Geen evolutie en ecolutie zonder revolutie!

Albert Einstein:

Twee dingen zijn oneindig: het universum en de menselijke domheid. Maar van het universum ben ik niet zeker.

donderdag 21 oktober 2021

COP26: Nederlandse overheid steunt fossiele industrie met € 17,5 miljard per jaar

Op deze plek al een fiks aantal keren genoemd: de subsidie van onze overheid (Rutte 3) voor de fossiele industrie met een bedrag van 8,5 miljard euro per jaar. Uit een oproep van Fossielvrij en 350.org mee te lopen met een klimaatmars blijkt het in werkelijkheid om 17,5 miljard euro gaat*, al heeft men hierbij ook vergunningen en financiële voordelen meegerekend..... Zoals je ook bij de winning in de VS van schaliegas en -olie subsidies en vergunningen mee moet rekenen, zoals de vergunning om het zwaar vervuilde water dat door fracken achterblijft te mogen lozen op open water >> als dit water gezuiverd zou moeten worden zou de prijs van schaliegas en -olie aanzienlijk hoger liggen, daarnaast gaat er ook directe subsidie naar de oliemaatschappijen die zich met fracken bezighouden...... (gevolgen van schaliegas en -oliewinning: grote lappen grond blijven achter waar jaren niets mee gedaan kan worden vanwege de achtergebleven vervuiling bij het grote aantal plekken waar men frackt voor olie en gas (een maanlandschap en ook dat behoeven deze maatschappijen niet te herstellen, ofwel ook dat is een vorm van subsidie......)  

Terug naar ons land en de 17,5 miljard euro voor de fossiele industrie: hoe is dit mogelijk en dit gebeurt al jaren, ook de jaren dat de vreselijke hypocrieten van D666 meededen aan Rutte 3 (en de steun van die partij voor Rutte 2), terwijl die partij zich bij voortduring op de borst klopt als groene partij..... Schande ook dat verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen investeren in olie- en gaswinning, terwijl verzekeringsmaatschappijen niet wensen op te draaien voor de weergerelateerde rampen die worden veroorzaakt door de snelle klimaatverandering die ze zelf mede helpen veroorzaken......

Rutte 'steekt bij tijd en wijle valse praatjes af' over het klimaat en wat Nederland moet doen, alles veel te weinig en te laat, waarbij deze aartsleugenaar en oplichter ook nog eens stelt dat Nederland goed geld kan verdienen aan verduurzaming..... Ondertussen heeft deze ploert ook nog eens geprobeerd om extra belastingvoordelen t.b.v. grote bedrijven door de Kamer te jagen, wat gelukkig niet is gelukt, al betalen de grote bedrijven veel te weinig zeker als je ziet dat zelfs de laagstbetaalden meestal meer dan 2 keer zoveel belasting betalen...... De 15% belasting die men wereldwijd grote bedrijven wil laten betalen is een cijfer dat grote bedrijven hier voor een groot deel al lang betalen en met een goede 'boekhouder' kan dat percentage zelfs nog omlaag (de laagste inkomens betalen rond de 37% belasting, moet je nagaan als je een netto inkomen over hebt van € 1.500,-- per maand en dat is dan nog heel wat meer dan arbeiders overhouden die het minimumloon verdienen......)

Lees het bericht van Fossielvrij en 350.org en als je tijd hebt doe dan a.s. 6 november ajb mee aan de klimaatmars. We hebben geen tijd meer om te wachten met maatregelen die er echt toe doen, als we de klimaatverandering nog enigszins willen afremmen** moeten er bij wijze van spreken vandaag al maatregelen worden genomen.... Als je ziet wat men voor de Coronacrisis uit de kast heeft getrokken, is het ronduit een schande dat regeringen zo afwachtend zijn als het gaat om de klimaatverandering, die ook nog eens aan veel meer mensen het leven zal kosten, zo zorgt een stijging van de wereldtemperatuur met een halve graad al voor de dood van 150 miljoen mensen......***  

Voor de klimaatsceptici: het is nu al zo dat er jaarlijks meer dan 5 miljoen mensen overlijden door luchtvervuiling, daarnaast overlijden er steeds meer mensen aan gevolgen van de klimaatverandering, ofwel alleen al uit overwegingen van volksgezondheid is het belangrijk dat we eindelijk stoppen met de verbranding van fossiele brandstoffen..... Te gek dan ook dat Rutte 3 (nogmaals met D66) pas in 2030 de nieuwe kolencentrales wil sluiten en als klap op de vuurpijl ook nog eens miljarden aan subsidie geeft voor de aankoop van bossen**** om deze verwerkt tot pellets in die centrales te verbranden als biomassa, terwijl het verbranden van hout nog een fractie vuiler is dan van steenkool!!  

Nog een bericht voor klimaatsceptici: toevallig maakte BBC World Service gistermiddag in het nieuws van 15.00 u. bekend dat de Franse oliemaatschappij Total al in 1971 uit eigen onderzoek wist dat de snelle klimaatverandering te danken is aan de verbranding van fossiele brandstoffen..... Eerder vielen Exxon en Shell al door de mand dat ze deze kennis uit eigen onderzoek destilleerden respectievelijk in de 70er en 80er jaren, de 3 maatschappijen hebben daarna 'wetenschappers' betaald om dit te ontkennen...... Intussen doen steeds meer oliemaatschappijen alsof ze op het groene pad zijn met 'mooie praatjes', echter telkens blijkt weer dat ze in werkelijkheid nog steeds het meest inzetten op het zoveel mogelijk winnen van gas en olie...... (in Nederland doet Shell dit zelfs middels een reclamecampagne voor oplaadpunten, terwijl dit bedrijf alweer een vergunning heeft voor het boren naar olie in de buurt van Schotland en om de wereld 'slaapzand' in de ogen te strooien doet men ook mee aan de bouw van een windmolenpark in de Noordzee, ook in Schotse wateren.......)


(On the top right hand side of this page you can choose for a translation in the language of your choice, first choose 'Engels' [English] so you can recognise your own language [the Google translation is first in Dutch, a language most people don't understand, while on the other hand most people recognize there language translated in English])

 

De fossiele geldkraan

Marianna - Fossielvrij NL & 350.org

Bosbranden in Zuid-Europa, hongersnood in Madagaskar en dodelijke overstromingen in Duitsland en België. De klimaatcrisis is op weg een menselijke tragedie te worden.

We moeten dit jaar nog stoppen met nieuwe olie-, kolen- en gasprojecten. [1] Maar onze overheid, pensioenfondsen, verzekeraars en banken blijven - met óns geld - investeren in fossiele bedrijven.

Over drie weken - op zaterdag 6 november - lopen we de grootste Klimaatmars ooit. Samen met partners vormen wij het blok ‘Stop Fossiele Investeringen’. Wij roepen de overheid en financiële instellingen op per direct te stoppen met geld pompen in de schadelijke fossiele industrie. In plaats daarvan moeten zij investeren in een rechtvaardige transitie naar hernieuwbare energie, en klimaatoplossingen die goed zijn voor mens en planeet.

We hebben honderden mensen zoals jij nodig in ons blok, zodat fossiele geldschieters de Klimaatmars niet kunnen negeren. Zodat ze - waar ze ook kijken - ons zien lopen. Zodat alles wat ze horen onze roep om verandering is. Als we samen de straten overspoelen en luid van ons laten horen op 6 november, zullen banken, verzekeraars en de overheid niet anders kunnen dan luisteren.

Loop je mee met ons blok in de Klimaatmars op zaterdag 6 november, Willem? Samen roepen de overheid, banken en pensioenfondsen op te stoppen met het financieren van de fossiele industrie.

Nederland presenteert zich als klimaatleider, terwijl zij zelf met hun financiële instellingen wereldwijd bijdragen aan klimaatverwoesting. De overheid steunt de fossiele industrie met 17,5 miljard euro per jaar, in de vorm van subsidies, vergunningen en andere financiële voordelen. [2] Het grootste pensioenfonds van Nederland, ABP, investeert voor 15 miljard euro in de fossiele industrie. ING, de grootste bank financiert fossiele bedrijven voor zo’n 5,6 miljard. [3] 

Nederlandse financiële instellingen profiteren van het uitbuiten van gemeenschappen en natuurlijke hulpbronnen in het Globale Zuiden. En terwijl landen als Argentinië, Oeganda en Indonesië al hard worden geraakt door de klimaatcrisis, blokkeren onze fossiele investeringen juist daar de transitie naar hernieuwbare, lokaal geproduceerde energie.

