Geen evolutie en ecolutie zonder revolutie!

Albert Einstein:

Twee dingen zijn oneindig: het universum en de menselijke domheid. Maar van het universum ben ik niet zeker.

dinsdag 19 december 2017

Nae Pasaran! 'Vergeten' Schots verzet tegen Chileense Pinochet dictatuur

Vanmiddag op BBC Radio Scotland aandacht voor de Schotse arbeiders die in 1974 weigerden straalmotoren van Chileense straaljagers te reviseren.

Arbeiders ontdekten na aankomst van de motoren bij een werkplaats van Rolls-Royce in Schotland, dat het om motoren ging van Chileense straaljagers, die misschien zelfs werden gebruikt bij de door de CIA geleidde coup tegen de democratisch gekozen regering van Salvador Allende...... Daarbij werd o.a. het paleis beschoten waar Allende zich bevond en waar men hem later uiterst laf vermoordde........ Dit vond trouwens plaats op 11 september 1973, ofwel de eerste 911 aanslag waarvoor de CIA hoofdverantwoordelijk was.....


             The Hawker Hunters of the Chilean Air Force fire rockets into the Moneda Palace.

De motoren werden apart gezet en na 4 jaar werden ze plotseling 's nachts weggehaald. en verzonden naar Chili. In 2015 zijn de motoren teruggevonden in Chili en één ervan is teruggestuurd naar Schotland waar deze als monument zal worden geplaatst ter herinnering aan de arbeiders die weigerden te werken voor een fascistische dictatuur en zich in hebben gezet voor (echte) internationale solidariteit.Nae Pasaran! is een ontroerende film gemaakt door Felipe Bustos Sierra over internationale solidariteit tegen fascisme, hier de link naar een uitgebreid artikel over deze zaak en het maken van de film.

Hier de link naar de film die je gratis kan 'streamen', nadat je je (gratis) hebt geregistreerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten