Geen evolutie en ecolutie zonder revolutie!

Albert Einstein:

Twee dingen zijn oneindig: het universum en de menselijke domheid. Maar van het universum ben ik niet zeker.

maandag 28 november 2022

De prijs van het openbaar vervoer moet sterk omlaag in plaats van fiks omhoog zoals het kabinet Rutte 4 doet

Onlangs werd bekend gemaakt dat de prijs voor het openbaar vervoer (OV) per 1 januari aanstaande mag worden verhoogd na toestemming van afbraakkabinet Rutte 4...... Te gek voor woorden als je ziet hoe het OV er bij staat.....

Het is een enorme schande dat de OV prijzen mogen worden verhoogd terwijl deze dienstverlening op z'n zachtst gezegd niet naar behoren is en het OV door het terugbrengen van de dienstverlening nog verder is verwijderd van een alternatief voor de auto........

Bij de NS is het al helemaal een zootje, te weinig personeel, overvolle treinen en een uitkleding van het aantal in te zetten treinen >> als je dan de prijs van de trein verhoogt jaag je nog meer mensen in de auto, zoals ook het verwijderen van de rookpalen op de stations velen de auto hebben ingejaagd (en dat door gezeur van andere reizigers die durfden te stellen dat ze last hadden van die rookpalen, terwijl deze palen ver verwijderd waren van de plek waar je in de trein kon stappen......) 

Als men werkelijk een succes van het OV wil maken moet je niet de prijs verhogen, maar het OV gratis maken, laat de bevolking geoormerkt belasting betalen en dat afhankelijk naar inkomen.... Doordat het OV niet gratis is wordt je vaak geconfronteerd met agressie van zwartrijders, vooral in de treinen..... Dit is naast het veel te lage salaris reden voor velen om nooit te willen werken in het OV..... Diverse proeven in het buitenland hebben aangetoond dat men het OV massaal gaat gebruiken als het gratis is en degenen die dan nog auto willen rijden betalen dan in feite dubbel. 

In Nederland overlijden jaarlijks 18.000 mensen jaren en niet maanden eerder aan de gevolgen van langdurige blootstelling aan auto-uitstoot, me dunkt dat naast het terugbrengen van het aantal auto's goed is voor het milieu, dit toch een leidende reden zou moeten zijn om het OV gratis te maken. Immers met die maatregel worden vele levens gespaard en wordt voorkomen dat jaarlijks een groot aantal kinderen long- en/of luchtwegklachten oploopt, waarbij die vervuiling er ook nog eens voor zorgt dat kinderen psychische klachten ontwikkelen door die uitstoot en zelfs een hersenbeschadiging kunnen oplopen...... Niet vreemd dan ook dat het gratis maken van het OV de zorgkosten flink zal verlagen!!

Om het OV betaalbaar te houden zou men eindelijk eens moeten stoppen met bijvoorbeeld het treintje spelen in de randstad en omstreken >> het keer op keer repareren van rails voor trams en lightrail kost een onmogelijk grote bak geld en leidt bovendien tot zware overlast voor omwonenden..... Wat is er tegen trolleybussen? Men experimenteert nu met elektrische bussen, waarvan de loodzware accu's telkens weer moeten worden opgeladen, terwijl trolleybussen met een bovenleiding in tegenstelling tot deze elektrische bussen en trams bijna onverslijtbaar zijn, de motoren van trolleybussen kunnen met gemak meer dan 1 miljoen kilometer rijden, zonder enige ellende.... Voorts kan je met een trolleybus, als met een elektrische bus zaken ontwijken, wat met een tram nu eenmaal niet kan.

Elektrische bussen met accu's zijn zoals gezegd loodzwaar en daardoor slijten de banden snel, de slijtage verdwijnt in het milieu en zijn in de vorm van fijnstof en ultrafijnstof* een groot gevaar voor de volksgezondheid, iets waarvan trolleybussen geen last hebben, al slijten de banden van zo'n bus ook maar op een onvergelijkbaar veel lager niveau dan bij elektrische accubussen..... Voorts wordt bij het maken van accu's uitermate vuile mijnbouw gepleegd, waarbij vaak zelfs kinderarbeid wordt ingezet, ofwel deze bussen zijn allesbehalve duurzaam......

Hoe heeft het kabinet Rutte 4 kunnen instemmen met het flink verhogen van de OV prijs, daarmee bewijst dit waardeloze afbraakkabinet nogmaals en geheel ten overvloede dat het de klimaatverandering amper serieus neemt en ronduit lak heeft aan de volksgezondheid!! Bovendien blijkt uit die beslissing dat dit kabinet de financiële ellende van velen door de verhoging van de energieprijzen totaal onderschat!! (of ook daar simpelweg lak aan heeft...) Vergeet hierbij niet dat er aan het autorijden veel meer geld wordt uitgegeven dan aan het OV........

Lees en teken de petitie ajb en geeft het door aan familie, vrienden en bekenden. De petitie is gelanceerd door 'DeGoedeZaak' (wat een vreselijke naam, gadver!!) 


(On the top right hand side of this page you can choose for a translation in the language of your choice: choose 'Engels' [english] so you can recognise your own language [the Google translation is first in dutch, a language most people don't understand, while on the other hand most people recognise there language translated in english])

 

Geen prijsverhogingen in het Openbaar Vervoer: teken de petitie! 

 

Het staat er totaal niet best voor in het OV. Het openbaar vervoer is voor veel mensen al lang niet meer betaalbaar, de NS kampt met een buitensporig personeelstekort en buiten de randstad is er sprake van slechte bereikbaarheid [1].De prijs van een treinkaartje wordt in 2023 nóg 5,5% hoger [2], en dat in de klimaatcrisis, waar de transitie naar meer duurzame mobiliteit juist gigantisch belangrijk is! 


Of je nu reist voor je werk, school of je oma, jij en andere reizigers in Nederland kunnen samen de prijsverhoging van treinkaartjes in 2023 tegenhouden. Als we nú een duidelijk signaal aan minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat laten horen, kunnen we de politiek voor 2023 overhalen om de treinkaartjes niet nog onbetaalbaarder te laten worden. 


Wil jij ook dat de prijzen van treinkaartjes niet nog verder stijgen? Teken dan onze petitie!


Door meerdere petities en acties rondom de misstanden in het OV onder de politieke en publieke aandacht te brengen, dwingen we het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en vervoersbedrijven om het OV weer écht openbaar te maken. De snelste en makkelijkste manier om dit te doen is door het ministerie bij te laten springen in prijsstijgingen, als een steunpakket voor reizigers. Het ministerie heeft de macht om fondsen en subsidies toe te kennen. Het kabinet kiest er ook dit jaar voor om 17,5 miljard te investeren in fossiel, terwijl wij willen dat ze investeren in betaalbaar, toegankelijk en duurzaam OV. Het is simpelweg een kwestie van politieke keuzes en prioriteiten: waar gaat ons belastinggeld naartoe? 


Natuurlijk kent het OV meer problemen. Er is een groot personeelstekort en veel treinen, bussen, trams en metro’s zijn niet toegankelijk. Buiten de randstad zijn veel plekken slecht of niet bereikbaar. Zonde, want wij vinden dat het OV juist de kern van onze mobiliteit zou moeten zijn, wat laagdrempelig, toegankelijk en betaalbaar is voor iedereen. Iets waar we trots op kunnen zijn. Op 15 december debatteert de Tweede Kamer over de trein. Hoe mooi zou het zijn als we ze dan aan de bel trekken voor een betaalbare treinreis. Doe jij mee? Teken dan de petitie:


 

Strijdbare groet,

Renske van DeGoedeZaak 


P.S. Eerder lanceerden wij ook een petitie om het Openbaar Vervoer toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. Deze gaat als een trein en heeft inmiddels bijna 5000 handtekeningen! We willen deze heel graag naar de 10.000 krijgen. Nu je toch bezig bent, teken je die dan ook gelijk? ;) 


[1] Het PBL-project Bereikbaarheid constateerde “ Beperkte bereikbaarheid per openbaar vervoer en fiets in stadsranden, dorpen en in landelijk gebied” https://www.pbl.nl/publicaties/toegang-voor-iedereen

[2] De NS kondigt een prijsverhoging aan van 5,5% op losse treinkaartjes per 1 januari 2023. https://www.nu.nl/economie/6233786/ns-verhoogt-prijzen-los-treinkaartje-wordt-55-procent-duurder.html

 

Hier de tekst bij de petitie:

Aan: Minister Mark Harbers van Infrastructuur & Waterstaat

Van Onbetaalbaar Vervoer naar Openbaar Vervoer: stop de prijsstijging!

Campagne aangemaakt door
DeGoedeZaak
 

Het staat er niet best voor in het OV. Het OV is voor veel mensen nauwelijks meer een alternatief om op werk of school te komen, stelde het Planbureau voor de Leefomgeving. Naast de gebrekkige dienstregeling en ontoegankelijkheid van het vervoer, heeft de NS een prijsverhoging aangekondigd van 5,5% op losse treinkaartjes per 1 januari 2023. Gemiddeld stijgen de prijzen van treinreizen met 4,3%.

Sommige problemen in het OV zijn ingewikkeld en vereisen geduld, zoals het personeelstekort of het aanleggen van nieuwe verbindingen. Maar andere problemen, zoals de prijsstijging, zijn echt een kwestie van prioriteiten stellen en geld steken in wat we écht belangrijk vinden.

Waarom is het belangrijk?

OV staat voor Openbaar Vervoer. Als het OV alleen voor de midden- en hoge inkomens is, dan is van die openbaarheid weinig over. Daarnaast zitten we middenin een klimaatcrisis, en moet duurzaam vervoer voor iedereen nu toegankelijk zijn. Door een prijsstijging van treinkaartjes, drijf je mensen de trein uit.

De prijsstijging in 2023 is eenvoudig te voorkomen; het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat kan ervoor kiezen te investeren in OV-reizigers. Van de 12,9 miljard die beschikbaar is gesteld voor infrastructuur op prinsjesdag, is nog 6 miljard beschikbaar; meer dan genoeg om de prijsstijging van treinkaartjes te compenseren. Het Ministerie investeert in fietsers, onderhoud, OV-verbindingen en bestaande wegen. Het is tijd dat het ook investeert in betaalbaar OV voor de reizigers.

Waarom voeren we nú actie?

Op 15 december debatteert de commissie Spoor over de NS, de dienstregeling en de prestaties van NS en ProRail in de eerste helft van 2022. Dat is bij uitstek het moment om aandacht te vragen voor de betaalbaarheid van het OV. Teken daarom onze petitie en help ons om aan de alarmbel te trekken! Roep minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers op om de prijsstijging te voorkomen!

====================================== 

* Ultrafijnstof werkt als asbest in de longen en is derhalve ook uitermate kankerverwekkend......

------------------------------------------------

Zie ook: 'Reizen met 9-Euro-Ticket in Duitsland doorslaand succes' (8 juni 2022)

'Mondmaskers ook op het perron en haltes van het openbaar vervoer....... ha! ha! ha! Nu nog de plicht zo'n onding te moeten dragen als voetganger en op de fiets en brommer' (1 december 2020) Zie wat deze ondingen betreft ook: 'Mondmasker-plicht in openbare binnenruimten volledige onzin' en: 'Mondmaskers doen veel meer kwaad dan goed.......'

'Burgerrechten waaronder privacy aangetast door 'strijd' tegen het Coronavirus' (27 oktober 2020) Met aandacht voor het OV.

'RIVM wast handen in Corona-onschuld, terwijl dit instituut de ene blunder op de andere stapelt' (8 juli 2020) Met aandacht voor het OV. (en zie de links in dat bericht)

'Hugo de Jonge (CDA minister) wil 'breakie breakie' CDA voorzitter worden en vindt zijn Coronabeleid uitstekend' (18 juni 2020) Over het verschil tussen vliegverkeer en touringcar als het gaat om mondmaskers.......

'Kabinet en regeringspartijen hebben geen behoefte om zorgverleners vanwege hun inzet op de Coronacrisis structureel meer te waarderen' (13 juni 2020) Met aandacht voor het OV. 

'Rutte (VVD premier): 'jongens we kunnen weer op vakantie', ondanks het Coronavirus' (8 juni 2020)

'Van Nieuwenhuizen stelt dat meer asfalt helpt tegen files...... ha! ha! ha! ha! ha! ha! ha!

'Remco Dijkstra (VVD Tweede Kamer): meer asfalt helpt tegen files...... ha! ha! ha! ha! ha! ha! ha! ha! ha!'

'Mondkapjes per 1 juni verplicht in openbaar vervoer, 'daar het Coronavirus zich pas op die datum zal richten op dat vervoer'' (18 mei 2020)

'De NS wil de trein 'nog aantrekkelijker maken voor de reiziger': verbod op het meenemen van een fiets' (14 mei 2020)

'Stientje van Veldhoven (D66 staatssecretaris) heeft het eindelijk voor elkaar: statiegeld op kleine plastic flesjes' (2 mei 2020) (en zie de links in dat bericht, ook naar artikelen over autorijden) Voor ze staatssecretaris was, stelde van Veldhoven dat dit een heel belangrijkste zaak was voor haar en D66, echter eenmaal in functie kon e.e.a. niet zo maar worden doorgevoerd aldus de oplichter......

'NS zet meer intercity´s in als actie tegen het Coronavirus..... ha! ha! ha! ha! ha!' (29 april 2020)

'Gratis openbaar vervoer, als in Luxemburg, zou geen optie zijn voor Nederland, aldus VU professor Verhoef' (5 maart 2020) 

'Duitsland verlaagt btw tarief op openbaar vervoer met 12%, waar Nederland de btw voor het OV verhoogde' (12 januari 2020)

'Elektrisch autorijden en het laden van de accu's' Onder andere over de uitvinding van het omzetten van waterstof in korrels (TU Delft), waarna je in de auto of bus alleen nog water behoeft toe te voegen!!

'Remco Dijkstra (VVD Tweede Kamer): het OV is geen alternatief voor de auto!' (19 januari 2019) Een heel dikke fout van deze neoliberale hufter, immers de VVD heeft 'iets te vaak gezegd' dat het OV wel degelijk een alternatief is voor de auto, wat natuurlijk niet zo is.

'Nederlandse OV duurste in EU, terwijl het bij lange na geen alternatief is voor de auto' (3 januari 2019)

'Wuppertal gaat experimenteren met 'batterijbus', ondanks uitstekend werkend trolleybussysteem' (7 augustus 2018)

'Esther de Lange (CDA), god is tegen rekeningrijden...........' (15 mei 2017)

'Dijksma (PvdA) snapt dat Translink vanwege bedrijfsgeheimen niet alle kosten kan openbaren........ ha! ha! ha! ha! ha! ha!' (15 februari 2017) Dijksma was destijds belachelijk genoeg staatssecretaris Infrastructuur en Milieu (en dan die twee zaken in één ministerie >> ook al te zot voor woorden!!)

'Van Rijn probeert witte voet te halen, voor de komende verkiezingen: sigaretten uit het zicht........... ha! ha! ha! ha!' (1 januari 2017) Sigaretten uit het zicht en de auto's vrijbaan met nog meer asfalt, terwijl het aantal doden door luchtvervuiling en roken maar een paar duizend doden verschilt, t.w. respectievelijk 18.000 en 20.000....... Waar het OV nog steeds geen alternatief is voor de auto >> hoe zot wil je het hebben??!!!

'OV-chipkaart prijs met 40% overtroffen: het geprinte kaartje met pinbetaling.....' (10 augustus 2016)

'Schultz van Haegen >> verbreding A27 'vanwege filedruk' en buslijn geschrapt die filedruk A27 kan verminderen......' (17 mei 2016)

'Wim van de Camp (CDA-EU): openstelling van het spoor is goed voor de reiziger en de.... consument!! ha! ha! ha! ha! ha! ha!' Volgens de CDA sukkel zou e.e.a. leiden tot een verlaging van de prijs, echter zoals was te verwachten is dat uiteraard niet gebeurd!!

'Van der Laan legt OV nog meer beperkingen op: contant betalen moet uit de bus............' (12 februari 2016)

'OV chipkaart? OV gratis!!' (15 oktober 2015)

'ProRail met werkzaamheden, die het openbaar vervoer nog duurder zullen maken.......' (5 juli 2015)

'Mansveld gaat agressie zwartrijders vergroten, in de strijd tegen agressie in het openbaar vervoer...... ha! ha! ha! ha! ha! ha!' (30 juni 2015)

'OV-chipkaart ingewikkeld: Peter Nouwens wil dat iedereen kan genieten van het openbaarvervoer....... ha! ha! ha! Is er nog iemand, die daarvan geniet??' (9 april 2015)

'Geweld in treinen en op stations.......' (13 maart 2015)

'Pex Langenberg, wethouder D66, gaat de luchtkwaliteit in Rotterdam verbeteren........ Zandzakken voor de deur!!!' (11 februari 2015)

'NS poortjes tegen agressie....? ha! ha! ha! ha! ha!' (30 december 2014)

'NS, om te laten zien, dat de trein echt geen alternatief is voor de auto, dreigt de NS nu in Brabant de nachtdienst te schrappen.......'(17 december 2014)

'NS levert niet: Jongeren gestrand in slecht weer op station Harderwijk.....' (25 oktober 2014)

'HTM en RET directeuren uitstekende lobbyisten voor de bouwmaffia en trambouwers' (21 maart 2014)

'Elias wil misschien wel stations met grote parkeerterreinen' (25 november 2013)

'OV Chipkaart, eens een gedrocht altijd.......' (10 juli 2013)

'VVD wil ProRail nationaliseren' (11 mei 2012)

'De tram en de trein' (6 augustus 2011)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten