Geen evolutie en ecolutie zonder revolutie!

Albert Einstein:

Twee dingen zijn oneindig: het universum en de menselijke domheid. Maar van het universum ben ik niet zeker.

woensdag 5 december 2018

Frank Zappa 21 december 1940 - 4 december 1993

Gisteren was het 25 jaar geleden dat Frank Zappa op 52 jarige leeftijd aan kanker overleed.

Genoeg reden om extra aandacht te besteden aan deze geweldige woordkunstenaar, tekstschrijver, componist (ook van klassieke muziek), maatschappijcriticus, filmmaker, producent, maar toch vooral grootse muzikant.

Zappa bemoeide zich ook met de censuur die 'verontruste moeders' wilden invoeren op teksten in pop/rockmuziek. In een zitting van de senaat in Maryland, sprak hij vergezeld van zijn advocaat zijn oordeel uit over deze meer dan belachelijke censuur en beste bezoeker dat pleidooi was allesbehalve mis!

Hier de video met het pleidooi:


Toch had Zappa een vreemd trekje, hij was een fanatiek anti-drugs propagandist, terwijl hij zelf een kettingroker was (tabak is ook een harddrug, Zappa noemde tabak zijn groente) en dronk hij alcohol, dat niets anders is dan een harddrug. Ach ja, iedereen heeft wel een vreemde trek.

Een interview met Zappa (uit 1984):


Nog een interview (uit 1993 de Today Show):


Hier het geweldige album 'One Size Fits All van Zappa:

                            (excuus voor het hoofd links boven in de hoes, dat hoort daar niet)

Voor meer van Zappa ga naar YouTube, waar veel van zijn albums volledig zijn te beluisteren (bijvoorbeeld het album The Grand Wazoo), of naar Spottify, waar een groot deel van de 62 albums zijn te vinden die Zappa maakte. Al schijnt het ook bij de laatste zo te zijn dat muzikanten daar nauwelijks aan verdienen...... (nog even dit: voor zijn dood heeft Zappa zijn nog niet gedigitaliseerde muziek opnieuw gemixt!)

2 opmerkingen:

  1. The Grand Wazoo en Waka Jawaka zijn mijn alle time favoriete platen, al vanaf 1973..

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hé Art,

    inderdaad geweldige albums, ook ik heb destijds het uitbrengen van deze albums meegemaakt en geniet nog regelmatig van o.a. deze Zappa albums. (jammer genoeg kwam ik deze 2 albums niet als geheel album tegen op YouTube)

    Met vriendelijke groet.

    BeantwoordenVerwijderen