Als we nu blijven investeren in infrastructuur voor olie, kolen en gas, zijn we nog tientallen jaren geketend aan fossiele brandstoffen. Alleen als we de fossiele geldkraan dichtdraaien, kunnen we nieuwe kolenmijnen, olieboringen en gaspijpleidingen voorkomen.

Samen roepen we de geldschieters ter verantwoording die thuis groen praten, terwijl ze buiten ons zicht over de hele wereld gevaarlijke fossiele projecten financieren. Ben jij erbij op 6 november in Amsterdam?

Ik hou je op de hoogte over waar en hoe laat we verzamelen.

Strijdbare groet,

Marianna, Fossielvrij NL en 350.org

 

Bronnen:

[1] NRC - Advies IEA: ‘Stop direct met het bouwen van kolencentrales en zoeken naar olie en gas’

[2] MeJudice - Subsidie voor fossiele brandstoffen ongekend groot

[3] Banking on Climate Chaos - Fossil Fuel Finance Report 2021


350.org en Fossielvrij NL bouwen een wereldwijde klimaatbeweging. Je kunt je bij ons aansluiten op Facebook, ons volgen op Twitter en Instagram, en een vaste donor worden om deze beweging te helpen groeien en sterk te maken.

If the language of this email is not the one in which you would like to receive our messages, please click here to update your language.

===========================================

*     17,5 miljard van Rutte 3 voor het vernielen van ons aller thuis de aarde en voor een enorm aantal gezondheidsklachten vanwege de luchtvervuiling veroorzaakt door het verbranden van fossiele brandstoffen, terwijl het klotekabinet Rutte 3 weigert meer IC bedden te creëren, verpleegkundigen meer te betalen en ziekenhuizen te heropenen (en te stoppen met toestemming voor het sluiten van ziekenhuizen), zodat bij een volgende 'pandemie' niet het hele land op slot moet......

**    Men spreekt nog steeds over het stoppen van de klimaatverandering, zelfs milieuorganisaties als Greenpeace, terwijl de regelmatige lezers van dit blog weten dat dit ronduit onmogelijk is, we kunnen de klimaatverandering hooguit afremmen, toevallig hoorde ik afgelopen weekeinde op Radio1 voor het eerst iemand inderdaad zeggen dat het gaat om het afremmen van de klimaatverandering......

***   Zie: 'Halve graad opwarming van de aarde zal 150 miljoen mensen het leven kosten......' (!!!!)

**** Meermaals is bewezen dat er geen resthout wordt gebruikt voor de fabricage van houtpellets, maar dat er hele bossen worden vernietigd voor het maken van deze pellets....... VVD oplichter Kamp gaf vlak voor zijn aftreden als minister de eigenaren van de nieuwe kolencentrales 4 miljard euro voor de aankoop van bossen in Noord-Amerika..... Intussen voeren de eigenaren van deze centrales processen tegen de Nederlandse staat waarmee ze miljarden eisen voor de 'vroegtijdige' sluiting van hun centrales.....

----------------------------------------- 

Subsidies voor oliemaatschappijen en andere grootvervuilers, plus verdere financiële stromen die te maken hebben met energie: 'Nederland sponsort fossiele industrie met 8,3 miljard euro per jaar' En zet dat eens af tegen dit bericht uit 2013: 'Rutte 2: een tegenvaller van € 8,3 miljard' Zo worden we dag in dag uit belazerd, je zou bijna oproepen tot een grote volksopstand, maar ja dat mag niet op het internet....... Intussen is duidelijk dat de Nederlandse staat de fossiele industrie zelfs met € 17,5 miljard steunt...... (21 oktober 2021)

'Coronavirus: G20 landen hebben al meer dan 160 miljard dollar subsidie weggeven aan oliemaatschappijen'

'EU met mooie woorden over een 'Green New Deal' terwijl de ECB oliemaatschappijen steunt met een bedrag van 7 miljard euro.........' Ook met jouw belastinggeld en dat was al zo voor de Coronacrisis......

''Klimaatakkoord', niet de grote vervuilers maar gezinnen betalen de energietransitie

'Subsidie op het vernietigen van onze aarde: Shell, DSM, AkzoNobel en de NAM willen meer.........' Moet je nagaan: daarnaast krijgt de fossiele industrie in Nederland 8,3 miljard subsidie op jaarbasis; uh 8,3 miljard? Nee het moet zijn 17,5 miljard op jaarbasis!!!

'Shell en Exxon die ondanks eigen onderzoek weten wat de oorzaak is van de klimaatverandering, niets hebben ondernomen tegen die klimaatverandering, willen met subsidie CO2 opslaan in lege gasvelden' (vanwege de subsidie is deze link 2 keer opgenomen)

'Klimaatakkoord >> Rutte: er komt 'een verstandige CO2 heffing' voor bedrijven.... ha! ha! ha! ha! ha! ha! ha!'

'Land- en tuinbouw krijgen subsidie voor energietransitie, waar de burgers dubbel moeten betalen.......'

'Klimaatakkoord en Rutte's belofte over de CO2 heffing >> Kees Boonman geeft toe veel te verzinnen'

'Energierekening: Arjan Vliegenthart (Nibud) >> onze cijfers zijn geen waarheid, het is een voorspelling'

--------------------------------------------

Zie ook: 'Week lang protest in Washington D.C. voor klimaat eindigt met meer dan 650 arrestaties'

'VS ministerie van 'defensie': één van de grootste klimaatverandering aanjagers, waarschuwt voor conflicten over water en voedsel'

'Britse regering overweegt goedkeuring voor ontwikkeling door o.a. Shell van een nieuw groot olieveld bij de Shetlandeilanden' Intussen is de goedkeuring afgegeven en heeft 'koninklijke Shell' reclame gemaakt voor het meedoen aan de bouw van een windpark in zee bij Schotland, waarin men uiteraard zweeg over de komende oliewinning in Schotse wateren......

'Koninklijke Shell met haar valse reclames verwent aandeelhouders i.p.v. echt flink te investeren in duurzame energie'

'Deepwater Horizon heeft een apocalyptisch onderwaterlandschap nagelaten met misvormde dieren' (!!!!)

'Undercover bij ExxonMobil: greenwashing valt in water'

'Oliemaatschappijen moeten verantwoording nemen voor vervuiling in het Amazonegebied en stoppen met oliewinning' (en zie de links in dat bericht voor meer artikelen over de olievervuiling in het Amazonegebied)

'BP stelt in milieuplan dat een olieramp op zee goed is voor de lokale economie..........' (!!!!!) (de schoft en dat een paar jaar na de olieramp in de Golf van Mexico!)

'NRC, stop met de propaganda van Shell' (een artikel van Verbied Fossiele Reclame)

'Shell gaat verdienen aan 'bio-LNG' een brandstof die even 'duurzaam' is als de bio-diesel van Neste MY Renewable Diesel'

'Neste MY Renewable Diesel reclame zeer misleidend, sterker nog het is pure oplichting' (deze diesel bestaat voor het grootste deel uit palmolie!!)

'Shell, Exxon, Total, Dupont, Dow en anderen lobbyen bij Trump om afval plastic te exporteren naar Afrika'

'Exxon 'topman' vindt klimaatdoelen najagen een onzinnige bezigheid' (!!!!)

''Net zero' beloften van bedrijven zijn voor meer dan 95% vals: greenwashing op hoog niveau' (!!!!)

'Shell houdt zich niet aan het klimaatakkoord: 8 bewijzen' (!!!!)

'Exxon in VS onder vuur vanwege de al decennialang voorradige kennis over de menselijke hand in de klimaatverandering'  Exxon wist al in de 70er jaren van de vorige eeuw uit eigen diepgravend onderzoek dat de snelle klimaatverandering wordt veroorzaakt door de verbranding van fossiele brandstoffen, Shell kwam daar eind jaren 80 van diezelfde eeuw achter ook na uitvoerig eigen onderzoek....... (!!!!) Zie wat dat betreft ook:

'Shell was al in 1989 overtuigd van klimaatverandering........' (!!!!) en zie:

'Shell en Exxon die ondanks eigen onderzoek niets hebben ondernomen tegen klimaatverandering, willen met subsidie CO2 opslaan in lege gasvelden'

'Joe Biden heeft alweer een verkiezingsbelofte gebroken: toch olieboringen in Alaska'

'Met Joe Biden is er niets veranderd op de wereld, anders dan dat 'het Trump fascisme is weggestemd''

'Biden komt verkiezingsbeloften niet na: zo blijft de VS oorlog voeren en de genocide in Jemen steunen' (en zie de links in dat bericht) Oorlogsvoering is ook al een enorme opjager van de wereldtemperatuur.... En zie wat dit betreft ook:

'De verkoop van dood en verderf: de VS is alweer dominant in de verkoop van wapens'

'Uitstoot methaangas op hoogste punt sinds men begon met metingen in 1983' (methaangas is een 80 keer zo sterk broeikasgas dan CO2 en komt o.a. in grote hoeveelheden vrij bij bosbranden in bijvoorbeeld het Amazonegebied en bij het steeds sneller ontdooien van de permafrost.....)

'Intensieve veeteelt verantwoordelijk voor enorme uitstoot aan CO2 meer dan al het EU autoverkeer' Daarnaast is de Nederlandse intensieve veehouderij, met 600 miljoen dieren (!!!), verantwoordelijk voor een enorme uitstoot aan methaangas, een meer dan 80 keer zo sterk broeikasgas dan CO2....(en zie de links in dat bericht!)

'Sluipmoordenaar: verbranding van fossiele brandstoffen hebben in 2018 wereldwijd de dood veroorzaakt van 8.7 miljoen mensen' (en zie de links in dat bericht!)

'Groenlandse ijsmassa smelt weg >> zeespiegelstijging tot 7 meter verwacht......' (!!!!) De video in dat bericht is 'weggecensureerd', 'logisch' de mensheid mag alleen bang gemaakt worden met het Coronavirus en niet met het veel grotere gevaar voor de mensheid: de klimaatverandering......

'Klimaatakkoord een schaamlap, waarmee de burgers worden uitgekleed en de grote vervuilers weer worden ontzien.....'

'Shell kijkt vooruit >> naar de subsidiepot voor duurzame energie, terwijl nog vele jaren lang veruit de belangrijkste bezigheid olie- en gaswinning zal blijven'

'Klimaatakkoord Parijs 5 jaar: vervolgens een 5 jaar lang verdere stijging van de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer, plus de 'deskundige mening' van Remco de Boer'

'Biomassa hout dubbelop niet duurzaam, terwijl we er wel dubbel belasting voor betalen' (en zie de links in dat bericht)

'Aantal CO2 deeltjes in de atmosfeer op voor de mens nooit eerder vertoond hoog niveau' (!!!!) Een bericht van mei 2019, dus 4 jaar na het klimaatakkoord van Parijs...!!

'CO2 gehalte in atmosfeer hoogst in 800.000 jaar...... 'Leve de klimaatverandering!'' Met als toevoeging een deel uit de tekst voor schooltelevisie over CO2 en dat we dit broeikasgas juist nodig hebben voor planten en bomen, lezen mensen, zo worden onze kinderen besodemieterd zodat ze niet aan initiatieven als Fridays for Future meedoen.....

'De bosbranden in Australië zullen hun weerslag op de hele wereld hebben' (en zie de links over de bosbranden in Australië in dat bericht)

'Niet eerder getoonde satellietfoto's laten zien dat grote delen van Arctisch gebied in brand staan >> klimaatkantelpunt gepasseerd'

'Grote Arctische gebieden in Siberië, Groenland, Canada en Alaska branden: klimaatkantelpunt nadert met rasse schreden'

''Methaangasboer' ontsnappend uit de Oost-Arctische Plaat kan de wereld zoals wij die kennen vernietigen'

'Klimaattop Madrid: de grote vervuilers hebben veel te veel invloed

'Milieugroepen buitengesloten van klimaattop Madrid' 

'Klimaattop Madrid bij voorbaat mislukt'

'Obama 'redt milieu-erfenis' met ban op boren in Arctisch gebied....... AUW!!!!'

'John Kerry tekent klimaatakkoord, terwijl de VS twee kolencentrales in Bangladesh dreigt te financieren.........' Wat ook is gebeurd en waar deze centrales werden gebouwd aan de rand van het belangrijke natuurgebied Sundarbans.... 

'VS wil grootste kolenexport terminal aanleggen.... Weet u nog Obama en de klimaattop in Parijs...?'

'Obama's woorden zijn nauwelijks verstomd, of de VS dumpt ruwe olie op de wereldmarkt.....' (de valse woorden van Obama op de klimaattop van Parijs)

'Obama op de klimaattop: uiterst vals!!!' (klimaattop 2014)

'Remco Dijkstra (VVD) legt 'milieustandpunt' VVD uit.......... OEI!!!

'Klimaattop: een wanhopige, maar lachwekkende 'tweet' van de VN.....' (Parijs)

'Bas Eijckhout vals geëmotioneerd over volkomen tekortschietend klimaatakkoord..........' (Parijs)

'Bas Eickhout was zondag even terug uit Parijs om hééél duurzaam deel te nemen aan de 'klimaatmars...' ha! ha! ha! ha! ha! ha!

'Rutte gaat niet naar de klimaattop in Parijs, hij is terecht bang uitgelachen te worden en men hem (alweer terecht) totaal niet serieus zal nemen........'

'Remco Dijkstra (VVD) vindt dat het KNMI de mond moet houden over de klimaatverandering......'

'Bas Eickhout ('GroenLinks' EU) was vanuit Bonn wel tevreden over het Rutte 3 regeerakkoord..........' Dezelfde Eickhout die als grofgraaier in de EU stemde voor het langer toestaan van het kankerverwekkende gif glyfosaat, onderdeel van Roundup.....

'Obama op de klimaattop: uiterst vals!!!' (klimaattop 2014) 

'IETA, lobbygroep van oliemaatschappijen en andere grote vervuilers, manipuleert klimaattoppen' 

'Pechtold pissig: kolentaks afschaffing kost de consument en bedrijfsleven circa 4 miljard euro......'

'Extinction Rebellion richt zich teveel op de toekomst'

'Boeren vs Extinction Rebellion: 'zoek de verschillen''

'Extinction Rebellion blokkeert de vuilste straat van Nederland en GL burgemeester Halsema stuurt in haar plaats de ME'

'Nijpels: ECN en Planbureau voor de Leefomgeving zijn onafhankelijke scheidsrechters..... ha! ha! ha! ha! ha! ha! ha!'

'CDA wenst geen EU 'green deal' en 'klimaatambassadeur' de Boer weet niet waar hij over spreekt'   

'Remco de Boer is 'objectief' voor het winnen van schaliegas......'

'Remco de Boer ('energiedeskundige'): komend jaar gaat de focus van Rutte 3 naar het voorkomen van broeikasgasuitstoot...... ha! ha! ha! ha! ha! ha! ha!'

'Frits Böttcher een 'klimaatsceptische wetenschapper' die zich liet betalen door o.a. Shell, KLM en AkzoNobel 

''Brekend nieuws': Rutte (VVD premier) stelt bedrijfsleven gerust wat betreft de energietransitie'

'Klimaatakkoord: groei Schiphol plus een biomassacentrale en de Binnenhof bbq met daartoe behorende corruptie'

'Klimaatakkoord en kilometerheffing: één-tweetje ANWB en Rutte 3'

'Klimaatakkoord: nogmaals krijgt de bevolking een reuzenoor aangenaaid'

'Mona Keijzer (CDA staatssecretaris) waarschuwde voor bangmakerij wat betreft de verhoging van de energierekening die wel degelijk fiks omhoog is gegaan'

'Klimaatakkoord doorrekening uh verrekening laat zien dat de doelen niet gehaald zullen worden >> het grote belazeren'

'Jan Kees Emmer (Telegraaf): Amsterdam emissieloos is voor 'milieudrammers''

'New York University: binnen afzienbare tijd zullen planten en bomen minder CO2 kunnen opnemen vanwege de droogte'

''Klimaatakkoord' >> Stientje van Veldhoven (D66 staatssecretaris) lult zich weer eens 'groen' en verdedigt het niet extra belasten van benzine auto's......'

------------------------------------------------------------- 

Wat betreft gezondheid en luchtvervuiling, waarvan het armste deel van de bevolking meestal het slachtoffer is, een zaak waar klimaatsceptici al helemaal geen rekening mee wensen te houden:

'Nederlander leeft 13 maanden korter door luchtvervuiling, dat zijn meer dan 260.000 mensenlevens' Lullig genoeg overlijden er werkelijk mensen vele jaren eerder doordat zij bijvoorbeeld longkanker hebben opgelopen door auto-uitstoot en dan gaat het om mensen die nooit hebben gerookt, ofwel ook onder de rokers kunnen er longkankers zijn ontstaan door de uitlaatgassen van auto's..... (zo rookt een groot deel van de beroepschauffeurs....)

'Luchtvervuiling veroorzaakt naast long- en luchtwegklachten, ook psychische aandoeningen bij kinderen'

'Luchtvervuiling en de geestelijke gezondheid van kinderen (2)'

'Hartklachten ook door lage niveau's van luchtvervuiling.....' 

'Nederlandse lucht nog vuiler dan eerder gedacht.....'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten