtoffers te beperken maar LNV wil boeren niet dwingen om de noodzakelijke investeringen te doen. Die uitgaven zouden ten koste gaan van het bedrijfseconomisch perspectief. Economische belangen en dierenwelzijn gaan niet samen en zouden dan ook niet onder hetzelfde ministerie moeten vallen. Dit is precies de reden waarom wij pleiten voor een onafhankelijke minister van Dierenwelzijn.”

Conclusie 2

Een belangrijke overweging hierbij is voor de Raad dat landbouwhuisdieren, zoals koeien, varkens en kippen, voor hun veiligheid afhankelijk zijn van mensen. Dat betekent dat iemand die professioneel landbouwhuisdieren houdt, verantwoordelijk is voor de gezondheid en het welzijn, en dus ook de veiligheid van die dieren. Deze verantwoordelijkheid is vastgelegd in diverse nationale en Europese (wettelijke) regelingen voor dierenwelzijn. Deze regelingen komen voort uit het toegenomen besef in de samenleving dat dieren met respect en zorg moeten worden behandeld.”

Reactie Frederieke

De Raad benoemt dat we landbouwhuisdieren moeten beschermen, juist omdat ze volledig afhankelijk zijn van ons. Maatregelen tegen stalbranden kunnen dus niet op basis van vrijwilligheid plaatsvinden, het is een wettelijke plicht die thuishoort in de Wet dieren!

Conclusie 3

Het gemiddeld aantal dieren per jaar dat omkomt bij stalbranden is tussen 2012 en 2020 toegenomen en bij dodelijke stalbranden zijn gemiddeld ook steeds meer dieren tegelijk omgekomen.

Er zijn sinds 2012 (eerste Actieplan) tientallen mogelijkheden geïdentificeerd om het aantal stalbranden en het aantal dieren dat daarbij om het leven komt te verminderen. […] een beperkt aantal heeft geleid tot voornemens in de actieplannen of tot wettelijke eisen. Deze afgesproken acties zijn (nog) niet allemaal uitgevoerd.

Een structurele kwetsbaarheid bij de aanpak van stalbranden is dat vanaf het begin is gekozen voor een overlegmodel.”

Er is geen consensus over wat een acceptabel risico is en er zijn geen duidelijke afspraken gemaakt over wat precies wanneer moet worden bereikt.”

Reactie Frederieke:

LNV en de sector hebben steeds ingezet op vrijwillige en goedkope acties als extra voorlichting en onderzoek. Het is overduidelijk dat die vrijblijvende actieplannen aan alle kanten tekortschieten. Er zijn dwingende en concrete maatregelen nodig om dit enorme probleem aan te pakken!”

Wat we missen in het rapport:

De combinatie van mestgassen, brandbare materialen en luchtwassers maakt dichte stallen bijzonder brandgevaarlijk, een klein vonkje is vaak al genoeg. Een stal is nooit helemaal brandveilig en er zullen altijd slachtoffers vallen, zolang de dieren geen vluchtweg krijgen.

Dieren in vrije uitloopstallen weten bij een stalbrand de uitgang goed te vinden. Scharrelvarkens, biologische varkens en buitenvarkens van kleinschalige bedrijven lopen vrijwel geen risico bij een stalbrand. Dat geldt echter niet voor hun soortgenoten in de intensieve varkenshouderij: zij kunnen bij een brand geen kant op in de hermetisch afgesloten stallen.

 

Frederieke Schouten

Dierenarts & Directeur

frederieke@varkensinnood.nl

020 61 777 57
06 48 92 68 89

 

Varkens in Nood

Tilanusstraat 8b

1091 BH Amsterdam


www.varkensinnood.nl
www.linkedin.com/company/stichting-varkens-in-nood

=====================================

Hier nog een lijst met stalbranden die dit jaar plaatsvonden, samengesteld door Animal Rights:

Stalbranden Nederland

Op oudejaarsnacht van 31 december 2020 op 1 januari 2021 brak brand uit in een lege paardenstal in Valkenswaard. De dieren die normaal op stal stonden, waren op de weide. Er vielen geen slachtoffers. De oorzaak van de brand is onbekend. Het zou al de derde stalbrand zijn in slechts een half jaar tijd in de regio van Valkenswaard. 13

De brandweer is maandagochtend 4 januari uitgerukt voor een stalbrand in Horn. De brand woedde in een leegstaande stal bij een boerderij aan de Posthuisweg. Bij de brand is asbest vrij gekomen. 14

Brandweer Zuidbroek en Veendam werden woensdagavond 6 januari rond 20.10 uur gealarmeerd voor een brand in manege De Vennehoeve. Het pand stond bij aankomst van de brandweer behoorlijk vol rook, de aanwezige paarden waren inmiddels naar buiten begeleid.15

Aan de Pegge in Donkerbroek is donderdagmiddag 14 januari een brand uitgebroken in een stal. In een koeienstal bleek een heftruck in brand te staan. Er is geen informatie bekend over mogelijke slachtoffers.16

Bij een boerderij aan de Stadsweg in Groningen heeft in de nacht van 16 januari een grote brand gewoed. De schuur van de boerderij is volledig afgebrand. De paarden die in andere schuur vlakbij stonden, zijn in veiligheid gebracht.17

Op zondagmiddag 24 januari is de brandweer uitgerukt voor een brand bij een agrarisch bedrijf aan de Mieddyk in Blije. De brand was ontstaan in een stro-opslag. In een schuur ernaast stonden paarden en koeien. Zij werden op tijd uit de stal gehaald en bleven ongedeerd.18

Een schuur aan de Boermansweg in Anna Paulowna is vrijdagmiddag 29 januari verwoest door een grote brand. De tweede schuur liep aanzienlijke schade op. De honden en hun puppy’s, die in hondenopvang Mind Your Dog waren ondergebracht, vonden een veilige opvang bij de overburen.19

In een koeienstal aan de Broeksestraat in Babyloniënbroek woedde zaterdagmiddag 30 januari een brand. De brand woedde in een gierkelder van de stal. De gassen in de kelder waren gaan branden. De koeien zijn op tijd naar buiten gebracht en zijn ongedeerd gebleven.20

Op maandag 1 februari woedt aan de Papenkampseweg in Netterden een ‘zeer grote brand’ in een varkensstal. Een nog onbekend aantal varkens heeft het niet overleefd. Het zou mogelijk gaan om ongeveer 1900 varkens.21

Dinsdagmiddag 2 februari zijn 3 paarden op tijd uit een schuur gehaald, nadat in het dak van de schuur aan de Hellekampsweg in het Winterswijkse buurtschap Miste brand was ontstaan.22

Maandag 8 februari vroeg in de ochtend brak er brand uit in een schuur op het terrein van Prinsenstichting. Op het terrein aan de Schoolstraat in Aartswoud staan meerdere gebouwen, waaronder het zogenoemde 'Rundveemuseum'. De koeien die in de stal verbleven zijn op tijd in veiligheid gebracht.23

Bij een brand in een stal met jongvee aan de Terwee in Hasselt is op 10 februari een kalfje om het leven gekomen. Een baal hooi is mogelijk door broei gaan branden.24

In een koestal aan de Doezumertocht in Doezum is donderdag 11 februari kort voor 17.30 uur brand uitgebroken. Bij de brand komt veel rook vrij, die in de wijde omgeving te zien is. De brandweer spreekt van een zeer grote, uitslaande brand. Er waren nog koeien in de stal, die ruimte bood aan meer dan honderd dieren, maar die zouden ongedeerd gebleven zijn. 25

Op dezelfde dag ontstaat er stalbrand aan de Landscheidingsweg in Wijk bij Duurstede. De 2 paarden die naast de stal stonden waren geschrokken, maar bleven verder ongedeerd.26

Bij een boerderij aan De Hullen in Noord-Sleen is zondagmiddag 14 februari brand uitgebroken. De brandweer sprak van een 'grote brand' en riep meerdere brandweerkorpsen uit de buurt op voor assistentie. De brand was snel onder controle, en kon niet uitgroeien tot een uitslaande brand. In de schuur stond melkvee. De melkveehouder laat de dieren controleren door een dierenarts. 27 Er zijn, volgens de brandweer woordvoerder, tussen de 10 en 15 stuks jongvee om het leven gekomen bij de brand. 28

De brandweer en politie zijn maandag 15 februari omstreeks 13.30 uur gealarmeerd voor een brand bij een agrarisch bedrijf aan de Hunselerdijk in Kelpen-Oler. 29 In de meterkast tussen de varkensstallen was brand ontstaan. De brandweer van Grathem / Kelpen-Oler was snel ter plaatse om de brand te doven.

Later op de middag komt een hond om bij een schuurbrand bij de t-splitsing Baldessenweg / Gebleektendijk / Niesakkerweg in Nederweert-Eind. 30 Op het moment dat de brand uitbrak waren de bewoners niet thuis.

Op 20 februari rukt de brandweer uit in Tjerkgaast. Een stal aan de Gaestdyk heeft vlam gevat. Op het moment van de brand zijn de bewoners niet thuis. Omwonenden hebben tijdig de koeien uit de stal kunnen halen, waardoor zij ongedeerd bleven.31

Op vrijdagmiddag 5 maart komen "meerdere biggetjes" om bij een stalbrand aan de Langemaatsweg in Manderveen. 32

Aan de Boerenstraat in Eerbeek is zaterdagavond 6 maart brand uitgebroken in een schuur met kippen. In de schuur zaten vijftien kippen, één heeft overleefd. De brandweer en de politie gingen in eerste instantie uit van brandstichting. 33 De volgende dag werd bekend gemaakt dat brandonderzoekers hebben geconcludeerd dat de schuur door een technische oorzaak in vlammen opging. Een kacheltje in de schuur is mogelijk de boosdoener.34

Op 11 maart rukt de brandweer uit naar een veehouderij aan de Verdelingsweg in Mariënvelde voor een stalbrand. Later bleek dat het ging om brandend hooi bij een mestkelder. De veehouder had de schapen en koeien reeds uit de stal gehaald, omdat deze vol rook stond.35

Op 12 maart rukt de brandweer vanwege brand uit naar de manege Florian Stables aan de Veldhoven in Hilvarenbeek. De paarden zijn op tijd uit de stallen gehaald. Bij de brand is asbest vrij gekomen.36

Op zaterdag 13 maart werden hulpdiensten gealarmeerd voor een brand aan de Bloemerstraat in Nederweert. In een silo van een agrarisch bedrijf was een broeibrand ontstaan. Er is geen melding gemaakt over hoe het gaat met de dieren.37

Een ruime schuur, gelegen tussen de stallen en het huis, van een veehouderij aan de Oude Kerkbaan in Milheeze heeft zaterdagmiddag 20 maart een tijd in brand gestaan. Meerdere eenheden van de brandweer rukten uit. Zij kregen het vuur snel onder controle. De 1500 varkens bleven ongedeerd.38

Op 3 april breekt er naast manege De Burght aan de Gelkenhorsterweg in Barneveld brand uit in een loods. Bij aankomst van de brandweer sloegen de vlammen reeds uit het dak. Voor zover bekend waren er geen dieren in het pand. De brandweer houdt rekening met vrijgekomen asbest.39

Aan de Grote Fliertweg in Achterveld is maandagochtend 5 april een grote stal met daarin rond de 250 geiten en voertuigen geheel door brand verwoest. 40 Alle geiten kwamen om.

Animal Rights maakte dit overzicht voor de stalbranden van 2020 in Nederland

Slachtoffers 2020

Animal Rights stelde vast dat in België meer dan 70.000 dieren omkwamen bij stalbranden. In Nederland gaat het om meer dan 100.000 dieren die stierven door stalbranden.

=========================================== 

Wat betreft stalbranden zie: 'Felle uitslaande brand legt geitenstal Achterveld in de as, alle dieren waarschijnlijk dood' (het zou gaan om 250 dieren......)

'Schouten (minister 'Christen'Unie) onderneemt niets tegen stalbranden ofwel dierenmishandeling met een 'legitieme laag''

'Stalbranden: dit jaar al 173.500 dieren het slachtoffer, meer dan in heel 2018 - deel 2'

'Stalbranden: dit jaar al 172.000 dieren het slachtoffer, meer dan in heel 2018'

'Frederieke Schouten van Varkens in Nood schiet zwaar tekort in mediaoptreden n.a.v. stalbranden'

Ook komen er dieren om bij brand in veewagens: 'Vrachtwagen vol varkens vliegt midden op de A50 in brand, meerdere dieren overleden'

'Varkens dood door brand in vrachtwagen bij een buitentemperatuur van boven de 30 graden Celsius......' (en zie de links in dat bericht) Ook uit dat bericht blijkt dat Nederland 'uiterst deskundig' is op gebied van dierenmishandeling of beter gezegd 'deskundig' in het martelen van dieren.....   

En dan nog dit tijdens zeetransport: '56.000 schapen zullen levend worden geroosterd 

-----------------------------------------------

Zie voorts: 'Jaarlijks miljoenen euro’s EU-subsidie naar misleidende promotie zuivelproducten en NVWA neemt geen stappen tegen zware dierenmishandeling door voorzitter FDF'

'EU beslist over een landbouwdeal die de 'Green Deal' van de Europese Commissie tot een lachertje maakt'

'Intensieve veeteelt verantwoordelijk voor enorme uitstoot aan CO2 meer dan al het EU autoverkeer

'Sjaak Bral met een totaal versleten 'argument' tegen vegetariërs' (waarbij deze totaal mislukte cabaretier dacht leuk te zijn....)

'NVWA weigert schandalig genoeg de wet te handhaven: varkens massaal het slachtoffer' (!!!!)

'Schouten (minister 'Christen'Unie) onderneemt niets tegen stalbranden ofwel dierenmishandeling met een 'legitieme laag''

'Direnmishandeling: in Nederlandse slachthuizen worden dieren vreselijk gemarteld en dat bij herhaling, varkens worden zelfs levend gekookt.....'

'Dierenmishandeling legaal: kuikens moeten over 5 jaar binnen 36 uur na de geboorte voedsel en water krijgen' (terwijl haantjeskuikens nog steeds levend en onverdoofd worden verhakseld....)

'Dé van de Riet (o.a. vlees.nl) veiligheid en welbevinden van dieren heeft niets te maken met de grootte van de stal....... ha! ha! ha! ha! ha! ha! ha!'

'Nieuwe beelden: dierenartsen NVWA doen mee aan mishandeling varkens in slachthuis' (met bewijs op video, beelden en artikel van RTL Nieuws) 

'Doodzieke 'kalverindustrie' op de been gehouden met grote hoeveelheden antibiotica' (ook al een zaak waar de NVWA zware wanprestaties toont....)

'EU staat op punt alweer miljarden aan belastinggeld weg te geven aan uiterst vervuilende intensieve landbouw en veeteelt'

'Het vervoeren van dieren als vracht om daarna geslacht te worden is afschuwelijk wreed: verbieden!!!'

'Censuur in Nederland rukt op: de weg naar een nieuwe fascistische wereldorde' (ook videobeelden over dierenmishandeling zijn onderwerp van censuur.....)

'Varkensboeren sturen ongevraagd uiterst vals 'lesmateriaal' naar scholen, toegestaan door CU minister van Onderwijs Slob......'

'Dierenbeulen van de varkenssector liegen kinderen voor: varkens hebben het reuze naar hun zin en weer een vrachtwagen met varkens verongelukt'

'Horens worden afgesneden, verbrand en afgescheurd: onverdoofde behandeling van vee in West-Australië'

'Derving is winstgevend!' (supermarkten gooien enorme hoeveelheden vlees weg dat over de datum is, goed voor de winsten; lees dat bericht beste bezoeker!)

'Aantal megastallen in 7 jaar tijd met 76% gestegen..... In Ommen wil men een megastal voor 14.000 biggen bouwen...'

'CDA fractie Tweede Kamer op Malieveld bij boerenprotest: de intensieve veehouderij moet koste wat kost op peil blijven'

'Boerenprotest, meer dan 1.000 kilometer file en media die als lobbyisten voor de boeren werken'

'Waarom komt commissie Remkes met haar aanbevelingen na Prinsjesdag'

'Stikstofbesluit moet doorgevoerd worden in de intensieve veehouderij'

'Explosieve groei dier- en milieuonvriendelijke kalversector en geitenhouderij.... Laatste nieuws: bij brand kwamen 400 kalveren om het leven.....'

'Vlees.nl belazert de consument op 51 punten, aldus de Reclame Code Commissie'

'Mona Keijzer (CDA staatssecretaris) vindt toename regeldruk meevallen..... ha! ha! ha! ha! ha! ha! ha!'

'Miljoenen illegale biggen en varkens in Nederland, tezamen met alle andere schandalen: niets aan de hand volgens 'deskundige''

'Dierenmishandeling >> 'Kweekvis', de gruwelijke manier waarop deze dieren worden vermoord'

'Stop de slacht van hoogzwangere dieren, dierenmishandeling in een nog hogere versnelling.....' (!!!!)

'Jaarlijks sterven 5 miljoen biggen al voor de slacht en Greenpeace klaagt de Rabobank aan'

'Dierenmishandeling: Nederlandse vleeskalveren voor meer dan de helft zwaar ziek >> het zoveelste schandaal uit de intensieve veehouderij....'

'Dierenmishandeling van enorme proporties: vissen lijden een vreselijke dood door de slacht.....'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten