Geen evolutie en ecolutie zonder revolutie!

Albert Einstein:

Twee dingen zijn oneindig: het universum en de menselijke domheid. Maar van het universum ben ik niet zeker.

woensdag 4 augustus 2021

Klimaatverandering treft vooral meisjes en vrouwen

De hieronder opgenomen bedelactie is van Plan International, waarin deze organisatie met een aantal punten aangeeft dat vooral meisjes en vrouwen het slachtoffer zijn van de klimaatverandering. De argumenten zijn wat mij betreft steekhoudend (lullig wel dat Plan weer het vreselijke woord 'samen' denkt te moeten gebruiken, het woord dat zo werd en wordt misbruikt voor het telkens weer veranderende 'Coronadogma', bah!!).......

Jammer dat Plan niet wijst op het grote aantal vrouwen dat jaren eerder overlijdt aan de luchtvervuiling die ontstaat door koken op houtvuur in combinatie met gebrek aan goede ventilatie..... Hetzelfde geldt voor meisjes en vrouwen die gevlucht zijn, ook daarvoor geen aandacht van Plan, terwijl vrouwen en meisjes in vluchtelingenkampen vaak het slachtoffer zijn van seksueel geweld..... 

Naast het vluchten voor oorlogen is een deel van de vluchtelingen op de loop voor de klimaatverandering (een aantal dat de komende decennia enorm zal groeien, daar hele gebieden onbewoonbaar worden door hitte of doordat gebieden onder water komen te staan door de zeespiegelstijging...).... Ook in oorlogen zijn meisjes en vrouwen het slachtoffer van seksueel geweld.... (veelal door de VS begonnen illegale oorlogen) Maar ja het gaat hier dan ook om de gevolgen van de klimaatverandering (al wordt die dan wel weer flink aangejaagd door oorlogen): 


De gevolgen van klimaatverandering voor meisjes

Elke dag zijn wereldwijd de verwoestende gevolgen van klimaatverandering zichtbaar. En deze gevolgen zullen de komende decennia alleen maar erger worden. Het zijn vooral kwetsbare mensen in ontwikkelingslanden die getroffen worden door overstromingen, stormen, perioden van droogte of juist heftige regen. Terwijl zij het minst hebben bijgedragen aan de klimaatverandering.

Vooral meisjes en vrouwen hebben het zwaar tijdens een ramp. Zij worden achtergesteld, kunnen zich niet verder ontwikkelen en zijn niet veilig. We zetten de belangrijkste gevaren op een rijtje.


1. Onderwijs

Tijdens rampen zijn meisjes vaak de eersten die school vroegtijdig verlaten om hun familie te helpen met geld verdienen, huishoudelijke taken uit te voeren of voor hun broers en zussen te zorgen. Als meisjes niet meer naar school gaan, hebben ze minder kans op betaald en geschoold werk; zo blijven ze hun hele leven afhankelijk. Ook leren ze minder over klimaatverandering en hoe ze hiermee om moeten gaan.

Lees meer in ons dossier: Alles over onderwijs

2. Kindhuwelijken

Wanneer een gezin te weinig inkomen heeft en de kans om te overleven in gevaar komt, kan een kindhuwelijk worden gezien als de enige oplossing. Het meisje gaat uit huis en zo is er dus een mond minder te voeden.
Meisjes die gedwongen worden om te trouwen, moeten vaak stoppen met school. Hierdoor kunnen zij zich niet verder ontwikkelen en hebben ze nauwelijks of geen kans op het vinden van een baan. Kindbruiden worden ook vaker slachtoffer van huiselijk geweld, seksueel misbruik, verwaarlozing, vernedering en bedreiging.

Lees meer in ons dossier: Alles over kindhuwelijken

kindhuwelijken plan nederland

3. Geweld en uitbuiting

Bij extreme weersomstandigheden lopen meisjes meer risico op geweld en uitbuiting, zoals seksueel en fysiek misbruik en mensenhandel. Bijvoorbeeld tijdens het verzamelen van voedsel, water en brandhout of bij een verblijf in tijdelijke opvangcentra. Meisjes die dit meemaken, kunnen voor de rest van hun leven getraumatiseerd zijn.

Lees meer in ons dossier: Alles over seksuele uitbuiting

4. Tienerzwangerschappen

Rampen leiden vaak tot een toename van ongeplande zwangerschappen, omdat de gezondheidszorg door rampen niet altijd beschikbaar is. Als meisjes geen onderwijs kunnen volgen, omdat scholen vernietigd zijn of onbereikbaar zijn, kan het ook zijn dat ze minder kennis hebben over hun seksualiteit en hoe ze zichzelf kunnen beschermen tegen tienerzwangerschappen.

Tienerzwangerschappen zijn erg gevaarlijk. Het lichaam van een tiener is nog niet klaar om een kind te baren. Bij een bevalling loopt ze grote risico. Het kan leiden tot ernstige, blijvende schade aan het lichaam van de jonge moeder en zelfs de dood van de moeder of de baby. Ook moeten tienermoeders vaak stoppen met school om voor hun kind te zorgen. En als de vader bekend is, moeten ze trouwen. Zonder opleiding zijn deze meisjes financieel afhankelijk van hun (schoon)ouders en man.

Lees meer in ons dossier: Alles over tienerzwangerschappen

tienerzwangerschappen

5.  Ondervoeding

Als er een tekort aan voedsel is, zijn het vaak de meisjes die het laatste te eten krijgen. Ze hebben vaker honger, lijden aan ondervoeding of hebben gebrek aan water. Vooral tijdens de menstruatie, als ze zwanger zijn of jong moeder zijn geworden, zijn meisjes extra kwetsbaar.

Lees hier de reportage over kinderen en klimaatverandering in ons Girls first magazine

6. Trafficking

Klimaatverandering draagt bij aan migratie en ontheemding. Vooral meisjes en jonge vrouwen op de vlucht zijn kwetsbaar. Zij lopen de kans om slachtoffer te worden van mensenhandel.

Veel meisjes wacht een ellendig bestaan als ze zijn verhandeld. Ze krijgen te maken met zowel psychische als lichamelijke klachten. Mochten ze bevrijd worden, dan kunnen de meisjes vaak nergens terecht. Door hun lage positie in de maatschappij is het voor meisjes moeilijk om hulp te krijgen als ze zijn ontsnapt. Hun stem wordt genegeerd en meisjes die zijn verkracht en misbruikt krijgen een stigma.

Lees ook: Julia: van slachtoffer tot strijdster tegen kinderhandel

Dit doet Plan International

Plan International werkt in landen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika aan het vergroten van het bewustzijn over klimaatverandering bij kinderen en volwassenen. Ook verbeteren we de landbouw zodat de gewassen beter bestendigd zijn tegen klimaatverandering. Dit doen we bijvoorbeeld door  het planten van groentetuinen op school met behulp van klimaatbestendige zaden*. Ook worden mangroves of bomen geplant om de kust te beschermen tegen overstromingen en stormen.

Gezondheid
In rampgebieden deelt Plan verzorgingskits uit aan meisjes en jonge vrouwen voor een betere hygiëne tijdens hun menstruatie. Deze kits bestaan onder andere uit maandverband, antibacteriële zeep, handdoeken, wc-papier, en water.

Door middel van het Education in Emergencies-programma van Plan International helpen we meisjes en jongens die door een ramp geen onderwijs kunnen volgen. Ons werk is vooral gericht op tienermeisjes, omdat zij het meest getroffen worden door de rampen. Zij krijgen de emotionele steun die ze nodig hebben.

Veiligheid
We creëren veilige leeromgevingen waar meisjes en jongens hun opleiding kunnen voortzetten. We repareren beschadigde schoolgebouwen, leveren les- en leermateriaal, verzorgingskits, back-to-school kits en uniformen aan meisjes.

Jonge leiders
Plan International ondersteunt kinderen en jongeren in het laten horen van hun stem voor politieke acties die klimaatverandering tegengaan. Ze roepen leiders op in actie te komen voor een betere toekomst. Plan werkt samen met jongeren om hun klimaatacties te steunen door hun boodschappen op politiek niveau te brengen en hen te helpen.

Een groot voorbeeld is klimaatactiviste Greta Thunberg. Sinds haar schoolstaking voor de klimaatcampagne in augustus 2018 hebben veel scholieren haar voorbeeld gevolgd.

Plan International ondersteunt jonge campagnevoerders uit de landen waar we werken om wereldwijde klimaatconferenties bij te wonen en hun stem te laten horen.

Samen steunen we meisjes in tijden van nood

Help jij mee?

Doneer eenmalig € 5

=======================================

* Ziek genoeg gebruikt men daarvoor niet zelden genetische manipulatie >> de dood in de pot!! 

----------------------------------------

Zie ook: 'Eart Overshoot Day en wetenschappers die waarschuwen dat de planeet kantelpunten nadert door de klimaatverandering'

'VPRO werkt mee de aarde naar de gallemiezen te helpen'

'Neste MY Renewable Diesel reclame zeer misleidend, sterker nog het is pure oplichting' (deze diesel bestaat voor het grootste deel uit palmolie!!)

'Nelleke Noordervliet (schrijver) geheel hypocriet over de 'generatie van 68'' Broodschrijver Noordervliet is ook columnist van OVT, zij tekende geen protest aan toen 2 collega's van haar 'vanwege hun leeftijd' werden ontslagen (ook nog eens leeftijdsdiscriminatie) te weten Philip Freriks en Alexander Münninghoff, terwijl Noordervliet zelf al dik de 70 is gepasseerd....... Overigens vliegt Noordervliet zich ook suf over de wereld ('zij heeft er immers recht op.....'), al zal dat met de Coronacrisis wel zijn afgenomen.

'CIA rekruteert folteraars met een beroep op vrouwenemancipatie: een fikse rel in de VS'

'Nelleke Noordervliet (schrijver/feminist) in seksistisch programma met maand van geschiedenis thema Zij/Hij'

'Nelleke Noordervliet beklaagt zich over het niet meer de wereld rond te kunnen trekken zonder commentaar te krijgen........'

'Niet eerder getoonde satellietfoto's laten zien dat grote delen van Arctisch gebied in brand staan >> klimaatkantelpunt gepasseerd' (!!!!)

'Halve graad opwarming van de aarde zal 150 miljoen mensen het leven kosten......'

'Nederlander leeft 13 maanden korter door luchtvervuiling, dat zijn meer dan 260.000 mensenlevens' Lullig genoeg overlijden er werkelijk mensen vele jaren eerder doordat zij bijvoorbeeld longkanker hebben opgelopen door auto-uitstoot en dan gaat het veelal om mensen die nooit gerookt hebben en redelijk gezond, of ronduit gezond hebben geleefd..... Zo bezien kunnen er ook onder de rokers longkankers zijn ontstaan door de uitlaatgassen van auto's, neem bijvoorbeeld het grote aantal rokende beroepschauffeurs.....

'Vandaag is het Earth Overshoot Day: 'We vragen meer van de aarde dan ze aankan'' (een artikel van RTL Nieuws)

'Timmermans (PvdA, Europese Commissie) na watersnood bezig met greenwashing terwijl de Commissie subsidie geeft aan oliemaatschappijen, de veehouderij en glyfosaat langer zal toestaan'

'Siberië staat in brand: de geproduceerde enorme luchtvervuiling is een groot gevaar voor de volksgezondheid'

'Britse regering overweegt goedkeuring voor ontwikkeling door o.a. Shell van een nieuw groot olieveld bij de Shetlandeilanden'

'Exxon valt alweer door de 'duurzame mand' en andere grootvervuilers die bijzonder smerig bezig met het groenwassen van hun naam''Vreedzame klimaatactivisten in Italië veroordeeld tot straffen van 6 maanden tot 3 jaar.......' ('logisch toch dat je wordt gestraft als je de wereld wilt redden??') zie wat dat betreft ook:

'Het beschermen van de planeet is verworden tot een misdaad, veelal bestraft met moord'

'Luchtvervuiling veroorzaakt naast long- en luchtwegklachten, ook psychische aandoeningen bij kinderen'

'Luchtvervuiling en de geestelijke gezondheid van kinderen (2)'

'Hartklachten ook door lage niveau's van luchtvervuiling.....'

'EU beslist over een landbouwdeal die de 'Green Deal' van de Europese Commissie tot een lachertje maakt'

'Jos Palm (OVT presentator): "Angela Davis klinkt alleszins beschaafd......."' (OVT een VPRO programma....)

'Hillary Clinton mede verantwoordelijk voor moord op Berta Cáceres..........' (Berta was o.a. een milieuactivist) Zie wat dat betreft ook:

'Mensenrechten- en milieuactivisten worden massaal vermoord in Brazilië en Colombia, waar het laatste land NAVO bases heeft.......' (veel vrouwen zijn het slachtoffers daar juist ook zij te maken hebben met de gevolgen van de klimaatverandering waar ze zich verzetten tegen bedrijven en overheden die deze verandering verder aanjagen en zie de links in dat bericht)

'Honduras in de greep van VS 'vriendelijke terreur': een deel van de bevolking vlucht richting VS' (met name mensenrechten- en milieuactivisten worden vermoord in deze terreur) Zie wat dat betreft ook:

'Honduras wordt geteisterd door doodseskaders die worden gesteund door.... de VS!!' (en zie de links in dat bericht!!)

'Bolivia: staatsgreep maakt eind aan succesvol presidentschap Evo Morales' (een staatsgreep die duidelijk werd georganiseerd en geregisseerd door de CIA) (zie ook de links in dat bericht naar meer artikelen over Bolivia....)

'Honduras 10 jaar na de VS coup: het verzet is springlevend en de repressie groot'

'Het beschermen van de planeet is verworden tot een misdaad, veelal bestraft met moord' (!!!!)

'Hondurese activiste ontvoerd en vermoord (alweer...), met instemming van de VS.........' (deze activist, Yeneth Urquia, werd na Berta Cáceres vermoord, ook vanwege verzet tegen een waterkrachtcentrale) 

'Door VS gesteunde bewind in Honduras heeft de staat van beleg afgekondigd........'

'VS heeft Hondurese speciale eenheden getraind die protesten tegen een waterkrachtcentrale gewelddadig hebben neergeslagen......'

'BBC volkomen krom over de vluchtelingen uit Honduras die wel degelijk door Trump met geweld worden bedreigd'

'Argentinië: protesten bij politiek proces tegen welzijnsactivist......'

'Mexico: mensenrechten- en milieuactivist Isidro Baldenegro vermoord........'

'Nederland sponsort fossiele industrie met 8,3 miljard euro per jaar' (artikel van AD) (!!!!) zie ook:

'Rutte 3 heeft gelogen over subsidies: jaarlijks 2,5 miljard euro belastinggeld naar olie, kolen en gas' Later bleek het werkelijke bedrag 8,3 miljard euro te zijn, daarmee worden ook de elektriciteitscentrales van subsidie voorzien, zoals die stoken op steenkool voor de bijstook van biomassa in de vorm van hout wat NB nog een fractie vuiler is dan de verbranding van steenkool.... 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten